Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ac3
    Bywalec
    • 2008
    • 109

Panowie oczywiscie ,ze jest fajnie miec oba te programy. Zastanawia mnie tylko czy LR "da rade" i poradzi sobie z portretem jak i z reportazem nie wspominajac o weselach.
    Tylko L i X reszta bez wiekszego znaczenia

Komentarz

• akustyk
      gajowy
      • 2004
      • 12226

Zamieszczone przez ac3
      Panowie oczywiscie ,ze jest fajnie miec oba te programy. Zastanawia mnie tylko czy LR "da rade" i poradzi sobie z portretem jak i z reportazem nie wspominajac o weselach.
      na upartego mozesz sobie zawsze dokupic, za nieduze pieniadze, PS Elements, jakby Ci bardzo brakowalo edycji... nadal taniej niz kompletny PS
      www albo tez flickr

Komentarz

• Merde
        Grzeczny i układny podpis
        • 2008
        • 7756

Zamieszczone przez ac3
        Jeśli obróbka polega na ustawieniu właściwego balansu bieli, poprawie ekspozycji, kolorów, ew. dodaniu winiety, to tak, wystarczy ci sam Lightroom.
        Jeśli w grę wchodzi retusz, to już nie ma zmiłuj.
        Lepiej mieć tylko Photoshopa z ACR, niż tylko Lr. Lr nie ma żadnej przewagi technologicznej nad ACR+Bridge.
        I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• akustyk
          gajowy
          • 2004
          • 12226

Zamieszczone przez Merde
          Lepiej mieć tylko Photoshopa z ACR, niż tylko Lr. Lr nie ma żadnej przewagi technologicznej nad ACR+Bridge.
          a w Bridge'u/ACR mozna kopiowac selektywnie ustawienia konwersji (lightroomowskie: Ctrl+Shift+C/Ctrl+Shift+V)?
          bo jak nie, to znalazlem jedna duza przewage
          www albo tez flickr

Komentarz

• Merde
            • 2008
            • 7756

Zamieszczone przez akustyk
            a w Bridge'u/ACR mozna kopiowac selektywnie ustawienia konwersji (lightroomowskie: Ctrl+Shift+C/Ctrl+Shift+V)?
            bo jak nie, to znalazlem jedna duza przewage
            Nawet jeśli się nie da (nie wiem, nie sprawdzałem) , to nie jest to przewaga technologiczna, tylko ergonomiczna.

Edit: o to chodzi?:

Ostatnio edytowany przez Merde; 14420.

Komentarz

• akustyk
              gajowy
              • 2004
              • 12226

Zamieszczone przez Merde
              Nawet jeśli się nie da (nie wiem, nie sprawdzałem) , to nie jest to przewaga technologiczna, tylko ergonomiczna.
              w pierwszej wersji miales "funkcjonalnej" no to juz pasuje do definicji. technologicznie to trudno porownywac, skoro i tu i tu pod spodem siedzi ten sam dcraw i te same suwaki...

Zamieszczone przez Merde
              nie do konca. synchronize dziala niby podobnie, ale jednak mniej wygodnie...

wersja LR:

z czego glowny bajer polega na tym, ze to jest zwykle copy-paste
              Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
              www albo tez flickr

Komentarz

• dinderi
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 3028

Lightroom to nic innego niż aktualny Bridge+ACR, które sa w pakiecie Photoshopa.
                Z poziomu Bridge można bez otwierania ACR skopiowac ustawienia wyeksportowane wczesniej z innego zdjęcia. Miesiąc temu starałem sie znaleźć przewagę LR (30-dniowa wersja demo) nad CS5 w kwestii wołania rawów, ale nie znalazłem. Jedyna różnica, to że z LR dostajemy kilka fajnych presetów, które w ACR trzeba sobie samemu wypracować, ew/ przekonwertowac. Jest konwerter presetów na sieci więc to nie problem.

