Moje boje z d20 - ciemnosci

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Zamieszczone przez Janusz Body
    Mam prawo być egocentryczny i pseudoniezależny
    Ale nie masz prawa ludzi oklamywac piszac rzeczy nielogiczne i niezgodne z prawda - nie pierwszy raz ci sie to zdarzylo i nie pierwszy raz ludzie naprostowywali twoje wprowadzajace ludzi w blad wypowiedzi (nie tylko ja, vide watek : http://canon-board.info/showthread.php?t=3557 ). I z mojej strony EOT.

Komentarz

• Janusz Body
      Moderator
      • 2004
      • 5757

Zamieszczone przez Vitez
      Ale nie masz prawa ludzi oklamywac piszac rzeczy nielogiczne i niezgodne z prawda - nie pierwszy raz ci sie to zdarzylo i nie pierwszy raz ludzie naprostowywali twoje wprowadzajace ludzi w blad wypowiedzi (nie tylko ja, vide watek : http://canon-board.info/showthread.php?t=3557 ). I z mojej strony EOT.

Znowu zamiast słowa przepraszam czytam inwektywy o sobie - jestem dodatkowo kłamcą. Oszustem może. To już nawet nie wolno "nie mieć racji" albo nie wolno "mylić się" bo zostaje się kłamcą, oszustem i czym jeszcze? Zamiast dyskusji "na temat" jak zwykle ubliżasz innym. To się mi źle kojarzy z Lepperem albo kimś podobnym. Ja na Leppera mam PLONKa i na Ciebie też Vitez.

Możesz mnie oczywiście wyrzucić z forum. Jesteś w końcu wszechmogacym Moderatorem. Tylko zamiast moderować dyskusje cały czas usiłujesz ją zaognić. To się nie nazywa Moderator a jakoś inaczej - harcownik chyba. Nie zmartwie sie specjalnie tym wyrzuceniem bo i tak wyjeżdzam w miejsce gdzie nie ma internetu na trochę dłużej i nie jest to więzienie :-P

Ty oczywiście wiesz wszystko naj... wiec wszelka dyskusja z Tobą zwyczajnie mija się z celem. W dodatku niczego się nie chcesz nauczyć bo słowo twoje dalej piszesz z małej lietry chyba, że "za Twoich czasów" (Twoje słowa) uczyli inaczej w szkołach. Niereformowalny jesteś.

Nie znoszę dyskusji gdzie zamiast argumentów padają inwektywy pod adresem oponenta i dziecinne wypominanie w stylu a w tym wątku nie miałeś racji więc kłamałeś. Poskarżę się Pani w przedszkolu. Zabieram zabawki i idę do domu - co niniejszym czynię.

Ciągle niezależny bez przedrostka pseudo-

Janusz

PS. Mojego bana masz od już więc nie trudź się z kolejnymi obelgami.

Janusz,
      Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Janusz Body
        Moderator
        • 2004
        • 5757

Hehehe.... "Sorry Vitez is a moderator/admin and you are not allowed to ignore him or her."

A mówiłeś Vitez, ze można Cię zignorować czyli co kłamcą jesteś ?

JB

Janusz,
        Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• KuchateK
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 4895

Zamieszczone przez Zyklon
          Hm nie sądziłem patrząc na liczbe odwiedzin i opini, że aż tak daleko odejdą one ot tematu sprawy, ale wałkując dalej ten temat ktoś łopatologicznie wytłumaczy mi czy dobrze rozumiem: trybu Av oraz tv (priorytetu przysłony i czasu) używamy fotografując z lampą w warunakch takich, że powiedzmy jeżeli czas wskazany przez aparat bez przyłączonej lampy nie zejdzie mi poniżej odwrotnosci zoomu obiektywu ( obiektyw 50 x 1,6 cyfry = 80 więc minimalny czas powiedzmy 1/80 to doświetlam lampą ).
          No niby tak... Aparat w AV/TV dobiera czas do zastanego. Jesli nic nie miga (zwlaszcza w TV) to blysk jest stosunkowo slaby i jedynie doswietla zastane.

