Jaka przegladarka do zdjec?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • virpower
    Coś już napisał
    • 2005
    • 64

Jaka przegladarka do zdjec?

Witam!
    Ciekawy jestem bardzo w jakim programie przegladacie zdjecia zrobione no np Canonem 20D. Program dolaczany na plytce Canona z tymze aparatem daje wiele do myslenia, bowiem fotografie na nim przegladane, wygladaja ladnie i ostro. W dowolnej przegladarce komputerowej na tym samym komuterze, fotografie sa mniej ostre - DLACZEGO???? , I CZEGO UZYC??? FAKTYCZNIE PRZEGLADARKI CANONA? ...troche wolno chodzi...
  • MARANTZ
    Uzależniony
    • 2005
    • 928

Fotki strzelam tylko w RAW-ie, tak też (bez obróbki) je nagrywam i dopiero jak coś potrzebuję to grzebię w zdjęciu. Dlatego jako "przeglądarki" używam RawShootera w takiej właśnie opcji.
    FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• Tomasz Golinski
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 8623

Przeglądarka pod win: irfanview
      Przeglądarka pod system operacyjny: gqview.

w Irfanie jest opcja "resample" od zwiększenia jakości.
      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• digi-tech.pl

Pozwolę sobie na mały OT- czy znacie może jakąś darmową przeglądarkę grafiki (na potrzeby komercyjne) pracującą pod Windows, którą ma opcję konwertowania na popularne formaty, zmianę rozdzielczości, wybór rodzaju kompresji (w jpg)?

Komentarz

• p13ka
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1013

Zamieszczone przez virpower
          Witam!
          Ciekawy jestem bardzo w jakim programie przegladacie zdjecia zrobione no np Canonem 20D.
          Jpegi - ACDSee
          RAWy - Adobe Bridge lub BreezeBrowser

Komentarz

• gietrzy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 5727

Zamieszczone przez virpower
            Witam!
            Ciekawy jestem bardzo w jakim programie przegladacie zdjecia zrobione no np Canonem 20D.
            BreezeBrowser
            the silence is deafening

Komentarz

• Tomasz Golinski
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 8623

Zamieszczone przez digi-tech.pl
              Pozwolę sobie na mały OT- czy znacie może jakąś darmową przeglądarkę grafiki (na potrzeby komercyjne) pracującą pod Windows, którą ma opcję konwertowania na popularne formaty, zmianę rozdzielczości, wybór rodzaju kompresji (w jpg)?
              Post nr 3, ewentualnie 5.
              30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• sail0r
                Bywalec
                • 2005
                • 198

a na mnie bardzo pozytywne wrazenie zrobil ZoomBrowser aktualizowany do wersji 5.5.... serio.. uzywalem qpe roznych programow ale ostatnio jakos on mi najbardziej pasuje (suwak do zooma w fajnym miejscu, wyswietlane informacje z exifa na zdjeciu).
                S45 user

Komentarz

• Art Mag
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 261

RAW'y najczęściej przeglądam w BreezeBrowser'ze. Generuje bardzo szybko podgląd. Łatwo nim wyciągnąć Jpeg'y z RAW'ów jeżeli były z nimi robione, a z nimi nie ma problemu np: w ACDSee. Ma w miarę przejrzysty interface. www.breezesys.com
                  ArtMag

Komentarz

• digi-tech.pl

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                    Post nr 3, ewentualnie 5.
                    Który w takim razie program opisany w poście trzecim lub piątym spełnia wszystkie moje warunki (darmowy do zastosowań komercyjnych i pod windows)?
                    A może ktoś zna dobry (płatny), lecz tani program do podglądania i konwertowania grafiki?

Komentarz

• Tomasz Golinski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 8623

Aa, nie zauważyłem tego: komercyjne.

Jeśli chodzi o tani, to chyba wciąż irfan

Komentarz

• tomosj
                        Dopiero zaczyna
                        • 2005
                        • 34

Ja używam różnych przeglądarek. Ostatnio spodobał mi się program faststone.
                        Sam odwraca pionowe zdjęcia z Canona no i ma ciekawie rozwiązane kwestie menu pojawiające się przy podglądzie na pełnym ekranie po najechaniu myszką w którykolwiek bok monitora. Oczywiście z RAW-ami też sobie radzi.
                        5D mark II, kilka szkieł i mocne światło

Komentarz

• digi-tech.pl

Niestety IfanView nie jest zbytnio tani :-( - kosztuje 12$ lub 10 Euro. Właściwie to jest cena do przeżycia, ale po pierwsze- mam u siebie w firmie ponad 100 komputerów, które potrzebują taką przeglądarkę, a po drugie tak naprawdę nigdzie nie można kupić tego programu z jakąkolwiek licencją (autor na swojej stronie pisze, iż przyjmuje "dotacje" za każdą komercyjną wersję, lecz niestety nie daje na to żadnego certyfikatu). U mnie w firmie certyfikat legalności to podstawa- mam akurat teraz miłych panów przeprowadzających audyt oprogramowania no i cały soft musi być legalny :smile:

Komentarz

• Tomasz Golinski
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 8623

NApisz do irfana, może coś wystawi I pewnie dałoby się dograć z nim inną cene niż 10E x 100 kompów.

Komentarz

• KuchateK
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 4895

Xnview wyjdzie taniej na setke (600 ojro)
                              XnView — best free photo viewer for Windows. View 500+ image formats, batch convert, resize and organize your photos. Fast, lightweight, no adware.

You will receive the license by e-mail ASAP.
                              Nie wiem czy sie nada, no ale lepszy rydz niz nic...

Btw... Linuxa stawiaj
                              XnView for Linux, FreeBSD are FREE also for commercial use.
                              Jak pisze Tomek... Trzeba sie dogadac, inaczej to ciezka sprawa... Na certyfikaty w stylu majkrosofta z pudelkami i reszta to chyba za ta kase nie masz co liczyc...
                              Ostatnio edytowany przez KuchateK; 1338.
                              ...

Komentarz

Pracuję...