Zdjęcia w kościele

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Artur Lewandowski
    Bywalec
    • 2005
    • 195

Zamieszczone przez Vitez
    ...........albo szukaj body z E-TTL II 8)
    I lampy z E-TTL II

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Zamieszczone przez Artur Lewandowski
      I lampy z E-TTL II
      Dobrze ze smileya dodales bo juz bym cie sieknal linkiem do E-TTL II FAQ

Komentarz

• Leprekan
        Bywalec
        • 2004
        • 166

Witam.
        Dużo się mówi o parametrach lampy i trybach ekspozycji, ale nic o tym jak mierzyć swiatło - pomiar "punktowy" na twarz (+fel), matrycowy czy skupiony?

Pytam się, ponieważ jutro pierwszy raz będę fotografował ślub, a nie chcę spaprać.
        Cosik czarnego + [EF20 f/2,8] + EF28 f/2,8+ EF50 f/1,8+ EF100 f2,0

Komentarz

• Artur Lewandowski
          Bywalec
          • 2005
          • 195

Zamieszczone przez Leprekan
          Witam.
          Dużo się mówi o parametrach lampy i trybach ekspozycji, ale nic o tym jak mierzyć swiatło - pomiar "punktowy" na twarz (+fel), matrycowy czy skupiony?

Pytam się, ponieważ jutro pierwszy raz będę fotografował ślub, a nie chcę spaprać.
          I nie ćwiczyłeś biedaku wcześniej ?? Nie zazdroszczę.
          A w temacie to ja miałem aparat na M to wtedy z tego co pamiętam jest 9% czyli w 300D pseudopunktowy..

Komentarz

• KuchateK
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 4895

Punktowy, skupiony czy matrycowy sie ma nijak do lampy o ile mi sie zdaje, nie? Przeciez to jest do zastanego, i to na dodatek w Av, Tv, P a nie M (no... od biedy i w M )...

FEL dla lampy w e-ttl to normalny pomiar, taki sam jak normalny przedblysk, jedynie wczesniej, tam gdzie ty chcesz a nie gdzie wypadl aktywny punkt po przekadrowaniu... Przy e-ttl II w custom functions (20D, 350D, inne pewnie tez...) jest mozliwosc zmiany pomiaru blysku z Evaluative na Average. FEL zachowuje sie zapewne identycznie jak w starszej wersji. Normalny pomiar, tyle ze wczesniej...
            Ostatnio edytowany przez KuchateK; 1338.
            ...

Komentarz

• maku
              Uzależniony
              • 2004
              • 563

Zamieszczone przez KuchateK
              Punktowy, skupiony czy matrycowy sie ma nijak do lampy o ile mi sie zdaje, nie? Przeciez to jest do zastanego, i to na dodatek w Av, Tv, P a nie M (no... od biedy i w M )...

FEL dla lampy w e-ttl to normalny pomiar, taki sam jak normalny przedblysk, jedynie wczesniej, tam gdzie ty chcesz a nie gdzie wypadl aktywny punkt po przekadrowaniu... Przy e-ttl II w custom functions (20D, 350D, inne pewnie tez...) jest mozliwosc zmiany pomiaru blysku z Evaluative na Average. FEL zachowuje sie zapewne identycznie jak w starszej wersji. Normalny pomiar, tyle ze wczesniej...

Przy FEL aparat automatycznie przełancza się na pomiar skupiony bez względu na jaki pomiar był ustawiony. Tak przynajmniej jest napisane w instrukcji. Dość enigmatycznie wprawdzie w instrukcji do aparatu. Wyraźnie jest to podkreślone w instrukcji do lampy.

