Nowe DPP

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jan pawlak
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 4335

Odp: Nowe DPP

jinks

Najprościej chyba z jednego pliku xxxxx.CR2 zrobić (przekopiować ze zmianą nazwy) np. 3 pliki xxxxxA.CR2, xxxxxB.CR2, xxxxxC.CR2

U mnie transfer do PS CC działa (działało w 8.0 (64), działa w 8.1 (64), mam dużo pamięci więc może o to chodzi)
    Wczoraj zrobiłem pierwszy swój styl (*.pf3) "w świetle księżyca", trochę bardziej rozbudowany sposób niż w świecie Adobe, ale nic trudnego.

Porównałem wywołanie w CR z DPP4, w obu ustawienie odszumiania i ostrości na 0, styl neutral.
    Przy dużych powiększeniach obraz z DPP4 ostrzejszy i zdecydowanie mniejsza aberracja chromatyczna (mam obiektyw wspierany przez DPP4) o ile w ogóle jest, szum przy ISO 10000 mniejszy i bardziej "bezkolorowy"

jp
    Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• jinks
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2178

Zamieszczone przez jan pawlak
      jinks
      Najprościej chyba z jednego pliku xxxxx.CR2 zrobić (przekopiować ze zmianą nazwy) np. 3 pliki xxxxxA.CR2, xxxxxB.CR2, xxxxxC.CR2
      Dzięki! To chyba jedyne rozwiązanie. Myślałem o tym wcześniej, ale uznałem, że będzie to bardzo upierdliwe. Zapomniałem, że można to zrobić bardzo szybko skrótem "ctrl+c" "ctrl+v". Nazwa nowego pliku tworzy się sama przez dodanie przyrostka "kopia" (zupełnie jak w windowsie). Mała wada - niepotrzebnie tracimy przestrzeń na dysku dublując pliki. No, ale nie jest źle
      Miłego dnia
      moja www

Komentarz

• jan pawlak
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 4335

Zamieszczone przez jinks
        Dzięki! To chyba jedyne rozwiązanie. Myślałem o tym wcześniej, ale uznałem, że będzie to bardzo upierdliwe. Zapomniałem, że można to zrobić bardzo szybko skrótem "ctrl+c" "ctrl+v". Nazwa nowego pliku tworzy się sama przez dodanie przyrostka "kopia" (zupełnie jak w windowsie). Mała wada - niepotrzebnie tracimy przestrzeń na dysku dublując pliki. No, ale nie jest źle
        Te kopie nie zawierają żadnej nowej informacji, po wykorzystaniu (innym potraktowaniu w wywoływarce by osiągnąć jakiś "w sumie" efekt w pliku *.tif lub *.jpg) możesz swobodnie usunąć. Zawsze, mając tylko oryginał, możesz sytuację powtórzyć.

jp
        puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
        Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
        http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
        public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• esensja
          Coś już napisał
          • 2011
          • 72

DPP nie ma historii obróbki tak jak Lightroom prawda i można się cofnąć tylko o ostani krok? Lub jest a tego nie znalazłem?

Komentarz

• szwayko
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2085

Jest nowe DPP 4.1 - wraz z wejsciem 7D2.

W sumie wsparcie dla: EOS 7D Mark II, EOS-1D X, EOS-1D C, EOS 5D Mark III, EOS 6D.

Chyba już nie ma co liczyć że cofną się ze wsparciem dla starszych puszek :-(
            frickr FB
            www.szwajkowski.pl

Komentarz

• jotes25
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3609

Eeeee, spoko. Obiecali to będzie. Przy okazji pytanie: czy w DPP 4.1 jest może DLO dla obiektywu 500/4 L IS? Podejrzewam, że nadal nie ma, ale nie będę instalować tylko po to, żeby się rozczarować. Nadal używam 3.14.xx.

