Nowe DPP

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jotes25
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3609

Odp: Nowe DPP

Zamieszczone przez jaś
    Zawsze jak wychodzi nowa wersja DPP to instaluję włączam i żegnam się do następnej wersji interfejs mnie zawsze odrzucał, korzyści ze słynnych korekcji obiektywów są mniejsze niż reklamowane szczególnie na dobrych obiektywach (może na jakiejś budżetowej paści to pomaga ale im lepszy obiektyw tym mniej widać działanie), ale tym razem jest zdecydowanie lepiej, stabilność jakby się poprawiła, interfejs jest jaki był ale jakby trochę lepszy - używał nie będę ale tragedii nie ma.
    Z tą "budżetową paścią", to się niekoniecznie zgodzę. Raz, że tania optyka Canona powoli przestaje ustępować tej z literką L w kategoriach stricte optycznych, a nie obudowy czy AF. Dwa, że wspomniane DLO daje fajne efekty np. dla 85/1.2 czy supertele w połączeniu z TC 2x. Trudno te obiektywy nazwać "budżetowymi"

Komentarz

• PMP
      Bywalec
      • 2012
      • 131

Po wykadrowaniu zdjęcia, nie mogę nigdzie tego zaakceptować. W starszej wersji był przycisk 'save' a tu nie widzę. Czy może mi ktoś podpowiedzieć?
      Z bliska i z daleka

Komentarz

• set21
        Coś już napisał
        • 2009
        • 91

Wystarczy kliknąć na ikonkę kadrowania

Komentarz

• PMP
          Bywalec
          • 2012
          • 131

Zamieszczone przez set21
          Wystarczy kliknąć na ikonkę kadrowania
          Faktyzcnie albo przejść do innego okna. dzięki.
          Z bliska i z daleka

Komentarz

• Paul80
            Początki nałogu
            • 2008
            • 257

Zamieszczone przez Fotopstryczek

Profil kolorów Adobe Standard może nie jest najlepszy, ale ogólnie i tak jest lepiej od DPP.
            Ja mam inne spostrzeżenia, mnie najlepiej wypada zmodyfikowany w HSL profil Camera Standard, skóra jest na nim jak z DPP, na innych profilach nie mogę dojść do ładu.

Komentarz

• rauf
              Początki nałogu
              • 2008
              • 371

Zamieszczone przez szwayko
              Jest nowe DPP 4.1 - wraz z wejsciem 7D2.

W sumie wsparcie dla: EOS 7D Mark II, EOS-1D X, EOS-1D C, EOS 5D Mark III, EOS 6D.

Chyba już nie ma co liczyć że cofną się ze wsparciem dla starszych puszek :-(
              Szkoda, że upadł dobry zwyczaj linkowania do alternatywnych hostingów
              papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II

Komentarz

• 1glider
                Bywalec
                • 2011
                • 160

W wersji DPP 4.1.50 jest obsługa kilku starszych puszek (7D 70D...).

Komentarz

• namoamo
                  Uzależniony
                  • 2009
                  • 928

Kurde. Z ciekawości zainstalowałem, wyskoczyło jakieś okno z listą obiektywów więc zatwierdziłem. Efekt pierwszy - LR w zakładce Korekcja Obiektywu, widzi zły obiektyw (tamrona 24-70). Efekt drugi - po podłączeniu aparatu windows nie widzi rawów, tylko jakies pliki systemowe 0kB
                  Flickr

Komentarz

• cobalt
                    Pełne uzależnienie
                    • 2012
                    • 1513

Zamieszczone przez namoamo
                    Kurde. Z ciekawości zainstalowałem, wyskoczyło jakieś okno z listą obiektywów więc zatwierdziłem. Efekt pierwszy - LR w zakładce Korekcja Obiektywu, widzi zły obiektyw (tamrona 24-70). Efekt drugi - po podłączeniu aparatu windows nie widzi rawów, tylko jakies pliki systemowe 0kB
                    Zaznaczyłeś korektę obiektywu w DPP i po przejściu do LR widzi zły obiektyw.
                    Nie mam w pracy możliwości odpalenia DPP. Nie wiem, czy nie musisz sobie najpierw ściągnąć z listy interesujących Cię obiektywów. chyba tak robiłem z Canonem 70-200/2,8 L USM.
                    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
                    www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• namoamo
                      Uzależniony
                      • 2009
                      • 928

Niepotrzebnie tutaj pisałem, bo widzę że to jednak sprawka eos utility a nie samego dpp. W wolnej chwily bedę musiał usiąść i pogłowkować jak to odkręcić.
                      Flickr

Komentarz

• Leon007
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 2875

Mam aparat - konkretnie 7D - z którego zdjęcia można wywoływać i w nowym, i w starym DPP. No i nie widzę różnicy w efektach między DPP4 i DPP3. Czwórka ma oczywiście inny interfejs.
                        Czy ktoś z Was miał również okazję to porównać i doszedł do podobnego wniosku, czy może ja jestem tak mało wymagający?
                        Mam drugi stary aparat, który można obrabiać tylko w DPP3 i wolałbym wszystkie zdjęcia robić w jednym programie. Zwłaszcza że 4 i 3 nie są kompatybilne w żadną stronę - to znaczy, że nie widzą nawzajem swoich obróbek, recept itp.
                        Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
                        Ja
                        Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
                        Konfucjusz

Komentarz

• RobertON
                          Pełne uzależnienie
                          • 2012
                          • 2194

Zamieszczone przez Leon007
                          Czy ktoś z Was miał również okazję to porównać i doszedł do podobnego wniosku, czy może ja jestem tak mało wymagający?
                          Porównywałem na RAW-ach z 5D2. Mam wrażenie, że DLO działa szybciej w nowszej wersji, ale jakiejś różnicy efektywnego obrazka nie dostrzegłem.
                          Może również nie mam zbyt wielkich wymagań co do DPP i wymaga to dalszych doświadczeń
                          Ostatnio edytowany przez RobertON; 47552.
                          https://500px.com/robowert26

Komentarz

• Daniel C.
                            • 2013
                            • 1

Zamieszczone przez RobertON
                            Porównywałem na RAW-ach z 5D2. Mam wrażenie, że DLO działa szybciej w nowszej wersji, ale jakiejś różnicy efektywnego obrazka nie dostrzegłem.
                            Może również nie mam zbyt wielkich wymagań co do DPP i wymaga to dalszych doświadczeń
                            W DPPP4 jest dużo większa możliwość kształtowania krzywej Gamma (sekcja Gamma adjustment w zakładce Basic Adjustment).
                            Dzięki temu DPP stało się dużo mocniejszym narzędziem.

Zastanawiam się tylko czy dla RAW-ów z puszek starszych niż 5dIII ta funkcjonalność jest pełna (początkowo w ogóle nie były obsługiwane).

Komentarz

• szwayko
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2085

Odp: Nowe DPP 4.2.0.

Będzie nowe DPP 4.2.0. wraz z nowymi "puszkami" jak np. EOS M3.
                              Niestety w instrukcji wsparcie dla tych samych aparatów co w DPP 4.1.50 plus EOS M3.
                              EOS 5DI brak :-(, ale co dziwne i 5DR i 5DS - brak ?
                              frickr FB
                              www.szwajkowski.pl

Komentarz

• jotes25
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 3609

750d, 760d, 5ds i 5dr będą dodawać "małymi" update'ami 4.2.x

Komentarz

Pracuję...