Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jacek_73
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 2587

Zamieszczone przez allxages
    Ale, że co? Nie będziemy kolegami?
    Ale że niby musimy? Natomiast uważam, że bardzo mocno naciągasz argumenty do swoich wizji. Bo idąc Twoim tokiem myślenia, to sztuczki Hartwiga ze światłem to nie fotografia, bo technika kilkukrotnego kopiowania wg Witolda Romera (zwane izohielą) to nie fotografia,...itd...itd

A fotografia nie jedno ma imię Nie jestem żadnym autorytetem w tej dziedzinie co prawda, więc poczytaj sobie w wolnych chwilach eseje o fotografii autorstwa Susan Sontag tu i ówdzie wydanych ...na przykład.

Pozdrawiam.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• allxages
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2549

Zamieszczone przez jacek_73
      Ale że niby musimy? Natomiast uważam, że bardzo mocno naciągasz argumenty do swoich wizji. Bo idąc Twoim tokiem myślenia, to sztuczki Hartwiga ze światłem to nie fotografia, bo technika kilkukrotnego kopiowania wg Witolda Romera (zwane izohielą) to nie fotografia,...itd...itd

A fotografia nie jedno ma imię Nie jestem żadnym autorytetem w tej dziedzinie co prawda, więc poczytaj sobie w wolnych chwilach eseje o fotografii autorstwa Susan Sontag tu i ówdzie wydanych ...na przykład.

Pozdrawiam.
      Nie chcę się kłócić na konkretne nazwiska, ale nawet wikipedia pisze że Hartwig łączył fotografię z grafiką. Romer...no wybacz, ale miałby dyskwalifikacje na dzień dobry na konkursach.
      Oczywiście, to nie znaczy że nie wolno tego robić, wolno. Dla mnie to jest obrazek/grafika i nie jest to fotografia. Dla większości instytucji także. Ale jeżeli ktoś uważa inaczej - to jest jego oczywiście sprawa i nic mi do tego. Może nazywać to nadal fotografią, każdy używa aparatu w różnym celu. Akurat aparaty Leica służą głównie do fotografii dokumentalnej, a nie artystycznej, stąd też zupełnie nie widzę powodu dlaczego miałby być dodawany Photoshop, którego w przeciwieństwie do Lightrooma, ogólne przeznaczenie ma niefotograficzne.

Komentarz

• jacek_73
        Pełne uzależnienie
        • 2010
        • 2587

Zamieszczone przez allxages
        Nie chcę się kłócić na konkretne nazwiska, ale nawet wikipedia pisze że Hartwig łączył fotografię z grafiką. Romer...no wybacz, ale miałby dyskwalifikacje na dzień dobry na konkursach...
        Ehhh...ja bym Cię jednak bardzo prosił - nie kłócimy się tylko wymieniamy poglądy/przemyślenia - to bardziej adekwatne stwierdzenia IMHO. Abstrahując od tego, że fotografia to nie tylko konkursy - czy wiesz że Hartwigowi przyznali nawet medal olimpijski za fotografię sportową (jest w wiki?)...więc fotografem pewnie był :wink:

Co do leiki, lajtruma i reszty to tylko narzędzia. Mogli równie dobrze dołączyć jakąś lajkową wersję DPP i też by było dobrze.
        Jestę fotografę

Komentarz

• blackninja
          Początki nałogu
          • 2007
          • 378

Czy to się już nie zrobił MEGA offtop przypadkiem?
          Dla mnie nie ma nic darmowego. Zawsze "darmowe" jest wkalkulowane w cenę. Ale każdy może mieć swoje zdanie. Tak samo może mieć swoją definicję co fotografią jest a co nie.
          Marki trzy.

