Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
czy nie ma tak wlasnie, ze przy aparatach cyfrowych nie wazne jest jaki filrt wezme, bo i tak elektronika sie tym zajmuje i nie ma roznicy?
Elektronika nie zastapi ci optyki. Napisalem ci juz w tym poscie dlaczego nie powinienes brac Kinga - z powodu slabej jakosci jego szkiel, braku lub slabych powlokach antyrefleksyjnych. Filtry Kinga beda ci psuc jakosc (ostrosc, szczegoly, kontrasty) niezaleznie czy masz cyfrowke czy analoga - bo to optyka psuje, a elektronika tego nie naprawi.
W tekscie ktory zacytowales chodzi raczej o filtry lekko koloryzujace ktore moga przebarwiac (np filtry UV i Skylight moga zaniebieszczac) - tutaj czesto automatyczny balans bieli w cyfrowkach radzi sobie z takimi delikatnymi przebarwieniami, jednak nadal ma sie to nijak do psucia jakosci optycznej zdjec przez slabe filtry.
hmm... wlasnie zauwazylem cos... czy czasem Hoya seria HMC Super to nie seria "czarna"?
wiec w koncu do mojego Canon A80 jaki wziasc filrt?
PS. Bo seria "szara" to miala byc HMC, a tu widze, ze jest HMC Super
Wez dowolny z tych, albo serie czarna, albo szara - ten na ktory cie stac po prostu.
Jesli uwazasz ze proponowane przez foto-tip filtry SuperHMC Hoya sa za drogie to mozesz poszukac np na Allegro serii szarej (HMC). Jesli uwazasz ze nie sa za drogie i stac cie raz na kilka lat kupic takie szkielko (bo jesli nie uzywasz intensywnie na rajdach/pustyniach itp wycieczkach aparatu to filtr dosc ciezko zarysowac/zniszczyc) - to kup Super HMC.
Byle nie King, byle nie seria zielona i fioletowa Hoya... jak sie uprzesz i chcesz koniecznie oszczedzic to ci jeszcze bardziej namieszam: mozesz ostatecznie kupic filtry firmy Hama
Cytat:
hmm... wydaje mi sie (to nie ma zabrzmiec ofensywnie), ze Scaramanga nigdy nie mial mojego aparatu w rece, ani nie wie jak wyglada, skoro nie wie, ze ma funkcje makro oraz ze mozna dolaczyc tulejke a za jej posrednictwem filtry
Nie, po prostu przed swoja wypowiedzia nie chcialo mu sie sprawdzic na www.dpreview.com o jakim aparacie mowa, po prostu wrzucajac do jednego wora wszystkie kompakty cyfrowe o ktorych nie musi i moze nie chce duzo wiedziec
Cytat:
moje makro ma byc dla mojej wlasnej przyjemnosci (lubie biologie) a nie na jakies konkursy, czy do czasopism
Vitez,co ty,chlopie jestes jasnowidzem
Marnujesz czas tu na forum,a tak moglbys trzaskac mamone az milo...
Wyrazasz niczym nie poparte opinie Aparat sobie obejrzalem,moze nie na tej stronie o ktorej napisales.
Funkcje makro ma prawie teraz kazda tego typu zabawka,a mlodzian pytal sie
o soczewki,co sugerowaloby,ze takiej funkcji nie posiada lub ta,ktora ma nie satysfakcjonuje go...
Nie staraj sie tu,stary, tworzyc wzajemnego poplecznictwa tylko dla tego,ze nie robisz
analogami,o ktorych nie chcesz lub nie musisz duzo wiedziec... :wink:
Jesli masz tu na forum cos do powiedzenia i wystepujesz w roli "Stanow Zjednoczonych" oraz starasz sie trzymac nad tym wszystkim "lape",to zachowaj chociaz pozory obiektywnosci,gdyz czytaja to rozni ludzie,a jak "starzy wyjadacze zauwazyli" nikt z prawdziwych profesjonalistow nie zabiera glosu na forum,gdyz albo uwazaja wiekszosc tych dyskusji za zenujace albo maja to gdzies (niech sie "dzieciaki" bawia same).
