Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Drabinka wskazuje tylko pomiar swiatla zastangeo, jak jest na + to lampa zadziala - jako fill-flash tylko, czyli tak samo jakbys mial w trybie Av (gdzie tez mierzone jest swiatlo zastane a lampa dziala w trybie fill-flash) - blysnie leciutko doswietlajac pierwszy plan tylko.
Ale zastanawia mnie dlaczego pytasz... skoro masz 300D i lampe i troche sie bawiles... ustawil ci na + w trybie M ... to dlaczego sam nie wcisnales spustu migawki by samemu sprawdzic czy blysnie? .
Przeciez sie nie zepsuje ani klatki filmu nie szkoda.
To nie tak. Właśnie dlatego pytam że nie do końca działa to tak jak mówisz i zastanawiam się od jakiegoś czasu dlaczego. Nie mogę się w dzień dogadać z lampą... a w trybie M czyli tak jak mówisz powinna tylko doświetlić a nie stać się głównym źródłem światła tym czasem bardzo często mam wrażenie że jest inaczej. Środek dnia 2 osoby na tle pokrytego jeszcze śniegiem pola golfowego tryb M podziałka na plusie na twarzach cienie. No to lampa żeby je rozświetlić, klik, błysk...osóbki ślicznie doświetlone ... pola golfowego nie uświadczysz...czarno jak w d......
I teoria jak najbardziej jest mi znana tylko czasami nie bardzo pokrywa mi się z praktyką
Środek dnia 2 osoby na tle pokrytego jeszcze śniegiem pola golfowego tryb M podziałka na plusie na twarzach cienie. No to lampa żeby je rozświetlić, klik, błysk...osóbki ślicznie doświetlone ... pola golfowego nie uświadczysz...czarno jak w d......
nic dziwnego.
skoro pole pokryte bylo sniegiem to w trybie M powinienes zmierzyc swiatlo na snieg i ustawic przynajmniej +1 - 1,5EV zeby go poprawnie naswietlic. dopiero pozniej FEL na twarz. wtedy lapma dobierze sobie moc do poprawnego doswietlenia twarzy i bedziesz mial poprawnie naswietlony 2gi plan jak i doswietlone twarze osob fotografowanych.
Ale zastanawia mnie dlaczego pytasz... skoro masz 300D i lampe i troche sie bawiles... ustawil ci na + w trybie M ... to dlaczego sam nie wcisnales spustu migawki by samemu sprawdzic czy blysnie? .
Przeciez sie nie zepsuje ani klatki filmu nie szkoda.
Ano wcisnąłem tyle ze mi to nie pasowalo z tym co mowiles wiec zapytalem.
I jeszcze jedno jak drabinka w M jest na - to znaczy ze lampa wygeneruje blysk jako głowne źródło światla a jak + to doswietlenie dobrze mysle ?
Środek dnia 2 osoby na tle pokrytego jeszcze śniegiem pola golfowego tryb M podziałka na plusie na twarzach cienie. No to lampa żeby je rozświetlić, klik, błysk...osóbki ślicznie doświetlone ... pola golfowego nie uświadczysz...czarno jak w d......
I teoria jak najbardziej jest mi znana tylko czasami nie bardzo pokrywa mi się z praktyką
Dominique ci swietnie opisal... caly kruczek ukryl sie w sniegu - musisz popraktykowac teorie focenia na sniegu ktora ci Dominique w skrocie wylozyl
Zamieszczone przez ted220
I jeszcze jedno jak drabinka w M jest na - to znaczy ze lampa wygeneruje blysk jako głowne źródło światla a jak + to doswietlenie dobrze mysle ?
Ogolnie tak, tylko widocznosc efektu i uzycia lampy blyskowej bedzie rozna... im bardziej drabinke masz na - tym bardziej bedzie widoczna lampa blyskowa, ale np przy -1 jeszcze nie nazwalbym jej "glowne zrodlo swiatla". Podobnie na + ... od +1 wzwyz lampy moze byc wcale nie widac, co najwyzej odblask od makijazu czy w oczach blysk
A wracajac do tematu. Co prawda nikt mnie jeszcze nie poprosil o focenie na slubie, ale gdyby tak sie stalo to mysle, ze wybral bym sie w ktoras sobote do kosciola i zrobil testowo pare slubow, w koncu czlowiek uczy sie na bledach.
A wracajac do tematu. Co prawda nikt mnie jeszcze nie poprosil o focenie na slubie, ale gdyby tak sie stalo to mysle, ze wybral bym sie w ktoras sobote do kosciola i zrobil testowo pare slubow, w koncu czlowiek uczy sie na bledach.
Właśnie w mijający weekend miałem okazję poćwiczyć sobie na ślubie kuzynki. Zupełny luz i bez zobowiązań. I muszę powiedzieć że zastosowłem się do kilku porad i pierwszy raz jestem zadowolony z 95% zdjęć. Oczywiście to nie mnie się one mają podobać ale jak na początek jest super.
Złapałem się też na kilku błędach. Robiąc zdjęcia wewnątrz byłem tak "zafotografowany" że wychodząc na zewnątrz przestawiłem wszystko poza ISO i kilka zdjęć na słońcu przy 1600 nie miało praw wyjść :P Ktoś zaraz zapyta czemu 1600 Bo testowałem 200mm z dużej odległości bez lamy i te zdjęcia podobają mi się najbardziej (zaskoczyły mnie minimalne szumy). Reasumując: jeszcze nie odważył bym się robić komuś pamiątkę na lata jako jedyny fotograf
Artur mam prosbe czy moglbys przeslac mi na priv kilka zdjec wykonanych w kosciele wlasnie 70-200 f/4 bylbym bardzo wdzieczny.Chcialbym zobaczyc jak one wyszly(wole widziec niz wierzyc na slowo)
Pozdrawiam
Artur mam prosbe czy moglbys przeslac mi na priv kilka zdjec wykonanych w kosciele wlasnie 70-200 f/4 bylbym bardzo wdzieczny.Chcialbym zobaczyc jak one wyszly(wole widziec niz wierzyc na slowo)
Pozdrawiam
Ogolnie tak, tylko widocznosc efektu i uzycia lampy blyskowej bedzie rozna... im bardziej drabinke masz na - tym bardziej bedzie widoczna lampa blyskowa, ale np przy -1 jeszcze nie nazwalbym jej "glowne zrodlo swiatla". Podobnie na + ... od +1 wzwyz lampy moze byc wcale nie widac, co najwyzej odblask od makijazu czy w oczach blysk
Porobilem kilka fotek portretowo-testowych na manualu z lampa i duzym "- " (1/60 i 8 ) i niestety bez FEC'a na cos wmiare szarego wszystko strasznie przepala . Czy tak to jest z 300D czy cos zle robie ???
Porobilem kilka fotek portretowo-testowych na manualu z lampa i duzym "- " (1/60 i 8 ) i niestety bez FEC'a na cos wmiare szarego wszystko strasznie przepala . Czy tak to jest z 300D czy cos zle robie ???
Ano tak jest. Poczytaj sobie o E-TTL i albo uzywaj FEL, albo FEC albo szukaj body z E-TTL II 8)
Komentarz