Capture One 6
Zwiń
X
-
-
Mnie się zmiany w C1 v6 podobają przybyło dokładnie to co chciałem czyli bardzo milutka korekta perspektywy i lokalne korekty na 5-ciu możliwych warstwach + warstwa tła. Pędzelek do malowania masek korekcji można sobie zmieniać w zakresie średnic od 1 do 1000, ostrość krawędzi pędzelka czy jak kto woli gradient siły krycia od 0 - 100 czyli jak dla mnie jest OK. Żeby malowanie było szybkie wystarczy zaznaczyć opcję Always Display Mask. Dla tych co lubią w trybie advanced korygować barwy, dzięki warstwom uzyskujemy możliwość zdefiniowania 32x5 korekcji barwnych co myślę że najbardziej wybrednym którzy narzekali, że dotychczas można ich było mieć tylko 32, wystarczy.
Czy C1 jest lepszy od LR może tak może nie, nikomu nie muszę tego udowadniać wystarczy, że samemu sobie udowodniłem po próbach z jednym i drugim że wolę C1.Komentarz
-
Komentarz
-
niestety po paru h prob i testow jak dla mnie c1 6 to porazka, zdecydowanie wole LREOS x2, sloik x5, blyskotki x6Komentarz
-
Komentarz
-
Chyba niewiele da taki test - porównanie wołarek na "defaultach". Nie po to ich używamy, żeby jechać na "defaultach", a z powodu niejednolitych, niezestandaryzowanych parametrów oddziaływania na proces "wywołania" - nie da się obiektywnie porównać.
Jeżeli już, to jakieś mocno wyizolowane testy prostych czynności - np. odszumiania, wyostrzania itp.Entuzjastyczny NeofitaKomentarz
-
Chętnie zobaczyłbym wyniki nie defaultowe,a korektę na zasadzie "ile fabryka dała" i ile można max wyciągnąć z softu,a raczej softem 8)Komentarz
-
Tyle, że ciągnąc jedno, tracisz drugie. Nie ma pojęcia "ile fabryka dała", jeżeli chodzi o jakość wyniku wołania.
Nie mówię, że test nie ma kompletnie sensu, tylko zauważam ogromne kłopoty w jego rzetelnym przeprowadzeniu.Entuzjastyczny NeofitaKomentarz
-
Nie chodziło mi do końca o wyciąganie np. z extremalnych cieni,a o pospolitą lub niepospolitą konwersję i bezpośrednie porównanie efektów drogą subiektywnego sensualizmu,a nie obiektywnego "densytometryzmu"
Zakładam,że test może być mniej rzetelny,ale nawet na podstawie takiego można zobaczyć kilka wyników działania softu
Komentarz
-
Czy komuś jeszcze C1 zawisa podczas używania "spot removal"?I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
U mnie połyka spoty bez najmniejszych problemów.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
To byłoby nietrudne do zrobienia.
Z tego co zauważyłem, to C1 pięknie sobie radzi z usuwaniem aberracji chromatycznej, podczas gdy LR totalnie przy tym klęka.
To co, kto chce zapodać jakieś testowe RAWy?Komentarz
-
U mnie co jakiś czas zawisa, porównywałem kolory do ACR to są całkiem inne w C1
czy lepsze to już spawa gustu, na pewno daje inny ocień skóry.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
*odcień, ahhh ten brak edycji postów.Komentarz
-
No dobra, wrzuciłem to do C1, poprawiłem perspektywę, trochę shadows i highlights, aberracje (było leciutko widać na gałęziach u góry) i sharpen. Generalnie starałem się, aby kolory wyglądały naturalnie, bez dodatkowych "efektów". Wyjście do jpeg, jakość na maksa, sRGB.
Komentarz
-
Sądzę że lepiej będzie wrzucać zdjęcia na forum niż do pobrania, oczywiście przeszczegając zasad dodawania zdjęć
Komentarz
Komentarz