Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
aktualnie jest tak
z prawego CTRL+C i CTLR+V pojawia się komunikat o wykryciu duplikatów pliów
a co z nimi dalej?
mozna zapisać jako projekt z rozszerzeniem *.mcp
a chciałbym mieć cały projekt zapisany w osobnym katalogu z nazwami IMG_xxxx_01 IMG_xxxx_02 dla kolejnej kopii tego samego pliku
"Projekt" jest listą plików, którą sobie można sukcesywnie przerzucać do edytora, najlepiej przy pomocy opcji "przenieś do edycji". Wtedy zdjęcie po otworzeniu w edytorze zniknie z projektu.
Główne założenia są dwa:
1. Tworzymy listę do zrobienia, obrabiamy kilka plików i zapisujemy sobie projekt z tym co pozostało do obróbki żeby za jakiś czas do tego wrócić.
2. Tworzymy listę, łączymy ze sobą pliki zrobione bracketingiem ekspozycji i odpalamy przetwarzanie wsadowe (wersja 1.4)
Twój pomysł żeby pliki projektu zostały gdzieś skopiowane i do tego z wyborem opcji o zmianie nazwy podoba mi się i zrobię to w Explorerze.
Tak na marginesie, dwukrotnym kliknięciem szybko przerzuca się pliki do okna projektu i tak samo z niego szybko przenosi się do edytora.
każdy plik z rózną obróbką
img_09558 kolor
img_09558 bw
img_09586 kolor
img_09586 bw
każdy plik zapisałem do docelowego katalogu plików już obrobionych
ale nadal mam w projekcie 4 pliki wyjściowe
za pół godziny po większej ilości plików nie będę wiedział czy zostały już obrobione/zapisane wersje finalne
może jest szansa jakoś te już przetworzone w projekcie oznaczyć?
tak na szybko wrzucam uwagi siedzą przy okazji przy sporej ilości fotek
np wrzucam 40 fot do projektu wrzuciłem do Mahinery 18 i 32
zapisuję projekt w *.mcp
wracam do niego za 2 dni i nie wiem które były robione
może za bardzo kombinuję chcąc sobie ułatwić pracę w explorerze bez potrzeby przeglądania katalogu z plikami już przetworzonymi i sprawdzania ich nr nazw i porównywania z tymi w projekcie
Fakt większość razy i tka będziemy pracować nad 1 czy kilkoma kadrami
każdy plik zapisałem do docelowego katalogu plików już obrobionych
ale nadal mam w projekcie 4 pliki wyjściowe
za pół godziny po większej ilości plików nie będę wiedział czy zostały już obrobione/zapisane wersje finalne
może jest szansa jakoś te już przetworzone w projekcie oznaczyć?
tak na szybko wrzucam uwagi siedzą przy okazji przy sporej ilości fotek
np wrzucam 40 fot do projektu wrzuciłem do Mahinery 18 i 32
zapisuję projekt w *.mcp
wracam do niego za 2 dni i nie wiem które były robione
może za bardzo kombinuję chcąc sobie ułatwić pracę w explorerze bez potrzeby przeglądania katalogu z plikami już przetworzonymi i sprawdzania ich nr nazw i porównywania z tymi w projekcie
Wymyśliłem to sobie tak, że obrobione zdjęcia w projekcie się usuwa więc nie ma potrzeby ich oznaczania. Czyli najprościej użyć opcji "przenieś do edycji", wtedy plik po przeniesieniu do edytora zostanie z projektu usunięty.
Ogólna idea jest taka że po obrobieniu wszystkiego lista plików w projekcie zostaje pusta czyli że pliki znikają z projektu wraz z obróbką.