Komentarz

• Leprekan
                Bywalec
                • 2004
                • 166

No dobrze. Ślub się odbył, trzy negatywy naświetlone i zobaczymy co z tego wyjdzie. Jedno jest pewne - ciężko się robi optyką stałoogniskową. Ale wprawa czyni "mistrza" Dzięki za rady.
                Pozdrawiam, Leprekan.
                Cosik czarnego + [EF20 f/2,8] + EF28 f/2,8+ EF50 f/1,8+ EF100 f2,0

Komentarz

• KuchateK
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 4895

Dokladnie... Przy czym chodzi mi o to ze sam pomiar z lampy nie jest od tego zalezny. E-ttl i czesciowo e-ttl II nie ma mozliwosci zmiany. Nie zmienia sie metoda ewaluacji poszczegolnych pol. Lampa blysnie dokladnie tak samo jesli wcisniesz FEL i tak samo bez niego. Pomiar 9.5% dotyczy swiatla zastanego gdzie po wcisnieciu FEL'a zmienia sie na partial niezaleznie czy masz podpieta lampe czy nie...
                  ...

Komentarz

• MateuszZ.
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 276

Ja w kościele używam lampy z dyfuzorem stoffena ustawiona na full auto bez korekty, palnik odchylony o 45stopni, body 20D, M 1/60s, przysłona 3 ~ 4. Zdjęcia wychodzą idealnie, rzadko muszę poprawiać EV. polecam
                    Ostatnio edytowany przez MateuszZ.; 3344.

Komentarz

• vuki
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 190

Zamieszczone przez MateuszZ.
                      Ja w kościele używam lampy z dyfuzorem stoffena ustawiona na full auto bez korekty, palnik odchylony o 45stopni, body 20D, M 1/60s, przysłona 3 ~ 4. Zdjęcia wychodzą idealnie, rzadko muszę poprawiać EV. polecam
                      ja tam wole bez

generalnie nie podobaja mi sie dyfuzory, jak musze stosuje kartke (karton)papieru wysokosci ok 12 x 8 cm

Komentarz

• Cichy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 7450

Zamieszczone przez Vitez
                        Ano tak jest. Poczytaj sobie o E-TTL i albo uzywaj FEL, albo FEC albo szukaj body z E-TTL II 8)
                        Absolutnie Vitez się nie czepiam, ale zauważyłem, że masz ostatnio wiele mądrego do przekazania na temat robienia zdjęć ślubnych, zarówno tu jak i na forum ślubnym - ale patrząc w Twoją galerię

Jakoś nie widać efektów posiadania takiej wiedzy..

No chyba, że to jakieś stare fotki i masz coś innego do pokazania ?
                        O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• MateuszZ.
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 276

Zamieszczone przez vuki
                          ja tam wole bez

generalnie nie podobaja mi sie dyfuzory, jak musze stosuje kartke (karton)papieru wysokosci ok 12 x 8 cm
                          No własnie muszę sprawdzic jak będzie wychodziło z białą tekturką. Ciekawe jaka będzie różnica.

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Zamieszczone przez Cichy
                            No chyba, że to jakieś stare fotki i masz coś innego do pokazania ?
                            Dokladnie tak - stare fotki (jeszcze z 10D, brak E-TTL II byl bolesny, wiedze i lepszy sprzet nabylem sporo po zrobieniu tych fotek), i nie mam nic innego do pokazania. Ale lampy blyskowej uzywam nie tylko w kosciele wiec nie teoretyzuje.
                            Moge cos wyszukac ale jakos nie czuje potrzeby udowadniania na sile, ze mam prawo komus cos radzic .

Komentarz

• Cichy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 7450

Spoko, żeby nie wyszło, że się czepiam.
                              O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Rafał32
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 129

Zamieszczone przez Vitez
                                Moge cos wyszukac ale jakos nie czuje potrzeby udowadniania na sile, ze mam prawo komus cos radzic .
                                Ale chociaż zmień portfolio ślubne-( bo fotki są takie sobie)-jak przystało na gościa co o fotografii i fotkach wie dużo.
                                Aparat Foto

Komentarz

Pracuję...