nowe lampy Quantuum z serii move i pulse

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • r_m
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 2418

Odp: nowe lampy Quantuum z serii move i pulse

Związek ma taki sam, jak (hipotetyczne) lampy "Jaś Studio Flash" - jak zamówisz odpowiednio duża partię, to Chińczycy nadrukują Ci wszystko co zechcesz (to importer, od dobrych kilku lat na rynku).

Komentarz

• temp
      Dopiero zaczyna
      • 2014
      • 24

eska, ale czytałem też w zagranicznym teście tych YN622 (YongNuo YN-622C ETTL Trigger Review | FLASH HAVOC), że one właśnie wyzwalają lampy w LV (w sekcji "GREAT FEATURES"). Jednak jako pstrykacz niekomercyjny zanim dorzucę do 2000 PLN za lampy kolejne 360 na wyzwalacze, wolałbym mieć to sprawdzone ;-)
      Ostatnio edytowany przez temp; 53116.
      Zupełna amatorka

Komentarz

• stultus
        Coś już napisał
        • 2007
        • 85

witam szukam taniego sposobu na wyzwolenie up300 w plenerze
        5dmk III 6D 17-40/4 24-70 2.8 70-200/2.8 is ex580II DP-600 epson l800 mavic

Komentarz

• r_m
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 2418

Zamieszczone przez stultus
          witam szukam taniego sposobu na wyzwolenie up300 w plenerze
          Najtańszy jednokanałowy wyzwalacz radiowy chińskiej produkcji, na alle. bywają używane nawet od 40zł za zestaw (nadajnik+odbiornik).
          Uprzedzając zastrzeżenia kolegów ("niepewny, sam błyska" itp): jeśli baterie (baterie, a nie akumulatory) są sprawne, a w pobliżu nie ma żadnego nadajnika radiowego (telefon jest nadajnikiem radiowym) to na typowych dystansach kilku metrów pewność wyzwalania jest bardzo zbliżona do 100%. Obrazowo: jeśli ktoś z telefonem w kieszeni oprze się o statyw na którym jest lampa i wyzwalacz, mogą być problemy, jak zacznie rozmawiać, wyzwalacz może "zacząć żyć swoim życiem". Jeśli się odsunie na 1m, problemów nie zaobserwowano.
          Chyba, że potrzebujesz synchro z krótkimi czasami, to już nie będzie tanie.

Komentarz

• stultus
            Coś już napisał
            • 2007
            • 85

a zasilanie w plenerze jak najtaniej
            5dmk III 6D 17-40/4 24-70 2.8 70-200/2.8 is ex580II DP-600 epson l800 mavic

Komentarz

• live
              Coś już napisał
              • 2013
              • 72

np. dobrej jakosci przetwornica z zasilaniem z samochodu

Komentarz

• Hispaniola
                • 2015
                • 12

odgrzebuję temat, otóż posiadam dwie lampy quantuum move 300 i wyzwalacze tej samej firmy. Niestety tak jak bylo tu wspomniane wcześniej w trybie live view lampy nie wyzwalają się. Czy ktoś doszedł może do tego jak i czym wyzwolić lampy w trybie lv ? Muszę robić zdjęcia swojej twarzy i nie wiem jak obejść ten problem

Komentarz

• Hispaniola
                  • 2015
                  • 12

dodam jeszcze, że kabel synchro dołączony do lamp nie wchodzi do mojego aparatu - canon 650d

Komentarz

• temp
                    Dopiero zaczyna
                    • 2014
                    • 24

Masz dokładnie ten sam problem, który miałem ja. Otóż Canon nie odpali lampy w trybie LV, jeśli na sankach nie zobaczy sprzętu z obsługą E-TTL. Oczywiście nie ma to nic wspólnego z działaniem E-TTL w lampie Quantuum, chodzi tylko o relację body - sprzęt na sankach. Ja obszedłem ten problem kupując zestaw: to + 1 szt. tego. To drugie urządzenie ma wyjście na przewód synchro, który po podłączeniu do lampy - wyzwala ją. Co ciekawe, da się tym też zrobić zdjęcie z krótszym czasem synchronizacji niż 1/200s, służy do tego specjalny tryb Super Sync. Oprócz takiego zastosowania powyższy zestaw idealnie pracuje mi z systemówką 430EX włożoną do tego, dzięki czemu bardzo łatwo doświetlam portrety w plenerze
                    Ostatnio edytowany przez temp; 53116.
                    Zupełna amatorka

Komentarz

• Hispaniola
                      • 2015
                      • 12

Zamieszczone przez temp
                      Masz dokładnie ten sam problem, który miałem ja. Otóż Canon nie odpali lampy w trybie LV, jeśli na sankach nie zobaczy sprzętu z obsługą E-TTL. Oczywiście nie ma to nic wspólnego z działaniem E-TTL w lampie Quantuum, chodzi tylko o relację body - sprzęt na sankach. Ja obszedłem ten problem kupując zestaw: to + 1 szt. tego. To drugie urządzenie ma wyjście na przewód synchro, który po podłączeniu do lampy - wyzwala ją. Co ciekawe, da się tym też zrobić zdjęcie z krótszym czasem synchronizacji niż 1/200s, służy do tego specjalny tryb Super Sync. Oprócz takiego zastosowania powyższy zestaw idealnie pracuje mi z systemówką 430EX włożoną do tego, dzięki czemu bardzo łatwo doświetlam portrety w plenerze
                      Dziękuje Ci bardzo za odpowiedż ugh szkoda, że przed zakupem navigatora z quantuum nikt ze sprzedawców nie poinformował, że sprzęt nie działa we wszystkich funkcjach aparatu gdybym wiedziała od razu kupiłabym youngnuo