Wg mnie tylko CS.
                Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• strideer
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1905

Zamieszczone przez dinderi
                  Lightroom to nic innego niż aktualny Bridge+ACR, które sa w pakiecie Photoshopa.
                  :-)

Lightroom jest szybszy i wygodniejszy jeżeli idzie na przykład o synchronizację metadanych i parametrów wywoływania w dużych grupach zdjęć. Owszem - w sensie dostępnych narzędzi to oba pakiety dają prawie te same możliwości. Ale pod względem ergonomii użycia to Bridge od Lightrooma dzieli przepaść. Ja bym się nabawił nerwicy jakbym miał selekcjonować i synchronizować zdjęcia ze ślubu w Bridge. Niemniej jasne jest, że wszystko zależy od osobistych preferencji.

Komentarz

• Merde
                    • 2008
                    • 7756

Zamieszczone przez strideer
                    Ale pod względem ergonomii użycia to Bridge od Lightrooma dzieli przepaść. Ja bym się nabawił nerwicy jakbym miał selekcjonować i synchronizować zdjęcia ze ślubu w Bridge. Niemniej jasne jest, że wszystko zależy od osobistych preferencji.
                    Dobra, to wróćmy do meritum - jak odpowiesz na pytanie o wybór: Tylko Lr czy tylko PS+ACR+Bridge?

PS: Przyszło mi do głowy, że Lr + PSE ma sens, ze względu na wykastrowany ACR w tym drugim.

Komentarz

• strideer
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1905

Zamieszczone przez Merde
                      Dobra, to wróćmy do meritum - jak odpowiesz na pytanie o wybór: Tylko Lr czy tylko PS+ACR+Bridge?

PS: Przyszło mi do głowy, że Lr + PSE ma sens, ze względu na wykastrowany ACR w tym drugim.
                      Napisałem już wcześniej, że jeżeli w pracy będzie wykonywany retusz i/lub szparowanie, to Photoshop. Do reportażu, ślubów, etc Lightroom będzie wygodniejszym narzędziem.

Komentarz

• tomik23
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 95

Zamieszczone przez ac3
                        Powiem tak mój ulubiony fotograf ślubny Jeff Newsom http://voltronofawesomeness.com/
                        W 99% używa lightrooma
                        Poniżej kilka tekstów o jego pracy.

Having just gotten back from Jeff Newsom‘s very first workshop held in San Luis Obispo, CA, I pleased to say his learning experience was a mind-blowing and turning point in our business & art & life. I have now been ULTRAMABRATED. And it was awesome. Proof: here. The voltron of awesomeness is a genius. He’s […]

Komentarz

• czerwiniak
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 196

To ja z innym problemem.
                          Nie wiem jakim cudem znikł mi " DELETE "
                          Za cholerę nie mogę usunąć zdjęcia.
                          Wcześniej znajdował się jak przycisnołem prawy przycisk myszy, a teraz to nawet z klawiatury nie działa.
                          W Library, Develop, nic nie działa.
                          5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
                          ---------------------------------------

Komentarz

• czerwiniak
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 196

Już jest OK.
                            5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
                            ---------------------------------------

Komentarz

• yarson
                              Bywalec
                              • 2009
                              • 152

Zamieszczone przez czerwiniak
                              Już jest OK.
                              To może rozwiń w jaki sposób ?
                              30D

fotograficznie

Komentarz

• blackninja
                                Początki nałogu
                                • 2007
                                • 378

Zamieszczone przez tomik23
                                Powiem tak mój ulubiony fotograf ślubny Jeff Newsom http://voltronofawesomeness.com/
                                W 99% używa lightrooma
                                Poniżej kilka tekstów o jego pracy.

http://www.kern-photo.com/index.php/...ultramabrated/
                                Dwaj Panowie Bittner i Badzioch zdaje się też tylko LR korzystają (z lenistwa ) z bardzo dobrym skutkiem.
                                Marki trzy.

Komentarz

Pracuję...