Sns-hdr

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • m2k
    Coś już napisał
    • 2010
    • 75

Panorama taka sobie. Wolno działa, kierunek ruchu myszką vs to, co zmienia się na ekranie nie jest intuicyjny (zamienione ze sobą góra-dół oraz prawo-lewo), przepalone okna (to w końcu ma być HDR, tak?), kiepska ostrość przy zbliżeniach (to znaczy - brak ostrości). Na plus kolory.
    moje foty | flickr

Komentarz

• Pebal
      Początki nałogu
      • 2009
      • 322

Zamieszczone przez m2k
      Panorama taka sobie. Wolno działa,
      Nie wiem co Ci wolno działa i co to ma do jakości obrazu.

Zamieszczone przez m2k
      kierunek ruchu myszką vs to, co zmienia się na ekranie nie jest intuicyjny (zamienione ze sobą góra-dół oraz prawo-lewo)
      Widać masz jakieś nietypowe nawyki.

Zamieszczone przez m2k
      przepalone okna (to w końcu ma być HDR, tak?)
      Ta panorama przedstawia wnętrze a nie krajobraz za oknem.

Zamieszczone przez m2k
      kiepska ostrość przy zbliżeniach (to znaczy - brak ostrości).
      Pokaz mi obraz który po przybliżeniu trzyma ostrość.

Komentarz

• m2k
        Coś już napisał
        • 2010
        • 75

U mnie działa wolno. Stwierdzam fakt :-) Mam Ci nagrać video, jak animacja jest poklatkowa?
        Odnośnie nawyków, to raczej nie. Kiedy łapię za obraz i przesuwam myszkę w prawo, chcę żeby mi się ta część przesunęła właśnie w prawo (i co za tym idzie chcę zobaczyć wtedy lewą część zdjęcia), tutaj jest na odwrót :-)
        Odnośnie krajobrazu za oknem, to jeszzce nie widziałem zdjęcia HDR, które ma przepalone fragmenty, bez względu na to, czy to jest krajobraz za oknem, czy nie. No, ale w końcu to Ty tutaj jesteś guru od HDR, nie ja (nie napisałem takiego fajnego programu, który - btw - kupiłem i używam) :-)
        Odnośnie ostrości, to wystarczy zamieścić zdjęcia w wysokiej rozdzielczości, po przybliżeniu nadal trzymają ostrość (oczywiście do odpowiedniego momentu, ale nie ot mi tu chodzi - lekkie przybliżenie i już kaszanka).

Oczywiście powyższe mają się nijak do HDR (oprócz okien), ale skoro zamieszczasz link do panoramy, to pozwoliłem sobie wyrazić moje wrażenia z obcowania z nią.
        moje foty | flickr

Komentarz

• Pebal
          Początki nałogu
          • 2009
          • 322

Zamieszczone przez m2k
          U mnie działa wolno. Stwierdzam fakt :-) Mam Ci nagrać video, jak animacja jest poklatkowa?
          Ok, ale to przecież nie jest wina panoramy a systemu który ją wyświetla.

Zamieszczone przez m2k
          Odnośnie nawyków, to raczej nie. Kiedy łapię za obraz i przesuwam myszkę w prawo, chcę żeby mi się ta część przesunęła właśnie w prawo (i co za tym idzie chcę zobaczyć wtedy lewą część zdjęcia), tutaj jest na odwrót :-)
          Tutaj mamy do czynienia z nawigacją 3D a w tej dawno przyjęto takie właśnie założenia. Ruchy myszki odpowiadają za ruchy głowy.

Zamieszczone przez m2k
          Odnośnie krajobrazu za oknem, to jeszcze nie widziałem zdjęcia HDR, które ma przepalone fragmenty, bez względu na to, czy to jest krajobraz za oknem, czy nie.
          To wcale nie jest taka zła praktyka, szczególnie w przypadku, gdy obraz w światłach jest nieistotny w prezentowanym obrazie. Bezwzględne unikanie przepaleń wymusza zwiększenie stopnia kompresji dynamiki a to negatywnie wpływa na jakość obrazu.

