Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mateuszw3
    Początki nałogu
    • 2009
    • 278

Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Zamieszczone przez radiki
    Jest, zawsze tak kopiuję z karty, ale działa też z folderem na kompie. Skorzystaj z FastStone, kliknij w ikonkę aparatu (import z karty), jako ścieżkę podaj katalog na kompie i określ katalog docelowy. W opcjach daj utwórz katalog Rok/Data. I będziesz miał to co chcesz.
    Zawsze wolę mieć kopie swoich plików w razie czego w normalnej strukturze katalogów, obok i oprócz magicznego rozwiązania Lightrooma.
    Fakt, wszystko działa, ale niestety nie do końca o to mi chodziło, bo FastStone kopiuje te zdjęcia, a mi zależy, żeby zamiast normalnych kopii były jedynie skróty. Chodzi o to, żebym nie musiał robić bezsensownej kopii 500GB danych, lecz jedynie kilka MB, które zajmą, nie ważące praktycznie nic, skróty.

Zamieszczone przez quail
    Trochę na około i wymaga osobnego narzędzia. Można to zrobić samym LR.
    Robisz import, klikasz u góry opcję "Copy", następnie po prawej w częście "Destination" wskazujesz filder docelowy i wybierasz opcję Organize by date. W polu "Date format" wybierasz odpowiedni format daty (np. 2015/2015-08-20) i importujesz.
    Nie chcę importować, bo mam już wszystko na dysku, tylko zrobić tą operację ze zdjęć już zaimportowanych. A LR nie chce mi na to pozwolić, bo już te zdjęcia widzi w swoich bibliotekach
    Konserwy: Canon 450D + Canon 70D i kilka słoiczków: Canon 28-70 + Canon 50 1.8 + Tokina 12-24 + Sigma 18-50 2.8
    www.wszedzieinigdzie.pl - blog podróżniczy, zapraszam

Komentarz

• maxwawa
      Dopiero zaczyna
      • 2014
      • 49

Lightroom problem po imporcie

Witam,

Mam problem z kolorystyka zdjęć po imporcie zdjęć z Canona 5D Classica.
      Przed importem zdjęć CR2 w LR podczas podglądu miniaturek zdjęć wyświetlają się one z prawidłową kolorystyką, ekspozycja itd.
      Zaraz po imporcie przez ułamek sekundy widzę jeszcze poprawną kolorystykę by już za chwilę widzieć inne ustawienia w zdjęciach.
      dodam że w różnych przeglądarkach zdjęć oraz w Canonie DPP kolorystyka jest taka jak być powinna tylko LR upraiw własną "twórczość" z 5D

W sekcji Develop po zmianie profilów tylko się zbliżyłem do tego co być powinno ale nie uśmiecha mi się obrabiać np kilkaset zdjęć po sesji w ten sposób.
      Chciałbym mieć po imporcie zdjęci takie jak być powinny.

Próbowałem w Edit/Prefernces różnych ustawień , bez skutku ale raczej nie powinienem tego chyba robić skoro przed i po imporcie zdjęć w formacie RAW z aparatów Nikona, Samsunga czy kiedyś Pentaxa wszytko w LR jest OK tylko z Canona mam problem.

Czy ktoś zna rozwiązanie tego problemu?

Komentarz

• tlustyx
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1304

Odp: Lightroom problem po imporcie

Zamieszczone przez maxwawa
        Witam,

Mam problem z kolorystyka zdjęć po imporcie zdjęć z Canona 5D Classica....

...Czy ktoś zna rozwiązanie tego problemu?
        LR podczas importu przez chwilę wyświetla "zaszytego" jpg-a, później zdjęcie jest "wywołane" wg zadanego profilu kolorystycznego, któremu niestety do Canonowskiego trochę brakuje. Rozwiązaniem jest zrobienie własnego profilu kolorów za pomocą np. X-Rite Colorcheckera i wczytywanie go podczas importu RAW-ów. Wtedy kolor będziesz miał taki jaki chcesz tzn. jaki zrobisz profil
        6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
        Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• maxwawa
          Dopiero zaczyna
          • 2014
          • 49

Zamieszczone przez tlustyx
          LR podczas importu przez chwilę wyświetla "zaszytego" jpg-a, później zdjęcie jest "wywołane" wg zadanego profilu kolorystycznego, któremu niestety do Canonowskiego trochę brakuje. Rozwiązaniem jest zrobienie własnego profilu kolorów za pomocą np. i wczytywanie go podczas importu RAW-ów. Wtedy kolor będziesz miał taki jaki chcesz tzn. jaki zrobisz profil
          Dziękuję za odpowiedź ale niemożliwe żeby każdy użytkownik Canona się tak męczył (i może jeszcze kupował X-Rite Colorcheckera
          skoro z innych aparatów RAW-y ładuję się "normalnie" to dlaczego z Canona nie?