Ale jeżeli mam czasy zastane żędu 1/10 czy pół sek. to bez sensu jest doświetlać zwłaszcza bez statywu.
          No niby bez sensu, ale nie znaczy ze nie mozna Czasami ciekawe efekty specjalne mozna uzyskac na dluzszych czasach z blyskiem na druga kurtyne

natomiast tryb manualny (cały czas używam pomiaru uśrednionego dla całej powieszchni kadru, oraz centralnego punku af) mogę używać w egipskich ciemnościach i będzie zdjęcie prawidłowo naświetlone ?
          Pierwszy plan napewno... Do momentu kiedy lampie braknie mocy do ustawionego czasu/iso/przyslony

I jeszcze jedno jeżeli występuje duża róznica powiedzmy pomiędzy jasnym ubraniem a "ciemną twarzą" to stosować fel? czy też pomiar punktowy "zdjęty" z żądanego obiektu w kadże?
          Zalezy czy bedziesz oswietlal lampa jako glownym zrodlem czy jedynie dopalal do zastanego w AV czy TV. Jesli to 20'stka i e-ttl II to ma dzialac bez FEL'a bez przepalen w miare poprawnie. Pomiar sciagany jest z calej klatki, nie tylko z aktywnego punktu wiec nie ma takich duzych problemow z czarnymi/jasnymi ubraniami (jak wczesniej). Nie znaczy to jednak ze bedzie idealnie. Jesli chcesz, to nic nie stoi na przeszkodzie przyblokowac sily blysku FEL'em. Czasami poprostu sie inaczej nie da...

Poeksperymentuj... Z opisu jedno a z praktyki drugie Nic nie zastapi eksperymentow, a aparat to nadal tylko glupia maszyna.
          Ostatnio edytowany przez KuchateK; 1338.
          ...

Komentarz

• gietrzy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 5727

Hazan!
            Proszę Cię bardzo zrób coś bo Twoje forum przypomina prywatny folwark. Bynajmniej nie Twój!
            Spotykam ludzi i z Gdańska i Łodzi i Wawy.
            Wszyscy jak jeden mówią, że on jest jakimś idiotą.
            IMO, to nie może być przypadek.
            Zrób coś zanim jeden człowiek zniszczy Twoje forum.

Piszę to boldem bo chcę aby wszyscy to przeczytali. Piszę to na forum nie na PW bo chciałbym abyś zajął oficjalne stanowisko: co dalej z tym typem?
            Jeśli nic się nie zmieni to ciężko to się będzie czytać.
            the silence is deafening

Komentarz

• Auwo
              Uzależniony
              • 2004
              • 928

gietrzy - POPIERAM !!!

Nie ladnie panie moderatorze Vitez bany zakladac za prawde napisana na forum !!!
              Kiedys dawales ostrzezenia - teraz walisz bany ?!

Komentarz

• mcdenko
                Bywalec
                • 2005
                • 144

Takze popieram Gietrzy!

Paranoja jakas!

Komentarz

• KuchateK
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 4895

Moze sie tak laskawie towarzystwo skupi na merytorycznej i technicznej czesci watku a nie "popieraniem" banowania sie nawzajem? Takie "popieram" to 4 punkt regulaminu

Tutaj sobie poczytaja a potem mozemy sie klocic dalej czy i kiedy lampa oswietla/doswietla...
                  Ostatnio edytowany przez KuchateK; 1338.
                  ...

