Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Papier
    Coś już napisał
    • 2008
    • 56

siema,

mam mały problem z Lightroomem 3. Chodzi o to, że jak chcę otworzyć jednego RAWaw programie, on wpierw otwiera mi 'Library' i pokazuje wszystkie zdjęcia z foldera z tym RAWem którego chciałem otworzyć. To co mi przeszkadza, to fakt że muszę go znowu szukać w tym Library i go tam znowu zaznaczać > później import.
    Trochę to uciążliwe jak mam w folderze np. 1000 zdjęć...

Czy nie ma takiej opcji, żeby RAW otwierał się od razu w Lightroomie, bez tej 'biblioteki?'

Komentarz

• strideer
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1905

Zamieszczone przez Papier
      Czy nie ma takiej opcji, żeby RAW otwierał się od razu w Lightroomie, bez tej 'biblioteki?'
      Jest. Nazywa się Adobe Camera Raw i wymaga Photoshopa :-) "Architektura" Lightrooma jest natomiast taka, że najpierw importujesz pliki nad którymi chcesz pracować do katalogu, a dopiero później możesz je klikać w lightroomowej wywoływarce. Oczywiście nie ma obowiązku importować wszystkich plików, ale to się trochę mija z możliwościami zarządzania całą kolekcją w tym programie.

Komentarz

• blackninja
        Początki nałogu
        • 2007
        • 378

siema,

mam mały problem z Lightroomem 3. Chodzi o to, że jak chcę otworzyć jednego RAWaw programie, on wpierw otwiera mi 'Library' i pokazuje wszystkie zdjęcia z foldera z tym RAWem którego chciałem otworzyć. To co mi przeszkadza, to fakt że muszę go znowu szukać w tym Library i go tam znowu zaznaczać > później import.
        Trochę to uciążliwe jak mam w folderze np. 1000 zdjęć...

Ja robię w takim przypadku inaczej. Uruchamiam LR w module Library i z dowolnej przeglądarki (Bridge albo - najczęściej - FastStone) po prostu przeciągam danego rawa na okno LR. Otwiera się faktycznie cały katalog z możliwością wyboru, ale zaznaczony jest jedynie ten raw jaki został przeze mnie przeciągnięty z przeglądarki. Klikam tylko Import i wybrany raw się otwiera do edycji.
        Marki trzy.

Komentarz

• Papier
          Coś już napisał
          • 2008
          • 56

Zamieszczone przez blackninja
          Ja robię w takim przypadku inaczej. Uruchamiam LR w module Library i z dowolnej przeglądarki (Bridge albo - najczęściej - FastStone) po prostu przeciągam danego rawa na okno LR. Otwiera się faktycznie cały katalog z możliwością wyboru, ale zaznaczony jest jedynie ten raw jaki został przeze mnie przeciągnięty z przeglądarki. Klikam tylko Import i wybrany raw się otwiera do edycji.
          spoko, jako tako to nie jest takie złe rozwiązanie. Dobrze, że chociaż zaznacza mi od razu tego RAWa po przeciągnięciu do biblioteki.
          Dzięki blackninja .

Komentarz

• blackninja
            Początki nałogu
            • 2007
            • 378

spoko, jako tako to nie jest takie złe rozwiązanie. Dobrze, że chociaż zaznacza mi od razu tego RAWa po przeciągnięciu do biblioteki.
            Dzięki blackninja .
            Proszę bardzo
            Marki trzy.

Komentarz

• Stafford
              Dopiero zaczyna
              • 2011
              • 39

Bawię się od kilku dni LR 4 (trial) i mam taki problem, że edycja jakiegokolwiek parametru w funkcji graduated filter wpływa na całe zdjęcie a nie tylko na obszar działania filtra. Kto wie dlaczego?
              Dodam, że w adjusment brush jest ok.

Komentarz

• jaś
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 2601

Zamieszczone przez oszołom
                Mi na L4.0 kompletnie nie działa korekta CA. W L3 były suwaki i można było fajnie usunąć w większości CA. W L4.0 jest tylko opcja zaznaczenia "ptaszka" i nic się nie dzieje.:-(
                Na moje oko to u mnie ta korekcja działa świetnie - znaczy się adobe doszło do konkurencji bo miałem wrażenie ze konkurencja czyli c1 i dxo z automatu robiła lepiej niż lr recznymi suwaczkami. w tej chwili automat działa świetnie porownywałem z autoamtem w c1 i wyniki są lepsze w LR nawet zaryzykuję stwierdzenie że nie ma powodu ..... się z DLO i DPP z jego wspaniałym user interface, bo to co robi LR w ramach korekty jest wystarczająco dobre.
                Jestem szumofobem
                S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
                Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• Stafford
                  Dopiero zaczyna
                  • 2011
                  • 39

Zamieszczone przez Stafford
                  Bawię się od kilku dni LR 4 (trial) i mam taki problem, że edycja jakiegokolwiek parametru w funkcji graduated filter wpływa na całe zdjęcie a nie tylko na obszar działania filtra. Kto wie dlaczego?
                  Dodam, że w adjusment brush jest ok.
                  Ok. Sam sobie odpowiem skoro chętnych nie ma - może komuś się przyda.
                  Zainstalowałem wersję kupną i jest w porządku - wygląda na to, że jest to ograniczenie triala.

Komentarz

• Merde
                    Grzeczny i układny podpis
                    • 2008
                    • 7756

Zamieszczone przez Stafford
                    Zainstalowałem wersję kupną i jest w porządku - wygląda na to, że jest to ograniczenie triala.
                    Nieprawda, ja mam pełne 3.6 i triala 4.1 i ten drugi nie ma takich problemów.
                    Za to czasem się wyburacza przy korekcie lokalnej.
                    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• ely13
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 85

Zamieszczone przez Merde
                      Za to czasem się wyburacza przy korekcie lokalnej.
                      Mój trial padał, gdy kadrowałem i ustawiałem sobie customowe proporcje boków. Te standardowe działały.
                      Puszki dwie i kilka szkieł, światełka i parę innych gratów

Komentarz

• Stafford
                        Dopiero zaczyna
                        • 2011
                        • 39

Zamieszczone przez Merde
                        Może dlatego, że mój trial był 4.0

Komentarz

• gadget_zary
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1046

Ja mam pytanie. Udało się komuś dojść do ładu z presetami z v3 w v4 ? Ja poza prestem do BW za cholere nie mogę dojść do takich samych efektów.. ehh

Komentarz

• SoA
                            Dopiero zaczyna
                            • 2011
                            • 32

Nie tylko Ty

Dlatego wypuścili już 4.1
                            Ostatnio edytowany przez SoA; 41612.

Komentarz

• lukasz5DmkI
                              Bywalec
                              • 2011
                              • 223

Czy LR 3.4.1 otwiera Rawy z Fuji x100?

Komentarz

• allxages
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 2549

Nawet jeśli nie to ogólnie LR3 otwiera, a upgrade do ostatniej wersji jest darmowy.

Komentarz

Pracuję...