Adobe Lightroom 3
Zwiń
X
-
-
Na to wygląda. Niestety nie mogę sprawdzić u siebie. Win 7 x64 PL i ZoomBrowser nie współpracują zupełnie a jako, że mi na ZB niespecjalnie zależy to po sciągnięciu wszystkich upgradów i 5 min walki odpusciłem.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
Najśmieszniej to to wyświetla Opera bo w miejscu Rot jest niebieski czyli przesunięcie o jakieś 100 stopni CW.Komentarz
-
jak wyjaśnić, że kolory są całkiem inne niż opisane na testowym pliku a fotografie wyglądają w miarę ok tj. niebo jest niebieskie nie jest zielone?=============
www.fotolux4.blogspot.com/Komentarz
-
moze wcisne sie miedzy ta lawina dot. ZB...
- czy jest mozliwosc sortowania miniatur tylko poziomych/pionowych w LR 3.2?
w metadata nie ma opcji "orientation"...Komentarz
-
Komentarz
-
jest tu bład w artykule o dropletach, może w LR 1.. to działało, lecz nie w 2, lub 3 - w których możesz sobie zapodać swój profil labu i w tym właśnie oknie gdzie tam widać sRGB to mimo konwersji dane do eksportu w oknie LR są dla niego priorytetem i przekonwertuje nazat do sRGB - z resztą po co taka akcja jak w oknie exportu LR juz można zaznaczyć swój profil. Druga sprawa, czy ktoś spotkał się w LR z opcją zapisania i niedołączania profilu?? Szukam wszędzie i chyba nie ma, a imo błąd Adobe bo tylko po to muszę odpalać bridge'a
Komentarz
-
A możesz mi podać chociaż jeden powód dla którego chciałbś zapisać zdjęcie bez dołączenia profilu?Komentarz
-
Komentarz
-
Jedno zdjęcie z tagiem profilu sRGB to ok 3kB więcej niż bez tagu profilu. na 200 zdjęciach odszczędzisz nieco ponad pół MB. Na HDD możesz nie oszczędzić nic bo każdy plik i tak zajmuje cluster i zwykle nie oszczędzisz więcej niż 1 cluster a często wcale.
Brak profilu jest niestety różnie interpretowany przez przeglądarki i niestety nie można liczyć na to że inni będą tego świadomi. Nawet na tym forum sporo osób używa IE albo Chrome i... oglądają inne kolory od zamierzonych przez Ciebie. :-)
http://canon-board.info/showthread.php?t=68233
http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=226
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
Janusz, ja piszę o zdjęciach skonwertowanych do profilu mojego labu, dołaczony profil to ok 2MB , właśnie wysyłam 60 zdjęć do labu: z profilem: 188,85MB, po usunieciu: 75,08 . Pewnie, ze wygodniej by było wysyłać w sRGB i w labie mogliby tę pracę zrobić lecz myślisz, że oni maja na to czas??Komentarz
-
Rewelka! Praca w LR ze sprzętowymi suwakami byłaby pierdyliard razy wygodniejsza niż ciągłe klikanie i jeżdżenie po ekranie. No i możnaby wykorzystać port MIDI :-)Komentarz
-
tym razem ja mam pytanie do ekspertow.
chodzi o kolory (problem walkowany, wiem - ale rozwiazania mojego problemu nie moglem sie doszukac)
rzuccie okiem jak to u mnie wyglada:
screenshot przedstawia fotke otwarta w LR, po czym korzystajac z funkcji "edit in photoshop cs4" otworzylem te samo zdjecie w PS.
jak widac roznica jest znaczna.
tak wlasnie wyswietlane sa u mnie kolory w LR - z zachowaniem innej kolorystyki niz np. w infraview, acdsee, czy PS.
przyznam, ze wczesniej nie zwrocilem na to uwagi, nie wiem czemu dopiero dzisiaj wylapalem roznice.
wyczytalem w necie, ze LR korzysta z ProPhoto RGB jako natywnej przestrzeni barw i przy eksporcie surowego raw konwertuje plik do np. sRGB (lub adobe rgb - w zaleznosci co sobie ustawimy)
problem w tym, ze jak ustawie w LR, zeby eksportowal plik do. jpg z zachowaniem przestrzeni barw ProPhoto RGB to pozniej taki plik w czym by go nie otworzyc wyglada koszmarnie.
to juz wole troche mniej przeklamane kolory, jakie powstaja gdy eksportuje zdjecie z LR do .jpg z zachowaniem sRGB.
dodam, ze w aparacie mam ustawione zapisywanie raw w sRGB, korzystam z win7 i jako profile kolorow w systemie mam ustawione domyslne, czyli sRGB.
dodam rowniez, ze w PS problem ten nie wystapuje - kolory sa wyswietlane tak, jak pozniej w np. infraview lub przegladarce internetowej.
jedynie LR jakos zmienia te kolory.
czy istnieje sposob, zeby zmienic domyslna przestrzen barw w LR, zeby kolory byly wyswietlane prawidlowo?
bede wdzieczny za wszelkie sugestie
PS. wydaje mi sie, ze zjawisko ktore opisuje nie wystepowalo w LR w wersjach 2.x bo na pewno predzej czy pozniej wylapalbym roznice, a korzystalem z LR 2.x przez ponad rok.
sadze zatem, ze jest to wina LR 3.0Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/Komentarz
-
naprawde zaden z uzytkownikow LR 3.0 nie ma problemu z profilami kolorow?Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/Komentarz

Komentarz