Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Powinno się zmieniać tylko na obszarze maski z tym, że zmiany na kole muszą być w zakładce z pędzelkiem. Czyli color editor w zakładce local adjustments ( a nie w zakładce color).
Przepraszam za to, że nie do końca kumam ale dalej nie wychodzi. Chciałbym ogarnąć ten program bo wydaje mi się bardzo fajną alternatywą dla Lightrooma. Dołączam screen z tego co mam zrobione:
Czerwona maska, na kole pojechałem na maksa żeby było dobrze widać, że efekt jest na całym zdjęciu.
Witam. Mam taki problem z Capture One 7 po przeinstalowaniu systemu. Otóż gdy w LOCAL ADJUSTMENTS maluję na drugiej stworzonej warstwie i rozjaśniam bądź przyciemniam zdjęcie po wywołaniu do jpg jest popsute tzn jakby poszatkowane czarnymi wąskimi paskami . Ktoś może zetknął się z takim problemem?
Przepraszam za to, że nie do końca kumam ale dalej nie wychodzi. Chciałbym ogarnąć ten program bo wydaje mi się bardzo fajną alternatywą dla Lightrooma. Dołączam screen z tego co mam zrobione:
Czerwona maska, na kole pojechałem na maksa żeby było dobrze widać, że efekt jest na całym zdjęciu. http://vlep.pl/8qhu5z.jpg
Balans kolorów (czyli color balance) nie jest wspierany na warstwach. Pod pędzlami działa tylko edytor kolorów (czyli color editor) - całkowicie inna funkcja Ogólnie przez pędzle są obsługiwane tylko zakładki, które mają małą ikonkę pędzelka przy swojej nazwie.
Generalnie przełącz sobie od razu na wersję angielską, bo spolszczenie nie jest do końca dopracowane - np. u mnie zakładki edytor kolorów (w korektach lokalnych) w ogóle nie mogę rozwinąć a w wersji angielskiej color editor działa jak trzeba
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez Roby
Witam. Mam taki problem z Capture One 7 po przeinstalowaniu systemu. Otóż gdy w LOCAL ADJUSTMENTS maluję na drugiej stworzonej warstwie i rozjaśniam bądź przyciemniam zdjęcie po wywołaniu do jpg jest popsute tzn jakby poszatkowane czarnymi wąskimi paskami . Ktoś może zetknął się z takim problemem?
Moe spróbuj wyłączyć wsparcie OpenCL. Czasami sterowniki karty graficznej są przyczyną.
Dzięki działa w końcu, zmiana języka pomogła wcześniej też nie mogłem włączyć edytora kolorów, ale nie połączyłem tego faktu z resztą. Może teraz pójdzie z górki nauka. Dzięki. Pozdrawiam
słuchajcie Panie i Panowie! teraz dostepna wersja capture one 8 PL! śmiga jak ta lala i w dodatku po polsku!
Miejscami brakuje mastertekstów po polsku i jest lekkie zamieszanie z tym tłumaczeniem.
Poza tym, coś mają skopane z kompilacją tego softu, bo po dłuższej chwili używania jest mocno obciążony RAM i otwierają się coraz to nowe procesy.
Gdzieś to było nawet opisane na forumach.
Poza tym, świetne narzędzie do "cyzelowania pikseli"
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez manfred1
Młody nie s...j żarem
He..he mój majster tak powiadał dawno temu... i odeszło do lamusa jak wiele innych powiedzonek.
przesiadłem się niedawno z CO Express 6 na 7. Mam w zasadzie tylko 1 problem: nieważne jakie ustawienia wyjściowe pliku wprowadzę (JPG, sRGB, otwierać z CS6 itp) , po ponownym uruchomieniu programu mam ustawienia domyślne, czyli TIFF, profil Adobe itp.
Co zrobić, żeby program zapamiętywał moje ustawienia ?
Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart
Czy inne ustawienia są zapamiętywane? Jeżeli, nie to może to być wina uprawnień do katalogów i plików. Można to sprawdzić uruchamiając program jako Administrator. Zrobić jakieś zmiany, zamknąć program i znów uruchomić jako Administrator.
Tak - program zapamiętuje folder w jakim ma zapisywac wygenerowane jpgi. To jest cały czas ten sam folder (w sensie: po każdym uruchomieniu ten sam). Spróbuje z tymi prawami admina.
Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart
Czołem. Okazało się, że to o czym pisałem wyżej to bym problem wersji 7.0.2. Kazali mi na forum phase one zainstalować najnowszą wersję w ramach 7ki - 7.2.4 i problem zniknął. Teraz mam inny - nie działa ekport wszystkich zaznaczonych wariantów - dawniej pod CTRL+D. Można to gdzieś może włączyć? Mam wersję Express
Przez całe lata nie miałem czasu, aby sprawdzić Capture One - w końcu znalazłem kilka dni, aby poćwiczyć. Pasuje mi ten program znakomicie - w zasadzie większość pracy nad zdjęciem można wykonać w tym programie. A już Local Adjustment - rewelacja. Świetny, pasujący mi interfejs. Kupiłem 8semkę bez wahania.
Komentarz