Fotografia studyjna - pytań kilka

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • magicart
    • 2011
    • 5

Fotografia studyjna - pytań kilka

Hej,
    Mam do Was takie prozaiczne pytanie... aż wstyd...

Jak w studio należy ustawić aparat (nastawy ekspozycji i same lampy). Z tego co pamiętam to w lampach studyjnych ustawia się przesłonę. W aparacie ustawiam czas otwarcia migawki i czułość.
    Nie dysponuję zewnętrznym światłomierzem. Jak Wy postępujecie aby prawidłowo dobrać parametry. Plis tylko bez śmiechu.
  • Zbyszko666
    Uzależniony
    • 2008
    • 970

jest tutaj napisany taki mini poradnik do którego możesz zajrzeć:

Komentarz

• Janek1977
      Bywalec
      • 2011
      • 121

W lampach ustawiasz ich moc, kierunek padania światła. W zależności od tego czym wyzwalasz lampy ustawiasz odpowiedni czas migawki. Jeśli są to proste wyzwalacze radiowe to czas powinien być ustawiony między 1/125 a 1/200s - zobaczysz jak synchronizuje Ci się z lampami. Co do ISO to 100/200, a resztę regulujesz przysłoną i mocą lamp.
      To co napisałem to podstawa i nie sprawdzi się z każdymi lampami w każdym studiu, ale jest to podstawa do której wprowadzisz własne korekty. Światłomierz jest Ci nie potrzebny, bo aparat cyfrowy daje tą możliwość, że możesz wszystko zobaczyć na wyświetlaczu i ewentualnie wprowadzić korekty.
      Ostatnio edytowany przez Janek1977; 38576.
      D3

Komentarz

• tmkwol
        Coś już napisał
        • 2005
        • 54

Jeżeli już to w lampie ustalamy energię błysku regulując ją tzw. przesłoną na lampie. Moc to coś zupełnie innego.

Komentarz

• kasiulap
          Dopiero zaczyna
          • 2010
          • 21

Ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć poradnik, który polecił Zbyszko, będzie dobry na początek...Co do oświetlenia, czas, czułość, przysłona, lampy i sprawdzasz, czy ciemno, czy jasno - wydaje mi się, że to najlepsza droga by zrozumieć zależności między tymi elementami Jeśli czegoś za dużo to zmniejszasz i na odwrót powodzenia

Komentarz

• magicart
            • 2011
            • 5

Taa wiem, że praktyka czyni mistrza, ale...
            Przepraszam muszę zapytać wprost bo nie kumam (Zbyszko666 - ten link widziałem, ale tam jest wszystko, ale nie ma odpowiedzi na moje prozaiczne pytania).

1. Jak robicie foty w studio to na manualu?
            2. Załóżmy, że czas otwarcia migawki mam na 0.125, przysłonę ustawiłem na 5.6 jak więc wyregulować lampę?
            3. Tryb pomiaru światła lepiej punktowy czy strefowy...?

Komentarz

• KUBAwo
              Początki nałogu
              • 2008
              • 449

Zamieszczone przez magicart
              Taa wiem, że praktyka czyni mistrza, ale...
              Przepraszam muszę zapytać wprost bo nie kumam (Zbyszko666 - ten link widziałem, ale tam jest wszystko, ale nie ma odpowiedzi na moje prozaiczne pytania).

1. Jak robicie foty w studio to na manualu?
              2. Załóżmy, że czas otwarcia migawki mam na 0.125, przysłonę ustawiłem na 5.6 jak więc wyregulować lampę?
              3. Tryb pomiaru światła lepiej punktowy czy strefowy...?

1. tak tylko i wyłącznie
              2. odp. tak abyś osiągnął zamierzony efekt ale czas tak naprawdę gra małą rolę w studio przy korzystaniu z lamp bez światła zastanego bo tutaj liczy się długość błysku...do korekty ekspozycji kierujesz się bardziej przysłoną lub mocą oświetlenia.
              3.Tryb pomiaru światła nie ma znaczenia w manualu bo ty ustalasz ekspozycję a nie aparat

A ogólnie to jak zaczynasz i nie wiesz co i jak to ustaw sobie lampy na połowę mocy a w aparacie w manualu np. f8, iso 100, 1/200s i zobacz, jak za mało światła zwiększ moc lampy albo otwórz bardziej przysłonę jak za dużo to analogicznie w druga stronę aż metodą prób i błędów dojdziesz do tego co byś chciał widzieć na zdjęciach. Z czasem to z głowy będziesz mniej więcej wiedział co i jak ustawić, tylko małe poprawki będzie trzeba wprowadzać.
              Ostatnio edytowany przez KUBAwo; 18553.
              5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Komentarz

• magicart
                • 2011
                • 5

Dzięki

Komentarz

• Zbyszko666
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 970

Zamieszczone przez magicart
                  Dzięki
                  Studio to gra świateł i ty musisz sam wywnioskować co chcesz z tego warsztatu wynieść.

Komentarz

• pkoprowski
                    Bywalec
                    • 2010
                    • 154

Zamieszczone przez KUBAwo
                    A ogólnie to jak zaczynasz i nie wiesz co i jak to ustaw sobie lampy na połowę mocy a w aparacie w manualu np. f8, iso 100, 1/200s i zobacz, jak za mało światła zwiększ moc lampy albo otwórz bardziej przysłonę jak za dużo to analogicznie w druga stronę aż metodą prób i błędów dojdziesz do tego co byś chciał widzieć na zdjęciach.
                    Zabrakło tylko jeszcze jednej wskazówki: jak zobaczysz czarny pas na dole kadry, to wydłuż czas ekspozycji. ;-)

Komentarz

• patigol
                      Dopiero zaczyna
                      • 2011
                      • 48

Ustaw sobie najpierw czas np 1/160, potem przesłonę np.5.6 ISO np 100 i do tych parametrów poustawiaj moc lampy bądź lamp. Wszystko zależy oczywiście od efektów jakie chcesz osiągnąć. Całość to zabawa przesłoną, ISO i mocami lamp. O modyfikatorach nie wspominam bo to temat na inną dyskusję.
                      http://www.mlodzikowski.com

Komentarz

• WrocArt
                        Coś już napisał
                        • 2010
                        • 61

Warto też wspomnieć o histogramie, który może w pewnym sensie zastąpić światłomierz - metodą prób i błędów, tak jak koledzy pisali ustalasz odpowiednie parametry ekspozycji pamiętając, że jedna kreska na histogramie to mniej więcej 1 EX.
                        C 5D MIII, C 17-40L/4, C 70-200L/4, SIGMA A50/1,4, C 430EX II,

Komentarz

• kasiulap
                          Dopiero zaczyna
                          • 2010
                          • 21

Zamieszczone przez pkoprowski
                          Zabrakło tylko jeszcze jednej wskazówki: jak zobaczysz czarny pas na dole kadry, to wydłuż czas ekspozycji. ;-)
                          Taaa słynny "czarny pas" prześladuje wielu :razz:

Komentarz

• skylight
                            Coś już napisał
                            • 2012
                            • 64

nie zapomnij ustawić odpowiedniej temperatury barwowej - to będzie gdzieś 5400-5600k zależnie od lamp
                            Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistośc /Henri Cartier - Bresson

Komentarz

• Jacek_Z
                              Moderator
                              • 2005
                              • 2726

Teoretycznie tak, praktycznie - nie. Nie będe się rozwodził dlaczego.
                              Ale studio to jest to miejsce, gdzie się pracuje na WB PRE, po prostu.
                              Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Komentarz

Pracuję...