Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Tylko musisz pamietac, że poprawione pliki w Picasie trzeba eksportować do innego katalogu. Picasa w większości wypadków nie zmienia pkików jpg, tylko dane zapisuje w pliku pisaca.ini w każdym katalogu gdzie są zdjęcia.
Dlatego jakbyś poprawiał zdjęcie a potem chciał wysłać poprzez skopiowanie z katalogu, to w 90% wyślesz oryginalny, niemodyfikowany plik jpg.
Tak samo jest z obracaniem pliku. Zmian jest tylko w picasie.
No właśnie dostałem toto na dysk i nie bardzo wiem jak ugryźć. W zasadzie nie mam prikazu tego używać, ale jak nie to, to potrzebuję coś co ściągnie zdjęcia z karty na dysk, do określonego przeze mnie folderu i utworzy subfolder z datą dzienną, następnie zmieni wsadowo nazwy według zadanego wzorca: prefix_numer pliku_data wykonania (RRRRMMDD). Prosta obróbka poziomów i kolorów mogłaby by być, choć niekoniecznie, bo mam PS2 do tego, a na koniec dobrze jakby potrafiło toto wysłać pliki na ftp.
Dotychczas zgrywalem canonowym softem, a reszta juz w Bridge i PS2, na koniec FileZilla do wysyłki. Ale jakby nie patrzeć to trochę uruchamiania jest.
Z mojej pierwszego kontaktu z fotostation to udalo mi sie edytowac opis wielu plikow na raz, dokonac edycji pojedynczych plikow, ale już zmienic nazw wedlug wzoru sie nie udalo. Zastanawiam sie czy te wszystkie bajery z jobami i setami sa przydatne w codziennej pracy?
Ech, zaczynam sie powoli przekonywać do tego cuda.
Duży plus, że ładnie wysyła na ftp za pomoca jednej akcji.
Ale jeszcze pytanko do użytkowników, czy da sie na tym pracować na dwóch kompach. Tzn np najpierw zgranie na laptopa a potem eksport całego "joba" na PC?
[edit]
Aha, no i oczywiście nie potrafi zgrywać do katalogów według daty wykonania, tylko według daty zgrywania. Chyba, że ja czegoś nie rozumiem, bo może ważniejsza jest data archiwizacji niż wykonania zdjęcia?
w Irfanie jest opcja "resample" od zwiększenia jakości.
Dwoma rencami podpisuję się pod irfanview.
Jak dla mnie superwypas!
Jest intuicyjny, a jak się pogrzebie można w nim sporo zrobić.
Dla jpg jest np bezstratne przetważanie wsadowe itp.
Zajmuje mało miejsca i jest dość szybki.
I jest za free
testowalem ostatnio na swoje potrzeby rozne przegladarki i zdecydowanym zwyciezsca zostal.... FastStone... naprawde rewelacja! przeszedlem z acdsee i powiem tylko tyle Faststone wymiata! pokazuje RAWy, ma kapitalny wyglad, ma ukryte opcje podczas przegladania zdjec na full screenie i tak teraz zeby sprawdzic zawartosc exifu robie tylko ruch myszka w prawy bok kadru i wyskakuja mi okienko z informacjami a zdjecia nadal na pelnym ekranie, oczywiscie kazdy bok monitowa ma swoja ukryta opcje... naprawde super sprawa aha i jeszcze jedna rzecz mi sie podoba ktora mi uswiadomila ze nie ma co za bardzo wyostrzac zdjec... zdjecia mozesz ogladac z wlaczona opcja "smooth" lub bez... no i szybkosc bo zdecydowanie szybciej laduje mi sie ta przegladarka od acdsee... dla mnie ten darmowy program zdecydowanie wygrywa z konkurencyjnymi komercyjnymi przegladarkami...
Pytanie podstawowe czy masz zainstalowanego Photoshopa?? Wnioskuje, że nie masz, bo inaczej mialbys Bridge'a. Elements sie nie liczy!!
W ktorym watku opisywalem swoje doswiadczenia z instalacja samego Bridge'a. Konkluzja jest taka, że nie dziala bez Photoshopa. Teoretycznie wymaga zainstalowania po protu jakiegos produktu Adobe, czyli powinno wystarczyc elements, ale nie wystarcza. Trzeba kopiowac biblioteki dll z instalacji (nie z plyty instalacyjnej, ale z instalacji na PC) Photoshopa, zeby w ogole to uruchomic, a po uruchomieniu i tak bedzie krzyczal ze nie ma Photoshopa. Zapewne można to jakoś ominąć, podstawiając pliki symulujące obecność Photoshopa, ale mnie sie już nie chciało bawić.
Samego Bridge'a raczej chyba nie znajdziesz w sieci. Ja wyciagnalem go z plyty instalacyjnej CS2.
Komentarz