Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam ponownie,Wlasnie sie tak zastanawialem nad rozwiazaniem dajacym mi wiecej blyskow.Jezeli Illustar ma mozliwosc ladowania z zapalniczki samochodowej to czy mozna to robic podczas sesji?Niedlugo wybieram sie na sesje samochodowa z modelka,biore 2 moze 3 lampy i szukam mozliwosci zeby sobie pomoc wlasnie w tej sytuacji.Akumulatory żelowe podobno fajna sprawa ale za bardzo nie znam sie na tym i niewiem jaki typ jest odpowiedni.Moge prosic o jakies linki czy cos podobnego.Nie stac mnie narazie na nastepny zasilacz a baterie do illustara sa po 500 zl ,niby nie super drogo ale tanio tez nie jest.
Według dystrybutora MILSO Włodzimierz Mildner :: Zasilacz akumulatorowy IlluStar G-3000WS "Zasilacz można podłączyć do zewnętrznego akumulatora np. samochodowego co znacznie zwiększa możliwą do wykonania ilość błysków." - a skoro do samochodowego, to prawdopodobnie da się kupić (pewnie za kilkaset zł) kabelek zakończony klipsami do akumulatora w jednej, a wtyczką do zasilacza z drugiej strony (po drodze powinien być bezpiecznik). Taki kabel powinien być dość prosty do zrobienia, jeśli gniazdo w zasilaczu jest typowe.
Dwa posty wyżej odpowiadał Ci kolega używający tego zasilacza, pewnie po kilku miesiącach pracy ma już swoje sposoby na więcej błysków
Zakupilem zasilacz IlluStar G-3000WS,podlaczylem dwie lampy 800W i pika mi zielona dioda caly czas po kazdym blysku,zrobilem kilka fotek i wylaczylem.O co chodzi z tym pikaniem.Czyzby za duza moc lamp?myslalem ze moge podlaczyc do 3000ws?
W zasilaczu Fomei (to samo co IlluStar) tak dzieje się zaraz po błysku przy użyciu niektórych mocniejszych lamp - pikanie to informacja o chwilowym przeciążeniu i jeżeli trwało by to dłużej to zasilacz by się wyłączył, ale jak trwa te 1-3 sekundy to nie ma problemu. Jak byłem w Medikonie z Quantuum'em 1000W to tak się właśnie działo na zasilaczu Fomei i takie wyjaśnienie otrzymałem od chłopaków z Medikonu.
Kilka lat temu poleciłbym bez zastanowienia, ale dziś można kupić lepsze. Poszukaj lamp z większym zakresem regulacji (nie tylko do 1/8 jak w CY-xxxK), oraz mających jakieś zabezpieczenia. Lampy tej serii można bardzo łatwo "ugotować" nie przestrzegając zaleceń instrukcji (jak pamiętam - błysk nie częściej niż co 15sekund, a lampa jest gotowa po kilku sekundach...).
Żarówka pilotująca-dobrze by było, gdyby była na zwykły "duży" gwint (E27). Regulacja mocy żarówki pilotującej-bywa przydatna, w niektórych lampach tego nie ma (albo świeci, albo jest wyłączona, w innych-możesz ustawić światło żarówki mniej więcej proporcjonalnie do mocy błysku, czasem to się przydaje).
CY są przyzwoite choć faktycznie jest na rynku kilka ciekawych alternatyw. Z doświadczenia mogę polecić MQ freepower, miałem okazję kilka razy z nimi pracować i nie mam żadnych zastrzeżeń. Są raczej niewielkie ale już bardziej zaawansowane od CYków. Regulacja do 1/32 mocy, lampa modelująca 75W i chyba jedna z najwyższych liczb przewodnich w tym przedziale cenowym. Ewentualnie Jinbei Spark z mocniejszą lampą modelującą 150W. Tych mam dwie sztuki na stanie i jestem raczej zadowolony, co prawda regulacja mocy odbywa się w zakresie 1/1 do 1/16 ale jeszcze nie zdarzyło się bym odczuwał z tego powodu jakiś dyskomfort. Obydwa modele trzymają temperaturę i ładują się w całkiem zadowalających granicach.
Witam,uzywam illustar 3000w od jakis 2 miesiecy i pojawil sie problem.Na dzień dzisiejszy ładowalem baterie moze z 8 razy i od dwoch tygodni zaczely sie pojawiac problemy z ladowaniem.Od wczoraj przestal wogole ladowac baterie,czy to wewnatrz zasilacza czy na zewnatrz. Ładowarka zasilacza po podlaczeniu do baterii swieci sie caly czas na zielono albo miga na zmiane czerowna-zielona a bateria pusta.Mama dwie baterie i sprawdzilem i jest ten sam efekt.Nie wiem co zrobic z tym fantem za bardzo bo wychodzi na to, ze ladowarka jest zepsuta ale dlaczego pokazuje zielona diode caly czas.Gwarancja jest ale w tym wypadku musiałbym wysłać caly sprzet czy wystarczy tylko ladowarke?
Jako że używałem (lub używam) zarówno Bowensów, jak i Quantuum, daję sobie prawo do podania odpowiedzi na zadane pytanie
Jakość światła? Jedno i drugie błyska. Wydaje się, że w nieco innej temperaturze barwnej i Quantuum prawdopodobnie trochę bardziej skacze w górę i w dół z temperaturą, ale to nie jest problem, nie ma co przesadzać.
Problemem Quantuuma jest nie tyle 'jakość światła', co jakość pracy i budowy. Przykłady problemów u Quantuuma (Dualpower 300, 600Ws), o jakich mogę napisać to:
- odpadające części. Serio. Z lampy spadł nam na głowę jakiś kawałek blaszki (po jakimś czasie okazało się, że to coś związanego z pilotem);
- pilot - nie dość że ciemno, to jeszcze czas życia liczony chyba w minutach;
- jakże cudowne złącze statywowe, poezja inżynierii;
- jakże genialny projekt polegający na tym, że wszelkie nastawy są na tylnej części lampy. Jest cudnie, kiedy ma się lampę wysoko na boomie i trzeba coś na niej zmienić. Bowens ma przynajmniej jakieś pokrętła z boku...
- mimo posiadania łącza w standardzie Bowensa, Quantuum kaprysi i nie przyjmie każdego modyfikatora w takim standardzie,
- jak dobrze kojarzę, mimo aktywnego chłodzenia, Quantuum potrafi się nadtopić. Najprostsze Bowensy wytrzymują bez jęku serię ~1500 strzałów pod rząd, z włączonym pilotem, bez aktywnego chłodzenia.
Zdaję sobie sprawę, że nie ma sprzętu bez wad, ale jak się patrzę na ceny Quantuum, to mnie ogarnia śmiech. Wolałbym albo kupić jakieś pseudo lampki (i wtedy wyłącznie sobie lajtowo strzelać od czasu do czasu parę fotek), albo coś porządnego, co nie spadnie modelce na głowę, nie spłonie, nie urwie się, rozpadnie. Quantuumowi mówię nie, bo ma nie najniższą cenę i kiepską jakość.
Komentarz