Komentarz

• strideer
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1905

Wracając do tematu: mówiłem, że normalnie działająca wersja LR będzie około maja/czerwca, no i tak się stało. Adobe wypuścił właśnie LR 4.1 z usuniętymi błędami z pierwotnego wydania, obsługą nowych aparatów, etc. Można pobrać: http://blogs.adobe.com/lightroomjour...available.html

Komentarz

• vaas
              Bywalec
              • 2007
              • 136

Lr4.1

Zamieszczone przez strideer
              Wracając do tematu: mówiłem, że normalnie działająca wersja LR będzie około maja/czerwca, no i tak się stało. Adobe wypuścił właśnie LR 4.1 z usuniętymi błędami z pierwotnego wydania, obsługą nowych aparatów, etc. Można pobrać: http://blogs.adobe.com/lightroomjour...available.html
              ciekaw jestem wydajności... pobrałem i zaraz instaluję z nadzieją na sprawniejszą obsługę Develop/Edycja - może w końcu suwaki zaczną działać
              Lubie Canon-a, lubię Nikon-a, fajny jest Lightroom i CaptureOne
              Flickr Facebook

Komentarz

• allxages
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2549

Jak sobie zainstaluje 4.1 obok 3.x, to zeby moc pracowac na obu musze miec 2 osobne katalogi tak? Czy LR4 ma mechanizm do utworzenia swojego katalogu na podstawie aktualnego z LR3 bez popsucia tamtego?

Komentarz

• workinger
                  Coś już napisał
                  • 2010
                  • 59

Nie wiem jak u was ale ostatnia aktualizacja LR 4 do wersji RC 2 gorzej jeszcze mi go zamuliła.... może ma ktoś jakiś pomysł co można zrobić, żeby to działało w miarę płynnie ??
                  CO ZA LUDZIE !!!
                  5DII / 5D / S 14 / 24L / 50 1.4 / 24-70 L / 85 1,8

Komentarz

• jacek_73
                    Pełne uzależnienie
                    • 2010
                    • 2587

Znając życie to...więcej ramu, szybszy procesor...
                    Jestę fotografę

Komentarz

• workinger
                      Coś już napisał
                      • 2010
                      • 59

Ram 8 GB więc daje radę a może możesz polecić jakiś procesor + płytę główną żeby to chodziło jakoś stabilniej bo coś czuję że procek nie wyrabia .
                      CO ZA LUDZIE !!!
                      5DII / 5D / S 14 / 24L / 50 1.4 / 24-70 L / 85 1,8

Komentarz

• airhead
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2495

myślę, że raczej problem jest nie procesora, a dysku twardego - to on często "zamula" komputer, szczególnie w pracy na dużych plikach
                        Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                        Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• janmar
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 3468

workinger to pytanie nie do tego wątku.Zadaj je w wątku o komputerach np:
                          http://www.canon-board.info/showthre...light=Komputer.
                          Od tego jest "szukajka" aby nie śmiecić.

Komentarz

• dziobolek
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2634

Zamieszczone przez janmar
                            workinger to pytanie nie do tego wątku.Zadaj je w wątku o komputerach np:
                            http://www.canon-board.info/showthre...light=Komputer...
                            Hmmm... Trochę ciężko zadać pytanie w... zamkniętym wątku :cool:

Natomiast w przypadku problemu "wydajność Lightroom vs PCet" - obiło mi się o uszy,
                            że mocno pomaga dysk SSD i "skierowanie" na niego folderu/pliku .lrcat

Pozdrówka!
                            Ostatnio edytowany przez dziobolek; 20044.
                            "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                            Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                            tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• janmar
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 3468

Hmmm... Trochę ciężko zadać pytanie w... zamkniętym wątku
                              Myślę że warto ten przejrzeć.Może odpowiedż się znajdzie :smile: .
                              Tu mówimy o oprogramowaniu.

Komentarz

• levybike
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 144

Witam serdecznie,

Czy ktoś miał problem z importowaniem zdjęć w wersjach wyższych niż 2.7? Strasza wersja lightroom działa bardzo dobrze, natomiast w wersji 3.4. i 4.1. program wiesza się (zamaraza) przy próbie importu.

Próbowałem podejmować następujące kroki:
                                1. Reinstalacja - Zero efektu.
                                2. Zmiana wielkości pamięci podręcznej (zwiększenie lub wyłączenie) - Zero efektu.

Najśmieszniejsze jest to, że wszystkie inne opcje programu działają w porządku, niestety podczas kliknięcia na przycisk import, program zamaraz lub działa tak powoli, że nie ma mowy o żadnym zaimportowaniu pliku. Wtedy zostaje nic innego, jak zakończenie procesu.

Konf. kompa:
                                C2D 2x2,1Ghz, 4 Gb Ram, GeForce Gt130m, WIndows 7 Ultimate 32Bit.
                                Aparat firmy Kanion

Komentarz

Pracuję...