dokup sobie tylko w sklepie metalowym aluminiową rurę która usztywni ci tło.
Tło fotograficzne ... jakie?
Zwiń
X
-
-
If you work out of a studio, you know how annoying paper seamless backdrops can be...they always wrinkle and warp. We recently changed over to the Savage Vinyl backdrops and they seem to last a lot longer. The guys over at OKstrobist have an even cheaper alternative for those looking for a DIY approach and it's pretty clever.
polecam filmik... niezła idea i alternatywa
ciekawe jak się sprawdzić to może:>
Komentarz
-
Kwestia wytrzymałości to loteria, jednak cenowo to niezbyt duża różnica z zwykłym tłem na serwisach aukcyjnych, więc pytanie czy warto"Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/)
"Komentarz
-
Tak jak pisałem kilka postów wyżej kupiłem Savage.
Doświadczenia z moim pierwszym kartonowym tłem są dość mieszane.
Jeżeli chodzi o zdjęcia to wychodzą przepięknie. Białe tło jest idealnie białe.
Nie ma problemów by zrobić profesjonalne zdjęcia na allegro czy modelkę.
Osiągnięty efekt jest 100x lepszy niż z tłem polipropylenowym.
Drugą strona medalu jest niestety fakt że bardzo trudne jest w obsłudze.
Bardzo łatwo się gniecie, szybko brudzi, trudno ułożyć (bo zaczyna się łamać). Rolka trochę waży i jak ktoś ją przewiesza zwija i rozwija bez specjalnego mocowania do tła to trchę jest przy tym roboty.
Wszystkie niedogodności, tło rekompensuje w zdjęciach i warto je polecić.Pozdrawiam, 2du
EOS 6d, M6 + S 14mm f/2.8 ED AS IF UMC + C 24-70mm f/4L + S 35mm F1.4 DG Art + C 50mm f/1,4 + C 85mm f/1,2 L + C 135mm f/2L + C 70-200 f/4L + Canon 430EX II + Yongnuo YN685
www.gabisia.comKomentarz
-
do obciążenia najlepiej specjalnie przeznaczony do tego obciążnik do tła
Np. taki: http://fripers.pl/product_info.php/i...5-cm-FreePower
będziesz miał dzięki temu równo rozciągnięte tło, którym się dobrze "operuje" i nie podwiewa nigdzie i trudniej zadrzeć... i w miarę nie pałęta się pod nogami.Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistośc /Henri Cartier - BressonKomentarz
-
Dzięki za linka. Mam w garażu rurki aluminiowe po 3m, może coś z tego uda mi się zmajstrować podobnego do tych z linka. Ciężar myślę że odpowiedni, tylko chyba to na klej wezmę;-)do obciążenia najlepiej specjalnie przeznaczony do tego obciążnik do tła
Np. taki: http://fripers.pl/product_info.php/i...5-cm-FreePower
będziesz miał dzięki temu równo rozciągnięte tło, którym się dobrze "operuje" i nie podwiewa nigdzie i trudniej zadrzeć... i w miarę nie pałęta się pod nogami.Komentarz
-
Odp: Tło fotograficzne ... jakie?
Tanio za 20 zł można skołować sobie tło o wymiarach 1,5x10, a jak ktoś ma znajomą krawcową to 3x5. pewnie nie raz poruszane na wielu forach ale ciągle nie doceniane. Materiał do dostania u producentów mebli jak łóżka, kanapy, wersalki, fotele itp. albo hurtowniach materiałów. Wykorzystywany do obijania spodów foteli i tyłów łóżek. Bardzo wiele kolorów za 2 zł za 1mb szer 1,5m. Ja mam z jednej strony smoliście czarne i matowe, tło jest jakby podgumowane dzięki czemu z drugiej strony grafitowe lekko błyszczące. Materiał ciężki jakby lejący, nie gniecie się. Dla mnie ok.Komentarz
-
@zbirr: a możesz podać jakieś namiary na ten materiał, który polecasz (link/nazwa materiału/itp.). Bo jak próbuję googlać, to wygląda na to, że spody foteli, obija się najróżniejszymi rzeczami.Komentarz
-
cięzko mi będzie podać nazwę bo materiał załatwiłem sobie od producenta mebli kiedy jeszcze pracowałem w transporcie w sklepie meblowym. podjadę do nich na dniach to spróbuje się dowiedzieć, może trafię na producenta bo zagląda raz na tydzień czy dwa. poszukaj też w hurtowniach dla tapicerów.Komentarz
-
Odgrzewam.
Czy ktoś korzystał z ofert z ebaya odnośnie teł winylowych ?
2m x 6m White+Black Photographic Background Vinyl - High / Low Key | eBay
Dwustronne, biały i czarny, cena też dość atrakcyjna....Komentarz
-
Hmm.. Winyl, nawet na tym poglądowym zdjęciu, daje dosyć ostry blik (przy załamaniu).
Osobiście nigdy nie zetknąłem się z matowym winylem, chyba że flokowanym, ale to już zupełnie inna cena.Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.Komentarz
-
... myślę o zakupie gnieciucha tylko może ktoś coś polecić ... rozumiem że bawełna, może jakieś wady?Czarna puszka i kilka słoików... i teraz jeszcze słoneczko
------------------------------------------------------
Jakby ktoś mnie szukał to jestem na FB
http://www.facebook.com/grzegorz.malinowskiKomentarz
-
To mój debiutancki post, witam więc wszystkich użytkowników forum!
Czy tam forum i przeglądam galerie od jakiegoś czasu i w końcu zdecydowałem się coś napisać.
Myślę ostatnio nad zakupem zestawu do teł i mam związane z tym dylematy. Co do zastosowania to przede wszystkim fotografia kulinarna i możliwe, że w perspektywie czasu też portrety (kwestia opanowania podstaw i zabawy światłem).
Jeśli chodzi o wstępną selekcję na podstawie lektury forum to zdecydowanie odrzuciłem już najtańsze warianty i zastanawiam się jak zainwestować dobrze pieniądze. W oko wpadły mi polecane statywy Quantuum AIR 260, z tym że trzeba by do nich dobrać belkę poprzeczną. Co do samego tła to właściwie zostałem przekonany do kartonu.
Jeżeli jest ktoś w stanie polecić coś lepszego, na warunki amatorsko-hobbystyczne to chętnie poczytam i pomyślę. Czasu mam sporo na decyzję
Komentarz
Komentarz