FoCal - Kalibracja Kamery

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jagular
    Początki nałogu
    • 2007
    • 422

Odp: FoCal - Kalibracja Kamery

Ależ wszystkie te argumenty są głupie, bo są oparte jedynie na własnych doświadczeniach

Nawiasem mówiąc, wiele sensu w tej dyskusji w ogóle znaleźć się nie da.
    Jakiś koleszka zrobił zadziwiająco sprytny program (zdziwiło mnie np. to, że jest w stanie automatycznie, w niektórych modelach, sam ustawić parametry microadjustments w aparacie) i jest fajnie. Program nie ma konkurencji. Nie jest to może poziom zaawansowanego laboratorium, ale mój Boże, to jest program za głupie 40, czy 60GBP, który po prostu robi szybciej coś za nas, a nie uber-zaawansowany zestaw do serwisowania AF w aparatach. Użytkownicy są zadowoleni...ale nie tutaj.
    Tutaj mamy tradycyjny rant ludzi, którzy najprawdopodobniej programu nigdy nie widzieli, go nie kupili, ale za to mają niesamowite pomysły na teorie usprawniania kalibracji AF. Jak zawsze jednak, kończy się na marudzeniu, snuciu teorii i szukaniu problemów.

Wracając do problemu zmiennej dokładności AF w funkcji odległości - w powszechnym rozumieniu jest to bardzo często występująca cecha pewnego modelu Sigmy - i tyle. Jeżeli występuje to w jakimś innym obiektywie, oznacza to najprawdopodobniej, że jest on po prostu zepsuty i trzeba go naprawić, a nie wysnuwać teorii spiskowych (brakuje stwierdzenia "Canon sobie strzelił w stopę").
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Komentarz

• fro
      Bywalec
      • 2009
      • 160

Zamieszczone przez jagular
      Wracając do problemu zmiennej dokładności AF w funkcji odległości - w powszechnym rozumieniu jest to bardzo często występująca cecha pewnego modelu Sigmy - i tyle. Jeżeli występuje to w jakimś innym obiektywie, oznacza to najprawdopodobniej, że jest on po prostu zepsuty i trzeba go naprawić, a nie wysnuwać teorii spiskowych (brakuje stwierdzenia "Canon sobie strzelił w stopę").
      Mylisz się. Nie wiem o jakiej Sigmie piszesz, ale ja piszę o nowej L-ce Canona prosto ze sklepu, a konkretnie 24-105 f4L - na maksymalnej ogniskowej było to oczywiście widać najwyraźniej, choć najprawdopodobniej występowało w całym zakresie. Czym dalej do celu tym większy FF. Nie była zepsuta - tak przynajmniej twierdził oficjalny serwis Canona Na szczęście sprzedawca widział ten problem i wymienił mi szkło na wolne od tej wady.
      A wracając do tematu, ja uważam ten program za świetny i sam go używam. Nie wiem skąd Twój wniosek, że ktoś marudzi? Kolega po prostu napisał, IMO bardzo słusznie, że jednopunktowe MA dla konkretnej ogniskowej jest ułomne. I to właśnie ten program potrafi to wykazać. Spróbuj przeprowadzić starannie test jasnego obiektywu o stałej ogniskowej z różnych odległości od celu - powiedzmy od zalecanych przez Canona 50x FL do 25x FL - a bardzo prawdopodobnie że sam zauważysz, że wskazania korekty MA się lekko zmienią - ja tak przynajmniej mam przy budżetowym 50 f1.8 - nie wymagam od niego wiele więc się nie czepiam i traktuję to raczej jako ciekawostkę

Jak dla mnie to nieofensywny EOT, bo robi się off top na temat jaka grupa jest reprezentatywna, a jaka nie
      Ostatnio edytowany przez fro; 27748.

Komentarz

• jagular
        Początki nałogu
        • 2007
        • 422

Mój egzemplarz C24-105LIS jest wolny od tej wady. To że jakiś tam, powiedzmy sobie szczerze, kontrowersyjny w opiniach, serwis w dziwnym kraju nad Wisłą twierdzi, nie można brać [niestety] na poważnie. Wygląda na to, że w ich oczach wszystko jest ok. Jakby przywieźć obiektyw zmielony w kruszarce do skał, też by odesłali z notką że kalibracja wykonana i wszystko cudnie i wspaniale.
        Aparaty, obiektywy, lampy.

Komentarz

• jan pawlak
          Pełne uzależnienie
          • 2012
          • 4335

Sam uzywam FoCala, wszystkie moje obiektywy są żmudnie (mam 5D/3) dwupunktowo w bazie body skorygowane.

