Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Michu (Pentax)
    Początki nałogu
    • 2006
    • 306

Zamieszczone przez Smile
    Testuję obecnie triala Lr4 i zmiana procesu z 2010 na 2012 powoduje zmianę w histogramie - można temu zapobiec?

Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Komentarz

• Smile
      Dopiero zaczyna
      • 2005
      • 41

Dzięki, też to znalazłem. Zostaje więc zastosować się do porady strideer-a.

Komentarz

• strideer
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1905

Jeżeli kogoś interesuje, czy można aktualizować LR3, otrzymane w pakiecie z jakimś sprzętem (w moim przypadku jest to tablet Wacom, ale sprawa dotyczy również użytkowników Lejków, Haselków i innych urządzeń), to odpowiedź brzmi - można. Adobe przysłało mi właśnie odpowiedź, że do aktualizacji wystarczy ważny numer seryjny z wcześniejszej wersji oprogramowania (poza kartą kredytową do zapłacenia za LR4 oczywiście :-) ). Do mnie właśnie dotarła pudełkowa wersja i faktycznie tak jest - podczas rejestracji wpisuje się oba numery - numer upgrade z najnowszej wersji oraz numer z wersji aktualizowanej. Działa :-)

Komentarz

• allxages
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2549

Z LR4 współpracuje już NIK Software?

Komentarz

• Giraff
            Bywalec
            • 2006
            • 100

Z tego co się orientuję użytkownicy Lightroom 4 miewaja problemy z uruchomieniem okien dialogowych (zwłaszcza wtedy kiedy oprogramowanie, tak jak większość softu NIK, działa jako zewnętrzny plug-in). Ale podobno można sobie z tym poradzić...
            Chcesz lepiej poznać Adobe Lightroom? Zapraszam > http://sekretylightroom.pl

Komentarz

• flankerp
              Uzależniony
              • 2010
              • 636

LR 3.0 - ustawienie defaultowej ostrości zdjęć

Mam nadzieję, że nie było jeszcze zadane.
              Za każdym razem jak za-importuje zdjęcia do LR, ostrość jest standardowo na 25. Myślałem, że zależy to od tego jak mam ustawione PictureStyle w aparacie, więc zmieniłem na Faithful ale nadal w LR zdjęcia mają nadawane ostrzenie na 25 i musze zmieniać ręcznie.

Czy ktoś pomoże mnie oświecić co owininem zmienić w aparacie albo w LR aby mieć zawsze na zero? Wolę ostrzyć nie na RAWie tylko przy wywoływaniu a potem dostrzyć TIFFa bo czasem jak zdjęcie jest już ostre samo w sobie, ostrzenie na RAWie robi sieczkę, ktorej już nie wyciągne na TIFFie

Dzięki z góry za oświecenie
              Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Komentarz

• akustyk
                gajowy
                • 2004
                • 12226

Zamieszczone przez flankerp
                Za każdym razem jak za-importuje zdjęcia do LR, ostrość jest standardowo na 25. Myślałem, że zależy to od tego jak mam ustawione PictureStyle w aparacie, więc zmieniłem na Faithful ale nadal w LR zdjęcia mają nadawane ostrzenie na 25 i musze zmieniać ręcznie.
                info: dokleilem Twoj watek do tego tasiemca...

co do pytania - ustawienia Picture Style w aparacie nie maja wplywu na to jak LR fotki importuje. tylko preset, ktory wybierasz podczas importu.
                www albo tez flickr

Komentarz

• flankerp
                  Uzależniony
                  • 2010
                  • 636

Ok dziekie, czy wiesz może jeszcze jak za jednym zamachem teraz usunąć ostrzenie we wszystkich zdjęciach, bez ponownego importowania do biblioteki?
                  Czy moge zastosować preset do wszystkich na raz np? Kombinowałem, ale nawet jak zaznacze wszystkie, to i tak ustawia się dla aktywnego nie dla zaznaczonego
                  Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Komentarz

• akustyk
                    gajowy
                    • 2004
                    • 12226

Zamieszczone przez flankerp
                    Ok dziekie, czy wiesz może jeszcze jak za jednym zamachem teraz usunąć ostrzenie we wszystkich zdjęciach, bez ponownego importowania do biblioteki?
                    Czy moge zastosować preset do wszystkich na raz np?
                    ja bym zrobil przez skopiowanie ustawien:
                    1. zaznaczyc jedno zdjecie z docelowym ustawieniem ostrzenia.
                    2. Ctrl+Shift+C, Check None, Sharpening, Copy.
                    3. zaznaczyc wszystkie zdjecia, na ktore trzeba skopiowac ustawienie
                    4. Ctrl+Shift+V
                    www albo tez flickr

Komentarz

• flankerp
                      Uzależniony
                      • 2010
                      • 636

No tak robie, ale nie kopiuje do wszystkich nawet jak sa zaznaczone tylko do aktywnego

nawet jak zrobie 'jabłko + a' to i tak wkleja ustawienia do aktywnego a nie do wszystkich zaznaczonych

Komentarz

• Robert Dy
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 556

A masz włączoną synchronizację?
                        EOS R, EF 16-35 f/4L IS, EF 24-70 f/2.8L II, RF 50 f/1.8 STM, RF 85 f/2.0 IS, EF 100 f/2.8L IS, RF 70-200 f/4L IS, 580EX II, Manfrotto: Befree Carbon, 055XPROB, 488RC2

flickr

Komentarz

• flankerp
                          Uzależniony
                          • 2010
                          • 636

Jaką synchronizację?

Komentarz

• Robert Dy
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 556

Auto Sync (obok Reset)
                            EOS R, EF 16-35 f/4L IS, EF 24-70 f/2.8L II, RF 50 f/1.8 STM, RF 85 f/2.0 IS, EF 100 f/2.8L IS, RF 70-200 f/4L IS, 580EX II, Manfrotto: Befree Carbon, 055XPROB, 488RC2

flickr

Komentarz

• flankerp
                              Uzależniony
                              • 2010
                              • 636

Jesteś wielki

Dzięki hehe przy ponad stu fotkach bym się naklikał a tu się naumiałem czegoś nowego

Pozdrawiam i dzięki jeszcze raz

Komentarz

• blackninja
                                Początki nałogu
                                • 2007
                                • 378

Kurczę mam problem. Podczas próby eksportu rawów (5dmk2) jako warstwy do PS, LR 4 krzyczy, że chce acr 7.0! Eksportuje kompletnie wyzerowane rawy do PS. Muszę eksportować pojedynczo. Najpierw tworzy tiffy, które następnie poprawnie obrobione otwiera w PS.
                                Ki diabeł??
                                Marki trzy.

Komentarz

Pracuję...