Wywoływanie RAW a jakość zdjęć

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Co wy z tym trialem...
    A co jesli:
    - robisz format (np z powodu zmiany systemu czy usuwania wirusa)
    - wyrzucasz dysk na smieci, kupujesz nowy
    - uzywasz autoczysciciela (typu Crap Cleaner, MRU Blaster, NortonGoback, czy jakies monitoringi instalacji) ktory usuwa zbedne, nieuzywane pliki/wpisy do rejestru

W takich przypadkach nie mozna drugi raz triala zainstalowac?
    Po pierwsze - bez sensu. Po drugie - niewykrywalne praktycznie.

Na szczescie nie moj problem bo mam pelna wersje 8)

Komentarz

• Tomasz Golinski
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 8623

Trzeba przecczytać licencję. To, że da się, nie znaczy, że licencja pozwala
      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12226

Zamieszczone przez Kubaman
        podobnie jak muflon jestem ciekaw, czy explicite jest tam zakazane wielokrotne testowanie? Jeśli nie, to po prostu zakładają, że ludzie nie wiedzą co to sa wpisy w rejestrze. A wtedy, to byłaby ich ignorancja..
        albo po prostu fakt, ze w USA jest jakies poszanowanie dla wlasnosci intelektualnej - przynajmniej na tyle, ze nielegalnego softu sie nie uzywa nagminnie...

sa kraje w ktorych kradziez oprogramowania jest nie do pomyslenia. nie wszedzie jest tak jak w Polsce, ze na kazdym kroku probuje sie cos zakombinowac :-) my jestesmy po prostu wypaczeni zyciem w takim kraju. a programisci Adobe nie zyja w Polsce :-)
        www albo tez flickr

Komentarz

• Kubaman
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 4709

Zamieszczone przez akustyk
          albo po prostu fakt, ze w USA jest jakies poszanowanie dla wlasnosci intelektualnej - przynajmniej na tyle, ze nielegalnego softu sie nie uzywa nagminnie...

sa kraje w ktorych kradziez oprogramowania jest nie do pomyslenia. nie wszedzie jest tak jak w Polsce, ze na kazdym kroku probuje sie cos zakombinowac :-) my jestesmy po prostu wypaczeni zyciem w takim kraju. a programisci Adobe nie zyja w Polsce :-)
          hej akustyk, ale właśnie mówię o LEGALNYM wykorzystaniu triali. Dobrze wiesz, że w Stanach prawnicy są podstawową formą ustalania prawa (i decydowaniu o jego ew. łamaniu). Jeśli ktoś się nie postarał, to nikt tego prawa nie łamie.

Jest to zupełny OT mojego wątku, więc przy okazji proszę o opinie: jaki soft proponujecie do wywoływania RAW ?
          www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• akustyk
            gajowy
            • 2004
            • 12226

hej akustyk, ale właśnie mówię o LEGALNYM wykorzystaniu triali. Dobrze wiesz, że w Stanach prawnicy są podstawową formą ustalania prawa (i decydowaniu o jego ew. łamaniu). Jeśli ktoś się nie postarał, to nikt tego prawa nie łamie.
            prawda. ale oni czasem nawet jak by mogli, to w przeswiadczeniu o nieetycznosci nie robia. troche to dziwne, ale w sumie normalniejsze niz to co sie u nas dzieje ;-)

Jest to zupełny OT mojego wątku, więc przy okazji proszę o opinie: jaki soft proponujecie do wywoływania RAW ?
            na szybko - Photoshop
            solidnie - Canon DPP
            wypasiascie - Capture 1 Pro

moje propozycja. DPP wyciaga najwiecej ze swiatel i ma dosc ladne, wierne barwy (i nie mam tu na mysli balansu bieli ). za to C1Pro mozna zrobic fenomenalne kolory w zdjeciach przyrodniczych (na ktorych kolor nie musi byc wierny).

