Capture One 6

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mamiyka
    Początki nałogu
    • 2009
    • 289

Zamieszczone przez oskarkowy
    Wiesz, jakiś czas temu zmieniłem C1 na LR. Właśnie z powodu jakości obrazu i ilości detali.
    Zamieszczone przez dulak
    A ja wprost przeciwnie, jakość obrazka z C1 powala Lightrooma na dzień dobry, przy plikach trudniejszych i słabiej naświetlonych dyskusja staje się wręcz bezprzedmiotowa C1 zmiata Lightrooma na Amen. To oczywiście moja opinia i moje doświadczenia.
    Słowo przeciwko słowu.
    Dajcie dowód swoich tez na konkretnych przykładach i będzie klar. ;-)

Komentarz

• MoonWind
      Dopiero zaczyna
      • 2010
      • 47

Mnie się zmiany w C1 v6 podobają przybyło dokładnie to co chciałem czyli bardzo milutka korekta perspektywy i lokalne korekty na 5-ciu możliwych warstwach + warstwa tła. Pędzelek do malowania masek korekcji można sobie zmieniać w zakresie średnic od 1 do 1000, ostrość krawędzi pędzelka czy jak kto woli gradient siły krycia od 0 - 100 czyli jak dla mnie jest OK. Żeby malowanie było szybkie wystarczy zaznaczyć opcję Always Display Mask. Dla tych co lubią w trybie advanced korygować barwy, dzięki warstwom uzyskujemy możliwość zdefiniowania 32x5 korekcji barwnych co myślę że najbardziej wybrednym którzy narzekali, że dotychczas można ich było mieć tylko 32, wystarczy.

Czy C1 jest lepszy od LR może tak może nie, nikomu nie muszę tego udowadniać wystarczy, że samemu sobie udowodniłem po próbach z jednym i drugim że wolę C1.

Komentarz

• quail
        Początki nałogu
        • 2008
        • 400

Zamieszczone przez mamiyka
        Słowo przeciwko słowu.
        Dajcie dowód swoich tez na konkretnych przykładach i będzie klar. ;-)
        Zróbmy jakiś test... kilka RAWów i wywołane w jednym i drugim, dla porównania :-D

Komentarz

• miszaqq
          Uzależniony
          • 2006
          • 678

niestety po paru h prob i testow jak dla mnie c1 6 to porazka, zdecydowanie wole LR
          EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Komentarz

• Jaca9
            Bywalec
            • 2007
            • 241

Zamieszczone przez quail
            Zróbmy jakiś test... kilka RAWów i wywołane w jednym i drugim, dla porównania :-D
            Jestem Za

Komentarz

• MariuszJ
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 1697

Zamieszczone przez quail
              Chyba niewiele da taki test - porównanie wołarek na "defaultach". Nie po to ich używamy, żeby jechać na "defaultach", a z powodu niejednolitych, niezestandaryzowanych parametrów oddziaływania na proces "wywołania" - nie da się obiektywnie porównać.

Jeżeli już, to jakieś mocno wyizolowane testy prostych czynności - np. odszumiania, wyostrzania itp.
              Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• mamiyka
                Początki nałogu
                • 2009
                • 289

Chętnie zobaczyłbym wyniki nie defaultowe,a korektę na zasadzie "ile fabryka dała" i ile można max wyciągnąć z softu,a raczej softem 8)

Komentarz

• MariuszJ
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 1697

Chętnie zobaczyłbym wyniki nie defaultowe,a korektę na zasadzie "ile fabryka dała" i ile można max wyciągnąć z softu,a raczej softem 8)
                  Tyle, że ciągnąc jedno, tracisz drugie. Nie ma pojęcia "ile fabryka dała", jeżeli chodzi o jakość wyniku wołania.

Nie mówię, że test nie ma kompletnie sensu, tylko zauważam ogromne kłopoty w jego rzetelnym przeprowadzeniu.
                  Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• mamiyka
                    Początki nałogu
                    • 2009
                    • 289

Zamieszczone przez MariuszJ
                    Tyle, że ciągnąc jedno, tracisz drugie. Nie ma pojęcia "ile fabryka dała", jeżeli chodzi o jakość wyniku wołania.
                    Nie chodziło mi do końca o wyciąganie np. z extremalnych cieni,a o pospolitą lub niepospolitą konwersję i bezpośrednie porównanie efektów drogą subiektywnego sensualizmu,a nie obiektywnego "densytometryzmu"

Nie mówię, że test nie ma kompletnie sensu, tylko zauważam ogromne kłopoty w jego rzetelnym przeprowadzeniu.
                    Zakładam,że test może być mniej rzetelny,ale nawet na podstawie takiego można zobaczyć kilka wyników działania softu

Komentarz

• Merde
                      Grzeczny i układny podpis
                      • 2008
                      • 7756

Czy komuś jeszcze C1 zawisa podczas używania "spot removal"?
                      I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• quail
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 400

Zamieszczone przez Merde
                        U mnie połyka spoty bez najmniejszych problemów.
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        Jeżeli już, to jakieś mocno wyizolowane testy prostych czynności - np. odszumiania, wyostrzania itp.
                        To byłoby nietrudne do zrobienia.
                        Z tego co zauważyłem, to C1 pięknie sobie radzi z usuwaniem aberracji chromatycznej, podczas gdy LR totalnie przy tym klęka.
                        To co, kto chce zapodać jakieś testowe RAWy?
                        Ostatnio edytowany przez quail; 22409. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• mamiyka
                          Początki nałogu
                          • 2009
                          • 289

Proszę bardzo,pierwszy lepszy testowy raw :

FileServe is the easiest way to upload and share your files. We offer free cloud storage, secure file transfer, and fast hosting for your data.

lub z innego serwera ten sam plik:

Komentarz

• Grzesiek_PL
                            Uzależniony
                            • 2008
                            • 834

Zamieszczone przez Merde
                            U mnie co jakiś czas zawisa, porównywałem kolory do ACR to są całkiem inne w C1 czy lepsze to już spawa gustu, na pewno daje inny ocień skóry.
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            *odcień, ahhh ten brak edycji postów.
                            Ostatnio edytowany przez Grzesiek_PL; 19306. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• quail
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 400

Proszę bardzo,pierwszy lepszy testowy raw
                              No dobra, wrzuciłem to do C1, poprawiłem perspektywę, trochę shadows i highlights, aberracje (było leciutko widać na gałęziach u góry) i sharpen. Generalnie starałem się, aby kolory wyglądały naturalnie, bez dodatkowych "efektów". Wyjście do jpeg, jakość na maksa, sRGB.

Komentarz

• Jaca9
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 241

Sądzę że lepiej będzie wrzucać zdjęcia na forum niż do pobrania, oczywiście przeszczegając zasad dodawania zdjęć

Komentarz

Pracuję...