Fotografia studyjna - pytań kilka

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Witold Spisz
    Coś już napisał
    • 2008
    • 79

A kto mówi że to ma iść na softboxa troche kombinowania i można dać ją pomiedzy palnik a dyfuzory i da rade:P dla chcącego nic truuudnego.

Fotografia jest trudniejsza niż niektórzy myślą !
    Fatalny pomysł, a co z błyskiem lampy z boku palnika ? wpada na softa bez filtra ?
    regulamin pkt. 8

Komentarz

• kaindox
      Uzależniony
      • 2009
      • 598

Zamieszczone przez KuzynPit
      A kto mówi że to ma iść na softboxa troche kombinowania i można dać ją pomiedzy palnik a dyfuzory i da rade:P dla chcącego nic truuudnego
      Piszesz tak bo już sam tak robiłeś czy po prostu wydaje Ci się że to można zrobić? Jak założysz jakimś cudem taki filtr blisko palnika to możesz zapomnieć o pilocie. Halogenowa żarówa szybko roztopi taką folie, więc Twój pomysł to może być 320zł za filtry plus parę stówek na nową lampę i softa.

Komentarz

• KuzynPit
        Początki nałogu
        • 2008
        • 398

PRzypuszczam i jestem świadom tego że pilota nie będe miał... ale raczej w przypadku uzywania lampy z filtrem CTO jako np kontry nie jest tak trudny żeby koniecznie mieć pilota? coś kosztem czegoś...
        Chcesz mieszać światło żarowe(np ring light) i światło błyskowe to idąc po kosztach i najmniejszej linii oporu nie ma siły żebyś wymyslił coś bardziej poręcznego....
        a wkładając filtr pomiędzy palnik a dyfuzory w sofcie miałem na myśli coś takiego poprostu:
        i WYDAJE mi się że mogło to by napewno w pewnym stopniu wyrównać różnice oświetleniowe... Może się nie znam ale pokombinować by można. jeśli pomysł marny to nic innego mi do głowy nie przychodzi;]

Komentarz

• kaindox
          Uzależniony
          • 2009
          • 598

zapytam jeszcze raz: robiłeś już coś takiego czy tylko teoretyzujesz?

Komentarz

• KuzynPit
            Początki nałogu
            • 2008
            • 398

Wyraźnie napisałem że WYDAJE mi się że może to zadziałać:> wiec teretyzuje...

Komentarz

• flankerp
              Uzależniony
              • 2010
              • 636

Jak założy szklany filtr to ok, żelowy czy plastikowy spłonie w kilka sekund....
              Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Komentarz

• KuzynPit
                Początki nałogu
                • 2008
                • 398

Flankerp-napisałem że wiem o tym i raczej używając bym żelowego etc to bym wyłączył pilota...

Komentarz

• kaindox
                  Uzależniony
                  • 2009
                  • 598

Proponuję żebyś sam najpierw spróbował coś takiego zrobić zanim zaczniesz sypać radami, bo jak na razie to bronisz pomysłu, który już dawno powinien leżeć głęboko zakopany.

Komentarz

• KuzynPit
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 398

Nikt nie każe Ci tego robić jesli wg Ciebie i innych jest zły to olej to po prostu Nie znam innego patentu na montaż filtra w softboxie i tyle. Mnie przyszło coś takiego na myśl.

Komentarz

• Voy
                      Coś już napisał
                      • 2010
                      • 60

Jestem ciekaw jak to się sprawdzi w praktyce. Czy ktoś zaryzykuje? Przy dużej mocy lampy (mówię o palniku a nie o pilocie) filtr jeśli nie spłonie to się pofaluje. Jeśli będzie dostatecznie daleko od palnika to będzie potrzebny duży. Ale to teoria, jestem ciekaw praktycznego zastosowania i wyników.

Komentarz

• Mixas
                        Coś już napisał
                        • 2008
                        • 94

Najlepiej zrób prosty test. Ustaw aparat tak aby bez błysku obraz był czarny - resztę kontroluj oświetleniem. A co do lamp z fotocelą bo bywają one zawodne jak w pomieszczeniu którym robisz zdjęcia jest zbyt jasno.
                        Do robienia zdjęć używam komórek...
                        ... szarych.

Komentarz

• flankerp
                          Uzależniony
                          • 2010
                          • 636

Szklane będą ok
                          Np. takie
                          Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Komentarz

• Voy
                            Coś już napisał
                            • 2010
                            • 60

Już widzę szklane w miękkim softboxie. Interesujące musi być mocowanie.

Komentarz

• skylight
                              Coś już napisał
                              • 2012
                              • 64

a czy sam softbox nie będzie miał wpływu na temperaturę światła?
                              Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistośc /Henri Cartier - Bresson

Komentarz

• flankerp
                                Uzależniony
                                • 2010
                                • 636

No jak bedzie miał kolorowe ścianko to napewno a tak serio to nie powinien, bo jest zrobiony z białego odbijającego materiału...

Komentarz

Pracuję...