Bowens czy Quantuum?Jakosc swiatła!!!

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kevinbray
    Dopiero zaczyna
    • 2011
    • 23

Bowens czy Quantuum?Jakosc swiatła!!!

Witam,jakis czas temu zakupiłem lampe bowensa esprit digital 750 pro.Ogolnie nie moge narzekac bo jest dosc szybka.Planuje zakup kolejnych lamp i tutaj wlasnie sie zastanawiam.Czy jest jakas roznica w jakosci swiatla miedzy quantumem a bowensem?Czy moze lepiej sie trzymac bowensa?Czy moze sprzedac bowensa i zaopatrzyc sie tylko w quantumy bo sa tansze?Zdjecia jakie wykonuje to portrety beauty i fashion,zwlaszcza zalezy mi na zamrozeniu ruchu.Narazie wszystko mam w moim malym studiu ale takze planuje robic foty z uzyciem lamp w plenerze i niewiem co wybrac a jak najbardziej liczy sie dla mnie jakosc i szybkosc.Szukam jeszcze zamiennika glowicy do statywu ktora dostalem razem z lampa ,gdyz ta juz jest zuzyta i gdy umieszcze beauty dish plus plaster itd to waga wynosi 6,5 kg i moja glowica od lampy ktora dostalem nie wytrzymuje ciezaru i opada w dol. Tutaj foto ,zaznaczylem jezeli ktos by nie wiedzial.

• Ulisses
    Coś już napisał
    • 2012
    • 96

Jakość światła... no cóż jakość fal elektromagnetycznych zwanych światłem jest w obu przypadkach prawdopodobnie taka sama, o ile o ich jakości w ogóle można mówić. Różnice dotyczyć mogą precyzji, materiałów i technologii które wykorzystano przy budowie lamp a które przekładają się na takie parametry jak czas ładowania, powtarzalność błysku, temperatura barwowa, (zmiany temperatury w czasie) czas błysku itd. Pod tym względem porównanie quantuumów i bowensów jest w zasadzie bezpodstawne, bo to zupełnie inne półki a przez to inne zastosowania.

Bowensy będą się szybciej ładować, będą miały lepszą powtarzalność błysku, będą precyzyjniej trzymać temperaturę barwową, będą bardziej niezawodne i posłużą dłużej. Ma to umiarkowane znaczenie kiedy chcesz się pobawić amatorsko, jeżeli zajmujesz się fotografią profesjonalnie te różnice są istotne.
    Bowensy kosztują nie da się ukryć... zbliżoną, już porównywalną i nieco tańszą alternatywą mogą być lampy Aurora Lite Bank.
    Ostatnio edytowany przez Ulisses; 44474.

Komentarz

• kevinbray
      Dopiero zaczyna
      • 2011
      • 23

Rozumiem,dzieki za odpowiedz,a jak to jest z laczeniem innych modeli jak bowens i quantum i ich synchronizacja?nie mam wyzwalacza radiowego tylko ciagne przez kabel.

Komentarz

• Ulisses
        Coś już napisał
        • 2012
        • 96

Synchronizacja przez gniazdo pc odbywa się wszędzie tak samo. Jeżeli będziesz miał do wyzwolenia więcej lamp będziesz musiał pomyśleć albo o zestawie radiowym albo o wyzwalaniu przez fotocele. Wybór lamp, które powinny posłużyć a są tańsze niż Bowensy i Aurory i tak jest spory. Fajne byłyby może Elfo, ale są raczej drogie. Jeżeli chodzi o jakość to warte uwagi będą też droższe modele Jinbeia (i tak tańsze niż Aurora LB i Bowens). Poszukaj sobie np. Jinbei Pilot New albo Jinbei DPIII.

Komentarz

• bobas2006
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 34

Odp: Bowens czy Quantuum?Jakosc swiatła!!!

w doowym studio nie musisz klasc tyle kasy zeby byc zadowolonym. bowens to wysoka polka jak na domowe foty

Komentarz

• kevinbray
            Dopiero zaczyna
            • 2011
            • 23

Kiedy kupowałęm ta lampe to tez sie zastanawialem ale potem stwierdzilem,ze jednak i tak bede chcial miec wlasne studio wiec moze lepiej juz zainwestowac teraz niz potem sprzedawac i kupowac.Chociaz po jakims czasie znowu sie zastanawialem czy to dobry pomysl.

- - - Updated - - -

Czy bownesy da sie bez problemu połączyc z elfo,aurora,Jinbei itd?Jaki zestaw radiowy polecacie do domowego studia i na wypady w plener?Troche czytalem o tym i kazdy pisze ,ze tylko Pocket wizard 2 plus

Komentarz

• kevinbray
              Dopiero zaczyna
              • 2011
              • 23

Jeszcze jedno pytanko.czy quantuumy sa gorsze jakosciowo od Jinbei?