Komentarz

• becekpl
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 4318

Zamieszczone przez tkosiada
                Ja bym rozwiazł to poprez połączenie 3 zdjec w HDR, ale bez hadeerowych udziwnień
                niestety, ale to robie w poprzedniej wersji DPP 3.14...
                dokladnie,bardzo mi tego brakuje w 4
                Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
                Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• kulek855
                  Początki nałogu
                  • 2009
                  • 327

Jeżeli kogoś interesuje to jest sposób na otwarcie plików CR2 z SL1/100D, T4i/650D, EOS M, 70D, T5i/700D w DPP 4. przy pomocy pewnej sztuczki:
                  dpp Archives - CanonWatch

Pobieramy dwa programy z powyższego odnośnik (exiftool(-k).exe i ExifToolGUI.exe) :

1. zmienić oryginalna nazwę pliku : exiftool(-k).exe na exiftool.exe
                  2. Umieścić plik exiftool.exe w katalogu gdzie jest ExifToolGUI.exe
                  3. Uruchamiamy oczywiście ExifToolGUI.exe

Dalsze kroki opisane na powyższej stronie:

select the CR2 file to modify
                  click the “ExifTool direct” button
                  Enter the following command: -Canon:CanonModelID=”EOS 5D Mark III”
                  Ignore the warning

Nie wiem co robię źle ale mi nie chce zmienić exifa w pliku z 70d. Jeżeli komuś się uda będę wdzięczny za podpowiedź.
                  ARTLIMITED

Komentarz

• Bechamot
                    Pełne uzależnienie
                    • 2012
                    • 2512

Zamieszczone przez jinks

PS.
                    Czy ktoś ma pomysł jak wywołać wielokrotnie jeden plik z różnymi ustawieniami? np. zdjęcie krajobrazowe - chcę oddzielnie ustawić jasność dla nieba i ziemi a potem połączyć w PS. Przy "batch process" nie można kolejny raz wywołać pliku, bo jest konflikt nazwy. Pozostaje tylko "Transfer to photoshop" (który mi niestety nie działa w nowej wersji), ale takie rozwiązanie ma kilka wad - nie można wybrać folderu do którego wywołuje pliki robocze, wywołanie tylko do tiff-a a ja potrzebuję jpg.
                    nie wiem czy jest aktualne pytanie ale to mozna zrobic b. prosto

wpisujesz wlasna nazwe do rozszerzenia.
                    znakujesz w batch Current file name
                    i wpisujesz np do pierwszuej serii "a"

do drugiej serii "b"
                    do trzeciej -"c"

zostana zdjecia zapisane w tym samym folderze , beda obok siebie w kolejnosci a ,b , c.

nie wiem teraz , ale mozna latwo sprawdzic , czy zmian w ustawieniach suwakow mozna dokonac dopiero po zapisaniu uprzedniej serii , czy jeszcze przed zakonczeniem zapisania.
                    Latwiej chyba sie nie da.
                    Ostatnio edytowany przez Bechamot; 45969.
                    Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• jotes25
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3609

No to się doczekaliśmy

Canon Has Released an Updated Version of its Digital Photo Professional Software ÂŤ Canon Rumors

P.S. Są też nowe profile DLO, np. 500/4 L IS + konwertery.

Komentarz

• szwayko
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2085

Ale o staruszku 5D już zapomnieli.
                        frickr FB
                        www.szwajkowski.pl

Komentarz

• Merde
                          Grzeczny i układny podpis
                          • 2008
                          • 7756

Zamieszczone przez szwayko
                          Ale o staruszku 5D już zapomnieli.
                          To taka delikatna sugestia, byś wreszcie zrobił upgrade.
                          I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• szwayko
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 2085

Zamieszczone przez Merde
                            To taka delikatna sugestia, byś wreszcie zrobił upgrade.
                            Pewnie tak ;-)
                            Wolałem zainwestować w optykę, bo to co daje mi 5D1 starcza. Dopóki się nie rozpadną będę nimi robił. Może następny upgrade ;-(
                            frickr FB
                            www.szwajkowski.pl

Komentarz

• kupisk3
                              Dopiero zaczyna
                              • 2011
                              • 38

Jaka jest różnica między DPP 3.14 a wersją DPP 4,1
                              6d mkII

Komentarz

• tkosiada
                                Początki nałogu
                                • 2007
                                • 419

Zamieszczone przez kupisk3
                                Jaka jest różnica między DPP 3.14 a wersją DPP 4,1
                                powiedzmy że scalili DPP i Picture style editor w jedno, ale różnic jest wiecej i działa to bardzo dobrze
                                x pro2/ 23/ 56/10-24/

Komentarz

Pracuję...