ja ustawiam 24mm i eTTL + 2eV, czasami manual. Generalnie eTTL ogarnia
Softbox reporterski, czy zwykły z BK-3?
Zwiń
X
-
-
Albo kupić Yongnuo, które wybudza lampę. A zoom na 28mm, bo na 24mm i wielu błyskach na pełnej mocy spala się szybka.Komentarz
-
Z tego co pamiętam Yongnuo RF-602 nie był w stanie wybudzić 580EX ze snu ale jeszcze raz sprawdzę.Komentarz
-
Komentarz
-
Nie wiem "co". Spalonej szybki (no tego plastikowego w lampie przez co leci światło) nie wyczyścisz, można pewnie wymienić.Komentarz
-
-
-
Lepiej w stronę softboxów. A nawet softboxów z gridem. (sam muszę sobie kupić, bo ten z rolek od papieru toaletowego jest za ciężki
)
Komentarz
-
-
-
witam
chciałem się was troszkę poradzić ponieważ troszkę gotówki mam w zapasie i chciał bym ją spożytkować rozsądnie. "zaraziłem" się troszkę fotografią studyjną, jednak na sprzęt studyjny za słuszne pieniądze mnie jeszcze nie stać, a chciał bym troszkę porobić zdjęć w tzw. "domowym studio" - czyli coś niskobudżetowego. Aktualnie posiadam lampkę 430EX II i chciał bym coś do niej dobrać co by się nadawało do dobrego doświetlania kadru. znalazłem na allegro kilka "zestawów reporterskich" czyli statyw + parasolka/softbox. Czy będzie do dobre rozwiązanie do doświetlania w domowych warunkach, bądź nawet plenerowych? jak tak to jakiej wielkości softbox wystarczy, bądź jak duża parasolka powinna być... A może ktoś ma jakiś adres do sklepu na terenie warszawy która będzie posiadała taki zestaw. I takie pytanie na koniec czy taki zestaw da rade doświetlić scenę na f/8-f/11? oczywiście do wypełnienia zastosował bym blendę a w późniejszym czasie gdy zestaw okazał by się dobry to dokupił bym drugą lampę i taki sam zestaw.Regulamin pkt 8.Komentarz
-
O tak dużych przysłonach możesz raczej zapomnieć, chyba że softbox będzie 10cm od twarzy i będziesz focił tylko popiersie. Mała GO nie jest przecież taka zła ;P
Parasolkom mówimy stanowcze nie! Wg mnie softbox około 40x60 na dobry początek powinien być ok.Komentarz
-
-
Jakby ktoś jeszcze miał podobną rozterkę - kupiłem, sprawdziłem. Da się. Ale dotyczy to raczej tylko YN460 - mają chyba mniejsze palniki, niż większość lamp.
Na temat grida - posiadacze softboksów studyjnych oczywiście mogą sobie takowy kupić, jednak ci od modeli reporterskich nie są skazani jedynie na badziewne, doraźne samoróbki. Znalazłem bardzo ciekawą instrukcję, jak wykonać naprawdę porządną siatkę z taśmy izolacyjnej (LINK). Podzielę się swoimi spostrzeżeniami na temat tego cacka.
Rzeczywiście, światło jest zdecydowanie bardziej ukierunkowane w stosunku do gołego softboksa (który i tak dystansuje pod tym względem parasolkę). Grid wygląda całkiem ładnie, jest raczej solidny. Jedyny problem to mocowanie. Rozsądek podpowiadałby rzepy, ale nie znalazłem w sobie dość siły i chęci, by po 5 godzinach klejenia taśmy zajmować się procesem produkcji siatki choćby chwilę dłużej - rozwiązałem sprawę pożyczając od mamy kilka klamerek do prania. Wygląda to trochę śmiesznie, ale jest bardzo praktyczne i szybkie.
Zdjęcia grida i efekty działania (mam go dopiero od kilku dni, więc nie zrobiłem żadnych zdjęć, oprócz stricte testowych):
Komentarz
-
Proponuję spróbować rzepów samoprzylepnych - myślę, że zda egzamin.Jedyny problem to mocowanie. Rozsądek podpowiadałby rzepy, ale nie znalazłem w sobie dość siły i chęci, by po 5 godzinach klejenia taśmy zajmować się procesem produkcji siatki choćby chwilę dłużej - rozwiązałem sprawę pożyczając od mamy kilka klamerek do prania. Wygląda to trochę śmiesznie, ale jest bardzo praktyczne i szybkie.
Pozdr.Komentarz
Komentarz