Zamieszczone przez m2k
          Odnośnie ostrości, to wystarczy zamieścić zdjęcia w wysokiej rozdzielczości, po przybliżeniu nadal trzymają ostrość (oczywiście do odpowiedniego momentu, ale nie ot mi tu chodzi - lekkie przybliżenie i już kaszanka).
          Pomyśl sobie, że nie ma opcji przybliżenia i nie będziesz miał problemów z ostrością. Klasycznych zdjęć zamieszczonych w sieci też się przecież nie powiększa.

Komentarz

• m2k
            Coś już napisał
            • 2010
            • 75

OK, nie będę dalej polemizować, bo część z tych rzeczy to kwestie gustu, na które się nie polemizuje i nie przekonasz mnie, ani ja Ciebie :-)
            moje foty | flickr

Komentarz

• Pebal
              Początki nałogu
              • 2009
              • 322

Zamieszczone przez m2k
              OK, nie będę dalej polemizować, bo część z tych rzeczy to kwestie gustu, na które się nie polemizuje i nie przekonasz mnie, ani ja Ciebie :-)
              Z tym się akurat zgodzę ;-)

Komentarz

• Pebal
                Początki nałogu
                • 2009
                • 322

Dostępna jest wersja 1.3.9 programu SNS-HDR Pro/Home/Lite.

Komentarz

• Pebal
                  Początki nałogu
                  • 2009
                  • 322

Dostępna jest wersja 1.3.10 programu SNS-HDR Pro/Home/Lite.

Komentarz

• Pebal
                    Początki nałogu
                    • 2009
                    • 322

Dostępna jest wersja 1.3.12 programu SNS-HDR Pro/Home/Lite.

Komentarz

• Pebal
                      Początki nałogu
                      • 2009
                      • 322

Dostępna jest wersja 1.3.13 programu SNS-HDR Pro/Home.

Komentarz

• m2k
                        Coś już napisał
                        • 2010
                        • 75

Zamieszczone przez Pebal
                        Dostępna jest wersja 1.3.13 programu SNS-HDR Pro/Home.
                        Pebal, czy zamierzasz poprawić w którejś z kolejnej wersji programu taką przykrą niedogodność, która występuje podczas łączenia zdjęć, na których są dość silne światła (przykład poniżej), a która polega na tym, że program wkleja takie ciemne obwódki do świateł. Później muszę mozolnie wymazywać je w PS :-(

moje foty | flickr

Komentarz

• Pebal
                          Początki nałogu
                          • 2009
                          • 322

Nie spotkałem się jeszcze z tak skrajnym przypadkiem. Możesz mi pokazać jak wyglądają źródłowe ekspozycje?

Komentarz

• m2k
                            Coś już napisał
                            • 2010
                            • 75

Jasne, mogę Ci wysłać cropy źródłowych ekspozycji, całość (dużo waży, bo to z 5D MKII), bądź zmniejszone - jak wolisz. Daj znać, najlepiej chyba na priva?
                            Praktycznie podczas każdego składania nocnych landscape'ów mam taki efekt. Ostatnio pasjonują mnie takie zdjęcia, więc problem w kółko wraca.
                            moje foty | flickr

Komentarz

• Pebal
                              Początki nałogu
                              • 2009
                              • 322

Dzięki, poszło na priva.

Komentarz

• Pebal
                                Początki nałogu
                                • 2009
                                • 322

Ciemne obwódki w światłach są tym większe im większa jest wartość parametru “Shadows”. Nie mogę zmienić tego stanu rzeczy, gdyż parametr “Shadows” działałby gorzej. Takie obwódki można redukować parametrem “Highlights Protection”, ustawiając ten parametr w pozycji ujemnej. W przypadku gdy obwódki występują w obszarze koloru, można je także redukować krzywymi parametru “Lights Brightness”.

Komentarz

Pracuję...