Komentarz

• Ulisses
                Coś już napisał
                • 2012
                • 96

Pocket Wizard to dobry sprzęt i nie powinien sprawić zawodu. Pytanie tylko czy wart jest swojej ceny? I czy potrzebne Ci możliwości, które daje? Spory zasięg to zaleta, ale 500m w studio raczej się nie przyda, a i w plenerze raczej rzadko (zależy kto co robi). Jeżeli chodzi o samą możliwość zdalnego wyzwalania lamp to równie dobrze zrobi to 16 kanałowy Yongnuo, który kosztuje mniej więcej 1/3 tego co PW.

Oczywiście, że można stworzyć zestaw z różnych lamp. Tylko przy elfo trzeba zwrócić uwagę na typ mocowania akcesoriów, tak żebyś mógł swobodnie wymieniać modyfikatory i nie musiał kupować oddzielnych zestawów do każdej lampy albo kombinować z przejściówkami. Bardzo długo elfo robiło lampy z mocowaniem swojego pomysłu ale już chyba z tego niezbyt trafionego pomysłu zrezygnowali.

Quantuum czy Jinbei? Cóż, Jinbei ma znacznie większy wybór lamp i widać, że dostosowują je do potrzeb różnych fotografów. Sam korzystam często z dwóch Sparków, które mam już dobre parę miesięcy i nie mam jeszcze żadnych zastrzeżeń. Może ten model niema jakiś wyjątkowych bajerów ale są niewielkie i błyskają dobrze a jak dla mnie to wystarczy kiedy wybieram się poza studio. Na warsztatach miałem okazję korzystać z Jinbei DPsIII 800 i przy okazji dobrze je sobie obejrzałem. Pod względem jakości wykonania zupełnie niema się do czego przyczepić, błyskały niemal cały dzień, prawie bez przerwy i bez żadnych zakłóceń. A to bardzo dobry wynik jak na lampy z tej półki cenowej. Lampę Quantuuma R+ 600 Digital miałem raz przez tydzień, co prawda była wcześniej używana przez studenta i może z tego to wynika, ale potrafiła się sama wyzwolić zupełnie od czapy. Dlatego też szukałem czegoś innego. Więcej grzechów nie pamiętam :P

Komentarz

• skylight
                  Coś już napisał
                  • 2012
                  • 64

Quantuum czy Jinbei? Jedno i drugie chińskie, jedno i drugie świeci Imho Quantuum to mocno rozdmuchana marketingowo linia lamp chińskich, o nazwie łudząco przypominającej amerykańską markę Quantum... (przez jedno "u") - zatem to troszkę jak adidos .
                  Osobiście oferta Jinbei wydaje mi się zdecydowanie bardziej atrakcyjna - mają kilka bardzo różnych linii lamp o różnych zaletach w zależności od potrzeb. Przede wszystkim wśród modeli o mniejszej mocy można wybrać coś o niewielkich gabarytach - nie wiem może to jakiś specyficzny fetysz, ale ja lubię niewielkie lampy Jinbei ma zatem np. dm2 z regulacją do 1/64 co jest raczej rzadko spotykaną zaletą w tej półce cenowej i choćby taka głupota jak pomijanie błysków pomiarowych w fotoceli czy krótszy czas błysku w porównaniu z serią Quantuum-PT. Zatem często w podobnej cenie daje więcej. Co do jakości - jak ktoś wcześniej wspomniał - jeden pies, generalnie świeci, w tej klasie wiadomo, nie będzie to perfekcyjna powtarzalność, ale ja korzystam z tych lamp (tj. Jinbei) i te odchyły zwykle są niezauważalne, ew. działają w granicach mojej akceptacji (wiadomo zależy od tego jaką fotografią się ktoś zajmuje).
                  Zwykle marki porównuje się na podstawie serwisu itd. - tutaj nie mam doświadczeń bo nic mi się jeszcze nie popsuło, może ktoś inny ma coś do powiedzenia.
                  Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistośc /Henri Cartier - Bresson

Komentarz

• kevinbray
                    Dopiero zaczyna
                    • 2011
                    • 23

Dziekuje za wyczerpujace wypowiedzi,mysle ze skusze sie na jinbei,kupie i wyprobuje i bede wiedzial czy to to czego oczekuje.Nikt ze znajomych nie uzywa tych lamp ale czytalem dobre opinie o nich.Jezeli jeszcze moglbym sie poradzic o model tych jinbei.Znalazlem MSN-800 Jinbei FreePower,DPIII-800 JINBEI FREEPOWER,PILOT NEW 800 JINBEI FREEPOWER.Nie moge znalezc nic o nich ale moze ktos uzywal.Jezeli chodzi o yongnuo to rozumiem ze jezeli mam 4 lampy i che je wyzwalac jednoczesnie to potrzebuje 4 odbiorniki tak?Jaki batterypack dla tych jinbei powinienem zakupic jezeli chce focic w terenie?Jeszcze raz dziekuje za super pomoc

