Nie, nie odpalałem. Polecasz?
Wszystkie pytania do LR to TUTAJ
Zwiń
X
-
-
odbitki robię głównie 21x15 i takie kadrowanie chciałbym ustawić na stałe zamiast oryginału, pytanie jak to zrobić aby nie klikać kilka razy...?HeniekKomentarz
-
Hmm może to pół środek, ale w zakładce Print możesz ustawić na stałe takie kadrowanie. Drukujesz wtedy tak skadrowane zdjęcie do jpgCanon 60D || EF 35mm f/1.4 L || SPEEDLITE 580EXKomentarz
-
-
Komentarz
-
W narzędziu do kadrowania Crop Overlay panelu Develope kliknij na wartość parametru Aspect, gdzie masz np. Oryginal lub 2x3. Tam wybierz Enter Custom... i podaj własny parametr - 5x7 czy 15x21. "Zapnij" kłódkę obok i gotowe. Po zamknięciu LR i dopaleniu od nowa, wybraniu narzędzia CO powinieneś mieć już na stałe 5x7 (15x21). Chyba, że chodzi Tobie o coś zupełnie innego
5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...
Komentarz
-
Witajcie
Kiedyś przypadkiem w LR 3 znalazłem takie gotowe propozycje przeróbki zdjęć. Teraz tego nie mogę znaleźć. może ktoś powie mi gdzie to znajdę?Canon 5D MK IV+grip|Canon 17-40L f/4|Canon 50 f/1.4|Canon 85 f/1.8|Canon 70-200L f/2,8|Canon 600EX-RT|Canon 430EXII|Transmiter Canon ST-E3-RT|Sigma 105 f/2.8|Canon 24-70L USM II f/2.8|Komentarz
-
-
To narzędzie akurat ustala tylko proporcje boków crop toola, koledze chodzi o to, żeby mieć wymiary końcowe pliku właściwe dla wydruku 15x21 cm.W narzędziu do kadrowania Crop Overlay panelu Develope kliknij na wartość parametru Aspect, gdzie masz np. Oryginal lub 2x3. Tam wybierz Enter Custom... i podaj własny parametr - 5x7 czy 15x21. "Zapnij" kłódkę obok i gotowe. Po zamknięciu LR i dopaleniu od nowa, wybraniu narzędzia CO powinieneś mieć już na stałe 5x7 (15x21). Chyba, że chodzi Tobie o coś zupełnie innego
Tutaj IMHO oprócz tego co piszesz należy zrobić sobie preset w menu File/Export:
Ostatnio edytowany przez Merde; 14420.I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
Dobrze napisałeś 15*21 to 5x7 ?W narzędziu do kadrowania Crop Overlay panelu Develope kliknij na wartość parametru Aspect, gdzie masz np. Oryginal lub 2x3. Tam wybierz Enter Custom... i podaj własny parametr - 5x7 czy 15x21. "Zapnij" kłódkę obok i gotowe. Po zamknięciu LR i dopaleniu od nowa, wybraniu narzędzia CO powinieneś mieć już na stałe 5x7 (15x21). Chyba, że chodzi Tobie o coś zupełnie innego
Mi się wydaje że:
6x8 - 15*21
6x4 - 10*15
5x7 - 13*18
5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
---------------------------------------Komentarz
-
Moim zdaniem lepiej obrabiać (kadrować w module Develop) zdjęcia w jednym ze standardowych formatów, czyli 3×2, 4×3, etc, a przycinać jest do formatu druku w module Print - gdzie można sobie zrobić preset z dokładną wielkością papieru, podaną przez drukarza/lab. Działa to tak, że w Print, po załadowaniu zdjęcia i wybraniu formatu druku, można sobie dowolnie poprzesuwać obrazek decydując co ma zostać przycięte (w przypadku niezgodności proporcji) - ale bez zmiany kadrowania oryginalnego zdjęcia. Z Print robi się później eksport do JPEG-ów odpowiednim przyciskiem - i już!Komentarz
-
chciałbym widzieć po wciśnieciu skrótu "R" od razu mój format a nie oryginał,W narzędziu do kadrowania Crop Overlay panelu Develope kliknij na wartość parametru Aspect, gdzie masz np. Oryginal lub 2x3. Tam wybierz Enter Custom... i podaj własny parametr - 5x7 czy 15x21. "Zapnij" kłódkę obok i gotowe. Po zamknięciu LR i dopaleniu od nowa, wybraniu narzędzia CO powinieneś mieć już na stałe 5x7 (15x21). Chyba, że chodzi Tobie o coś zupełnie innego
21 x 15 mam zrobione tak jak piszesz, ale przy kolejnym zdjęciu muszę za każdym razem rozwinąć zakładkę aby tak wykadrować, nie mogę tego kłódką zablokować na stałe,
czyli krótko mówiąc:
wciskam R i widzę moje ustawienie 21x15 bez dodatkowego klikania, da się?HeniekKomentarz
-
Lightroom oem czy box
Witam, jestem na etapie kupowania owego oprogramowania i zastanawiam się co zrobić, bo mogę kupić owego Lightrooma z tabletem Wacom za bodajże 899 w wersji oem lub wersję box za 1100zl bez tabletu. Czy oprogramowanie oem może ograniczyć mi możliwość upgrade-u do wyższej wersji gdyby się pojawiła? lub nawet upgrade-u płatnego.
Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie?C5D 35 1.4L, 85 1.8Komentarz
-
tak naprawde, to to co kupujesz to licencja na wykorzystanie programu, bo binarke sobie mozesz nawet z sieci sciagnac (www.adobe.com). wiec upewnilbym sie sprawdzajac licencje dla tej wersji sprzedawanej z tabletem (czy nie ma tam jakiegos ekstra zapisu). normalna licencje do LR mozna w sieci znalezc.Witam, jestem na etapie kupowania owego oprogramowania i zastanawiam się co zrobić, bo mogę kupić owego Lightrooma z tabletem Wacom za bodajże 899 w wersji oem lub wersję box za 1100zl bez tabletu. Czy oprogramowanie oem może ograniczyć mi możliwość upgrade-u do wyższej wersji gdyby się pojawiła? lub nawet upgrade-u płatnego.
Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie?
na moj nos nie powinno byc tu jakichs roznic, ale dla pewnosci sprawdz. nie mam niestety dostepu do tabletu Wacoma.
jesli chodzi o roznice samej edycji - wersjs Box rozni sie tym, ze ma pudelko, jewel-box i w srodku plyte z jakas tam, nie zawsze najnowsza, wersja Lightrooma. kluczowa jest tak naprawde kartka z numerem seryjnym do zarejestrowania.Komentarz
-
Dzięki, właśnie otrzymałem info od sprzedawcy że w wersji oem dla tego produktu nie ma możliwości upgrade-u.C5D 35 1.4L, 85 1.8Komentarz

Komentarz