Quantuum R+ Dual Power
Zwiń
X
-
-
..BTW. na nocnej sesji z modelką w lesie nie widziałem w ogóle modelki [..."widzę ciemność"].
...
można było to zrobić inaczej pewnie,ale zrobiliśmy tak.Sesja była powodowana ciekawością jak się pracuje w takich warunkach,być może następnym razem będzie inaczej ,[warto mieć więcej światła pomocniczego]nie wiem.
Ważne że można bez problemów robić tymi lampami i tak.Można kombinować z pilotami zasilanymi z dodatkowych żródeł,można wiele.Ja po prostu wziąłem softbox 180/40[nie rozebrany];srebrną parasolkę ,dwie lampy,statywy, plecak foto,w samochód osobowy i mając dwa miejsca wolne pojechałem na zdjęcia.
Świeciliśmy sobie latarką by zobaczyc czy nie obcinamy kadrem modelki
Tak fajnie nam sie rozmawiało, że za późno zaczeliśmy zdjęcia i zamiast przy zachodzie słońca robiliśmy sesję w nocy
Właśnie się pokazały 600WS na akku.
Bardzo istotne to co napisał janmar. Te lampy mają 1/16 a nie 1/32 mocy jako moc minimalną!!! W przypadku 600 WS okaże się, że lampy sa za silne do portretu na małych GO.
Podałeś juz skrajnie niekorzystną sytuację, najczęściej się w takich nie pracuje. Przy pracy w słabszym świetle niż pełne słońce latem na plaży takie lampy wystarczą. Oczywiście bardzo dużo zależy od tego jak daleko ostawimy lampę od modelki i co będziemy używać - duży softbox, parasolka, czy zwykły reflektor.blum - nie musisz mieć doświadczenia wystarczy chwilę ( szacunek ) pomyśleć. Jeśli użyjesz światła słonecznego ( w słoneczny dzień ) jako kontry to powiedzmy przy czasie naświetlania 1/200sek i ISO 100 będziesz miał przysłonę 16. Jeśli ustawiasz oświetlenie proporcjonalnie to światło główne powinno świecić z mocą przysłony 11 i 1/3 tak, że 600Ws może być mało.
Jak sądzę dla początkującego użytkownika najważniejsza jest uniwersalność, a więc generalnie pewnie praca w domowym studiu. Taka moc lamp (300-600) będzie wystarczająca, a nawet za duża.
PS
Ci co mają wyższe wymagania (np robią na 6x6 itp) pewnie wiedzą co potrzebują i te info to nie dla nich
Masz na myśli filtr na lampę, a nie na szkło jak sądzę. Są wady - filtr na obiektyw ograniczy i słoneczne i błyskowe, więc niewiele da (chyba, że pozwoli na uzyskanie czasu synchro). Filtr na lampę - gdy sie stosuje softboxy to to jest całkiem spory kawał folii, nie taki tani.Ostatnio edytowany przez Jacek_Z; 4025.Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)Komentarz
-
A co polecacie do rozpraszania takich lampek 600ws parasolka blenda Softbox i jakie wymiary jak największyKomentarz
-
na pewno nie jak największy - możesz żałować zakupu wtedy.
