Zamieszczone przez Vitez
Zdjęcia w kościele
Zwiń
X
-
-
Dobrze ze smileya dodales bo juz bym cie sieknal linkiem do E-TTL II FAQZamieszczone przez Artur LewandowskiI lampy z E-TTL II
Komentarz
-
Witam.
Dużo się mówi o parametrach lampy i trybach ekspozycji, ale nic o tym jak mierzyć swiatło - pomiar "punktowy" na twarz (+fel), matrycowy czy skupiony?
Pytam się, ponieważ jutro pierwszy raz będę fotografował ślub, a nie chcę spaprać.Cosik czarnego + [EF20 f/2,8] + EF28 f/2,8+ EF50 f/1,8+ EF100 f2,0Komentarz
-
I nie ćwiczyłeś biedaku wcześniej ?? Nie zazdroszczę.Zamieszczone przez LeprekanWitam.
Dużo się mówi o parametrach lampy i trybach ekspozycji, ale nic o tym jak mierzyć swiatło - pomiar "punktowy" na twarz (+fel), matrycowy czy skupiony?
Pytam się, ponieważ jutro pierwszy raz będę fotografował ślub, a nie chcę spaprać.
A w temacie to ja miałem aparat na M to wtedy z tego co pamiętam jest 9% czyli w 300D pseudopunktowy..Komentarz
-
Punktowy, skupiony czy matrycowy sie ma nijak do lampy o ile mi sie zdaje, nie? Przeciez to jest do zastanego, i to na dodatek w Av, Tv, P a nie M (no... od biedy i w M
)...
FEL dla lampy w e-ttl to normalny pomiar, taki sam jak normalny przedblysk, jedynie wczesniej, tam gdzie ty chcesz a nie gdzie wypadl aktywny punkt po przekadrowaniu... Przy e-ttl II w custom functions (20D, 350D, inne pewnie tez...) jest mozliwosc zmiany pomiaru blysku z Evaluative na Average. FEL zachowuje sie zapewne identycznie jak w starszej wersji. Normalny pomiar, tyle ze wczesniej...Ostatnio edytowany przez KuchateK; 1338....Komentarz
-
Zamieszczone przez KuchateKPunktowy, skupiony czy matrycowy sie ma nijak do lampy o ile mi sie zdaje, nie? Przeciez to jest do zastanego, i to na dodatek w Av, Tv, P a nie M (no... od biedy i w M
)...
FEL dla lampy w e-ttl to normalny pomiar, taki sam jak normalny przedblysk, jedynie wczesniej, tam gdzie ty chcesz a nie gdzie wypadl aktywny punkt po przekadrowaniu... Przy e-ttl II w custom functions (20D, 350D, inne pewnie tez...) jest mozliwosc zmiany pomiaru blysku z Evaluative na Average. FEL zachowuje sie zapewne identycznie jak w starszej wersji. Normalny pomiar, tyle ze wczesniej...
Przy FEL aparat automatycznie przełancza się na pomiar skupiony bez względu na jaki pomiar był ustawiony. Tak przynajmniej jest napisane w instrukcji. Dość enigmatycznie wprawdzie w instrukcji do aparatu. Wyraźnie jest to podkreślone w instrukcji do lampy.Komentarz
-
No dobrze. Ślub się odbył, trzy negatywy naświetlone i zobaczymy co z tego wyjdzie. Jedno jest pewne - ciężko się robi optyką stałoogniskową. Ale wprawa czyni "mistrza" Dzięki za rady.
Pozdrawiam, Leprekan.Cosik czarnego + [EF20 f/2,8] + EF28 f/2,8+ EF50 f/1,8+ EF100 f2,0Komentarz
-
Dokladnie... Przy czym chodzi mi o to ze sam pomiar z lampy nie jest od tego zalezny. E-ttl i czesciowo e-ttl II nie ma mozliwosci zmiany. Nie zmienia sie metoda ewaluacji poszczegolnych pol. Lampa blysnie dokladnie tak samo jesli wcisniesz FEL i tak samo bez niego. Pomiar 9.5% dotyczy swiatla zastanego gdzie po wcisnieciu FEL'a zmienia sie na partial niezaleznie czy masz podpieta lampe czy nie......Komentarz
-
-
ja tam wole bez
generalnie nie podobaja mi sie dyfuzory, jak musze stosuje kartke (karton)papieru wysokosci ok 12 x 8 cmKomentarz
-
Absolutnie Vitez się nie czepiam, ale zauważyłem, że masz ostatnio wiele mądrego do przekazania na temat robienia zdjęć ślubnych, zarówno tu jak i na forum ślubnym - ale patrząc w Twoją galerię
Jakoś nie widać efektów posiadania takiej wiedzy..
No chyba, że to jakieś stare fotki i masz coś innego do pokazania ?O obiektywach wiem prawie wszystko
Komentarz
-
Komentarz
-
Dokladnie tak - stare fotki (jeszcze z 10D, brak E-TTL II byl bolesny, wiedze i lepszy sprzet nabylem sporo po zrobieniu tych fotek), i nie mam nic innego do pokazania. Ale lampy blyskowej uzywam nie tylko w kosciele wiec nie teoretyzuje.
Moge cos wyszukac ale jakos nie czuje potrzeby udowadniania na sile, ze mam prawo komus cos radzic
.
Komentarz
-
-
Komentarz
Komentarz