Quantuum R+ Dual Power

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michal_sokolowski
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1159

w mordę, nic nie zrozumiałem....

:-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    hm...
    czy dobrze rozumiem ?
    zakładanie szarego filtra nic nie daje, bo przyciemnia całą klatkę.
    a my potrzebujemy przyciemniać/rozjaśniać światło lampy lub zastanego....

???
    Ostatnio edytowany przez michal_sokolowski; 3388. Powód: Automerged Doublepost
    moja fotografia ślubna oraz dziecięca i kobiet na CB - zapraszam!

Komentarz

• chuba
      Bywalec
      • 2009
      • 173

Sebciowi chodzi o to, że jeśli masz poprawną ekspozycję, to po założeniu filtra potrzebujesz dla tej samej przysłony dłuższego czasu naświetlenia aby ekspozycja była poprawna. I właśnie dzięki temu wydłużeniu czasu naświetlania, może nam się udać wejść w czas synchronizacji aparatu z lampą studyjną.
      Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Komentarz

• tatlpz
        Coś już napisał
        • 2009
        • 94

a no to owszem, ale ND odbywa sie kosztem mocy o tym pamietajmy zwracam honor

Komentarz

• pank
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1502

Dobra, ja też robiłem eksperymenty z filtrem szarym i u mnie wyglądało to znacznie prościej. Mianowicie, czas naświetlania przy wybranych parametrach ekspozycji to, powiedzmy, 1/1000 s, zakładamy filtr szary co powoduje zmniejszenie ilości światła wpadającej przez obiektyw i czas zmniejsza się do np. 1/200 s. I tyle, to cała filozofia, teraz włączamy lampę i ustawiamy manualnie moc odpowiednią do potrzebnego efektu albo po prostu walimy na automacie ew. korygując kompensacją. To działa, sprawdzone.
          Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• GrYzLy
            Dopiero zaczyna
            • 2009
            • 39

Zamieszczone przez tatlpz
            Wyobrazmy sobie sytuacje bez filtra:
            1. Mierzymy scene - ma f5.6 przy 1/125 sekundy.
            2. Aby nie sciemniac tla, musimy na modela blysnac lampą moca rownowazna f5.6. dla uproszczenia przyjmijmy ze bedzie to 1/4 mocy. All ok so far?
            3. Zakladamy ND x3 czyli sciemniamy tlo o 1 EV.
            4. Czas zostaje jaki byl ale mamy juz poprawna ekspozycje tla przy f8
            Lukaszu o ile to rozumiem, to po zalozeniu filtra ND, zamiast f5.6 bedziemy musieli ustawic f4 a nie f8.
            Galeria flickr.comA

Komentarz

• sebcio80
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2655

a no to owszem, ale ND odbywa sie kosztem mocy o tym pamietajmy zwracam honor
              no w przypadku lamp systemowych z HSS zejscie z czasem np z 1/8000s na 1/1000s przez filtr szary prawie nie ma zadnego wplywu na moc lampy (chyba wiadomo dlaczego)

natomiast jak zejdziemy np z 1/2000s na 1/250s czyli do czasu synchronizacji to zyskujemy ~2EV mocy lampy nawet
              Moje wątki na forum: sport | fashion
              | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• tatlpz
                Coś już napisał
                • 2009
                • 94

Zamieszczone przez GrYzLy
                Lukaszu o ile to rozumiem, to po zalozeniu filtra ND, zamiast f5.6 bedziemy musieli ustawic f4 a nie f8.
                Tak EV w dol nie w gore Ale wiadomo o co chodzi Za wczesnie pisalem

Komentarz

• michal_sokolowski
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1159

kurcze, przymierzam się do tych quantumów, ale nie wiem czy 300Ws czy 600.....

no bo w sumie jak bedzie mocne słońce (jak na poprzednich samplach na pustyni) to może zabraknąć mocy na lampie..... zwłaszcza jak będe chciał mieć tło np. o 1EV ciemniejsze....

zdecydujcie za mnie 300 czy 600 ?

hehe :-)

Komentarz

• tatlpz
                    Coś już napisał
                    • 2009
                    • 94

To na pustyni bylo 1100Ws i bylo w sam raz, ale mocno przyciemnialem tlo.
                    Wiec kup 600 im wiecej tym lepiej mz.