Najlepiej poszukaj kogoś kto pokaże Ci jak jakie akcesoria działają. Ja kupiłem 80x120 i jest dla mnie za duży, teraz w planach jest coś mniejszego
Sam musisz spróbować błyskać różnymi zabawkami, wtedy będziesz wiedział czego Ci potrzeba
Komentarz
-
Planuję kupić 300kę DualPower. Mam obecnie 580 EX II i chcę je połączyć. Tak myślę, że jakiś radiowy sterownik do 580 ustawionej na manuala i Q300WsDP na fotocelę powinno śmigać. Jeśli się mylę to mnie poprawcie
Pytanie mam jaki polecacie sprzęt do wyzwalania 580ki w normalnej cenie, chyba najlepiej radiowo. Na ogromnych odległościach mi nie zależy, byle działało w małym studiu i w plenerze z 5 metrów
Druga sprawa to czy parasolki 91cm będą wystarczające
PzdrKomentarz
-
próbował ktoś 300tkę wyzwalać jakimś tanim wyzwalaczem radiowym, np. tym wyzwalaczem Quantuuma ? Jeśli tak to z jakimi efektami ?Komentarz
-
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.Komentarz
-
Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)Komentarz
-
no i dobrze temat ucichł, a już są w sprzedaży 600Ws ktoś dysponuje tym sprzetem, lub miał okazję pracować w terenie ? czekam na śnieg i na stoku chce wykorzystać ją. A moze lepiej kupić drugą 580EXII i świecić dwiema jednocześnie na max ...."Nie jest miarą zdrowia być dobrze przystosowanym do głęboko chorego społeczeństwa."Komentarz
-
ja swiece czasami nawet trzema na raz 580EX
jak masz mozliwosc i chce Ci sie nosic caly osprzet, akumulatory/generatory, statywy itd to bez zastanowienia bierz lampe studyjna
szczegolnie, ze przy ladniej pogodzie i sniegu to mocy 580EX moze zabraknac
mi poki co nosic sie tego nie chce, wole kompaktowe 580EX, w przyszlosci moze to sie zmieni, ale cena sesji pojdzie mocno w goreKomentarz
-
to moze ja napisze cos juz odnosnie samego zailania zewnetrznego. Sprawktykowalem jedna sprawe. Jako ze powerpack od tej lampy ma mozliwosc zasilania z gniazdka samochodowego stweirdzilem ze nie zawsze mozna podjechac samochodem pod lampe, wiec wyciagnelem z szafy stary akumulator samochodowy. Dorobilem przejsciowke z dwoma klemami i co sie okazalo ... na naladowanym aku od Corsy po 4 sesjach w studio - zeby zobaczyc ile blyskow moge zrobic wyszlo na to ze ponad 850 na jakies 2/3 mocy wychodzi. biorac to pod uwage zamiast kupowac kolejnego powerpacka na zapas mozn akupic np. troche mniejszy aku np od skutera ( bardzo niewielkie wymiary) zyskujemy dodatkowy zapas baterri.
Co do lampy wykonana bardzo solidnie. Urzywam jej razem z lampami F&V i powiem ze generalnie bardzo jestem z niej zadowolony. Teraz przymierzam sie do zakupu drugiej lampki 600Ws.Komentarz
-
Jest jedno ale, gdy jest dużo zastanego (na śniegu w słońcu jest go bardzo wiele). Czasy wychodzą krótkie, krótsze niż czas synchro 1/250 i z 580EX porobisz w HSS, ze studyjną - nie. A pewnie krótkie czasy będa potrzebne by zamrozić ruch.ja swiece czasami nawet trzema na raz 580EX
jak masz mozliwosc i chce Ci sie nosic caly osprzet, akumulatory/generatory, statywy itd to bez zastanowienia bierz lampe studyjna
szczegolnie, ze przy ladniej pogodzie i sniegu to mocy 580EX moze zabraknac
mi poki co nosic sie tego nie chce, wole kompaktowe 580EX, w przyszlosci moze to sie zmieni, ale cena sesji pojdzie mocno w goreNikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)Komentarz
-
ze studyjnymi tez zrobisz w HSS nawet do 1/8000s , jak je wyzwolisz lampa na sankach w trybie HSS przez fotocele, oczywiscie to ograniczone rozwiazanie, szczegolnie w terenie i w mocnym sloncu, ale powinno zdac egamin w pewnych kontrolowanych warunkachKomentarz
-
Sprawdzę (po zakupie tej 600) patent z sankami i fotocelą, a z drugiej strony jakiś szary nd4 lub nd8 powinien załatwić sprawę HSS do tego ISO 50 .. hmm
co do dźwigania to zawsze autem śmigam, a na stok to są kolejki linowe
a przy okazji to znacie jaki serwis lamp? spaliłem 622i nissini modując
"Nie jest miarą zdrowia być dobrze przystosowanym do głęboko chorego społeczeństwa."Komentarz
-
udało mi się przeczytać wszystkie wypowiedzi-blado widzę te lampy 300W-tyle czasu -żadnych zdjęć z pleneru.zdjęcia studyjne takie sobie-nawet można napisać że złe.jak dla mnie lepiej kupić w tej cenie 1000W i dołożyć do przedłużaczaKomentarz
Komentarz