Fotografia dzieci

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • izewa
    Coś już napisał
    • 2006
    • 68

Zamieszczone przez radex
    Z moich skromnych doświadczeń wynika, że najważniejsza jest chwila, a ta niestety następuje najczęściej wtedy gdy aparatu nie ma pod ręką A jeśli już jest to często brakuje czasu by nadać zdjęciu dokładnie taki charakter jaki bym chciał, bo aby nie utracić tego "czegoś" trzeba natychmiast wciskać spust.
    Właśnie o to mi chodzi... czasem gdy zacznę za długo kombinować przy kompozycji to tracę "chwilę" a czasem mam "chwilę", ale za to rozmytą lub źle przyciętą I BARDZO chciałabym wiedzieć jak robić zdjęcia, żeby jedno i drugie zsynchronizować

liquidsound - to już wiek na modelowe pozy! Choć czasem to ten etap kiedy dzieci nie chcę zdjęć bo już zaczyna się problem "źle wyszedłem - skasuj" - tak czy tak to masz szczęście, że chcą pozować ;-)
    7D + kilka szkieł i dużo chęci ;-)

Komentarz

• mxw
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2315

Zamieszczone przez izewa
      Właśnie o to mi chodzi... czasem gdy zacznę za długo kombinować przy kompozycji to tracę "chwilę" a czasem mam "chwilę", ale za to rozmytą lub źle przyciętą I BARDZO chciałabym wiedzieć jak robić zdjęcia, żeby jedno i drugie zsynchronizować
      witam,
      zawsze twierdziłem, że fotografowanie dzieci to najbardziej ekstremalny sport w tej branży - zdjęcia wyścigów F-1, rajdów, koszykówki czy samolotów to przy tym pikuś. i niestety dlatego dobry sprzęt to podstawa

o ile 350D, które masz, jakoś da radę, to z kitem będzie ciężko - nic nie wyjdzie, a zdjęcia z flashem - nie wypada (chyba, że masz 580EX i rozświetlisz o sufit całe pomieszczenie).

kup albo pożycz choć 50/f1.8 i zobaczysz, jaka jest kolosalna róznica. oczywiście jest sporo innych lepszych szkieł i z szybszym AF (85/1.8, 50/1.4, 70-200/2.8 etc.), ale na początek powinno wystarczyć.

gdy wiem, że będę focić dzieciaki, to tylko jasna stałka, nic innego - i iso 1600 też bez obaw. i wtedy jakoś wychodzi... muszę poszukać przykładów.

a ogólnie, to jest tak, jak już wszyscy doradzali: najlepiej, jak dziecko jest czymś zajęte, bawi się z innymi dziećmi - wtedy można się przyczaić i (z daleka) pstryknąć kilka fotek - potem przygotować się i.... zawołać po imieniu. gdy spojrzy - pociągnąć seriami!
      pozdro.,
      m.

Komentarz

• radex

Zamieszczone przez mxw
        kup albo pożycz choć 50/f1.8 i zobaczysz, jaka jest kolosalna róznica. oczywiście jest sporo innych lepszych szkieł i z szybszym AF (85/1.8, 50/1.4, 70-200/2.8 etc.), ale na początek powinno wystarczyć.
        gdy wiem, że będę focić dzieciaki, to tylko jasna stałka, nic innego - i iso 1600 też bez obaw. i wtedy jakoś wychodzi... muszę poszukać przykładów.
        Zgadzam się w 99%, to znaczy ze wszystkim oprócz 50/f1.8 (przynajmniej w wersji II) . Niestety to szkło na dynamikę dzieciaczków często reaguje FF lub BF, co niestety natychmiast widać gdy się działa w okolicach f2. Ale najczęściej mam założony właśnie ten obiektyw Myślę jednak o wersji 1.4 lub 85/1.8. Izewa - jeśli tylko możesz sobie pozwolić na lepszą stałkę to się nad 50/1.8 nawet nie zastanawiaj, ale popieram mxw w pełni - żadnych ciemnych zoomów!

Komentarz

• izewa
          Coś już napisał
          • 2006
          • 68

Zamieszczone przez mxw
          witam,
          zawsze twierdziłem, że fotografowanie dzieci to najbardziej ekstremalny sport w tej branży - zdjęcia wyścigów F-1, rajdów, koszykówki czy samolotów to przy tym pikuś. i niestety dlatego dobry sprzęt to podstawa

o ile 350D, które masz, jakoś da radę, to z kitem będzie ciężko - nic nie wyjdzie, a zdjęcia z flashem - nie wypada (chyba, że masz 580EX i rozświetlisz o sufit całe pomieszczenie).