Wygladasz mi na inteligentnego goscia wiec przemysl to sobie stary,bo
czy ja bede tu sie produkowal czy nie, to nie ma wiekszego znaczenia.
Znaczenie ma kierunek,w ktorym to wszystko zmierza...
[ Dodano: 30-08-2004 ]
rozumiem, ze chciano mi pokazac wyzszosc lustrzanki nad cyfrowka, ale mozna to bylo zrobic lagodniej
Chlopcze! Nic ci nie chciano pokazac,czego by powszechnie nie bylo wiadomo,a
skoro nie wiesz co to jest "lustrzanka"(dokladniej: SLR-Single Lens Reflex czyli lustrzanka jednoobiektywowa;w odroznieniu od lustrzanki dwuobiektywowej
stosowanej na swiecie przez dobre kilkadziesiat lat),bo kiedy stawala sie
podstawowym narzedziem fotografow,Ciebie najzwyczajniej nie bylo jeszcze na swiecie...
Cytat:"ale ja chcialem cyfrowke, nie lustrzanke. "
Za nim zaczniesz cos komus zarzucac,komus kto chcial Ci szczerze pomoc,kup sobie pare ksiazek i poczytaj
(ze zrozumieniem) i wtedy zadawaj pytania.Wiekszosc forumowiczow zadaje tu jakies pytania,po czym okazuje sie,ze sami znaja doskonale odpowiedz,a tym,ktorzy okaza sie na tyle naiwni aby wplatac sie w dyskusje probuja cos udowodnic,choc wiedzy nie maja tyle co brudu za paznokciami...
Latwiej kijek pocieniasic niz go potem pogrubasic...
@ Scaramanga
nie bede cytowal Twojej wypowiedzi, ale... wyluzuj troche. nie szukaj teorii spiskowej dziejow, tam gdzie jej nie ma
jasne, ze jestem mlody niedoswiadczony, a Ty stary wyjadacz. mozesz sobie prowadzic dyskusje na wysokim poziomie, o ktorych temacie moge nie miec pojecia. ale ja jestem poczatkujacy, a fora to najczesciej miejsca, gdzie sie takim pomaga.
jeszcze na zadnym innym forum (ani w zyciu, gdzie takze spotykam ludzi bardziej doswiadczonych w Twoim wieku, chociazby instruktorow od silowni) nie spotkalem sie z takim brakiem tolerancji jak u Ciebie.
zastanow sie. po to jest internet, zeby mozna bylo zdobyc infromacje szybciej i prosciej. jasne, ze ksiazki on nie zastapi (lubie czytac), ale na poczatek wystarcza. Kolejnym krokiem wtajemniczenia jest przeczytac cos porzadnego, ale trzeba od czegos zaczac. A zreszta... po co ja sie tu produkuje (chcialem jeszcze napisac uwagi o makro, ale po co - ja, laik). Milego dnia zycze. Zaraz ide na jazde (robie prawo jazdy), mam nadzieje, ze instruktor bedzie bardziej cierpliwy i zyczliwy.
Zyczliwy bylem Ci od poczatku(moglbym tu napisac jak Vitez wielokrotnie,ze nie czytasz dokladnie co napisalem i dajesz sie poniesc emocjom zamiast zobaczyc co tak naprawde jest meritum(sednem sprawy).
Przepraszam Cie bardzo,ale jesli nie masz podstawowej wiedzy o tym czym robisz zdjecia i nie wiesz,ze lustrzanka jest kazdy aparat posiadajacy lustro,a dalszej kolejnosci pryzmat pentagonalny,to nie rzucaj sie i "nie kop sie z koniem".Starasz sie byc"nie ofensywny",ale w tym co do tej pory napisales wychodzi tylkoTwoja urazona duma i nic wiecej.Ta urazona duma to nic innego jak kompleksy...