Tak to wygladalo

Komentarz

• sebcio80
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2655

Tak EV w dol nie w gore Ale wiadomo o co chodzi Za wczesnie pisalem
                      no nie do konca masz racje :-)

w opisanym przez Ciebie przypadku regulujesz przyslone, a to nie wymaga zwiekszenia mocy lampy

mowiac krotko jak masz ekspozycje zastana np 1/125s F/8 i lampe blyskową na 1/4 mocy, to po przykreceniu filtra szarego 1EV

a) zmieniamy przyslone na F/5.6 i nie musimy zmieniac mocy lampy aby miec tak samo doswietlony motyw

b) zmienimy czas na 1/60s i w tym wypadku musimy podniesc moc lampy dwukrotnie, czyli do 1/2 mocy (tu sie mylilem wczesniej, bo ciagle w glowie mialem przyslone)

dlaczego tak jest? to oczywiste, zmieniajac przyslone w aparacie regulujemy tez moc lampy, zmieniajac czas nie mamy zadnego wplywu na moc lampy
                      | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• MMM
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 4250

Zamieszczone przez sebcio80
                        no w przypadku lamp systemowych z HSS zejscie z czasem np z 1/8000s na 1/1000s przez filtr szary prawie nie ma zadnego wplywu na moc lampy (chyba wiadomo dlaczego)

natomiast jak zejdziemy np z 1/2000s na 1/250s czyli do czasu synchronizacji to zyskujemy ~2EV mocy lampy nawet
                        Przy używaniu jasnych szkieł systemowa lampa o mocy takiej jak 580EX jest wystarczająca do większości zastosowań plenerowych. Zdjęcie niżej zrobiłem w słoneczny dzień (pod światło) z korektą światła zastanego na -1EV z czasem 1/5000s (włączony HSS). Robiłem też zdjęcia z czasem 1/8000 i również działało świetnie. Warto też zwrócić uwagę że 60x90cm użyty do zdjęcia to już całkiem spory rozmiar a myślę że jeszcze trochę większy też dałby radę np. 100x100cm.

5D, 85mm, softbox 60x90 + 580EXII
                        ISO 100, 1/5000s, f/1.4
                        Po kliknięciu większe:
                        Digart

Komentarz

• michal_sokolowski
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1159

czyli rozumiem że lampą w stylu quantuum 300ws czy 600ws takiej fotki nie zrobię ?

pozostałoby tylko osłabienie lampy - softboxu ?

Komentarz

• pank
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1502

Albo 2 lampy na raz.
                            Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• sebcio80
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2655

To na pustyni bylo 1100Ws i bylo w sam raz, ale mocno przyciemnialem tlo.
                              Wiec kup 600 im wiecej tym lepiej mz.

Tak to wygladalo

http://farm3.static.flickr.com/2761/...d3361f38_o.jpg
                              mam dwa pytanka, dlaczego tak blyskales? tzn lampa ustawiona w jednej lini ze sloncem? nie lepiej by bylo slonce wykorzystac jako drugie swiatlo kontrujace gdzies z boku? efekt chyba bylby lepszy

i drugie pytanie skad jestes? pytam bo chce z kims kto ma plenerowe studyjne lampy spotkac sie w terenie i pobawic sie chwile nowymi PW, bo mozna nimi wyzwalac lampy studyjne z krotkimi czasami

Komentarz

• lukasz.bera
                                • 2008
                                • 4

To może tu się spytam i uzyskam odpowiedź - kilka dni temu natknąłem się na test zasilaczy plenerowych Tronix Explorer podczas przeglądania forum nikona (tfu-tfu:P) http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=138514 co sadzicie o takim rozwiązaniu i czy ktoś z Was już testował tego typu zasilacz?
                                Moje skromne poletko - reklama, portret i ślubniaki - http://www.lukaszbera.com

Komentarz

Pracuję...