Wiem, że z kitem to jest bardzo ciężkie zadanie, choć czasem mi się coś jednak uda, szczególnie gdy mam więcej światła "zastanego"

Zamieszczone przez mxw
          Proszę więc o przykłady, jeśli można to z zaznaczeniem jakim obiektywam było robione. Nie mam wielkich funduszy (żeby nie powiedzieć, że mam bardzo małe fundusze :wink: ) na ten cel i cały czas zastanawiam się co wybrać, więc może jakieś małe podpowiedzi

Komentarz

• mxw
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2315

Zamieszczone przez radex
            Zgadzam się w 99%, to znaczy ze wszystkim oprócz 50/f1.8 (przynajmniej w wersji II) . Niestety to szkło na dynamikę dzieciaczków często reaguje FF lub BF, co niestety natychmiast widać gdy się działa w okolicach f2.
            też zgadzam się w 99%, tzn. wszystko jest prawdą: wolny AF, BF, FF, kiepski bokeh....... ale to jest tanie szkło i z tym dyskutować nie możemy.

Zamieszczone przez radex
            Ale najczęściej mam założony właśnie ten obiektyw
            no właśnie

Zamieszczone przez radex
            Myślę jednak o wersji 1.4 lub 85/1.8.
            też o tym myślę, jasne, codziennie po kilka razy! 8)
            ale to jest kwestia funduszy i priorytetów:
            85/1.8 kosztuje ~1400,-
            50/1.4 kosztuje ~1300,-
            a "prawie" równie dobry:
            50/1.8 kosztuje ~300,- - więc - jeżeli kasa decyduje - to wybór jest tylko jeden.

Zamieszczone przez izewa
            Wiem, że z kitem to jest bardzo ciężkie zadanie, choć czasem mi się coś jednak uda, szczególnie gdy mam więcej światła "zastanego"
            zaletą kita jest jedynie szeroki kąt - bo w pomieszczeniach jest za ciemny, a na dworze jest za krótki...

niemniej jednak jasne, że coś się może udać z dziećmi nawet kitem - ale jaśniejszym i szybszym obiektywem (choćby 50/1.8...) to "może" będzie duuuużo częsciej. no i jak się już uda trafić, to foto będzie dużo ładniejsze.

Zamieszczone przez izewa
            Proszę więc o przykłady
            już za chwileczkę, już za momencik....

Zamieszczone przez izewa
            Nie mam wielkich funduszy (żeby nie powiedzieć, że mam bardzo małe fundusze :wink: ) na ten cel i cały czas zastanawiam się co wybrać, więc może jakieś małe podpowiedzi
            już zostało to powiedziane: canon ef 50 mm f/1.8 mk.II - ~300 zł - sprawdź na allegro.
            pozdro.,
            m.

Komentarz

• izewa
              Coś już napisał
              • 2006
              • 68

Zamieszczone przez mxw
              już za chwileczkę, już za momencik....
              Ok, poczekam, tylko wiedz, że jestem pamiętliwa

Zamieszczone przez mxw
              już zostało to powiedziane: canon ef 50 mm f/1.8 mk.II - ~300 zł - sprawdź na allegro.
              To jest jedyne szkło, którego się "boję" ;-) , jest tak wiele negacji na jego temat, więc boję się że po nim zniechęcę się do wymiany obiektywów i już całe życie będę robić kitem...:-(
              Ostatnio edytowany przez izewa; 6034.

Komentarz

• mxw
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2315

Zamieszczone przez izewa
                Ok, poczekam, tylko wiedz, że jestem pamiętliwa
                i bardzo dobrze
                w weekend coś wyszperam...

Zamieszczone przez izewa
                To jest jedyne szkło, którego się "boję" ;-) , jest tak wiele negacji na jego temat, więc boję się że po nim zniechęcę się do wymiany obiektywów i już całe życie będę robić kitem...:-(
                powiem tak:
                - jak cię stać na 85/1.8 - to jasne, kupuj 85/1.8.
                - jak cię stać na 50/1.4 - to kupuj (też?) 50/1.4.
                - jak cię stać na lampę błyskową - to ją kup i rób dalej kitem.... (choć nie polecam).

a jak cię nie stać (wszystkie ww. rzeczy kosztują ~1.5kpln), to bez obaw kupuj ten 50/1.8 i ciesz się z robienia zdjęć, bo czas (szczególnie u dzieci) szybko płynie i żal jest tych straconych chwil (i ujęć).
                pozdro.,
                m.

