Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Z moich skromnych doświadczeń wynika, że najważniejsza jest chwila, a ta niestety następuje najczęściej wtedy gdy aparatu nie ma pod ręką A jeśli już jest to często brakuje czasu by nadać zdjęciu dokładnie taki charakter jaki bym chciał, bo aby nie utracić tego "czegoś" trzeba natychmiast wciskać spust.
Właśnie o to mi chodzi... czasem gdy zacznę za długo kombinować przy kompozycji to tracę "chwilę" a czasem mam "chwilę", ale za to rozmytą lub źle przyciętą I BARDZO chciałabym wiedzieć jak robić zdjęcia, żeby jedno i drugie zsynchronizować
liquidsound - to już wiek na modelowe pozy! Choć czasem to ten etap kiedy dzieci nie chcę zdjęć bo już zaczyna się problem "źle wyszedłem - skasuj" - tak czy tak to masz szczęście, że chcą pozować ;-)
Właśnie o to mi chodzi... czasem gdy zacznę za długo kombinować przy kompozycji to tracę "chwilę" a czasem mam "chwilę", ale za to rozmytą lub źle przyciętą I BARDZO chciałabym wiedzieć jak robić zdjęcia, żeby jedno i drugie zsynchronizować
witam,
zawsze twierdziłem, że fotografowanie dzieci to najbardziej ekstremalny sport w tej branży - zdjęcia wyścigów F-1, rajdów, koszykówki czy samolotów to przy tym pikuś. i niestety dlatego dobry sprzęt to podstawa
o ile 350D, które masz, jakoś da radę, to z kitem będzie ciężko - nic nie wyjdzie, a zdjęcia z flashem - nie wypada (chyba, że masz 580EX i rozświetlisz o sufit całe pomieszczenie).
kup albo pożycz choć 50/f1.8 i zobaczysz, jaka jest kolosalna róznica. oczywiście jest sporo innych lepszych szkieł i z szybszym AF (85/1.8, 50/1.4, 70-200/2.8 etc.), ale na początek powinno wystarczyć.
gdy wiem, że będę focić dzieciaki, to tylko jasna stałka, nic innego - i iso 1600 też bez obaw. i wtedy jakoś wychodzi... muszę poszukać przykładów.
a ogólnie, to jest tak, jak już wszyscy doradzali: najlepiej, jak dziecko jest czymś zajęte, bawi się z innymi dziećmi - wtedy można się przyczaić i (z daleka) pstryknąć kilka fotek - potem przygotować się i.... zawołać po imieniu. gdy spojrzy - pociągnąć seriami!
kup albo pożycz choć 50/f1.8 i zobaczysz, jaka jest kolosalna róznica. oczywiście jest sporo innych lepszych szkieł i z szybszym AF (85/1.8, 50/1.4, 70-200/2.8 etc.), ale na początek powinno wystarczyć.
gdy wiem, że będę focić dzieciaki, to tylko jasna stałka, nic innego - i iso 1600 też bez obaw. i wtedy jakoś wychodzi... muszę poszukać przykładów.
Zgadzam się w 99%, to znaczy ze wszystkim oprócz 50/f1.8 (przynajmniej w wersji II) . Niestety to szkło na dynamikę dzieciaczków często reaguje FF lub BF, co niestety natychmiast widać gdy się działa w okolicach f2. Ale najczęściej mam założony właśnie ten obiektyw Myślę jednak o wersji 1.4 lub 85/1.8. Izewa - jeśli tylko możesz sobie pozwolić na lepszą stałkę to się nad 50/1.8 nawet nie zastanawiaj, ale popieram mxw w pełni - żadnych ciemnych zoomów!
witam,
zawsze twierdziłem, że fotografowanie dzieci to najbardziej ekstremalny sport w tej branży - zdjęcia wyścigów F-1, rajdów, koszykówki czy samolotów to przy tym pikuś. i niestety dlatego dobry sprzęt to podstawa
o ile 350D, które masz, jakoś da radę, to z kitem będzie ciężko - nic nie wyjdzie, a zdjęcia z flashem - nie wypada (chyba, że masz 580EX i rozświetlisz o sufit całe pomieszczenie).
Wiem, że z kitem to jest bardzo ciężkie zadanie, choć czasem mi się coś jednak uda, szczególnie gdy mam więcej światła "zastanego"
Zamieszczone przez mxw
Proszę więc o przykłady, jeśli można to z zaznaczeniem jakim obiektywam było robione. Nie mam wielkich funduszy (żeby nie powiedzieć, że mam bardzo małe fundusze :wink: ) na ten cel i cały czas zastanawiam się co wybrać, więc może jakieś małe podpowiedzi
Zgadzam się w 99%, to znaczy ze wszystkim oprócz 50/f1.8 (przynajmniej w wersji II) . Niestety to szkło na dynamikę dzieciaczków często reaguje FF lub BF, co niestety natychmiast widać gdy się działa w okolicach f2.
też zgadzam się w 99%, tzn. wszystko jest prawdą: wolny AF, BF, FF, kiepski bokeh....... ale to jest tanie szkło i z tym dyskutować nie możemy.