W fotografii i w jezdzie samochodem, zreszta jak we wszystkim potrzebna jest pokora,ktorej jeszcze sie nie nauczyles.Nie martw sie zycie przed Toba,a nauczyc mozna sie wszystkiego,rowniez jazdy samochodem. :wink:
kompleksy z jakiego powodu? ze nie umiem robic zdjec? czlowieku! ja dopiero co ten aparat kupilem. zdaje sobie sprawe, ze nic nie umiem, wiec nie mam powodow aby unosic sie duma.
Zamieszczone przez Scaramanga
Nie martw sie zycie przed Toba,a nauczyc mozna sie wszystkiego,rowniez jazdy samochodem. :wink:
tym milym akcentem zakonczmy nasza mala klotnie
PS. Instruktor mnie pochwalil, ze zrobilem dzisiaj duzy postep. A raz ruszylem, na 100%prawidlowo, tak jak sie nie wielu udaje na poczatku. Szczescie :P Jasne, ze wszystkiego da sie nauczyc, tylko trzeba to robic powoli i z cierpliwoscia.
Scaramanga - pamiętaj tylko proszę, że to dotyczy również Ciebie. Akurat A80 zbiera bardzo dobre recenzje w kategorii zdjęć makro (tylko nie rozpoczynajmy tu dyskusji o przewadze trybu macro w lustrzankach z obiektywami macro nad kompaktami z trybem makro, bo to nie ta sama grupa użytkowników). Może zmienisz zdanie po przeczytaniu recenzji:
"The A80 did very well in the macro category, capturing a minimum area of only 2.30 x 1.73 inches (59 x 44 millimeters). Resolution was very high, showing a lot of fine detail in the dollar bill. Although the coins and brooch are soft due to shallow depth of field at such a short shooting distance, detail is still pretty good in them, and it's very good in the details of the dollar bill. There's some softness in all four corners, but it isn't very strong. The A80's flash did have some throttling down for the macro area, however, overexposing the shot. (Plan on using external illumination for any really close work.)"
źródło: http://www.imaging-resource.com/PRODS/A80/A80PICS.HTM
Chłopak pisze dość wyraźnie, że rozpoczyna swą zabawę z fotografią, a Ty doradzasz mu zabawę w Adama Słodowego , a potem kłócisz się z Vitezem, który z właściwą sobie delikatnością :wink: wytyka Ci brak wiedzy w tym konkretnym temacie, a kiedy brakuje Ci rzeczowych argumentów to zaczynasz dymić. Nieładnie Scaramanga, powinieneś się wstydzić i obiecać solenną poprawę :wink: :P
Ser Cheese, spójrz na tą stronę http://www.lensmateonline.com/A80macrocomp.html, szczególnie zwróciłbym uwagę na porównanie soczewki i odwrotnego mocowania - bo to są chyba jedyne dwa rozwiązania, które masz do wyboru.
"detail is still pretty good in them, and it's very good in the details of the dollar bill. There's some softness in all four corners, but it isn't very strong. The A80's flash did have some throttling down for the macro area, however, overexposing the shot. (Plan on using external illumination for any really close work.)"
Pretty good znaczy calkiem poprawnie.Utrata ostrosci na brzegach i rezygnacja z flesza
na korzysc lampki nocnej to ma byc dobra recenzja?Do zabawy owszem.Apetyt rosnie w miare jedzenia i uzytkownik sam sie przekona z czasem o ograniczonosci tego "sprzetu".
Chłopak pisze dość wyraźnie, że rozpoczyna swą zabawę z fotografią, a Ty doradzasz mu zabawę w Adama Słodowego , a kiedy brakuje Ci rzeczowych argumentów to zaczynasz dymić. Nieładnie Scaramanga, powinieneś się wstydzić i obiecać solenną poprawę
Arkan
Doradzam aby zastosowal to co mial w zamiarze.Nie podal wszystkich informacji.
Okazalo sie ,ze ma wszystkie informacje w glowie tylko nie umie z nich skorzystac...