Patrzmy jednak na ten problem realnie, dla jakich obiektywów i przy jakich zdjeciach jak bardzo jest to ważne.
          Jeśli możemy tylko jednopunktowo przy zoomach to z natury rzeczy dla końca tele i pełnej dziurze jest ważniejsze.
          Przy małych ogniskowych jakie to ma znaczenie czy jest +5 czy -10 ?

jp
          puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
          Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
          http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
          public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• kosdkp
            Początki nałogu
            • 2010
            • 374

Reikan FoCal Online Camera Information ToolReikan FoCal Automatic Lens Calibration Software
            http://maciejko.net/cbsearch/

Komentarz

• C80
              Uzależniony
              • 2007
              • 855

No to chyba ja się teraz wypowiem. Skalibrowałem tym programem sześć szkieł oraz dwa body 7D i nie mogę wyjść z zachwytu. 70-200/2.8 trafia w punkt i zdjęcia są tak ostre, że nie ma w ogóle potrzeby dodatkowego wyostrzania w PS. Po prostu żyleta. Kalibrowałem też Sigmę 300/2.8 tutaj sytuacja nie jest aż tak wspaniała choć też jest dobrze, ale odchyły w ostrości spowodowane są słabym AF obiektywu. Gdy trzyseta Sigmy trafi w punkt, też wychodzi obrazek pięknie ostry.

Jeżeli ktoś ma odpowiedni aparat z mikroregulacją to nie powinien się zastanawiać, bo na prawdę warto wydać tę parę groszy. Ważne jednak, żeby obiektyw był bardzo stabilnie postawiony. Sam statyw przy 200 mm to za mało, najlepiej postawić aparat i tablicę kalibracyjną na ziemi i dopiero wtedy kalibrować, wtedy są najlepsze efekty.
              [Strona] [Sportowy fotodziennik]

Komentarz

• fhumargo
                Bywalec
                • 2006
                • 116

Poszukuję chętnej osoby do odsprzedaży licencji na 1 body 7D w wersji PRO.
                Ma ktoś może?
                Info na pw
                pozdrawiam
                7D,EX600,70-200/2,8IS,17-55/2,8,10-22/3,5-4,5

Komentarz

• fhumargo
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 116

Widzę, że niestety nie mam chętnych na odsprzedaż licencji.
                  To może znajdzie się 4 chętnych plus ja do zakupu.

Komentarz

• plitfyg
                    • 2011
                    • 6

Witam,

W razie gdyby ktos potrzebowal - pozostały mi jeszcze dwa sloty na aparat w Focal Pro. W przypadku zainteresowania prosze pisac na priw.
                    Data posta prosze sie nie przejmowac - jak pozostane bez wolnych slotow to po prostu napisze, ze sloty zajete.

Marcin

Komentarz

• fhumargo
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 116

Zamieszczone przez plitfyg
                      Witam,

W razie gdyby ktos potrzebowal - pozostały mi jeszcze dwa sloty na aparat w Focal Pro. W przypadku zainteresowania prosze pisac na priw.
                      Data posta prosze sie nie przejmowac - jak pozostane bez wolnych slotow to po prostu napisze, ze sloty zajete.

Marcin
                      Kupiłem dostałem kod sciagnalem program i wszystko ok
                      Dziękuje i polecam

Komentarz

• fhumargo
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 116

Zamieszczone przez plitfyg
                        Witam,

Marcin
                        Kupiłem dostałem kod sciagnalem program i wszystko ok
                        Dziękuje i polecam

Komentarz

• plitfyg
                          • 2011
                          • 6

FYI. Jeszcze jeden slot jest wolny gdyby ktos chcial. Napisze kiedy zostanie zajety.

Marcin

Komentarz

• raskoks
                            Coś już napisał
                            • 2012
                            • 51

Potwierdzam - wszystko ok tez wzialem ejden slot

Komentarz

• fhumargo
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 116

Tak jak pisałem wcześniej zakupiłem ten program, poświęciłem popołudnie i oto wnioski z mikroregulacji.
                              Na warsztat poszły szkła 17-55/2,8, 70-200/2,8 IS, 10-22/3,5-4,5
                              To co zauważyłem to kilkupunktowa rozbieżność między krótką a najdłuższą ogniskową
                              Przy 10 program wskazał -2 a już 22 to było +3
                              Pozostałe obiektywy wahały się w granicach +3 do +10
                              Pomiary wykonywałem dla czterech średnich ogniskowych.
                              W body ustawiłem średnią wartość.
                              Zaskoczeniem był fakt , że super ostrość 70-200 zaczyna się od 3.2 a nie przy pełnej dziurze.
                              Pozostałe ostrzyły od pełnej.
                              Dla wszystkich obiektywów graniczną przysłoną dla których program pokazywał najlepszy obrazek była liczba 8 , do 11 było akceptowalne a następnie ostrość leciała w dół.
                              Czy użytkownikom tego programu też tak wyszło? Czy to moje błędy? Czy mam coś nie tak ze szkłami lub puszką?
                              Ostatnio edytowany przez fhumargo; 4919.

Komentarz

• tomcio.13
                                Coś już napisał
                                • 2010
                                • 98

Witam
                                Jeśli jeszcze jest aktualne to jestem chętny na zakup jednego slotu wersja plus lub pro. Pozdrwiam

Komentarz

Pracuję...