Softbox reporterski, czy zwykły z BK-3?
Zwiń
X
-
-
Komentarz
-
A co to znaczy "mniejsza utrata mocy"? Wiadomo że softbox o większej powierzchni będzie potrzebował większej mocy, nie trzeba tu żadnej filozofii.
Jeżeli "lepszy efekt" oznacza bardziej miękkie światło to większy softbox lepszy. Montaż i użytkowanie przy takiej niewielkiej różnicy rozmiarów są bez znaczenia.
Da radę ale wszystko zależy od tego w jakich warunkach i przy jakim iso. Z bliska i z jasnymi szkłami będzie bez żadnego problemu.Komentarz
-
warunki są przeróżne - najczęściej zastane a potrzebne to do doświetlania postaci, twarzy itp, zastosowanie przeróżne. Osobiście też skłaniam się ku okcie ale nie miałem z nią nigdy do czynienia w warunkach zewnętrznych więc dopytuję fachmanówA co to znaczy "mniejsza utrata mocy"? Wiadomo że softbox o większej powierzchni będzie potrzebował większej mocy, nie trzeba tu żadnej filozofii.
Jeżeli "lepszy efekt" oznacza bardziej miękkie światło to większy softbox lepszy. Montaż i użytkowanie przy takiej niewielkiej różnicy rozmiarów są bez znaczenia.
Da radę ale wszystko zależy od tego w jakich warunkach i przy jakim iso. Z bliska i z jasnymi szkłami będzie bez żadnego problemu.
Komentarz
-
Piszecie, że 580EX daje radę z softem 60x90...
Właśnie zastanawiam się nad zastąpieniem parasolki jakims softem, który mógłbym używać w plenerze oraz domowym studio i wewnątrz pomieszczeń razem z 580ką EXII.
Myślę o tych rozkładanych jak parasolki:
http://allegro.pl/listing.php/search...softbox+plener
Czy do 580ki oprócz 60x90 jest jeszcze jakąś alternatywa? Pomyślałem np o okcie 120. Do portretów fajne, ale zastanawiam sie czy lampa uciągnie to oraz czy jednak prostokąt nie jest bardziej uniwersalny...
Jakie macie doświadczenia?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Alternatywą miał byc soft reporterski, ale wydaje on mi sie bardzo mały...
np http://allegro.pl/softbox-reportersk...408265330.html
Stąd poszukiwanie czegos innegoKomentarz
-
Możesz i w okte 180cm wsadzić... nikt ci nie zabroni... A czy starczy mocy to inna bajka, jeden będzie robił pół-plany na małych przysłonach i jemu będzie dość, inny będzie chciał f/11 i całą sylwetkę kontrować pod słońce i wtedy będzie problem
Czy równo wypełni - nie wiem, do kwadratu 60x60 tylko wsadzałem i było ok (tj zdjęcie samego softa robiłem i było równomiernie).
Jak będę miał czas to wsadzę do okty 150 czy tam 160 i jakiegoś dużego prostokąta"Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank ZappaKomentarz
-
Komentarz
-
Spoko panowie, już rozkładam sprzęt. Jutro mnie cały dzień nie ma, ale w niedzielę wrzucę i hss by studyjne lampki, i zdjęcia softboxów z 580II"Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank ZappaKomentarz
-
Czy może ktoś jeszcze próbował?użytkował 580ke z oktą 120? Czy tez jesli okta to max 90cm?
A może jednak najlepiej jeśli chodzi o softy do 580ki to jednak 60x90?Komentarz
-
w czwartek wypróbuję 580II z oktą 150 to dam znaćA może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971Komentarz
-
Ale wy wszyscy o tych rozmiarach... Nie ma tak że powyżej albo poniżej jakiegoś rozmiaru coś przestaje działać. Te pytania już mnie irytują, bo są dość bezcelowe.Komentarz
-
micles - skoro cię to irytuje to po co sie wypowiadasz? MZ bezcelowe sa właśnie takie wypowiedzi...
Nie chodzi tu o pytanie "jakim obiektywem zrobić zdjęcie Oli..." tylko pytanie do użytkowników czy ktoś użytkuje takie duże okty z systemowymi i czy dają radę w danych warunkach... I tyle...
Jak ktoś użytkuje i ma ochotę podzielić się doświadczeniem to niech się wypowie... Chwała mu za to.
Jak kogoś to irytuje, niech poczyta inny wątek...Komentarz
-
Dziś stałem się posiadaczem szybko rozkładalnego softboxu 60x90 od Fripers. Na stronie sklepu jest filmik jak go zmontować. Po zmontowaniu nie trzeba zdejmować dyfuzorów aby go złożyć, wkładając rękę od strony mocowania można zwolnić blokadę i złożyć softbox niejako w całości. Rozłożenie również od strony uchwytu. Pokrowiec mógłby mieć rączkę lub pasek na ramię, wygodniej by się nosiło. Tak na szybko to 580EX na pełnej mocy przy ISO 100 i odległości około 1,7m daje f8 (obydwa dyfuzory w użyciu). Bardziej szczegółowe testy za dwa dni jak dotrze BK-3.Komentarz
-
-
Tak, ktoś użytkował.Nie - może być więcejMoże.
Zadowolony?
Dla mnie jedynym sensownym rozważaniem na temat końcówek jest rzetelny test z użyciem przynajmniej kilku w takich samych warunkach i przedstawieniu rezultatów na zdjęciach z życiowych sytuacji. Od siebie mogę zaoferować tylko max 60x90 + 2x580II, zatem to mało jeżeli chodzi o takie zestawienie. Jeżeli jest ktoś chętny z Poznania z większą liczbą akcesoriów, to chętnie się podejmę wykonania takiego review.Komentarz
Komentarz