Chlopak zaczyna zabawe wiec lepiej zeby zaczal ja od dobrej strony,pytanie tylko co dla kogo jest lepsze?Dymic? Jakich to argumentow mi niby brakuje? Pozdrawiam i zycze udanych fotek!
Wyrazasz niczym nie poparte opinie Aparat sobie obejrzalem,moze nie na tej stronie o ktorej napisales.
Funkcje makro ma prawie teraz kazda tego typu zabawka,a mlodzian pytal sie
o soczewki,co sugerowaloby,ze takiej funkcji nie posiada lub ta,ktora ma nie satysfakcjonuje go...
Nie staraj sie tu,stary, tworzyc wzajemnego poplecznictwa tylko dla tego,ze nie robisz
analogami,o ktorych nie chcesz lub nie musisz duzo wiedziec... :wink:
Najwyrazniej czegos nie zrozumiales... ale nie bede wnikal .
Co do analogow - mowa o makro a ty uogolniasz... niepotrzebnie. Czym sie rozni dSLR od SLR? Dla mnie tylko materialem swiatloczulym. Na wszelkich nastawach, teoriach, obiektywach itp tak samo sie trzeba znac.
Wiec porownanie ze mam dSLR a nie SLR i przez to nie znam sie na analogach uwazam za mocno chybione.
Nie znam sie jedynie na puszkach i filmach analogowych, ale nie o to w tym topiku chodzi .
a czy gdzies są porównania filtrów UV, mam do wyboru 72 HAMA 0UV lub Sunlight (chyba) Tamrona, czy są jakies różnice
Roznice miedzy filtrami sa w ich jakosci (grubosc, powloki antyrefleksyjne itp). Zazyczaj zakup filtra to inwestycja na dluzej dlatego polecam co najmniej Hoya HMC (seria niebieska) - ok 50zl a spokoj z obawami o jakosc.
Hama jest przynajmniej klase gorsza niz Hoya a o Tamronach nie slyszalem.
HOYA podobno robi dla hamy...
Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|
Do lustrzanki używam oczywiście UV i Skylighta , jako zabezpieczenie obiektywów,
do niebieskiego niebka i mniejszych refleksów mam polaryzacyjny
Uzbierałem takze kilka filtrów fx typu soft focus, duto, fog, sunset ale używam ich sporadycznie.
Robiąc zdjecia w pomieszczeniach bez lampy błyskowej i przy zarówkach warto sie zaopatrzyć w ciemny filtr niebieski, ale oczywiście wydłuza on czas naswietlenia.
Mam takze filtr szary i filtr połówkowy szary.
Jeśli mógłbym ci doradzić to najbardziej sie przydaje filtr uV, polaryzacyjny i ewentualnie szary połówkowy.
Przynajmniej ja reszty używam sporadycznie.
Jeśli jednak jesteś pasjonatem udziwniania zdjęć to najtaniej wychodzi kupować filtry płytkowe i osadzać je w specjalnym uchwycie system cokin.
Filtry z gwintami to poważne obciażenie budżetu.
Jeśli mógłbym ci doradzić to najbardziej sie przydaje filtr uV, polaryzacyjny i ewentualnie szary połówkowy.
A UV to do czego niby się przydaje ? Do pogarszania jakości zdjęć chyba głównie...
Zamieszczone przez satriani
Jeśli jednak jesteś pasjonatem udziwniania zdjęć to najtaniej wychodzi kupować filtry płytkowe i osadzać je w specjalnym uchwycie system cokin.
Filtry z gwintami to poważne obciażenie budżetu.
Filtry płytkowe kupuje się (przynajmniej ja to robię z tego powodu) głównie dlatego że możesz dowolnie umiejscawiać linię podziału filtra połówkowego - szara połówka wkręcana którą ma tą linię dokładnie na środku jest w zasadzie bezużyteczna...
A czy tak najtaniej - połówki Cokina P kosztują ~ 121 zł, jak masz obiektywy z małą średnicą gwintu to niezłe filtry wkręcane już można za tą kwotę kupić.
Komentarz