Dpp 3.9

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Merde
    Grzeczny i układny podpis
    • 2008
    • 7756

Zamieszczone przez ewg
    W tempie ekspresowym (od porannego pomysłu) powstała już nowa wersja ExifTool GUI 4.11 zgodna z DPP 3.10.
    Tak z ciekawości - jaki ma sens fałszowanie danych EXIF odnośnie obiektywu?
    Obiektywy różnych producentów o takiej samej ogniskowej/zakresie ogniskowych i świetle zazwyczaj znacznie się różnią pod względem CA i dystorsji. Czy jest więc sens automatycznej korekty tych wad, skoro będzie ona dokonana na podstawie błędnych danych?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• tezmarek
      Uzależniony
      • 2009
      • 840

Zamieszczone przez Merde
      Tak z ciekawości - jaki ma sens fałszowanie danych EXIF odnośnie obiektywu?
      Obiektywy różnych producentów o takiej samej ogniskowej/zakresie ogniskowych i świetle zazwyczaj znacznie się różnią pod względem CA i dystorsji. Czy jest więc sens automatycznej korekty tych wad, skoro będzie ona dokonana na podstawie błędnych danych?
      Potencjalnie można wybrać obiektyw zachowujący się w miarę podobnie, a resztę poprawiać suwaczkami obserwując efekty na ekranie. Kiedyś tak robiłem, ale mi się znudziło i uległem polityce Canona - wymieniłem Sigmę na słuszna markę . Jest prościej, ale oczywiście drożej...

Komentarz

• ewg
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1079

Zamieszczone przez Merde
        Obiektywy różnych producentów o takiej samej ogniskowej/zakresie ogniskowych i świetle zazwyczaj znacznie się różnią pod względem CA i dystorsji.
        Zazwyczaj nieznacznie.
        Zamieszczone przez Merde
        Czy jest więc sens automatycznej korekty tych wad, skoro będzie ona dokonana na podstawie błędnych danych?
        A kto powiedział, że automatycznej? Nawet z wyraźnym zastrzeżeniem, że są błędne!

Gdyby korzyści wyraźnie nie przewyższały nakładów, to nikt by tego nie robił...
        Ostatnio edytowany przez ewg; 7397.

Komentarz

• Tomasz M.
          Dopiero zaczyna
          • 2006
          • 18

Pytanie pewnie jest totalnie lamerskie, za co przepraszam, ale mam w DPP problem z podglądem zawartości katalogów i liczę na pomoc. Maszyna jest z Win XP. DPP nie widzi zupełnie zawartości utworzonych w ostatnim czasie katalogów zawierających pliki .cr2 z C 50D. Starsze, z tego samego HDD czyta normalnie (też są w nich RAWy z 50D, wiec to nie kwestia aparatu). Nie wygląda, żeby była to kwestia liczby plików w katalogu, bo ten sam problem, czy jest ich 10, czy 100. Przeinstalowałem DPP z płytki dołączonej do aparatu - to samo. Wgrałem aktualizację do wersji 3.9, też bez zmian. PS Elements otwiera wszystko bez problemu. Win XP też oczywiście widzi te pliki. Jakieś pomysły?
          Dzięki za pomoc
          Tomasz M.
          Canon 50D, C 24-105 L, C 70-200/4, C 85/1.8, Speelite 430 EX

Komentarz

• ewg
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1079

Czy pliki po drodze z aparatu do DPP były jakoś modyfikowane (exif)? Wystaw na próbę jakiegoś .cr2 to sprawdzimy czy przyczyna w ogóle tkwi w samych fotkach.

Komentarz

• Tomasz M.
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 18

Jeśli były, to bez mojej świadomości :-). Zrzucałem je tylko z karty przy użyciu PS Elements 6, ale to samo robiłem z tymi, które DPP widzi. Postaram się wrzucić wieczorem przykłady plików trefnych i koszernych.
              Tomasz M.
              Canon 50D, C 24-105 L, C 70-200/4, C 85/1.8, Speelite 430 EX

Komentarz

• arra
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1023

Da się w DPP jakoś odczytać wartości Click White Balance? Chciałbym sobie takie samo ustawić za pomocą Kelwinów i Tune.

Pozdrawiam

www.pbase.com/arra
                R1+5D2
                Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Komentarz

• ewg
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1079

Zamieszczone przez arra
                  Da się w DPP jakoś odczytać wartości Click White Balance?
                  Przyłączam się do pytania!
                  Zamieszczone przez arra
                  Chciałbym sobie takie samo ustawić za pomocą Kelwinów i Tune.
                  Oprócz tego, że Click White Balance ustawia identycznie biel dla wszystkich zaznaczonych (w widoku folderów) fotek oraz przez kopiowanie "recepty" również - co chyba wszyscy DPPowcy już wiedzą - jest jeszcze dość prosty teoretycznie choć mozolny w praktyce sposób na upodobnienie DPP do sposobu ustawiania balansu jaki znamy z ACRa lub Lr, czyli układu dwuwymiarowego, który pozwala na uzyskanie za pomocą 2 wartości (temperatury i tinty) dowolnego balansu bieli z wszelkimi zafarbami (np. obiektywu). Cały szkopuł to znaleźć taką oś na kółku kolorów Tune, która odpowiada za ACRową Tintę czyli składową G w trójcy RGB. Wg moich obserwacji wynika, że znajduje się ona na osi 107-0-287 (Tune: Color tone), czyli nijak ma się do prostokątnego układu znanego z podobnego kółka stosowanego w aparatach EOS. Tylko na tej osi modyfikując wartości Color saturation nie wpływamy na równowagę składowych R i B (RGB), za którą to jak wiemy odpowiada ustawienie temperatury bieli w Kelwinach! Jeśli teraz skojarzymy to z wartościami RGB podawanymi na pasku statusu (u dołu, z lewej) to przy pomocy zdjęć wzorcowych (kolorystycznie neutralne, niezaszumione, nieostre) możemy uzgodnić np. kolorystykę dowolnego obiektywu z obiektywem wzorcowym (np: EF 50mm 1.4 - mało soczewek, dobre powłoki - lub inna prosta, współczesna stałka), co pozwoli później na operowanie wyłącznie temperaturą bieli dla większości zdjęć w świetle naturalnym. W zapamiętaniu przez program tak ustalonej tinty pomoże jeden z 3 dostępnych przycisków (na lewo od Register...)

Powyższe - może i nie wprost na temat - ale warto wiedzieć, bo to bardzo upraszcza w DPP radzenie sobie z ustawieniem bieli bez znajomości (niestety) wartości zmierzonych przez Click White Balance.

Komentarz

• arra
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1023

Zamieszczone przez ewg
                    Przyłączam się do pytania!
                    Niby po zapisaniu CR2 z ustawionym click, można go jakoś wyjąć z zaawanowanego exifa (metadanych), ale ja różnymi softami próbowałem i nie mogę tego namierzyć.

www.pbase.com/arra
                    R1+5D2
                    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Komentarz

• ewg
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1079

Do tego to ja akurat kiedyś doszedłem... Taki ExifToolGUI wyświetla w sekcji: 'CanonVRD' tag: 'WBAdjRGBLevels' a jego wartości zmieniają się po każdym użyciu pipety WB w DPP. Składa się z 3 liczb, np: '1055 1055 1901', co sugeruje kilkanaście bitów (jak to w surówce) oraz 3 kanały RGB. Tyle można z łatwością wywnioskować tylko co z tego skoro nie widać tu żadnego punktu odniesienia a zwłaszcza, jak to się przekłada na kółko zafarbów 'Tune' w DPP?

Komentarz

Pracuję...