Komentarz

• blackninja
            Początki nałogu
            • 2007
            • 378

Żadna firma nie udostępnia Adobe algorytmów obróbki pliku raw. Wobec tego Adobe radzi sobie jak może i ma swoje profile. Tak samo byle jakie do wszystkich aparatów, wszystkich producentów. Nie wiem skąd Twoje przekonanie, że inne marki maja lepiej. Może na zasadzie, że po drugiej stronie rzeki trawa zawsze jest bardziej zielona.
            Część użytkowników ma swoje metody obróbki i im profile Adobe nie przeszkadzają (część nawet nie wie, jaki mają profil i że można go zmienić a nie daj Boże samemu zrobić ), część wywołuje rawy w DPP a spora część w CaptureOne (ma lepsze profile niż Adobe).
            Jak chcesz mieć dobrze i po swojemu (albo jedno z nich), to ColorChecker jest dobrym rozwiązaniem.
            Marki trzy.

Komentarz

• tlustyx
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1304

Zamieszczone przez maxwawa
              Dziękuję za odpowiedź ale niemożliwe żeby każdy użytkownik Canona się tak męczył (i może jeszcze kupował X-Rite Colorcheckera
              skoro z innych aparatów RAW-y ładuję się "normalnie" to dlaczego z Canona nie?
              Którego masz LR? Może wrzuć gdzieś przykładowego RAWa i jpga (napisz z jakim profilem) z twojego LR i "wywoła" go ktoś inny u siebie - będzie można porównać, czy to wina profilu/LR u Ciebie, czy po prostu tak jest i większość to akceptuje, a Tobie zostaje DPP lub zrobienie własnego profilu.
              6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
              Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• Norman
                • 2013
                • 7

Mam takie nieco naiwne pytanie - czy można jeszcze gdzieś dostać pudełkowego Lr 5 ?
                C7D + BG-E7; C10-22; C24 2.8; C28 1.8; C40 2.8; 50 1.4; C85 1.8

Komentarz

• wojciech794
                  Coś już napisał
                  • 2011
                  • 62

Posiadam pudełkowego LR 6 i mam system windows 8.1 ale chciałbym aktualizować do win 10. Czy ktoś z Was już może "przesiadł" się na nowszy system? Mam obawy jak to będzie działało i czy będę musiał ponownie coś instalować.

Komentarz

• crazy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1554

Migracja z win 8.1 do 10 odbywa się bez inwazyjne w system, robi się jakby nakładka. Wszystko co masz zainstalowane zostanie nie naruszone.
                    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• wojciech794
                      Coś już napisał
                      • 2011
                      • 62

To super, dzięki crazy za pomoc.

Komentarz

• Tomeq
                        • 2015
                        • 4

Witam,

Mam problem z LR w sferze ostrości po eksporcie, opiszę wszystkie czynności po kolei:
                        1. Import RAW
                        2. Obróbka w panelu DEVELOP - głównie ostrość i delikatnie ekspozycja i WB
                        3. eksport do JPG lub TIFF (jakość 100 %; rozmiar 100 %)
                        4. Odpalam zdjęcie i nie widzę pięknej ostrości jaka była na podglądzie w LR

Ktoś miał podobny problem ?

Komentarz

• crazy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1554

Ja widzę także spadek ostrości po eksporcie

Komentarz

• Tomeq
                            • 2015
                            • 4

Dokładnie tak. Najgorsze jest, iż jak zaimportuje zdjęcie do PS'a to zaimportowane zdjęcie też nie ma ostrości. Trochę mnie to mocno martwi bo nie są to tanie narzędzia.

Komentarz

• crazy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1554

RAW piękny ostry z detalami, eksport do JPG i już tak ładnie nie jest pomimo wyostrzania na ostatnim etapie

Komentarz

• Tomeq
                                • 2015
                                • 4

Pytanie tylko dlaczego? Zwłaszcza, że w TIFF'ie wcale nie jest lepiej a to niby 16 bitów

Komentarz

Pracuję...