nowe lampy Quantuum z serii move i pulse

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • olaf1985
    Dopiero zaczyna
    • 2013
    • 39

Odp: nowe lampy Quantuum z serii move i pulse

już za późno, lampy kupiłem W przyszłości będą też flashe.

Komentarz

• banan82
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1165

im wiecej czytam o lampach i ogladam materialy na ich temat, tym bardziej nie widze sensu ich uzywania.

jedyny ich plus to moc w niektorych przypadkach, ale tak pozatym....
      5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
      Crazy Apple Fanboy
      Ex Linux User

Komentarz

• olaf1985
        Dopiero zaczyna
        • 2013
        • 39

plusy to praca na zasilaniu, mocowanie i większa ilość dostępnych modyfikatorów, moc też ale w moim przypadku posłuchałem rad innych i spokojnie 200 Ws by starczyła

Komentarz

• Kuba1
          Uzależniony
          • 2010
          • 960

Zamieszczone przez olaf1985
          Zakupiłem dwie lampy move 300 i okazało się, że na moje mini studio moc jest za duża. Jedna lampa jako światło główne jeszcze ok ale druga, którą chce stosować jako światło wypełniające po skręceniu mocy na minimum (do 50) jest za mocne. Nie ma mowy o niższych wartościach przysłon. Czy istnieje jakaś możliwość obniżenia mocy lub może w jakiś inny sposób sobie radzicie z za mocnymi lampami?
          W studio to się robi filtrem ND na obiektywie, lub droższą lampą - amen. To nie o tym wątek, ale bardzo dużo zależy od użytych modyfikatorów i odległości lamp od oświetlanego obiektu, więc zastępczo możesz to obejść tym sposobem, ale zmiana typu modyfikatora i /lub odległości, to zmiana charakteru światła, więc nie można tego polecać jako poważnego sposobu na rozwiązanie Twojego problemu. Musiałbyś opisać swój setup i co chcesz osiągnąć. Jednak posiadanie porządnego filtra ND8~ND16 to podstawa, jeśli chcesz mocno otwierać szkło w studio. Jednakże jeśli chodzi o samo światło wypełniające, możesz postawić między lampą a obiektem blendę dyfuzyjną i poprawić efekt, lub nawet całkiem rozwiązać problem, jeśli masz odpowiednią ilość miejsca na eksperymenty z odległościami - obiekt(..)dyfuzor(..)lampa.

Wracając do tematu, wziąłem jednego Pulse 300 na próbę, ale od dwóch tygodni leżał, bo nie miałem czasu wypróbować. Zauważyłem tylko, że zakres regulacji mocy jest mniejszy niż w starszych modelach, co jest minusem. Poza tym lampka robi dobre wrażenie.
          Zrobiłem teraz w końcu szybki test - mam jeszcze lampki PT300(poprzednik Move). Zawiesiłem obok siebie Pulse300 i PT300, obie patrzyły na kopułkę światłomierza (L-358) ustawionego w odległości 1.60m. Na obydwu lampach czasze 17cm.

Pulse300
          • moc min - f:4.0/ISO100
          • moc maks - f:18/ISO100

PT300
          • moc min - f:3.2/ISO100
          • moc maks - f:22/ISO100

Co ciekawe, Aurora Digis400 dała tu na minimalnej mocy f:2.8, ale to inna półka i wszystkie lampy z tej serii dają minimalną moc błysku 10Ws, niezależnie od mocy maksymalnej danego modelu.

Z innych cech Pulse300 - większa moc pilota (150W), oraz jego płynna regulacja - to znacząco poprawia używalność lampy w stos. do serii PT.
          Automatyczna redukcja mocy błysku jest, ale nie działa perfekcyjnie - pierwszy błysk po zredukowaniu mocy jest jeszcze o 1/3 EV jaśniejszy niż następne, więc w praktyce po zmniejszeniu mocy i tak trzeba błysnąć lampą w celu rozładowania, tak jak w PT, która automatycznej redukcji mocy wcale nie posiada. Być może jest to cecha tylko mojego egzemplarza Pulse300, ale jest to cecha permanentna.
          Jedna, bardzo ważna rzecz wyróżnia nowe lampki Quantuum od starszych modeli - wysunięty do przodu palnik. W serii PT nie wystawał praktycznie wcale, a nawet był niejako zagłębiony w stos. do kołnierza mocowania modyfikatorów. W Pulse (i chyba w Move) jest wysunięty o całe 3cm od kołnierza, co daje dużo efektywniejsze zarówno wykorzystanie mocy palnika, jak i równomierniejsze rozproszenie światła w takich modyfikatorach jak softboxy czy BD. Tak naprawdę, to jest to najważniejsza cecha tych lamp, jeśli chodzi o jakość oświetlenia portretowego.

He he, w ten oto sposób właśnie porzuciłem myśl o wymianie wszystkich PT300 na Pulse300, ale uważam że w swojej cenie jest to bardzo przyzwoita lampka do małego studia i u mnie zostaje.