Zamieszczone przez radex
Ale najczęściej mam założony właśnie ten obiektyw
no właśnie
Zamieszczone przez radex
Myślę jednak o wersji 1.4 lub 85/1.8.
też o tym myślę, jasne, codziennie po kilka razy! 8)
ale to jest kwestia funduszy i priorytetów:
85/1.8 kosztuje ~1400,-
50/1.4 kosztuje ~1300,-
a "prawie" równie dobry:
50/1.8 kosztuje ~300,- - więc - jeżeli kasa decyduje - to wybór jest tylko jeden.
Zamieszczone przez izewa
Wiem, że z kitem to jest bardzo ciężkie zadanie, choć czasem mi się coś jednak uda, szczególnie gdy mam więcej światła "zastanego"
zaletą kita jest jedynie szeroki kąt - bo w pomieszczeniach jest za ciemny, a na dworze jest za krótki...
niemniej jednak jasne, że coś się może udać z dziećmi nawet kitem - ale jaśniejszym i szybszym obiektywem (choćby 50/1.8...) to "może" będzie duuuużo częsciej. no i jak się już uda trafić, to foto będzie dużo ładniejsze.
Zamieszczone przez izewa
Proszę więc o przykłady
już za chwileczkę, już za momencik....
Zamieszczone przez izewa
Nie mam wielkich funduszy (żeby nie powiedzieć, że mam bardzo małe fundusze :wink: ) na ten cel i cały czas zastanawiam się co wybrać, więc może jakieś małe podpowiedzi
już zostało to powiedziane: canon ef 50 mm f/1.8 mk.II - ~300 zł - sprawdź na allegro.
już zostało to powiedziane: canon ef 50 mm f/1.8 mk.II - ~300 zł - sprawdź na allegro.
To jest jedyne szkło, którego się "boję" ;-) , jest tak wiele negacji na jego temat, więc boję się że po nim zniechęcę się do wymiany obiektywów i już całe życie będę robić kitem...:-(
To jest jedyne szkło, którego się "boję" ;-) , jest tak wiele negacji na jego temat, więc boję się że po nim zniechęcę się do wymiany obiektywów i już całe życie będę robić kitem...:-(
powiem tak:
- jak cię stać na 85/1.8 - to jasne, kupuj 85/1.8.
- jak cię stać na 50/1.4 - to kupuj (też?) 50/1.4.
- jak cię stać na lampę błyskową - to ją kup i rób dalej kitem.... (choć nie polecam).
a jak cię nie stać (wszystkie ww. rzeczy kosztują ~1.5kpln), to bez obaw kupuj ten 50/1.8 i ciesz się z robienia zdjęć, bo czas (szczególnie u dzieci) szybko płynie i żal jest tych straconych chwil (i ujęć).
IMO nie ma sensu podchodzić do sprawy w taki sposób bo można sobie niepotrzebnie zrobić kuku i nabawic niepotrzebnych urazów - a wkońcu to o zdjęcia dzieciaków chodzi...
Mam zarówno EF50 1.8 jak i EF 85mm1.8. Powiem szczerze-po zakupie EF85 50-ka jest wykorzystywana wyłacznie wtedy jak nie ma miejsca albo do packshotów. Jeżeli zdajesz sobie sprawę z ograniczeń obiektywu EF50mm 1.8 to można nim robić zdjęcia (nawet portretowe) wyglądające o rząd wielkości lepiej niż te, jakie możesz zrobić EFS 18-50. Ograniczenia 50ki są ogólnie znane: unikać jak ognia fotografowania pod światło i zródeł światła (nawet niewielkich) w tle ze względu na brzydkie rozmycie (bokeh).
Ponieważ traktuję sprzet fotograficzny raczej instrumentalnie, to jakość mechaniczna EF50mm 1.8 ma dla mnie drugorzedne znaczenie.
Auto Focus jest w tym obiektywie i tak pewniejszy niż w obiektywach producentów niezależnych (Sigma,Tamron) z jakimi miałem do czynienia.
Z drugiej strony jeżeli istnieje cień szansy, że będziesz w stanie w rozsądnym czasie (takim żeby dzieci za bardzo nie urosły) kupić np. EF 85mm 1.8 USM to lepiej zapomnij o EF 50mm 1.8 i zbieraj na tę 85-kę. IMO to jest (sorry muflon) szkło warte każdej wydanej na nie złotówki. Nadaje sie do pracy w każdych warunkach (do pracy pod światło dobrze dokupic jeszcze do niego osłonę przeciwsłoneczną oryginalną lub jakąś uniwersalną). Jedynym znanym mi ograniczeniem jest dość długa ogniskowa jak do cropa 1.6 i zwykle trzeba się trochę nachodzić żeby w kadrze zmieścić to co potrzeba.
Potwierdze tylko ze 85F/1.8 jest warte kazdej zł. Pod 20D było wrecz idealnie zrobiło sie 135mm przy 1.8 w tym zakresie czuje sie jak ryba w wodzie, pod 5D zrobił sie inaczej, narazie sie dostrajam ale 135mm wymusiło kupno 135F/2 L, bo 70-200F/2.8 L to za ciezka kobyła na codzienne portretowanie.
Myślałem ze napiszę to samo wnosząc nową jakość BTW na Rogalinek niedzielny wstajesz?
jutro o 6:45 na JET za wiaduktem górczyńskim?
hmmm, ze względów towarzyskich kuszące, ale to jest 6:45...
z drugiej strony gdybym wrócił po 2h w chacie nawet nie zauważą...
z trzeciej strony nie mam kaloszy...
dobra, a teraz szukam obiecanych izewie fotek.........
Komentarz