Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Związek ma taki sam, jak (hipotetyczne) lampy "Jaś Studio Flash" - jak zamówisz odpowiednio duża partię, to Chińczycy nadrukują Ci wszystko co zechcesz (to importer, od dobrych kilku lat na rynku).
eska, ale czytałem też w zagranicznym teście tych YN622 (YongNuo YN-622C ETTL Trigger Review | FLASH HAVOC), że one właśnie wyzwalają lampy w LV (w sekcji "GREAT FEATURES"). Jednak jako pstrykacz niekomercyjny zanim dorzucę do 2000 PLN za lampy kolejne 360 na wyzwalacze, wolałbym mieć to sprawdzone ;-)
witam szukam taniego sposobu na wyzwolenie up300 w plenerze
Najtańszy jednokanałowy wyzwalacz radiowy chińskiej produkcji, na alle. bywają używane nawet od 40zł za zestaw (nadajnik+odbiornik).
Uprzedzając zastrzeżenia kolegów ("niepewny, sam błyska" itp): jeśli baterie (baterie, a nie akumulatory) są sprawne, a w pobliżu nie ma żadnego nadajnika radiowego (telefon jest nadajnikiem radiowym) to na typowych dystansach kilku metrów pewność wyzwalania jest bardzo zbliżona do 100%. Obrazowo: jeśli ktoś z telefonem w kieszeni oprze się o statyw na którym jest lampa i wyzwalacz, mogą być problemy, jak zacznie rozmawiać, wyzwalacz może "zacząć żyć swoim życiem". Jeśli się odsunie na 1m, problemów nie zaobserwowano.
Chyba, że potrzebujesz synchro z krótkimi czasami, to już nie będzie tanie.
odgrzebuję temat, otóż posiadam dwie lampy quantuum move 300 i wyzwalacze tej samej firmy. Niestety tak jak bylo tu wspomniane wcześniej w trybie live view lampy nie wyzwalają się. Czy ktoś doszedł może do tego jak i czym wyzwolić lampy w trybie lv ? Muszę robić zdjęcia swojej twarzy i nie wiem jak obejść ten problem
Masz dokładnie ten sam problem, który miałem ja. Otóż Canon nie odpali lampy w trybie LV, jeśli na sankach nie zobaczy sprzętu z obsługą E-TTL. Oczywiście nie ma to nic wspólnego z działaniem E-TTL w lampie Quantuum, chodzi tylko o relację body - sprzęt na sankach. Ja obszedłem ten problem kupując zestaw: to + 1 szt. tego. To drugie urządzenie ma wyjście na przewód synchro, który po podłączeniu do lampy - wyzwala ją. Co ciekawe, da się tym też zrobić zdjęcie z krótszym czasem synchronizacji niż 1/200s, służy do tego specjalny tryb Super Sync. Oprócz takiego zastosowania powyższy zestaw idealnie pracuje mi z systemówką 430EX włożoną do tego, dzięki czemu bardzo łatwo doświetlam portrety w plenerze
Masz dokładnie ten sam problem, który miałem ja. Otóż Canon nie odpali lampy w trybie LV, jeśli na sankach nie zobaczy sprzętu z obsługą E-TTL. Oczywiście nie ma to nic wspólnego z działaniem E-TTL w lampie Quantuum, chodzi tylko o relację body - sprzęt na sankach. Ja obszedłem ten problem kupując zestaw: to + 1 szt. tego. To drugie urządzenie ma wyjście na przewód synchro, który po podłączeniu do lampy - wyzwala ją. Co ciekawe, da się tym też zrobić zdjęcie z krótszym czasem synchronizacji niż 1/200s, służy do tego specjalny tryb Super Sync. Oprócz takiego zastosowania powyższy zestaw idealnie pracuje mi z systemówką 430EX włożoną do tego, dzięki czemu bardzo łatwo doświetlam portrety w plenerze
Dziękuje Ci bardzo za odpowiedż ugh szkoda, że przed zakupem navigatora z quantuum nikt ze sprzedawców nie poinformował, że sprzęt nie działa we wszystkich funkcjach aparatu gdybym wiedziała od razu kupiłabym youngnuo
No niestety, również mam Navigatora Ale w tej sytuacji możesz zacząć od zakupu 1 szt. tego drugiego wyzwalacza, on ma stopki z dwóch stron, z tego co pamiętam to jak włożysz na aparat wyzwalacz, a na niego Navigatora, to co prawda robi Ci się mała piramidka na body, ale działa wyzwalanie w LV
No niestety, również mam Navigatora Ale w tej sytuacji możesz zacząć od zakupu 1 szt. tego drugiego wyzwalacza, on ma stopki z dwóch stron, z tego co pamiętam to jak włożysz na aparat wyzwalacz, a na niego Navigatora, to co prawda robi Ci się mała piramidka na body, ale działa wyzwalanie w LV
oo to już jest jakieś rozwiązanie piramidka mi nie przeszkadza
Podepne sie tutaj bez zakladania dodatkowego tematu.
