Filtry

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • eternus
    Uzależniony
    • 2004
    • 668

A ile trzeba dac za nie najgorszy (ale przy tym nie za drogi) filtr kolowy polaryzacyjny (58 mm) ? Ktory byscie polecali?
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Komentarz

• Scaramanga
      Początki nałogu
      • 2004
      • 272

Jest wiele firm,najbardzioej popularna u nas na rynku jest Hoya.
      Za 58 mm bedziesz musial "beknac" ze dwie i pol stowki,no moze trzy,dlatego polecam liniowy.
      pozycz taki od kogos i sprawdz czy ci AF nie wariuje.Ja Eosem 50 spokojnie robilem zdjecia na liniowym.
      Latwiej kijek pocieniasic niz go potem pogrubasic...

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez Scaramanga
        Czy moge uzyc na raz Polaryzujacego i np. czerwonego? + UV?
        Czy to w ogole ma sens?
        Znaczy chodzi mi o to czy UV moge miec ZAWSZE na obiektywie i do tego dokładać na Cokinie np. jakies 2 filtry? Powiedzmy Konwersyjny jakiś (np. 81A) + taką szarą połówkę (przy robieniu kolorowych fotek)?
        Odpowiadam na pytanie,bo zostalo ono chyba pominiete...dygresja
        Dygresja przyjeta.
        Odpowiedz na dygresje: tak, mamy malo analogowcow na tym forum :P

Komentarz

• Arkan
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1401

Zamieszczone przez eternus
          A ile trzeba dac za nie najgorszy (ale przy tym nie za drogi) filtr kolowy polaryzacyjny (58 mm) ? Ktory byscie polecali?
          To zależy od twoich oczekiwań. Jeśli masz bardzo dobre szkła (np. L-ki), to szkoda zakładać na to czegoś poniżej B+W MRC. Jeśli natomiast masz szkło amatorskie, to śmiało mogę Ci polecić Hoya z serii fioletowej. Możesz kupić nową za ok. 130-140 PLN. Używam takiej i jak narazie jestem zadowolony. Czasem tylko mając silne źródło światła w kadrze mam wewnetrzne odbicie, ale zdarza sięto raz na...dziesiąt ujęć.

Arkan
          Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• Ser Cheese

hej ho jestem nowy na forum

to tak do mojego canon a80 jaki filrt? ten niebieski Hoya czy lepszy? taki, zeby pasowal do mojego aparatu, czyli napewno nie czarny bo aparat tego nie wykorzysta
            choc spotkalem sie z taka opinia:
            Filtr UV wystarczy najzwyklejszy -firmy King -jest on w przypadku cyfrówek jedynie ochroną samego obiektywu. Biorąc po uwagę to, że matryca w cyfraku nie łapie promieni UV to myślę, że nie ma znaczenia czy kupisz lepszy czy gorszy UV. Nie zobaczysz różnicy w jakości na zdjęciach. Ja bym zaoszczędził i kupił Kinga za 22 zł
            jako iz interesuje sie biologia to mam zamiar bawic sie w makro owadow
            polecano mi takze soczewki http://allegro.pl/show_item.php?item=29819809
            ale widze, ze do wyboru mam takze:
            http://allegro.pl/show_item.php?item=29684044
            badz sama +4 (najczesciej uzywana, tak?) http://allegro.pl/show_item.php?item=29683965
            co o tym sadzcie?
            a moze kupilbym na razie sama Hama +4 i zbieral na Raynox'a?
            PS. Korzystalem z wyszukiwarki archiwum

Komentarz

• Scaramanga
              Początki nałogu
              • 2004
              • 272

Moim skromnym zdaniem wybrales sobie sprzet nie bardzo nadajacy sie do makrofotografii...
              Najodpowiedniejsza bylaby lustrzanka z obiektywem pracujacym w trybie macro.
              Skoro jednak juz taki masz jaki masz (ja bym go jak najszybciej sprzedal) to musisz "rzezbic".
              Aparat masz srebrny i uwazasz,ze czarny filtr nie bedzie pasowal do niego.Niestety najwazniejszy jest nie kolor,ale kompatybilnosc jednego i drugiego.Lepiej miec pstrokacizne i zabezpieczona soczewke w obiektywie niz ladnie wygladajacy obiektyw z piaskiem w srodku .Nie napisales czy obiektyw jest wyposazony w jakikolwiek gwint do nakrecania filtrow lub czegokolwiek innego :wink:
              Jesli nie masz gwintu to bedziesz mial problem... Pozostanie ci dorobienie z blachy loza filtra w ksztalcie monokla ,wygiecia jej w ksztalt litery "L",aby po zabawie w Adama Slodowego przykrecic powstaly uchwyt w stopce aparatu (tam gdzie przykreca sie statyw).Co do soczewek o roznej skali dioptrycznej to stosuje sie je z rownym powodzeniem jak np.mieszki(tubusy) do "jasnych"staloogniskowych obiektywow,ale to stara historia...teraz sa obiektywy z trybem makro.
              Napisz jak sobie poradziles z zadaniem.

