jesli problemy sa na tym etapie to ile by tu nie pisac to i tak najlepiej by bylo gdybys poszedl do jakiegos studia i wynajal na godzine lub dwie. Nie wiem jak tam to u Ciebie wyglada ale u mnie jak przychodzi ktos kto nie bardzo wie jak sie w studiu poruszac to zawsze staram sie sluzyc rada.
Fotografia studyjna - pytań kilka
Zwiń
X
-
-
... co do WB można jeszcze ustawić na wzornik kolorów lub poprostu Białą Kartę... Wtedy będzie perfekcyjnie
Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |Komentarz
-
Panowie, podczepię się do wątku, bo nie widzę sensu zakładania nowego.
Powiedzcie mi, jak wyzwalam lampę przez fotocele to w jakim zakresie czasów najlepiej pracować?
Zdjęcia przy krótszych czasach otwarcia migawki rzędu 1/40, 1/80 są bardziej "ciepłe". Natomiast 1/125 i wyżej daje już odcień skóry bardziej chłodny.
Podpowiedzcie mi na jakich czasach najlepiej pracować, jeśli lampa wyzwalana jest przez fotocele???Komentarz
-
Skoro masz zmianę kolorystyki to chyba łapiesz sporo zastanego. Skrócenie czasu spowoduje, że rejestrowany będzie prawie w 100% sam błysk. Pracuj na czasie 1/160 s, będzie dobrze. Mało zastanego.Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)Komentarz
-
Wiem kolego, że łapie zastane światło
.
Właśnie temu pytam Was jak Wy to robicie
.
Ale z tego co piszesz rozumiem, że im mniej zastanego światełka tym lepiej.Komentarz
-
Niekoniecznie lepiej My możemy chcieć cos innego niz ty.
Ja mam studio z oknem z światłoszczelną roletą. Więc obojętnie jaki mam czas tak nie łapię zastanego.
Robiąc we wnetrzach czasami z kolei chce mieć zastane i czas wydłuzam.
Musisz napisac co chcesz i jakie masz warunki na miejscu, bo tak to sobie możemy radzić bez sensu.Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)Komentarz
-
zawsze z mieszania świateł o różnej barwie będą wynikały "komplikacje". Nie znaczy to, że nie może to być efekt zamierzony oczywiście, ale generalnie jak z jednej strony masz więcej zastanego z drugiej więcej błyskanego to nie tylko będziesz mieć bardziej "ciepłe" zdjęcie, ale też buzie z jednej strony p. bardziej żółtą, a z drugiej niebieskawą i to już ciężej naprawić balansem bieli.
Krótszy czas - Jacek_Z dobrze prawiFotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistośc /Henri Cartier - BressonKomentarz
-
Komentarz
-
-
-
-
ale widziałeś ich ceny?
Bo zamontować taki filtr żeby nie było przecieków światła też łatwo nie będzie
Komentarz
-
http://www.sklep.medikon.pl/ZESTAW_F...OSCO-2102.html 335zł za zestaw 32 filtrów to wychodzi ok10zł za sztukę wiec wydaje mi się że spoko
Komentarz
-
-
A kto mówi że to ma iść na softboxa
troche kombinowania i można dać ją pomiedzy palnik a dyfuzory
i da rade:P dla chcącego nic truuudnego
Komentarz
Komentarz