Quantuum R+ Dual Power

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sebcio80
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2655

Zamieszczone przez lukasz.bera
    To może tu się spytam i uzyskam odpowiedź - kilka dni temu natknąłem się na test zasilaczy plenerowych Tronix Explorer podczas przeglądania forum nikona (tfu-tfu:P) http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=138514 co sadzicie o takim rozwiązaniu i czy ktoś z Was już testował tego typu zasilacz?
    mo prosze, dobrze wiedziec,

Tronix Explorer XT 2400Ws - 2260 zł, całkiem przyjemna cena
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• wezyk123

męczy mnie jedna sprawa...

quantuum 300ws ma LP 58, a wersja 600ws ma LP 78.

Posiadam quantuuma 300ws, i dodatkowo nikona SB28 (LP36), czyli teoretycznie mój zestaw dysponuje LP 94.

Jak myślicie, czy jeśli zamontuje lampe nikona na Quantuumie z Oktą, tak, że palnik lampy nikonowskiej bedzie w okcie, i obie odpale z pełną mocą, to uzyskam efekty takie jakbym miał samą 600ws lub wyższe?

robiłem testy w domu, pewnie są nie miarodajne, bo przy oknie, a za modela miałęm ceramiczna figurke, ale przed dołożeniu lampy udało mi sie uzyskac takie samo oświetlenie "postaci" przy f16, jak samą 300ws przy f14.

Reasumując, dokłądając do okty lampe o mocy LP36 uzyskam efekty jak przy 600ws lub lepsze? (za efekty rozumiem wieksze ściemnienie tła) :P

Komentarz

• sebcio80
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2655

Liczby przewodniej sie nie sumuje, sumuje sie za to Ws, Twoja SB28 moze ma z 60Ws, wiec dodajac ja do 300Ws masz w sumie 360Ws
        | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• wezyk123

aha, no to kapa:/
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          czyli generalnie zdjęcia w pełnym słońcu odpadają?
          Ostatnio edytowany przez Gość; 26827. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• sebcio80
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 2655

Zamieszczone przez wezyk123
            aha, no to kapa:/
            czyli generalnie zdjęcia w pełnym słońcu odpadają?
            obawiam sie ze i 600Ws w pelnym sloncu to za malo

Komentarz

• aligator16
              Początki nałogu
              • 2008
              • 457

600 w pełnym słońcu może być za mało, za to przy nie pełnym słońcu już wystarcza ale jest to jeszcze zależne czy założymy jakiś wielki softbox czy mały dish. W takim wypadku najlepiej kupić jakąś 1000-1200ws i do tego agregat lub tronixa właśnie

Komentarz

• sebcio80
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2655

najlepiej to po prostu wybierac odpowiednie godziny do sesji zdjeciowej, od 5 rano do 8 rano i po problemie, wtedy nawet 300Ws wystarczy

Komentarz

• tomba
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 234

dokładnie tak jak sebcio mówi
                  jeszcze sprzedam mój patent jak błyskać w trybie hss w pełnym słońcu tak by lamy zadziałały.
                  Co potrzebujemy:
                  - nadajnik radiowy
                  - odbiorniki radiowe
                  - fotocela
                  - lampa systemowa z trybem hss

Nadajnik radiowy łączymy z fotocelą przez sanki, przyklejamy taśmą całość do lampy na aparacie (oczywiście fotocelą do palnika), odbiorniki do lamp, hss i jazda.
                  u mnie działa, sprawdzałem na razie w domu, we wtorek jak pogoda dopisze robię sesję, ale nie będę miał nikogo do dźwigania lamp więc chyba nie nie przetestuje w słońcu.
                  Jak by co to można palnik nakryć czymś ciemnym, na pewno zadziała.
                  sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
                  niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
                  Fotograf ślubny

Komentarz

• sebcio80
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2655

Zamieszczone przez tomba

Nadajnik radiowy łączymy z fotocelą przez sanki, przyklejamy taśmą całość do lampy na aparacie (oczywiście fotocelą do palnika), odbiorniki do lamp, hss i jazda.
                    u mnie działa, sprawdzałem na razie w domu, we wtorek jak pogoda dopisze robię sesję, ale nie będę miał nikogo do dźwigania lamp więc chyba nie nie przetestuje w słońcu.
                    Jak by co to można palnik nakryć czymś ciemnym, na pewno zadziała.
                    zadziałać na pewno zadziała, majac nowe Pocketwizard (TT1 i TT5) nie trzeba nawet nic kombinowac aby wyzwalac studyjne w HSS, wystarczy po prostu podlaczyc

mnie ciekawi jednak ile mocy w takim przypadku "ucieka", moze zrobisz maly test w domu?

ustaw pelna moc lampy, daj czas 1/200s i ustaw taka przyslone aby fotka byla dobrze naswietlona,

potem znow pelna moc lampy, czas 1/2000s i ustaw przyslone aby zdjecia bylo tak naswietlone jak wyzej

to samo z czasem 1/4000s i 1/8000s

Komentarz

• tomba
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 234

...znajdę trochę czasu to sprawdzę i coś wstawię.
                      Zamieszczone przez sebcio80
                      zadziałać na pewno zadziała, majac nowe Pocketwizard (TT1 i TT5) nie trzeba nawet nic kombinowac aby wyzwalac studyjne w HSS, wystarczy po prostu podlaczyc
                      tylko taki zestaw to jakies 1800zł, czajnis radiówka z 2ma odbiornikami 150zł, pocket na 2 lampy to bedzie jakos ponad 2500
                      ??:
                      Ostatnio edytowany przez tomba; 8458. Powód: Automerged Doublepost
                      Fotograf ślubny

Komentarz

• wezyk123

wogole, jest jakis sposób poza pocketami na odpalenie takiej Lampy studyjnej z czasem krótszym niz 1/250?

Komentarz

• tatlpz
                          Coś już napisał
                          • 2009
                          • 94

wogole, jest jakis sposób poza pocketami na odpalenie takiej Lampy studyjnej z czasem krótszym niz 1/250?
                          jest. odpalanie przez lampe blyskowa z HSSem. Odpala nawet plenerowe lampy Quantuuma dual power. Tylko ze lampe HSS musisz miec na kablu TTL. Ale i na to jest sposob, o ktorym niebawem napisze u siebie na blogu. Powiem tylko ze nowe Pixele (wyzwalacze) daja rade i mozna wyzwolic lampe studyjna bezprzewodowo z czasami do 1/8000 sek. !

Komentarz

• tomba
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 234

przecież wyżej opisałem taki sposób.
                            post 173
                            i pisałem tam o tanich nadajnikach / kpl. na 2 lampy jakieś 150zł
                            Ostatnio edytowany przez tomba; 8458. Powód: Automerged Doublepost
                            Fotograf ślubny

Komentarz

• wezyk123

heh, a odpisałeś mi na blogu co innego:P jednak testy wykazują, ze współgra...to swietnie, bo juz chciałem sie 300ws pozbywac, a tak spokojniutko dam rade:P

Komentarz

• tatlpz
                                Coś już napisał
                                • 2009
                                • 94

heh, a odpisałeś mi na blogu co innego:P jednak testy wykazują, ze współgra...to swietnie, bo juz chciałem sie 300ws pozbywac, a tak spokojniutko dam rade:P
                                na blogu spytales "pomijajac fotocele" - a ten sposob jest z fotocela

Komentarz

Pracuję...