Adobe Lightroom 3

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • glasseye
    Bywalec
    • 2008
    • 154

Zamieszczone przez Janusz Body
    Doczytałem, doczytałem :-)

ściągnij ten obrazek i wyświetl go we wszystkich programach. Ma 800x800 mam nadzieję, że nie wyrzucą :-) bo przy okazji można zobaczyć jak działa przeglądarka.

Co ciekawe, Zoom Browser wyświetla go podobnie jak IE
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    czyżby wobec tego ZB źle wyświetlał kolory?
    Ostatnio edytowany przez glasseye; 18040. Powód: Automerged Doublepost
    moje zdjęcia
    fotografia koncertowa

Komentarz

• Janusz Body
      Moderator
      • 2004
      • 5757

Zamieszczone przez glasseye
      Co ciekawe, Zoom Browser wyświetla go podobnie jak IE
      ....czyżby wobec tego ZB źle wyświetlał kolory?

Na to wygląda. Niestety nie mogę sprawdzić u siebie. Win 7 x64 PL i ZoomBrowser nie współpracują zupełnie a jako, że mi na ZB niespecjalnie zależy to po sciągnięciu wszystkich upgradów i 5 min walki odpusciłem.

Janusz,
      Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Pawel_G
        Uzależniony
        • 2008
        • 527

Najśmieszniej to to wyświetla Opera bo w miejscu Rot jest niebieski czyli przesunięcie o jakieś 100 stopni CW.

Komentarz

• lux
          Początki nałogu
          • 2004
          • 271

jak wyjaśnić, że kolory są całkiem inne niż opisane na testowym pliku a fotografie wyglądają w miarę ok tj. niebo jest niebieskie nie jest zielone?
          =============
          www.fotolux4.blogspot.com/

Komentarz

• molsar
            Bywalec
            • 2006
            • 216

moze wcisne sie miedzy ta lawina dot. ZB...
            - czy jest mozliwosc sortowania miniatur tylko poziomych/pionowych w LR 3.2?
            w metadata nie ma opcji "orientation"...

Komentarz

• quail
              Początki nałogu
              • 2008
              • 400

Zamieszczone przez molsar
              - czy jest mozliwosc sortowania miniatur tylko poziomych/pionowych w LR 3.2?
              w metadata nie ma opcji "orientation"...
              Przejdź do Library i posortuj po Aspect Ratio. Na początek polecą pionowe.

Komentarz

• marekb
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2273

Zamieszczone przez Paul80
                jest tu bład w artykule o dropletach, może w LR 1.. to działało, lecz nie w 2, lub 3 - w których możesz sobie zapodać swój profil labu i w tym właśnie oknie gdzie tam widać sRGB to mimo konwersji dane do eksportu w oknie LR są dla niego priorytetem i przekonwertuje nazat do sRGB - z resztą po co taka akcja jak w oknie exportu LR juz można zaznaczyć swój profil. Druga sprawa, czy ktoś spotkał się w LR z opcją zapisania i niedołączania profilu?? Szukam wszędzie i chyba nie ma, a imo błąd Adobe bo tylko po to muszę odpalać bridge'a

Komentarz

• allxages
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2549

A możesz mi podać chociaż jeden powód dla którego chciałbś zapisać zdjęcie bez dołączenia profilu?

Komentarz

• marekb
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2273

Zamieszczone przez allxages
                    A możesz mi podać chociaż jeden powód dla którego chciałbś zapisać zdjęcie bez dołączenia profilu?
                    a ten, że profil to dodatkowe MB do każdego pliku dołaczane bez potrzeby. Jeśli wysyłam 100-200 zdjęc przez net to masz jasność

Komentarz

• Janusz Body
                      Moderator
                      • 2004
                      • 5757

Zamieszczone przez marekb
                      a ten, że profil to dodatkowe MB do każdego pliku dołaczane bez potrzeby. Jeśli wysyłam 100-200 zdjęc przez net to masz jasność
                      Jedno zdjęcie z tagiem profilu sRGB to ok 3kB więcej niż bez tagu profilu. na 200 zdjęciach odszczędzisz nieco ponad pół MB. Na HDD możesz nie oszczędzić nic bo każdy plik i tak zajmuje cluster i zwykle nie oszczędzisz więcej niż 1 cluster a często wcale.

