Bowens czy Quantuum?Jakosc swiatła!!!

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kevinbray
    Dopiero zaczyna
    • 2011
    • 23

Odp: Bowens czy Quantuum?Jakosc swiatła!!!

Witam,no własnie wczoraj trafiłem na pana stronke i poczytalem troche o IlluStar G-3000WS.Interesowałaby mnie jeszcze ilosc błysków kazdego z zasilaczy ale nie bardzo moge znalezc.

Komentarz

• Ulisses
      Coś już napisał
      • 2012
      • 96

Istotny jest też czas w jakim są w stanie naładować kondensatory w lampach. Wygląda to tak, że im większych mocy używasz tym dłuższy jest czas ładowania lamp. Na LR jest test przedstawiający możliwości XT3 : Tronix Explorer XT3 battery pack review | Lighting Rumours

Komentarz

• zanussi
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1696

Temperatura barwowa samego źródła światłato jedno, ale modyfikatory przez które to światło przelatuje też musi trzymać biel i tak sobie myślę, że te znane i renomowane firmy muszą jednak to gdzieś kontrolować, a reszta niekoniecznie...
        Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• kevinbray
          Dopiero zaczyna
          • 2011
          • 23

Powiem szczerze ,ze niewiem, ktory zasilacz wziasc,jest promocja na IlluStar G-3000WS o prawie 300zl taniej do 24 lipca,Explorer XTSE kosztuje okolo 1900zl a Energon EN-760 2.500.

Komentarz

• skylight
            Coś już napisał
            • 2012
            • 64

o Energonie jeszcze nic nie słyszałam, ale Tronix Explorer służy już jakiś czas znajomemu - zresztą kilka razy miałam okazję także korzystać, jak dotąd nie ma mu chyba nic do zarzucenia... no może po za tym, że nie waży 500 gr i nie mieści się w kieszonce tradycyjnej torby na aparat .
            Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistośc /Henri Cartier - Bresson

Komentarz

• Ulisses
              Coś już napisał
              • 2012
              • 96

Zamieszczone przez skylight
              o Energonie jeszcze nic nie słyszałam, ale Tronix Explorer służy już jakiś czas znajomemu - zresztą kilka razy miałam okazję także korzystać, jak dotąd nie ma mu chyba nic do zarzucenia... no może po za tym, że nie waży 500 gr i nie mieści się w kieszonce tradycyjnej torby na aparat .
              Spokojnie wszystko przed nami. Jeszcze nie tak dawno temu zasilacze plenerowe, które można dziś bez problemu kupić i targać gdzie nogi poniosą też były nie do pomyślenia

W kwestii energona znów odsyłam do LR, wedle ich opisu rzecz przedstawia się dość imponująco: Jinbei Energon EN-760 portable power pack | Lighting Rumours Nie wiem tylko czy można to już kupić w Polsce?

O illustarze nic konkretnego powiedzieć nie mogę, bo nie miałem jeszcze okazji używać. Bardzo przypomina Fomei panther pro.
              Tronixy robi firma, która specjalizuje się tylko w zasilaniu, więc tu o zgodność parametrów z rzeczywistością byłbym spokojniejszy. Tak jak pisałem w poprzednim poście, wybór zasilacza to ciężki orzech do zgryzienia zawsze kończy się jakimś kompromisem... waga, cena, moc, jakość etc. Trzeba to jakoś dostosować do indywidualnych potrzeb.

Komentarz

• kevinbray
                Dopiero zaczyna
                • 2011
                • 23

Dziekuje za pomoc,wybor niestety nie jest latwy jak sie okazuje no ale trzeba cos wybracTak sobie mysle ze kazdy z nich i tak bedzie dobrym wyborem

Komentarz

• Witold Spisz
                  Coś już napisał
                  • 2008
                  • 79

Na IlluStar G-3000WS ostatnio zrobiłem około 100 błysków na 2 lampach 1200 i 250 Ws, błyskałem na około 1/2 mocy.