W podanym przez ciebie przykładzie po wrzuceniu plików 18 i 32 do edytora, pliki te z projektu usuwasz sam lub używasz opcji "przenieś do edycji" żeby zostały usunięte automatycznie.
aa ok proste i jasne
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
otworzyłem explorera
wrzuciłem pliki do projektu
pierwszy plik -> przenieś do edycji
otworzyło machinery
obrobiłem plik zapisałem
przeszedłem do explorera
plik zniknął z projektu - GIT
zaznaczyłem wszystkie -> przenieś do edycji
i wywaliło mi takie cuś
ok już wiem dlaczego
zaznaczone pliki to musi być ten sam kadr
to mam jeszcze takie coś z racji że hdrów nie robię a mam kilka kadrów do obróbki
wolałbym aby po zaznaczeniu plików i wciśnięciu -> przejdź do edycji lub czegokolwiek innego nowego np "wrzucaj seryjnie", po zapisaniu aktualnie obrabianego otwierało mi się z automatu kolejne z projektu
Ostatnio edytowany przez enter; 3349.
Powód: Automerged Doublepost
Problem namierzony, dzięki.
Błąd wywala jak suma długości ścieżek zaznaczonych plików przekroczy 8192 znaków. Może zmienię trochę filozofię: pliki z bracketingu (HDR) trzeba będzie złączyć żeby razem wczytać do edytora a przerzucanie kliku zaznaczonych plików będzie się odbywać tak jak piszesz czyli po kolei.
Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.
Powód: Automerged Doublepost
Czasem mi ludzie zgłaszają taki problem i nie wiem skąd on się bierze. Plik na serwerze jest w całości.
Wygląda to na błąd przy pobieraniu pliku. Spróbuj pobrać jeszcze raz, najlepiej inną przeglądarką.
wolałbym aby po zaznaczeniu plików i wciśnięciu -> przejdź do edycji lub czegokolwiek innego nowego np "wrzucaj seryjnie", po zapisaniu aktualnie obrabianego otwierało mi się z automatu kolejne z projektu
Rozwiązałem to jeszcze inaczej. Do edytora dorobiłem opcję "Pobierz z Projektu", która wyciąga pierwszy obraz (lub złączone obrazy jeśli bracketing) i jeśli wczyta się bez błędów to z projektu usuwa. W ten sposób można sobie przygotować w Explorerze listę do zrobienia a następnie działać już tylko edytorem.
Przy okazji poprawiłem ten błąd wywalania się programu kiedy przerzucało się do edytora kilkanaście złączonych plików.
Czasem mi ludzie zgłaszają taki problem i nie wiem skąd on się bierze. Plik na serwerze jest w całości.
Wygląda to na błąd przy pobieraniu pliku. Spróbuj pobrać jeszcze raz, najlepiej inną przeglądarką.
Przydałoby się publikowanie może md5checksum w release notes, wtedy każdy mógłby taki plik sobie sprawdzić.
"Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ... ... mój zestaw...
mozna zapisać jako projekt z rozszerzeniem *.mcp
a chciałbym mieć cały projekt zapisany w osobnym katalogu z nazwami IMG_xxxx_01 IMG_xxxx_02 dla kolejnej kopii tego samego pliku
Bez zmiany nazwy coś takiego można zrobić już teraz. Wrzucasz pliki do projektu, mogą być z różnych katalogów. Zaznaczasz wszystko i wciskasz Ctrl+C (kopiuj z menu kontekstowego). Przechodzisz do pulpitu windows, otwierasz sobie jakiś katalog i wciskasz Ctrl+V (wklej z menu kontekstowego). Dokładnie to samo możesz też zrobić operacją drag&drop.
z tym to problemu niet chociaż częściowo sobie z duplikatami radzę po zmianie tej ostatniej że edytor pobiera z explorera - po prostu zmieniam w 2 pliku nazwę - i tak go osobno zapisuję a dodanie _1 czy _2 tak nie męczy
Udostępniłem 1.3.9 beta 3
Dodałem funkcję auto-poziomy, która rozciąga obrazek na histogramie po przejściu wszystkich filtrów.
Machinery Explorer wyświetla nazwy obiektywów Canona zapisane w plikach RAW i JPG.
Komentarz