Komentarz

• Ser Cheese

Moim skromnym zdaniem wybrales sobie sprzet nie bardzo nadajacy sie do makrofotografii...
                hmm... dlaczego tak sadzisz? ludzie z powodzeniem uzywaja tego wlasnie aparatu do makro i nie przeszkadza tylko 3x zoom.
                Najodpowiedniejsza bylaby lustrzanka z obiektywem pracujacym w trybie macro.
                ale ja chcialem cyfrowke, nie lustrzanke.
                Aparat masz srebrny i uwazasz,ze czarny filtr nie bedzie pasowal do niego.
                nie wiem czy tu chodzi o kolorystyke, a napewno nie o to mi chodzilo. pisal ktos, ze seria czarna jest dla lepszych aparatow, wiec nie chodzilo mi o kolor tylko o serie
                Nie napisales czy obiektyw jest wyposazony w jakikolwiek gwint do nakrecania filtrow lub czegokolwiek innego :wink:
                po zalozeniu tulejki moge zakladac filtry
                Co do soczewek o roznej skali dioptrycznej to stosuje sie je z rownym powodzeniem jak np.mieszki(tubusy) do "jasnych"staloogniskowych obiektywow,ale to stara historia...teraz sa obiektywy z trybem makro.
                nie znam tej historii, gdzie moge cos wiecej o tym poczytac? moj aparat ma tryb makro

Komentarz

• Scaramanga
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 272

Jedno nie przeszkadza drugiemu...zaufaj mi 8)

nie znam tej historii, gdzie moge cos wiecej o tym poczytac?

W starych ksiazkach...

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Jedno nie przeszkadza drugiemu...zaufaj mi 8)
                    Problem w tym ze Canon A80 + wymienione akcesoria to ok 2 tys zl, a lustrzanka cyfrowa uzywana z tanim obiektywem makro to min 3500 (np uzywany D30/D60 + Soligor macro) bez dodatkowych akcesoriow.

Co do jakosci filtrow - nie liczy sie "jakosc przepuszczania promieni UV" , czyli czy matryca lapie UV czy nie. Liczy sie jakosc szkla i powlok antyrefleksyjnych na danym filtrze. Filtr to kolejna warstwa szkla stojaca na przeszkodzie swiatlu w dotarciu do matrycy... i by ni psuc jakosci albo nie tworzyc refleksow musi byc odpowiedniej jakosci. Filtry firmy King niestety tej jakosci nie maja odpowiedniej - nawet na kompaktach cyfrowych (ktore maja male matryce, male obiektywy itp) psuje zauwazalnie jakosc (testowalem na G3 UV Kinga, Hamy i Hoyi). Dlaczego? Kipeksiej jakosci szklo powoduje takie znieksztalcenie obrazu jak: obnizone szczegoly, ostrosc, pogorszone kontrasty, brak powlok antyrefleksyjnych powoduje niepozadane flary przy robieniu w sloncu/odbiciach itp.
                    Dlatego nalezy unikac tanich filtrow - z powodu ich jakosci wykonania, a nie brac je bez obaw "bo matryca i tak nie odbiera UV" ... ale to nadal kolejna warstwa szkla

Komentarz

• Ser Cheese

Vitez, czyli ktory filrt jak na moj aparat? niebieski/szary/czy ktory? i nie chodzi mi o sam kolor tylko o serie
                      hmm... wydaje mi sie (to nie ma zabrzmiec ofensywnie), ze Scaramanga nigdy nie mial mojego aparatu w rece, ani nie wie jak wyglada, skoro nie wie, ze ma funkcje makro oraz ze mozna dolaczyc tulejke a za jej posrednictwem filtry
                      rozumiem, ze chciano mi pokazac wyzszosc lustrzanki nad cyfrowka, ale mozna to bylo zrobic lagodniej

ten aparat to po czesci prezent na 18-tke (na polowe jego wartosci zapracowalem sam, reszte mi dolozono)
                      jest to moj pierwszy, wiec jestem amatorem. nie mam pieniedzy aby kupowac profesjonalny sprzet
                      moje makro ma byc dla mojej wlasnej przyjemnosci (lubie biologie) a nie na jakies konkursy, czy do czasopism