IlluStar G-3000WS i Fomei Panter Pro i Elfo - to ten sam zasilacz.
                  Ostatnio edytowany przez Witold Spisz; 16352.
                  regulamin pkt. 8

Komentarz

• kevinbray
                    Dopiero zaczyna
                    • 2011
                    • 23

Własnie zakupilem IlluStar G-3000WS poniewaz na Energon EN-760 trzeba czekac miesiac.W instrukcji jest napisane ,że

Czas ciągłej gotowości do 9 godzin.
                    Ilość błysków z w pełni naładowanym standardowym akumulatorem dla odpowiednich obciążeń: 300 błysków dla podłączonych trzech lamp błyskowych 250J (Ws) z pełną mocą. 380 błysków dla jednej lampy błyskowej 600J (Ws) z pełną mocą. 120 błysków dla dwóch lamp błyskowych 1000J(Ws) z pełną mocą.
                    Dostępna energia błysku 1500J (Ws) maksymalnie dla lamp błyskowych z recyklingiem 1s. 3000J (Ws) maksymalnie dla lamp błyskowych z recyklingiem 2~3s. 5000J (Ws) maksymalnie dla lamp błyskowych z recyklingiem 5s.

Komentarz

• Ulisses
                      Coś już napisał
                      • 2012
                      • 96

No właśnie to jest różnica miedzy tym co na papierze a tym co w rzeczywistości 2 lampy na połowie mocy to jest 1/2x(1200+250 Ws) = 725 Ws i z tego wychodzi 100 błysków (tak mniej więcej - a niechby było i 150). Illustar podaje, że przy 3x250=750Ws powinno wyjść 300. jakoś to się nie zgadza (tym bardziej, że przy 3 lampach powinny być większe straty mocy niż przy dwóch) Tak to niestety bywa z obliczeniami na sucho nie uwzględniającymi warunków i realnych obciążeń. Wspominałem, że w przypadku tronixów mniej obawiał bym się o takie rozbieżności, bo specjalizują się tylko w zasilaczach. Tak czy inaczej mam nadzieję, że zakup posłuży

Komentarz

• kevinbray
                        Dopiero zaczyna
                        • 2011
                        • 23

Ogolnie bylem nastawiony juz na zasilacz Energon EN-760 ale powiedzieli mi ze minimum miesiac trzeba czekac.Znalazlem wzmianke o IlluStar G-3000WS co do blyskow i sie nia sugerowalem.Post od pana Witolda Spisza zobaczylem juz po zakupie. Jestem troche zaskoczony tym ,ze tak naprawde wychodzi ponad 50% mniej blyskow.Sprawdze na swoich lampach ale jezeli tak jest rzeczywiscie to nie za ciekawie.Tronix Explorer XT SE 2400Ws tez mnie interesowal ale pomyslalem ze moze warto dolozyc pare zlotych wiecej i cieszyc sie wieksza iloscia blyskow i moca.No i chyba tak nie bedzie.

Komentarz

• Witold Spisz
                          Coś już napisał
                          • 2008
                          • 79

Pomiędzy błyskami lampy są cały czas doładowywane. Co innego błysnąć 100 razy w ciągu 10 minut a co innego błysnąć 100 razy w ciągu godziny.
                          Polecam dokupić sobie akumulator żelowy do motoru za 70-80 pln i ew. dołączyć Illustar ma możliwość podpięcia zewnętrzego akumulatora.
                          Rozwiązanie sporo tańsze od zakupu oryginału.
                          regulamin pkt. 8

Komentarz

• Ulisses
                            Coś już napisał
                            • 2012
                            • 96

W zasadzie do każdego chyba zasilacza plenerowego jest możliwość podłączenia jakiegoś zewnętrznego akumulatora (wyłączywszy może batterypacki dedykowane do konkretnych lamp). O żelowych już parę razy słyszałem i zachodzę w głowę czemu nie montują ich w standardzie?

Tronix wymyślił jeszcze coś takiego jak Tronix Auxiliary Battery Pack , którym można wspomóc ich inwerter. Ale to już patent dla kogoś kto robi plener ze sporym backstagem.

Komentarz

• Witold Spisz
                              Coś już napisał
                              • 2008
                              • 79

Wadą akumulatorów żelowych są zdecydowanie mniejsze moce rozruchowe podczas rozładowania dużymi prądami stąd problem z zasileniem lamp o dużej mocy. Wysiadają też w bardzo niskich temperaturach.

Patent tronixa z battery pack nie nadaje się do illustara, zresztą jest za wielki i nieporęczny.
                              regulamin pkt. 8

Komentarz

• Ulisses
                                Coś już napisał
                                • 2012
                                • 96

"Wielki i nieporęczny..." tak, jeżeli ktoś się wybiera na piknik Co innego kiedy ktoś zamierza świecić w plenerze na większą skalę (ewentualnie dymić bądź dmuchać). A są ludzie, którym się takie sesje zdarzają. Do użytku hobbystycznego oczywiście się nie nadaje bo po co. Napomknąłem w ramach ciekawostki.

Komentarz

Pracuję...