Kilka miesięcy wstecz, po kupnie Canona S90 wywoływałem RAWy zdjęć nocnych z tego aparatu. Próbowałem kilku odRAWiaczy, tytułem testu. Najlepsze efekty można było osiągnąć w Capture 1 i DPP. W innych, między innymi Lightroom, wychodziły brzydkie niebieskie zafarby w gałęziach drzew. W "dziennych" nie było tak zasadniczych różnic. Już kiedyś pisałem na forum, że do zdjęć nocnych w moim przekonaniu najlepsze, dwa wyżej wymienione.
Capture One 6
Zwiń
X
-
-
Komentarz
-
Chyba wina sterowników karty graficznej, albo samej karty. U mnie wychodzą kolorowe mozaiki podczas edycji zdjęcia w Open GL.Komentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
-
Głównie chodziło mi o to, ile da się wypracować w światłach, a to nawet na znaczku pocztowym będzie widać. Ale oczywiście jeśli chodzi o całokształt porównań, to masz rację.
Swoją drogą to dość ciekawe, że ludzie pracujący na tym samym sofcie mają tak różne spostrzeżenia co do jakości i wygody pracy...JarekKomentarz
-
Kwestia świateł w tym konkretnym przypadku to wg mnie konflikt niekoherentnych wizji co do finalnego wyglądu obrazka,jedni lubią bardziej finiszować na wysoki klucz,inni "trochę" mniej. Zatem to mocno subiektywne i niemiarodajne do porównań softu.Głównie chodziło mi o to, ile da się wypracować w światłach, a to nawet na znaczku pocztowym będzie widać. Ale oczywiście jeśli chodzi o całokształt porównań, to masz rację.
Swoją drogą to dość ciekawe, że ludzie pracujący na tym samym sofcie mają tak różne spostrzeżenia co do jakości i wygody pracy...
Dla przykładu oprócz Ciebie Jarek, LR używa np.Cichy z wiadomym skutkiem.
Dla skonkrastowania C1 używają błyskotliwi-Gary i Tkacz;tutaj również fajnie to wychodzi.
Zatem...Komentarz
-
-
Moze ktoś mi pozmoże. W preferencjach capture One 6 mam zaznaczone Open CL - NEVER i jest to nieaktywne, nie da sie zmienić. Mam Nvidie 8600 GT 256 mb. Sterowniki zainstalowane najnowsze. DziekiKomentarz
-
dziekuje wlasnie o to chodziło. Teraz okazuje sie ze warto by kupic nową kartę. Zastanawiam sie czy kupic nvidie czy AMD? Niby Radeony mialy opinie ladniej wyswietlajacych obraz 2D, a ja nie gram. Wyczytałem takze ze nvidia jest bardziej zaawansowana w openCL. Moze ktos mi podpowie...widocznie nie usługuje Twojej karty
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://www.phaseone.com/en/search/ar...0&languageid=1Komentarz
-
Mam jeszcze prośbę o napisanie jak taka karta wpływa na działanie C1. Bo moze nie ma co się napinaćdziekuje wlasnie o to chodziło. Teraz okazuje sie ze warto by kupic nową kartę. Zastanawiam sie czy kupic nvidie czy AMD? Niby Radeony mialy opinie ladniej wyswietlajacych obraz 2D, a ja nie gram. Wyczytałem takze ze nvidia jest bardziej zaawansowana w openCL. Moze ktos mi podpowie...Komentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
Komentarz