Capture One 7

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jinks
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2178

Odp: Capture One 7

Powinno się zmieniać tylko na obszarze maski z tym, że zmiany na kole muszą być w zakładce z pędzelkiem. Czyli color editor w zakładce local adjustments ( a nie w zakładce color).
    Miłego dnia
    moja www

Komentarz

• tomcio.13
      Coś już napisał
      • 2010
      • 98

Przepraszam za to, że nie do końca kumam ale dalej nie wychodzi. Chciałbym ogarnąć ten program bo wydaje mi się bardzo fajną alternatywą dla Lightrooma. Dołączam screen z tego co mam zrobione:
      Czerwona maska, na kole pojechałem na maksa żeby było dobrze widać, że efekt jest na całym zdjęciu.

Komentarz

• Roby
        Dopiero zaczyna
        • 2008
        • 34

Witam. Mam taki problem z Capture One 7 po przeinstalowaniu systemu. Otóż gdy w LOCAL ADJUSTMENTS maluję na drugiej stworzonej warstwie i rozjaśniam bądź przyciemniam zdjęcie po wywołaniu do jpg jest popsute tzn jakby poszatkowane czarnymi wąskimi paskami . Ktoś może zetknął się z takim problemem?

Komentarz

• jinks
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2178

Zamieszczone przez tomcio.13
          Przepraszam za to, że nie do końca kumam ale dalej nie wychodzi. Chciałbym ogarnąć ten program bo wydaje mi się bardzo fajną alternatywą dla Lightrooma. Dołączam screen z tego co mam zrobione:
          Czerwona maska, na kole pojechałem na maksa żeby było dobrze widać, że efekt jest na całym zdjęciu.
          http://vlep.pl/8qhu5z.jpg
          Balans kolorów (czyli color balance) nie jest wspierany na warstwach. Pod pędzlami działa tylko edytor kolorów (czyli color editor) - całkowicie inna funkcja Ogólnie przez pędzle są obsługiwane tylko zakładki, które mają małą ikonkę pędzelka przy swojej nazwie.

Generalnie przełącz sobie od razu na wersję angielską, bo spolszczenie nie jest do końca dopracowane - np. u mnie zakładki edytor kolorów (w korektach lokalnych) w ogóle nie mogę rozwinąć a w wersji angielskiej color editor działa jak trzeba

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Roby
          Witam. Mam taki problem z Capture One 7 po przeinstalowaniu systemu. Otóż gdy w LOCAL ADJUSTMENTS maluję na drugiej stworzonej warstwie i rozjaśniam bądź przyciemniam zdjęcie po wywołaniu do jpg jest popsute tzn jakby poszatkowane czarnymi wąskimi paskami . Ktoś może zetknął się z takim problemem?
          Moe spróbuj wyłączyć wsparcie OpenCL. Czasami sterowniki karty graficznej są przyczyną.
          Miłego dnia
          moja www

Komentarz

• tomcio.13
            Coś już napisał
            • 2010
            • 98

Dzięki działa w końcu, zmiana języka pomogła wcześniej też nie mogłem włączyć edytora kolorów, ale nie połączyłem tego faktu z resztą. Może teraz pójdzie z górki nauka. Dzięki. Pozdrawiam

Komentarz

• kamodj
              Dopiero zaczyna
              • 2013
              • 20

słuchajcie Panie i Panowie! teraz dostepna wersja capture one 8 PL! śmiga jak ta lala i w dodatku po polsku!

Komentarz

• manfred1
                Uzależniony
                • 2007
                • 842

Młody nie s...j żarem ;-) Już dawno jest po polsku :-)
                Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Komentarz

• RobertON
                  Pełne uzależnienie
                  • 2012
                  • 2194

Zamieszczone przez kamodj
                  słuchajcie Panie i Panowie! teraz dostepna wersja capture one 8 PL! śmiga jak ta lala i w dodatku po polsku!
                  Miejscami brakuje mastertekstów po polsku i jest lekkie zamieszanie z tym tłumaczeniem.

Poza tym, coś mają skopane z kompilacją tego softu, bo po dłuższej chwili używania jest mocno obciążony RAM i otwierają się coraz to nowe procesy.
                  Gdzieś to było nawet opisane na forumach.

Poza tym, świetne narzędzie do "cyzelowania pikseli"

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez manfred1
                  Młody nie s...j żarem
                  He..he mój majster tak powiadał dawno temu... i odeszło do lamusa jak wiele innych powiedzonek.
                  Ostatnio edytowany przez RobertON; 47552.
                  https://500px.com/robowert26

Komentarz

• woyd
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 488

Witajcie,

przesiadłem się niedawno z CO Express 6 na 7. Mam w zasadzie tylko 1 problem: nieważne jakie ustawienia wyjściowe pliku wprowadzę (JPG, sRGB, otwierać z CS6 itp) , po ponownym uruchomieniu programu mam ustawienia domyślne, czyli TIFF, profil Adobe itp.

Co zrobić, żeby program zapamiętywał moje ustawienia ?

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Komentarz

• McMelassa
                      Bywalec
                      • 2010
                      • 201

Czy inne ustawienia są zapamiętywane? Jeżeli, nie to może to być wina uprawnień do katalogów i plików. Można to sprawdzić uruchamiając program jako Administrator. Zrobić jakieś zmiany, zamknąć program i znów uruchomić jako Administrator.
                      Rozwijam się... jeszcze tylko nie wiem w co.

Komentarz

• woyd
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 488

Tak - program zapamiętuje folder w jakim ma zapisywac wygenerowane jpgi. To jest cały czas ten sam folder (w sensie: po każdym uruchomieniu ten sam). Spróbuje z tymi prawami admina.
                        Ostatnio edytowany przez woyd; 1641.

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Komentarz

• woyd
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 488

Czołem. Okazało się, że to o czym pisałem wyżej to bym problem wersji 7.0.2. Kazali mi na forum phase one zainstalować najnowszą wersję w ramach 7ki - 7.2.4 i problem zniknął. Teraz mam inny - nie działa ekport wszystkich zaznaczonych wariantów - dawniej pod CTRL+D. Można to gdzieś może włączyć? Mam wersję Express

Tapniete mobilnie
                          Ostatnio edytowany przez woyd; 1641.

Komentarz

• woyd
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 488

Mam wersję Express 7.2.4

Tapniete mobilnie

Komentarz

• jinks
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2178

po zaznaczeniu kilku wariantów spróbuj "ctrl+shift+D" albo "shift+klikniecie na ikonkę zębatki"
                              Miłego dnia
                              moja www

Komentarz

• Max13
                                Bywalec
                                • 2009
                                • 238

Przez całe lata nie miałem czasu, aby sprawdzić Capture One - w końcu znalazłem kilka dni, aby poćwiczyć. Pasuje mi ten program znakomicie - w zasadzie większość pracy nad zdjęciem można wykonać w tym programie. A już Local Adjustment - rewelacja. Świetny, pasujący mi interfejs. Kupiłem 8semkę bez wahania.
                                Zeszyt Podróżny

Galeria

Komentarz

Pracuję...