Komentarz

• muflon
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 6763

Vitez, siebie tez zabanuj za ostatnie teorie o "poprawionych/popsutych L-kach" i serialach, bo są mniej więcej tyle samo warte.
                    Niech ktoś to wydzieli do innego wątku, ja jestem na modemie. Jak nie, to jutro sam to zrobię.
                    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Tomasz Golinski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 8623

Ciężko wyciąć bo posty są JB i V są zazwyczaj na oba tematy naraz... Najwyżej możnaby je zczyścić z wzajemnych inwektyw.
                      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Zyklon
                        Dopiero zaczyna
                        • 2005
                        • 41

No i doczekałem się przejżystej i zrozumiałej dla mnie odpowiedzi Dzięki kuchateK.
                        Z tym robieniem zdjęć na "długich" czasach i na dróga kurtynę to wszystko ok, ale ale chdzi mi tu o czyto "praktyczną" fotografię raporteki = ludzi i raczej trudno by było uzyskać ostre zdjęcia przy takich czasch. Druga sprawa hm bardzo uciążliwym będzie używanie fel'a cały czas( 100x w kólko ), a to ma działać normalnie, że tak powiem bez kombinacji przynajmniej tak miałem na zwykłym analogu eosie 1 z lampą dedykowaną, tam ttl tu na cyfraku ettl zwykły nie 2 bo obiektyw raczej siermiężny , nie podaje info o odległości. Zresztą ktoś jósz tu na forum pisał, że i tak ulepszony w porówniu do ettl powiedzmy starszego.A co do ostaniego to się w całej rozciągłosci zgadzam człowiek robi zdjęcia, ale troche łatwiej jest je robić jak się wie jakiego efektu można się spodziewać
                        Firma ma znaczenie

Komentarz

• rysiaczek
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 897

Zyklon, cobyś się nie dał zamknąć w ramki czasów typu 1/30 , 1/15 czy choćby 1/2 wyjdą nieostre....
                          Zrób sobie kilka takich fotek z lampą (korzystając z FILL-IN) - zobaczysz, że mimo obaw są one jednak zadziwiająco ostre...(czasem ostre 'inaczej' ale ostre..) Czemu tak jest, pozostawiam Tobie do przemyślenia
                          Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• Zyklon
                            Dopiero zaczyna
                            • 2005
                            • 41

Rysiaczek wydaje mi się że wiem co masz na myśli, chodzi oto że ilość światła "dopełniającego"( przy wspomnianych czasach) z lampy jest na tyle duża iż zarejestrowane tworzy ostry niezniekształcony obraz, jedynie obiekty będące w ruchu mogą być krawędziami lekko rozmyte. Ale co z oczmi, jeżeli osoba zamknie je na zbyt długi czas a nie tylko mrógnie to efekt może być nie ciekawy, nie sądzisz?
                            Ale jak mowię to tylko mi sie tak wydaje
                            Firma ma znaczenie

Komentarz

• rysiaczek
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 897

jest dokładnie tak jak mówisz
                              Co do oczu - popatrz na to z tej strony - jeżeli ktoś zamknie oczy na dłuższy czas, to w sumie nawet lepiej, że masz dlugie czasy - przy zwykłej fotce ten numer nie wyjdzie A efekty zaiste, 'ciekawe':P
                              Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• KuchateK
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 4895

Zyklon... masz 20'stke? Tam juz (w e-ttl II) nie ma takiej "dzikiej jazdy" z FEL'em jak wczesniej na 10D/300D (z e-ttl) wiec to nie jest tak ze trzeba "absolutnie zawsze". W zasadzie po zmianie na e-ttl II mozna zapomniec ze cos takiego jak fel bylo potrzebne.

Najlepsza rada to poswiec ze dwa komplety baterii na experymenty... Poznaj sprzet... Pofoc sobie po mieszkaniu/gdziekolwiek. Calkiem co innego sie oczytac a calkiem co innego sie pobawic...

A fel nie jest taki straszny jak go maluja... Po parunastu/dziesiecu fotach z lampa to prawie mimowolny odruch... Przy stosowaniu centralnego punktu AF'a banal... Ale to juz praktyka wyrabia nawyki... Jak czytalem o tym to tez to wszystko glupio/strasznie brzmialo...

Jedyny minus to, ze trzeba niektorym powiedziec ze nie blyskasz raz, albo ze zrobisz ze 3 foty zeby wybrac najlepsza
                                ...

Komentarz

Pracuję...