sprobuj sam i ocen
            www albo tez flickr

Komentarz

• Kubaman
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 4709

no tak i tu pojawia się problem lamera...:/
              czy Capture One to inaczej C1 i co to dokładnie jest za program
              czy Camera RAw to plug in, który otwiera RAWy w PS? wszystko mi się miesza
              www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• akustyk
                gajowy
                • 2004
                • 12226

no tak i tu pojawia się problem lamera...:/
                czy Capture One to inaczej C1 i co to dokładnie jest za program
                czy Camera RAw to plug in, który otwiera RAWy w PS? wszystko mi się miesza
                ad 1. tak, to C1. dokladniej: http://www.phaseone.com/
                ad 2. si znaczy tak ;-) Adobe Camera RAW, czy tez ACR. standardowa wtyka do PS-a, ktora muli RAW-y
                www albo tez flickr

Komentarz

• Kubaman
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 4709

dzięki, czyli jeśli chcę ACR w nowszej wersji, to muszę sobie pulg-in'y podminić..
                  czy ten C1 to tajki fajny program? I ile to kosztuje?
                  www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• akustyk
                    gajowy
                    • 2004
                    • 12226

dzięki, czyli jeśli chcę ACR w nowszej wersji, to muszę sobie pulg-in'y podminić..
                    czy ten C1 to tajki fajny program? I ile to kosztuje?
                    ad 1. zdaje sie ze tak
                    ad 2. fajny 500 zielonych z drugiej strony... to mniej niz dobry lensik
                    www albo tez flickr

Komentarz

• sv

akustyk; 500 papierow kosztuje wersja pro. wiesz moze czym rozni sie wersja lajtowa i ile kosztuje? (pro jest eksta ale droga

Komentarz

• akustyk
                        gajowy
                        • 2004
                        • 12226

Zamieszczone przez sven
                        akustyk; 500 papierow kosztuje wersja pro. wiesz moze czym rozni sie wersja lajtowa i ile kosztuje? (pro jest eksta ale droga
                        roznice: http://www.phaseone.com/Content/Soft...0go%20PRO.aspx
                        cena: http://www.phaseone.com/Content/EshopMenu/C1LE.aspx
                        Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
                        www albo tez flickr

Komentarz

• Coronado
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 291

Sa lepsze sposoby...

Zamieszczone przez Vitez
                          Probowales? Bo ja tak... niezbyt mi wyszlo.
                          VitrualPC lub podobne narzedzie tylko troche wiecej miejsca na dysku potrzeba. Uzywam czesto do testow (zawodowo i prywatnie) poniewaz zadko udaje mi sie zmiescic w 30-dniach. Jak soft dobry to kupuje sam albo naciagam szefa.

Pozdrawiam
                          Coronado

Moja galeria: MyLightscapes.com
                          Chcesz na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.

Komentarz

• muflon
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 6763

Zamieszczone przez Coronado
                            VitrualPC lub podobne narzedzie tylko troche wiecej miejsca na dysku potrzeba. Uzywam czesto do testow (zawodowo i prywatnie) poniewaz zadko udaje mi sie zmiescic w 30-dniach.
                            Hmm, a konfigurujesz w tym VPC sieć? Bo wiesz, od jakiegoś czasu programu lubią sobie czasem "zadzwonić do domu" ;-)
                            zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Pietro
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 132

Wracajac do tematu. Jako leniuch uzywam RawShuter'a (obsuga jak dla 5-cio latka ), ale po przeczytaniu tego watku wzialem sie za DPP. Ostatnie zdjecia mialem przy iso 1600. W zrobieniu ich RawShuter szumy sa akceptowalne i odszumianie ma sens. Natomiast w DPP - tragedia. No chyba, ze ja nie wiem o co biega w tym programie, bo faktycznie troche mnie on przerasta. (obsluga bynajmniej nie jest "intuicyjna").
                              Idzie Panie nowe....

Komentarz

• Venio
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 1084

ze sie tak głupie kurde spytam... : co to jest to DDP? i gdzie to mozna sciągnąć :P

Komentarz

Pracuję...