Komentarz

• Ulisses
                      Coś już napisał
                      • 2012
                      • 96

Najwygodniej i najpewniej byłoby wyzwalać za pomocą zestawu nadajnik + 4 odbiorniki. Jednak każdy kolejny odbiornik to spory koszt. Można kombinować z wyzwalaniem części lamp za pomocą fotocel efekt powinien być równie dobry, choć nie zawsze się udaje

Ten DPIII-800 to trochę skromniejsza wersja DpsIII o którym wspominałem. Z tego co widzę różnica polega na tym, że DpsIII ma większy wyświetlacz i możliwość sterowania pilotem, poza tym to chyba to samo. Więc ten model w zasadzie mogę polecić, bo miałem okazję go używać.
                      Z MSN-800 nie miałem do czynienia, ale ze specyfikacji wynika, że to spora konstrukcja.
                      Co do Pilot New 800, jest chyba najbardziej zaawansowana lampa z tych, o które pytasz. Mocna, 300W lampa modelująca, bardzo dobry czas ładowania, duży zakres regulacji mocy 1/1-1/64, osłona UV na palnik, i rzecz bardzo istotna (przynajmniej jak dla mnie) solidny zacisk mocowania – ten, który reguluje nachylenie lampy. Gdybym potrzebował teraz 800 to chyba byłby faworyt.

Heh zasilacze plenerowe to skomplikowany temat. Te, które są na rynku kosztują niemało, a kombinowane na własną rękę (trochę tego w internecie znajdziesz) są mocno zawodne i łatwo zepsuć nimi lampę. W każdym bądź razie Jinbeie możesz zasilić dowolnym uniwersalnym (takim z klasycznymi gniazdkami) zasilaczem plenerowym o ile pozwala na to jego moc (jak każde inne lampy). Musisz zsumować sobie moce lamp i zobaczyć, który inwerter to uciągnie, przy 4x800Ws byłoby ciężko bo najmocniejsze obsługują do 2400Ws . Bardzo dobre opinie ma sprzęt Innovatronix np. Explorer XT SE, to chyba jedne z najmocniejszych dostępnych.
                      Ostatnio edytowany przez Ulisses; 44474.

Komentarz

• Voy
                        Coś już napisał
                        • 2010
                        • 60

Miałem różne lampki i tak dla mnie rewolucyjnym rozwiązaniem był EX-600LR ze względu na pilota. Nawet wymieniłem lampki na te z pilotem. Zdalne sterowanie to bajka jak lampka jest na boomie i nie tylko. Nie muszę biegać od lampki do lampki czy wciskać się między lampę a ścianę żeby zobaczyć ustawienia.

DpsIII też mają pilota i są nowsze i w te bym teraz celował. Wygoda pracy super.

Komentarz

• kevinbray
                          Dopiero zaczyna
                          • 2011
                          • 23

Dziekuje wszystkim,mysle ze wybor juz nalezy do mnienaprawde jestem wdzieczny za te obszerne opisytakze zakupie lampki i dam znac jak sie sprawuja bo moze tez ktos bedzie potrzebowal pomocy w doborze,wiec bede mogl co nieco napisac,pozdrawiam.

Komentarz

• kevinbray
                            Dopiero zaczyna
                            • 2011
                            • 23

W ofercie zasilaczy plenerowych znalazlem ENERGON EN-760 PRZENOŚNY ZASILACZ AKUMULATOROWY JINBEI FREEPOWER 3000,TRONIX EXPLORER XT SE ,FREEPOWER CR-3200 POWER PACK.Czym sie kierowac przy wyborze zasilaczy oprocz mocy?

Komentarz

• Witold Spisz
                              Coś już napisał
                              • 2008
                              • 79

Zamieszczone przez kevinbray
                              W ofercie zasilaczy plenerowych znalazlem ENERGON EN-760 PRZENOŚNY ZASILACZ AKUMULATOROWY JINBEI FREEPOWER 3000,TRONIX EXPLORER XT SE ,FREEPOWER CR-3200 POWER PACK.Czym sie kierowac przy wyborze zasilaczy oprocz mocy?
                              3600W to moc sumaryczna nie znaczy, ze możesz podłączyć 1 lampe 3600 tylko np. 3 o mocy każda nie wiecej niż 1200Ws.
                              Trochę napisałem tutaj: Strobist, lampy studyjne w plenerze. ť witoldspisz.com
                              regulamin pkt. 8

Komentarz

Pracuję...