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez Ser Cheese
                        Vitez, czyli ktory filrt jak na moj aparat? niebieski/szary/czy ktory? i nie chodzi mi o sam kolor tylko o serie
                        Na podstawie:
                        http://tinyurl.com/6coqx

(niestety http://www.migomex.com.pl/hoya/hoya.html nie dziala )

Proponuje ci serie szara.
                        (caly czas sie zastanawiam czemu moje maja kolor pomaranczowy serii a napisane HMC , moze jakies starsze? )

hmm... wydaje mi sie (to nie ma zabrzmiec ofensywnie), ze Scaramanga nigdy nie mial mojego aparatu w rece, ani nie wie jak wyglada, skoro nie wie, ze ma funkcje makro oraz ze mozna dolaczyc tulejke a za jej posrednictwem filtry
                        Nie, po prostu przed swoja wypowiedzia nie chcialo mu sie sprawdzic na www.dpreview.com o jakim aparacie mowa, po prostu wrzucajac do jednego wora wszystkie kompakty cyfrowe o ktorych nie musi i moze nie chce duzo wiedziec

moje makro ma byc dla mojej wlasnej przyjemnosci (lubie biologie) a nie na jakies konkursy, czy do czasopism
                        A jak ci przestanie wystarczac bo np zamarudzisz na zbyt wolne dzialanie, niewygodny manual focus, za male powiekszenie (fachowo: skala odwzorowania), obejrzysz fotki innych z tej kategorii i tez bedziesz chcial takie robic - wtedy rozejrzysz sie za czyms co robi prawdziwe makro, czyli lustrzanka+obiektyw macro (+statyw+lampki odpowiednie).
                        A do tego czasu... kup sama soczewke +4 i bedziesz zadowolony

Komentarz

• Ser Cheese

Vitez, zebym sie nie pomylil, jak dla mojego aparatu to dokladnie ten produkt, tak?

to jest chyba ten z serii szarej (HMC) oraz powinienem wziasc 52mm?
                          do tego tulejka http://www.foto-tip.pl/sklep/product...roducts_id=220
                          no i dekielek http://www.foto-tip.pl/sklep/product...products_id=58
                          a soczewki bede musial kupic na allegro

prosze Cie (jestes bardziej doswiadczony) czy to co wybralem pasuje do mojego aparatu? zwlaszcza ten filrt? jestem prawie pewien, ze ma byc 52mm ale pewnosci nigdy za wiele
                          dziekuje

Komentarz

• Klosiu
                            Bywalec
                            • 2004
                            • 232

Ja bym Ci zaproponowal zamiast soczewek ktore sa raczej marnej jakosci kupic stary rosyjski obiektyw 50mm i przez odwrotne mocowanie przyczepic go do twojego A80

tutaj dokladny opis

polecam Ci portfolio kolegi (A70 + lens 50 mm)

za male pieniadze nic lepszego nie dostaniesz
                            5d II | 50/1.4 | T 28-75/2.8

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

czy to co wybralem pasuje do mojego aparatu? zwlaszcza ten filtr?
                              Tak 8)

Komentarz

• Ser Cheese

Zamieszczone przez Vitez
                                czy to co wybralem pasuje do mojego aparatu? zwlaszcza ten filtr?
                                Tak 8)
                                hehe, dzieki. zawsze to jakas wieksza pewnosc siebie przy zakupie

[ Dodano: 29-08-2004 ]
                                jeszcze jedno:
                                W przypadku fotografii cyfrowej (kamer video analogowych też to dotyczy) ma to o tyle mniejsze znaczenie, że wszystkie mają balans bieli, czyli dopasowują się do danego typu światła.
                                mowa tam byla o o filtrach
                                czy nie ma tak wlasnie, ze przy aparatach cyfrowych nie wazne jest jaki filrt wezme, bo i tak elektronika sie tym zajmuje i nie ma roznicy?
                                hmm... jedni polecaja mi tani filtr Kinga (ze wystarczy) a Wy zas zebym bral szara serie Hoya, bo ze roznica jest.

hmm... wlasnie zauwazylem cos... czy czasem Hoya seria HMC Super to nie seria "czarna"?
                                wiec w koncu do mojego Canon A80 jaki wziasc filrt?
                                PS. Bo seria "szara" to miala byc HMC, a tu widze, ze jest HMC Super

Komentarz

Pracuję...