Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bodzius
    Bywalec
    • 2008
    • 146

Nie, nie odpalałem. Polecasz?
    Canon 60D || EF 35mm f/1.4 L || SPEEDLITE 580EX

Komentarz

• heniek
      Uzależniony
      • 2004
      • 614

odbitki robię głównie 21x15 i takie kadrowanie chciałbym ustawić na stałe zamiast oryginału, pytanie jak to zrobić aby nie klikać kilka razy...?
      Heniek

Komentarz

• Bodzius
        Bywalec
        • 2008
        • 146

Hmm może to pół środek, ale w zakładce Print możesz ustawić na stałe takie kadrowanie. Drukujesz wtedy tak skadrowane zdjęcie do jpg
        Canon 60D || EF 35mm f/1.4 L || SPEEDLITE 580EX

Komentarz

• heniek
          Uzależniony
          • 2004
          • 614

to wiem, ale chcę kliknąć kadrowanie w zakładce develop i mieć moje ustawienia czyli 21x15...
          Ostatnio edytowany przez heniek; 254.
          Heniek

Komentarz

• dreamstorm
            Uzależniony
            • 2009
            • 642

Zamieszczone przez Bodzius
            Nie, nie odpalałem. Polecasz?
            Tak. Warto spróbować
            Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Komentarz

• pawciolbn
              Uzależniony
              • 2010
              • 653

Zamieszczone przez heniek
              to wiem, ale chcę kliknąć kadrowanie w zakładce develop i mieć moje ustawienia czyli 21x15...
              W narzędziu do kadrowania Crop Overlay panelu Develope kliknij na wartość parametru Aspect, gdzie masz np. Oryginal lub 2x3. Tam wybierz Enter Custom... i podaj własny parametr - 5x7 czy 15x21. "Zapnij" kłódkę obok i gotowe. Po zamknięciu LR i dopaleniu od nowa, wybraniu narzędzia CO powinieneś mieć już na stałe 5x7 (15x21). Chyba, że chodzi Tobie o coś zupełnie innego
              5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Komentarz

• teo5ooD
                Bywalec
                • 2009
                • 136

Witajcie

Kiedyś przypadkiem w LR 3 znalazłem takie gotowe propozycje przeróbki zdjęć. Teraz tego nie mogę znaleźć. może ktoś powie mi gdzie to znajdę?
                Canon 5D MK IV+grip|Canon 17-40L f/4|Canon 50 f/1.4|Canon 85 f/1.8|Canon 70-200L f/2,8|Canon 600EX-RT|Canon 430EXII|Transmiter Canon ST-E3-RT|Sigma 105 f/2.8|Canon 24-70L USM II f/2.8|

Komentarz

• gadget_zary
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1046

Zapewne chodzi o "Presents". Zakładka Develop i po lewej stronie pod "nawigatorem"

Komentarz

• Merde
                    Grzeczny i układny podpis
                    • 2008
                    • 7756

Zamieszczone przez pawciolbn
                    W narzędziu do kadrowania Crop Overlay panelu Develope kliknij na wartość parametru Aspect, gdzie masz np. Oryginal lub 2x3. Tam wybierz Enter Custom... i podaj własny parametr - 5x7 czy 15x21. "Zapnij" kłódkę obok i gotowe. Po zamknięciu LR i dopaleniu od nowa, wybraniu narzędzia CO powinieneś mieć już na stałe 5x7 (15x21). Chyba, że chodzi Tobie o coś zupełnie innego
                    To narzędzie akurat ustala tylko proporcje boków crop toola, koledze chodzi o to, żeby mieć wymiary końcowe pliku właściwe dla wydruku 15x21 cm.

Tutaj IMHO oprócz tego co piszesz należy zrobić sobie preset w menu File/Export:

Ostatnio edytowany przez Merde; 14420.
                    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• czerwiniak
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 196

Dobrze napisałeś 15*21 to 5x7 ?

Mi się wydaje że:

6x8 - 15*21
                      6x4 - 10*15
                      5x7 - 13*18

5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
                      ---------------------------------------

Komentarz

• strideer
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1905

Moim zdaniem lepiej obrabiać (kadrować w module Develop) zdjęcia w jednym ze standardowych formatów, czyli 3×2, 4×3, etc, a przycinać jest do formatu druku w module Print - gdzie można sobie zrobić preset z dokładną wielkością papieru, podaną przez drukarza/lab. Działa to tak, że w Print, po załadowaniu zdjęcia i wybraniu formatu druku, można sobie dowolnie poprzesuwać obrazek decydując co ma zostać przycięte (w przypadku niezgodności proporcji) - ale bez zmiany kadrowania oryginalnego zdjęcia. Z Print robi się później eksport do JPEG-ów odpowiednim przyciskiem - i już!

Komentarz

• heniek
                          Uzależniony
                          • 2004
                          • 614

chciałbym widzieć po wciśnieciu skrótu "R" od razu mój format a nie oryginał,
                          21 x 15 mam zrobione tak jak piszesz, ale przy kolejnym zdjęciu muszę za każdym razem rozwinąć zakładkę aby tak wykadrować, nie mogę tego kłódką zablokować na stałe,
                          czyli krótko mówiąc:
                          wciskam R i widzę moje ustawienie 21x15 bez dodatkowego klikania, da się?
                          Heniek

Komentarz

• MaciekR
                            • 2008
                            • 6

Lightroom oem czy box

Witam, jestem na etapie kupowania owego oprogramowania i zastanawiam się co zrobić, bo mogę kupić owego Lightrooma z tabletem Wacom za bodajże 899 w wersji oem lub wersję box za 1100zl bez tabletu. Czy oprogramowanie oem może ograniczyć mi możliwość upgrade-u do wyższej wersji gdyby się pojawiła? lub nawet upgrade-u płatnego.
                            Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie?
                            C5D 35 1.4L, 85 1.8

Komentarz

• akustyk
                              gajowy
                              • 2004
                              • 12226

Zamieszczone przez MaciekR
                              Witam, jestem na etapie kupowania owego oprogramowania i zastanawiam się co zrobić, bo mogę kupić owego Lightrooma z tabletem Wacom za bodajże 899 w wersji oem lub wersję box za 1100zl bez tabletu. Czy oprogramowanie oem może ograniczyć mi możliwość upgrade-u do wyższej wersji gdyby się pojawiła? lub nawet upgrade-u płatnego.
                              Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie?
                              tak naprawde, to to co kupujesz to licencja na wykorzystanie programu, bo binarke sobie mozesz nawet z sieci sciagnac (www.adobe.com). wiec upewnilbym sie sprawdzajac licencje dla tej wersji sprzedawanej z tabletem (czy nie ma tam jakiegos ekstra zapisu). normalna licencje do LR mozna w sieci znalezc.

na moj nos nie powinno byc tu jakichs roznic, ale dla pewnosci sprawdz. nie mam niestety dostepu do tabletu Wacoma.

jesli chodzi o roznice samej edycji - wersjs Box rozni sie tym, ze ma pudelko, jewel-box i w srodku plyte z jakas tam, nie zawsze najnowsza, wersja Lightrooma. kluczowa jest tak naprawde kartka z numerem seryjnym do zarejestrowania.
                              www albo tez flickr

Komentarz

• MaciekR
                                • 2008
                                • 6

Dzięki, właśnie otrzymałem info od sprzedawcy że w wersji oem dla tego produktu nie ma możliwości upgrade-u.
                                C5D 35 1.4L, 85 1.8

Komentarz

Pracuję...