Komentarz

• perqsista
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 429

Zamieszczone przez izewa
                  IMO nie ma sensu podchodzić do sprawy w taki sposób bo można sobie niepotrzebnie zrobić kuku i nabawic niepotrzebnych urazów - a wkońcu to o zdjęcia dzieciaków chodzi...
                  Mam zarówno EF50 1.8 jak i EF 85mm1.8. Powiem szczerze-po zakupie EF85 50-ka jest wykorzystywana wyłacznie wtedy jak nie ma miejsca albo do packshotów. Jeżeli zdajesz sobie sprawę z ograniczeń obiektywu EF50mm 1.8 to można nim robić zdjęcia (nawet portretowe) wyglądające o rząd wielkości lepiej niż te, jakie możesz zrobić EFS 18-50. Ograniczenia 50ki są ogólnie znane: unikać jak ognia fotografowania pod światło i zródeł światła (nawet niewielkich) w tle ze względu na brzydkie rozmycie (bokeh).

Ponieważ traktuję sprzet fotograficzny raczej instrumentalnie, to jakość mechaniczna EF50mm 1.8 ma dla mnie drugorzedne znaczenie.
                  Auto Focus jest w tym obiektywie i tak pewniejszy niż w obiektywach producentów niezależnych (Sigma,Tamron) z jakimi miałem do czynienia.

Z drugiej strony jeżeli istnieje cień szansy, że będziesz w stanie w rozsądnym czasie (takim żeby dzieci za bardzo nie urosły) kupić np. EF 85mm 1.8 USM to lepiej zapomnij o EF 50mm 1.8 i zbieraj na tę 85-kę. IMO to jest (sorry muflon) szkło warte każdej wydanej na nie złotówki. Nadaje sie do pracy w każdych warunkach (do pracy pod światło dobrze dokupic jeszcze do niego osłonę przeciwsłoneczną oryginalną lub jakąś uniwersalną). Jedynym znanym mi ograniczeniem jest dość długa ogniskowa jak do cropa 1.6 i zwykle trzeba się trochę nachodzić żeby w kadrze zmieścić to co potrzeba.
                  www.blog.mielcarek.net

Komentarz

• mxw
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2315

Zamieszczone przez perqsista
                    IMO nie ma sensu podchodzić do sprawy w taki sposób bo można sobie niepotrzebnie zrobić kuku............
                    qrcze wystarczyło napisać w jednym zdaniu, że się zgadzasz z przedmówcami :wink:

izewa: zajrzyj do tego wątku:
                    http://canon-board.info/showthread.php?t=16685

bo w związku z tym, że prawie wszyscy się zgłosili do tej battle, to nie wiem, czy możemy teraz tu pokazywać jeszcze jakieś fotki........ :rolleyes:
                    pozdro.,
                    m.

Komentarz

• matka_Wariatka
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 120

Zamieszczone przez mxw
                      bo w związku z tym, że prawie wszyscy się zgłosili do tej battle, to nie wiem, czy możemy teraz tu pokazywać jeszcze jakieś fotki........ :rolleyes:
                      pokazcie, pokazcie 8)
                      matka
                      ((((()))))

Komentarz

• towersivy
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 992

Potwierdze tylko ze 85F/1.8 jest warte kazdej zł. Pod 20D było wrecz idealnie zrobiło sie 135mm przy 1.8 w tym zakresie czuje sie jak ryba w wodzie, pod 5D zrobił sie inaczej, narazie sie dostrajam ale 135mm wymusiło kupno 135F/2 L, bo 70-200F/2.8 L to za ciezka kobyła na codzienne portretowanie.

Mały przykładzik

5D - 85mm pełna dziurka - iso 1250

Komentarz

• perqsista
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 429

Zamieszczone przez mxw
                          qrcze wystarczyło napisać w jednym zdaniu, że się zgadzasz z przedmówcami :wink:
                          Myślałem ze napiszę to samo wnosząc nową jakość BTW na Rogalinek niedzielny wstajesz?
                          www.blog.mielcarek.net

Komentarz

• mxw
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2315

Zamieszczone przez perqsista
                            Myślałem ze napiszę to samo wnosząc nową jakość BTW na Rogalinek niedzielny wstajesz?
                            jutro o 6:45 na JET za wiaduktem górczyńskim?
                            hmmm, ze względów towarzyskich kuszące, ale to jest 6:45...
                            z drugiej strony gdybym wrócił po 2h w chacie nawet nie zauważą...
                            z trzeciej strony nie mam kaloszy...

dobra, a teraz szukam obiecanych izewie fotek.........
                            pozdro.,
                            m.

Komentarz

• matka_Wariatka
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 120

Zamieszczone przez mxw
                              z trzeciej strony nie mam kaloszy...
                              ja wlasnie nabylam w Geant w Marcelinie rozne korory sa
                              matka
                              ((((()))))

Komentarz

• krzypol
                                Bywalec
                                • 2005
                                • 174

Zamieszczone przez mxw
                                jutro o 6:45 na JET za wiaduktem górczyńskim?
                                A zdążysz na mecz Polska-Brazylia?:-D

Komentarz

Pracuję...