Komentarz

• Kuba1
            Uzależniony
            • 2010
            • 960

Oczywiście zapomniałem dodać, że od strony ergonomii jest ogromna różnica na plus dla Pulse - m.in. pokrętło mocy palnika można obsłużyć bezwzrokowo, co szybko się docenia. Rozmieszczenie kluczowych przycisków - test i model również daje możliwość obsługi bez spoglądania. Płynna regulacja mocy lampy modelującej działa bez zarzutu.

[EDIT]Dlaczego nie połączyło wpisów?

Komentarz

• Paviarotti
              Bywalec
              • 2009
              • 135

Lampy Move wspólpracują z wyzwalaczami Yongnuo RF-603 II?
              Bo widzę, że pojawił się u kogoś z tym problem.
              5D3, 6D, 50D, S14/2,8, 17-40/4L, 24/1.4IIL, S50/1.4EX, 85/1.8, 100L macro, 135/2L, 70-200/2.8L, 100-400L

Komentarz

• Daniell
                Bywalec
                • 2005
                • 152

Proszę o informację czy toś ostatecznie przetestował nową serię lamp z wyzwalaczami Yongnuo? Planuję zakup kilku lamp a posiadam już duży zestaw wyzwalaczy RF-602 i wolałbym żeby wszystko działało jak należy.
                Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II

Komentarz

• Paviarotti
                  Bywalec
                  • 2009
                  • 135

Ja kupiłem Move i działa bez problemu z Yongnuo RF-603 II.
                  5D3, 6D, 50D, S14/2,8, 17-40/4L, 24/1.4IIL, S50/1.4EX, 85/1.8, 100L macro, 135/2L, 70-200/2.8L, 100-400L

Komentarz

• temp
                    Dopiero zaczyna
                    • 2014
                    • 24

Trochę odgrzewam temat, kupiłem zestaw Quantuum Move 400 kit, do tego dokupiłem Quantuum Navigator. Niestety, okazało się, że Canon 700D w trybie Live View nie obsługuje lamp zewnętrznych bez TTL (potwierdzone w ich supporcie, a ponieważ używam manualnych szkieł, stąd potrzeba LV). Na rynku dostępne są wyzwalacze Yongnuo 622C, które podobno przenoszą dane TTL, czy ktoś z Was ma możliwość sprawdzenia podobnego układu, tzn. czy na Canonie z trzycyfrowej serii z LV z tymi wyzwalaczami zadziała wyzwolenie tych (lub ewentualnie innych) lamp po przewodzie synchronizacyjnym z Yongnuo 622C lub innego, podobnego wyzwalacza?
                    Zupełna amatorka

Komentarz

• eska
                      Bywalec
                      • 2013
                      • 135

1dx z yn622 nie wyzwala pulse pro i raczej innych też w jakimkolwiek trybie, czy to przewodowo czy też nie. Myślę, że u Ciebie też tak będzie. Swoją drogą ettl w lampach studyjnych quantuuma?
                      A

Komentarz

• r_m
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 2418

Zamieszczone przez eska
                        Swoją drogą ettl w lampach studyjnych quantuuma?
                        Nie o to chodzi, nadajnik na sankach jest dla aparatu "urządzeniem ETTL", a z odbiornika można wykorzystać tylko sygnał wyzwalania (do lamp studyjnych), więc jest szansa, że coś takiego może zadziałać.
                        @temp: niestety, nie mam możliwości sprawdzenia.

Komentarz

• eska
                          Bywalec
                          • 2013
                          • 135

Takie czary jak z błyskaniem systemówką w fotocelę studyjnej? Napiszcie mi co i jak połączyć i w jakim trybie, to sprawdzę.
                          A

Komentarz

• temp
                            Dopiero zaczyna
                            • 2014
                            • 24

Do Canona wyzwalacz-nadajnik, obsługujący E-TTL, do lampy studyjnej odbiornik złączem synchro, i zdjęcie w trybie Live View - błyśnie, czy nie? P.S. Wczoraj sprawdzała mi to koleżanka na swoim 5D, przy czym jej wyzwalacz także nie obsługuje E-TTLa, i u niej też w LV błysku nie ma, więc to nie jest cecha jedynie trzycyfrowej serii... Dzięki za pomoc!
                            Ostatnio edytowany przez temp; 53116.
                            Zupełna amatorka

Komentarz

• eska
                              Bywalec
                              • 2013
                              • 135

Temp. Przeczytaj post nr 55.
                              A

Komentarz

• jaś
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 2601

czy może mi ktoś powiedzieć coś więcej o quantuum - coś o firmie jako takiej bo mam lekkie zamieszanie - jaka to firma, skąd, czy to się do czegoś nadaje, czy quantuum to to samo co quantum (bo takie lampy też są) - o co chodzi z tymi nazwami - czy mógłby mi to ktoś naświetlić najlepiej jak chłop koniu żebym się nie musiał domyślać bo chcę coś kupić i nie wiem czy warto.
                                Ostatnio edytowany przez jaś; 9531.
                                Jestem szumofobem
                                S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
                                Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

Pracuję...