Zamieszczone przez Krzychu
Filtry
Zwiń
X
-
Zgadzam się w zupełności, że do połówek najlepszy system Cokin, ale polecane są filtry Hitech 85. Są dokładnie wielkości Cokin P i pasują do holdera idealnie a dają lepsza jakość optyczna. Rozprowadza je Raysfoto www.raysfoto.pl[fotolog] faj3r.blogspot.com
[galeria] www.tgf.art.pl
----
EOS 40D | EF 17-40 f/4L | EF 50 f/1.4 | EF 70-200 f/4L | 430ex II | Manfrotto 055ProB + 141RC -
To że stosujesz system Cokina nie oznacza że musisz stosować filtry szklane Cokina za 120 pln, na giełdzie foto możesz wybierać wśród lepszych i gorszych podróbek, jakość możesz ocenić na miejscu (choć oczywiście zgadzam się że szkło zastosowane w Cokinie ma lepsze właściwości , ) to jednak kupuję to na co mnie stać i co jest miarą moich ambicji.
[ Dodano: 01-09-2004 ]
Chciałem też zauważyć że nie każdy kupuje filtry Cokina ze względu na linię podziału , choć przy systemie cokin jest ona dużym udogodnieniem.
UV jako oczywiście ochrona, choć już skylight np ma wyraźny wpływ na odcień zdjęcia.
Bardzo przepraszam ale zapomniałem dodać że powyższe opinie są skierowane do "Krzycha"Komentarz
-
Osobiście używam wspomnianego wyżej Hitecha który jest odrobinę tańszy niż Cokin i generalnie uważany za lepszy, chociaż nie wiem czy nie przywiozę sobie przy jakiejś okazji Singh-Ray'a albo Lee.Zamieszczone przez satrianiTo że stosujesz system Cokina nie oznacza że musisz stosować filtry szklane Cokina za 120 pln, na giełdzie foto możesz wybierać wśród lepszych i gorszych podróbek, jakość możesz ocenić na miejscu (choć oczywiście zgadzam się że szkło zastosowane w Cokinie ma lepsze właściwości , ) to jednak kupuję to na co mnie stać i co jest miarą moich ambicji.
No napisałem że przynajmniej ja, poza tym wszyscy których znam kupowali Cokino-podobne filtry tylko i wyłącznie z tego powodu, zresztą większość ma szare (+ czasami inne magiczne) połówki prostokątne i wszystko inne wkręcane.Zamieszczone przez satrianiChciałem też zauważyć że nie każdy kupuje filtry Cokina ze względu na linię podziału , choć przy systemie cokin jest ona dużym udogodnieniem.
To było pytanie retoryczne, jestem z tych co uważają że do ochrony służy dekielekZamieszczone przez satrianiUV jako oczywiście ochrona, choć już skylight np ma wyraźny wpływ na odcień zdjęcia.
Nie mam ani jednego UV a szkieł kilka w tym L-kę. Ale wojny w tym zakresie prowadzić nie zamierzam, jak ktoś lubi sobie psuć zdjęcia...
Komentarz
-
Komentarz