Brak profilu jest niestety różnie interpretowany przez przeglądarki i niestety nie można liczyć na to że inni będą tego świadomi. Nawet na tym forum sporo osób używa IE albo Chrome i... oglądają inne kolory od zamierzonych przez Ciebie. :-)

http://canon-board.info/showthread.php?t=68233
                      http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=226

Janusz,
                      Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• marekb
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2273

Janusz, ja piszę o zdjęciach skonwertowanych do profilu mojego labu, dołaczony profil to ok 2MB , właśnie wysyłam 60 zdjęć do labu: z profilem: 188,85MB, po usunieciu: 75,08 . Pewnie, ze wygodniej by było wysyłać w sRGB i w labie mogliby tę pracę zrobić lecz myślisz, że oni maja na to czas??

Komentarz

• oxydum
                          Bywalec
                          • 2009
                          • 230

obróbka zdjęć z pomocą urządzeń MIDI

może kiedyś znajdzie się szaleniec i zastosuje programator od pralki Polar

EOS 5, 500N, 400D, 50D

Komentarz

• quail
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 400

Rewelka! Praca w LR ze sprzętowymi suwakami byłaby pierdyliard razy wygodniejsza niż ciągłe klikanie i jeżdżenie po ekranie. No i możnaby wykorzystać port MIDI :-)

Komentarz

• BeatX
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1751

tym razem ja mam pytanie do ekspertow.
                              chodzi o kolory (problem walkowany, wiem - ale rozwiazania mojego problemu nie moglem sie doszukac)
                              rzuccie okiem jak to u mnie wyglada:

screenshot przedstawia fotke otwarta w LR, po czym korzystajac z funkcji "edit in photoshop cs4" otworzylem te samo zdjecie w PS.
                              jak widac roznica jest znaczna.
                              tak wlasnie wyswietlane sa u mnie kolory w LR - z zachowaniem innej kolorystyki niz np. w infraview, acdsee, czy PS.
                              przyznam, ze wczesniej nie zwrocilem na to uwagi, nie wiem czemu dopiero dzisiaj wylapalem roznice.
                              wyczytalem w necie, ze LR korzysta z ProPhoto RGB jako natywnej przestrzeni barw i przy eksporcie surowego raw konwertuje plik do np. sRGB (lub adobe rgb - w zaleznosci co sobie ustawimy)
                              problem w tym, ze jak ustawie w LR, zeby eksportowal plik do. jpg z zachowaniem przestrzeni barw ProPhoto RGB to pozniej taki plik w czym by go nie otworzyc wyglada koszmarnie.
                              to juz wole troche mniej przeklamane kolory, jakie powstaja gdy eksportuje zdjecie z LR do .jpg z zachowaniem sRGB.
                              dodam, ze w aparacie mam ustawione zapisywanie raw w sRGB, korzystam z win7 i jako profile kolorow w systemie mam ustawione domyslne, czyli sRGB.
                              dodam rowniez, ze w PS problem ten nie wystapuje - kolory sa wyswietlane tak, jak pozniej w np. infraview lub przegladarce internetowej.
                              jedynie LR jakos zmienia te kolory.
                              czy istnieje sposob, zeby zmienic domyslna przestrzen barw w LR, zeby kolory byly wyswietlane prawidlowo?
                              bede wdzieczny za wszelkie sugestie

PS. wydaje mi sie, ze zjawisko ktore opisuje nie wystepowalo w LR w wersjach 2.x bo na pewno predzej czy pozniej wylapalbym roznice, a korzystalem z LR 2.x przez ponad rok.
                              sadze zatem, ze jest to wina LR 3.0
                              Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
                              Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Komentarz

• BeatX
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 1751

naprawde zaden z uzytkownikow LR 3.0 nie ma problemu z profilami kolorow?
                                Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
                                Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Komentarz

Pracuję...