Komentarz

• temp
                        Dopiero zaczyna
                        • 2014
                        • 24

No niestety, również mam Navigatora Ale w tej sytuacji możesz zacząć od zakupu 1 szt. tego drugiego wyzwalacza, on ma stopki z dwóch stron, z tego co pamiętam to jak włożysz na aparat wyzwalacz, a na niego Navigatora, to co prawda robi Ci się mała piramidka na body, ale działa wyzwalanie w LV
                        Zupełna amatorka

Komentarz

• Hispaniola
                          • 2015
                          • 12

Zamieszczone przez temp
                          No niestety, również mam Navigatora Ale w tej sytuacji możesz zacząć od zakupu 1 szt. tego drugiego wyzwalacza, on ma stopki z dwóch stron, z tego co pamiętam to jak włożysz na aparat wyzwalacz, a na niego Navigatora, to co prawda robi Ci się mała piramidka na body, ale działa wyzwalanie w LV
                          oo to już jest jakieś rozwiązanie piramidka mi nie przeszkadza

Komentarz

• AmatorFoto
                            • 2015
                            • 2

Podepne sie tutaj bez zakladania dodatkowego tematu.
                            Otoz sprawa wyglada tak:

Przymierzam się do zakupu trzech lamp do domowego studio i chciałbym podjąć decyzję w pełni świadomie. Przestrzeń jaką dysponuję ma 4-5m X 7m na 2.7m wys, w tym na 4-5m będzie ewentualne stanowisko/tło. Zdjęcia jakie będę wykonywał to zdjęcia przedmiotów, beauty, portret. Proszę Was, jeśli mogę, o odniesienie się do tego czy właściwie przeliczam moc lampy i odpowiedź na pytania, które mi się nasuwają. Mam nadzieje, że nikogo nie zabiję długością posta.

Wzór dla iso 100 to LP / odległość od obiektu w metrach = przysłona

..stąd dla lampy o LP 65 w odległości 1.5m od obiektu, ustawionej na:

pełną moc - 65 / 1.5m = f43, (1m-f65, 2m-f32.5)
                            1/8 mocy - 65 / 8 / 1.5m = f5.4
                            1/16 mocy - 65 / 16 / 1.5m = f2.7
                            min moc - 65 / 32 / 1.5m = f1.35 (1m-f2, 2m-f1)

Wychodzi z tego, że „gołą" lampą o LP65 przy odległości 1,5m od obiektu, przy iso 100 powinienem teoretycznie bez problemu wykonać zdjęcia w całym zakres dostępnych dla ludu przysłon.
                            Ciekawy jestem dla jakiego czasu naświetlania te obliczenia są prawidłowe, ale o tym nikt nie wspomina yyy...nigdzie.

Teraz pytanie, czy ta lampa Lampa światła ciągłego 1000W z soczewką Fresnela FreePower WSOC-FP-HIQ1000 - sklep Fripers.pl sprosta zadaniu? Czy moze jest za mocna? Prosze o porade.

Komentarz

• paged
                              • 2014
                              • 7

Zamieszczone przez AmatorFoto

Ciekawy jestem dla jakiego czasu naświetlania te obliczenia są prawidłowe, ale o tym nikt nie wspomina yyy...nigdzie.
                              Nie będę się upierał, że wspominają o tym wszędzie ;-) ale Twoje obliczenia są prawidłowe dla czasu synchronizacji i dłuzszego. Czas samego błysku jest znacznie krótszy.

Generalnie: ilość światła zastanego zależy od przysłony i czasu naświetlania a ilość światła błyskowego zależy od przysłony i mocy lampy (mocy w relacji do odległości od obiektu). W ten sposób, na obrazku, możesz regulować proporcje światła zastanego i błyskowego.

Komentarz

• r_m
                                Pełne uzależnienie
                                • 2009
                                • 2418

Zamieszczone przez AmatorFoto
                                "€žgołą" lampą o LP65
                                (...)
                                Teraz pytanie, czy ta lampa Lampa światła ciągłego 1000W z soczewką Fresnela FreePower WSOC-FP-HIQ1000 - sklep Fripers.pl sprosta zadaniu? Czy moze jest za mocna?
                                Z LP podawaną dla lamp może być różnie, lampa A może mieć podaną LP z reflektorem standardowym o "groszkowatej", bardziej matowej powierzchni, lampa B dla reflektora standardowego o bardziej "lustrzanej" powierzchni, i to (oprócz kształtu reflektorów) także może mieć wpływ na ilość światła. A jak zamiast takiego reflektora założysz softbox albo "słoneczko" z plastrem miodu, to wyliczenia zupełnie stracą rację bytu.

Reflektor 1000W powinien Ci wystarczyć, ale zanim kupisz trzy takie, stań sobie na miejscu modelki, w odległości 1.5-2m od reflektorów, włącz takie dwa świecące "na ostro" wprost na Ciebie, i zastanów się, czy na pewno chcesz mieć światło ciągłe. Aha, sprawdź jeszcze jaką masz obciążalność instalacji elektrycznej, bo może się okazać, że w Twoim studio nie będziesz mógł użyć takich trzech lamp jednocześnie.

Komentarz

Pracuję...