Adobe Lightroom 3

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wagteil
    Bywalec
    • 2010
    • 242

Ogolne pytanie dotyczace LR3. Czy kombinacja suwakow TEMP i TINT w LR, wykonuje dokladnie ta sama prace co narzedziaw DPP TEMP i TUNE. Wydaje mi sie ze w DPP mozna nieco dokladnie ustawic balans bieli narzedziem tune. Czy ktos ma podobne odczucia?
    8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• arturs
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 4196

Zamieszczone przez wagteil
      Ogolne pytanie dotyczace LR3. Czy kombinacja suwakow TEMP i TINT w LR, wykonuje dokladnie ta sama prace co narzedziaw DPP TEMP i TUNE. Wydaje mi sie ze w DPP mozna nieco dokladnie ustawic balans bieli narzedziem tune. Czy ktos ma podobne odczucia?
      w LR możesz zamiast suwaka wpisać dokładną wartość liczbową..
      5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• wagteil
        Bywalec
        • 2010
        • 242

Zamieszczone przez arturs
        w LR możesz zamiast suwaka wpisać dokładną wartość liczbową..
        Rozumiem. Ale czy kolko 'tune' w DPP, nie jest przypadkiem dokladniejsze jak dwa suwaki w lightroom?
        8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• MariuszJ
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 1697

Rozumiem. Ale czy kolko 'tune' w DPP, nie jest przypadkiem dokladniejsze jak dwa suwaki w lightroom?
          Nie wiem za bardzo jak można by zmierzyć tę dokładność. Przyznam, że trochę zapomniałem o DPP, od kiedy nabyłem LR i nie potrafię Ci powiedzieć nic poza tym, że nie mam żadnych kłopotów z ustawieniem WB w tym ostatnim.
          Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• wagteil
            Bywalec
            • 2010
            • 242

Co nalezy regularnie 'czyscic' aby zachwac jego plynna prace? Czy jest cos takiego jak w Cs 'scratch disc' ktory nalezy ustawic na osobnym fizycznie dysku?
            8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• MariuszJ
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 1697

Co nalezy regularnie 'czyscic' aby zachwac jego plynna prace? Czy jest cos takiego jak w Cs 'scratch disc' ktory nalezy ustawic na osobnym fizycznie dysku?
              A coś Ci muli w LR? Mam stary komputer, ale pracuje zadowalająco (coś zaczynam za bardzo chwalić ten program )
              Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• seb2k6
                Bywalec
                • 2008
                • 151

Pytanko co do operacji "auto tone" i podobnych podczas importu zdjęć... Czy lightroom zastosuje to do wszystkich typów plików znajdujących się w imporcie czy tylko do rawów ?

Komentarz

• MariuszJ
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 1697

Zamieszczone przez seb2k6
                  Pytanko co do operacji "auto tone" i podobnych podczas importu zdjęć... Czy lightroom zastosuje to do wszystkich typów plików znajdujących się w imporcie czy tylko do rawów ?
                  Oj, musisz sprawdzić sam... ja za cienki pstrykacz jestem, żeby używać jpegów.

Poważniej: do wszystkich. Auto-tone jest po prostu powtórką działania światłomierza, z pewnymi dodatkowymi zabiegami na informacji częściowej (coś w stylu nikonowskiego D-lighting). Źródło, jpg czy raw, nie ma znaczenia.
                  Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• seb2k6
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 151

Używałeś kiedyś DPP więc pewnie masz jakieś wyeksportowane JPGi... nie trzeba robić zdjęcia w JPG żeby mieć JPG na kompie Po prostu głupio by było jakby taki obrobiony RAW zapisany w JPGu jeszcze raz był obrabiany przez automat.

Co to znaczy, że auto-tone jest powtórką działania światłomierza? Tzn, że jak światłomierz w momencie robienia zdjęcia pokazywał np -2 ev to lightroom sobie rozjaśni o 2 ev ?

Komentarz

• MariuszJ
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 1697

Zamieszczone przez seb2k6
                      Co to znaczy, że auto-tone jest powtórką działania światłomierza? Tzn, że jak światłomierz w momencie robienia zdjęcia pokazywał np -2 ev to lightroom sobie rozjaśni o 2 ev ?
                      W pewnym sensie tak. Auto-tone dokonuje takich korekcji obrazu, żeby histogram był "ładny". Kwestia "ładności" jest oczywiście dyskusyjna - dla niektórych to wcale nie jest ładnie.
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      .
                      Przykład:

Bez korekcji
                      Auto-tone
                      Widać próby wyciągnięcia z mroku jakichkolwiek szczegółów. Niestety, głównie wychodzi szum
                      Ostatnio edytowany przez MariuszJ; 30630. Powód: Automerged Doublepost
                      Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• wagteil
                        Bywalec
                        • 2010
                        • 242

Zamieszczone przez MariuszJ
                        A coś Ci muli w LR? Mam stary komputer, ale pracuje zadowalająco (coś zaczynam za bardzo chwalić ten program )
                        Przegladalem zdjecia w library i cos sie przycinaly chwilami..
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        Zamieszczone przez MariuszJ
                        Oj, musisz sprawdzić sam... ja za cienki pstrykacz jestem, żeby używać jpegów.
                        Dokladnie, jpg sa dla mistrzow...
                        Ostatnio edytowany przez wagteil; 36457. Powód: Automerged Doublepost
                        8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• szymura
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 129

Znacie jakiś darmowy kurs LR ?
                          450D / 18-55 f3.5-5.6 / 70-200 f4 / 50mm f1.8 II / Alpha BG-E5

Komentarz

• niechcemisie
                            Początki nałogu
                            • 2010
                            • 277

Zamieszczone przez szymura
                            Znacie jakiś darmowy kurs LR ?
                            Też byłbym zainteresowany poradnikiem, szczególnie jeśli chodzi o sposób katalogowania LRa bo się na dzień disiejszy z tym gubie..
                            500d, 70-200 f/4 L, C50 f/1.8 II, Di622 mkII

Komentarz

• sid
                              Uzależniony
                              • 2004
                              • 643

Proponuję wejść na lynda.com. Tam jest kilka kursów dotyczących Lr, zarówno wersji 2 jak i 3, również różnic pomiędzy jednym a drugim.

Serwis nie jest darmowy, ale po rejestracji dostaje się promocyjnego maila z dostępem na jeden dzień. Jak ktoś ma motywacje i dzień wolny, może przerobić całość.

Komentarz

• SebaWolf
                                Początki nałogu
                                • 2006
                                • 324

Zamieszczone przez niechcemisie
                                Też byłbym zainteresowany poradnikiem, szczególnie jeśli chodzi o sposób katalogowania LRa bo się na dzień disiejszy z tym gubie..
                                czasem zaglądam tu: http://tv.adobe.com/product/lightroom/

Komentarz

Pracuję...