Otoz sprawa wyglada tak:
Przymierzam się do zakupu trzech lamp do domowego studio i chciałbym podjąć decyzję w pełni świadomie. Przestrzeń jaką dysponuję ma 4-5m X 7m na 2.7m wys, w tym na 4-5m będzie ewentualne stanowisko/tło. Zdjęcia jakie będę wykonywał to zdjęcia przedmiotów, beauty, portret. Proszę Was, jeśli mogę, o odniesienie się do tego czy właściwie przeliczam moc lampy i odpowiedź na pytania, które mi się nasuwają. Mam nadzieje, że nikogo nie zabiję długością posta.
Wzór dla iso 100 to LP / odległość od obiektu w metrach = przysłona
..stąd dla lampy o LP 65 w odległości 1.5m od obiektu, ustawionej na:
pełną moc - 65 / 1.5m = f43, (1m-f65, 2m-f32.5)
1/8 mocy - 65 / 8 / 1.5m = f5.4
1/16 mocy - 65 / 16 / 1.5m = f2.7
min moc - 65 / 32 / 1.5m = f1.35 (1m-f2, 2m-f1)
Wychodzi z tego, że âgołą" lampą o LP65 przy odległości 1,5m od obiektu, przy iso 100 powinienem teoretycznie bez problemu wykonać zdjęcia w całym zakres dostępnych dla ludu przysłon.
Ciekawy jestem dla jakiego czasu naświetlania te obliczenia są prawidłowe, ale o tym nikt nie wspomina yyy...nigdzie.
Ciekawy jestem dla jakiego czasu naświetlania te obliczenia są prawidłowe, ale o tym nikt nie wspomina yyy...nigdzie.
Nie będę się upierał, że wspominają o tym wszędzie ;-) ale Twoje obliczenia są prawidłowe dla czasu synchronizacji i dłuzszego. Czas samego błysku jest znacznie krótszy.
Generalnie: ilość światła zastanego zależy od przysłony i czasu naświetlania a ilość światła błyskowego zależy od przysłony i mocy lampy (mocy w relacji do odległości od obiektu). W ten sposób, na obrazku, możesz regulować proporcje światła zastanego i błyskowego.
Z LP podawaną dla lamp może być różnie, lampa A może mieć podaną LP z reflektorem standardowym o "groszkowatej", bardziej matowej powierzchni, lampa B dla reflektora standardowego o bardziej "lustrzanej" powierzchni, i to (oprócz kształtu reflektorów) także może mieć wpływ na ilość światła. A jak zamiast takiego reflektora założysz softbox albo "słoneczko" z plastrem miodu, to wyliczenia zupełnie stracą rację bytu.
Reflektor 1000W powinien Ci wystarczyć, ale zanim kupisz trzy takie, stań sobie na miejscu modelki, w odległości 1.5-2m od reflektorów, włącz takie dwa świecące "na ostro" wprost na Ciebie, i zastanów się, czy na pewno chcesz mieć światło ciągłe. Aha, sprawdź jeszcze jaką masz obciążalność instalacji elektrycznej, bo może się okazać, że w Twoim studio nie będziesz mógł użyć takich trzech lamp jednocześnie.
Komentarz