Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam serdecznie wszystkich.
Może ktoś kto ma opanowanego LR będzie wstanie mi pomóc.
Mianowicie chodzi o to, iż po reinstalce systemu LR nie pamięta wyedytowanych wcześniej RAWów - tzn naniesionych zmian.
Folder Cache był i jest na innej partycji i jest zachowany ale mimo, że wskazałem go LR zmiany nie są pokazywane a jedynie surowe RAW'y.
Czy powinienem coś wyeksportować przed formatem o czym nie wiedziałem?
Wcześniej używałem CR i nie było kłopotu gdyż obok Raw tworzony plik xmp w który wsio się zawierało a tu nic nie ma.
Dzięki z góry za ewentualne wskazówki.
"Ups" przysłowiowe, bo w tym pliku, a właściwie bazie danych, są wszystkie informacje o obróbce zdjęć.
Lightroom tworzy pliki xmp na żądanie (można też bodajże zaznaczyć, żeby zawsze tworzył), zapisuje bezpośrednio jedynie w DNG. Domyślnie jednak wszystko jest przechowywane w pliku (plikach) katalogów.
Chyba, że pisząc "cache" masz na myśli ten plik ("coś tam".lrcat).
Nic poza cach'em nie ruszałem - bo nie wiedziałem, że należy.
Przyzwyczajenie z CR że tworzy się xmp i o niczym pamiętać nie muszę chyba mnie zgubiło
LR przechowuje dane o obrabianych RAWach w swoim katalogu lub katalogach (domyślnie chyba w Documents and Settings\USER\Moje dokumenty\Moje obrazy\Adobe; warto przenieść gdzieś indziej, ale to już wiesz ). Żeby eksportował również do XMP, należy to zaznaczyć w opcjach katalogu (Edit/Catalog Settings/Metadata/Automaticly write changes into XMP). Nie zauważyłeś strzałeczek nad miniaturami edytowanych plików?
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
"Ups" przysłowiowe, bo w tym pliku, a właściwie bazie danych, są wszystkie informacje o obróbce zdjęć.
Lightroom tworzy pliki xmp na żądanie (można też bodajże zaznaczyć, żeby zawsze tworzył), zapisuje bezpośrednio jedynie w DNG. Domyślnie jednak wszystko jest przechowywane w pliku (plikach) katalogów.
Chyba, że pisząc "cache" masz na myśli ten plik ("coś tam".lrcat).
Mówisz pewnie o tym, który standardowo tworzony jest w C:\Documents and Settings\Administrator\Moje dokumenty\Moje obrazy\Lightroom
Po co więc jest cache - bez sensu.
Można zrobić tak, że będzie tworzył xmp do każdej foty?
Chyba wtedy jest jest bezstresowo.
Może jednak ktoś coś wymyśli - tyle roboty w plecy
LR przechowuje dane o obrabianych RAWach w swoim katalogu lub katalogach (domyślnie chyba w Documents and Settings\USER\Moje dokumenty\Moje obrazy\Adobe; warto przenieść gdzieś indziej, ale to już wiesz ). Żeby eksportował również do XMP, należy to zaznaczyć w opcjach katalogu (Edit/Catalog Settings/Metadata/Automaticly write changes into XMP). Nie zauważyłeś strzałeczek nad miniaturami edytowanych plików?
Dopiero poznaję LR no i najwyraźniej teraz jeszcze bardziej go poznam - już sam nie wiem kurde czy śmiać się z własnej głupoty, czy też płakać.Myślałem że cache jest właśnie po to by później bezproblemowo odtworzyć zmiany w Rawach ale widać myliłem się.
Mówisz pewnie o tym, który standardowo tworzony jest w C:\Documents and Settings\Administrator\Moje dokumenty\Moje obrazy\Lightroom
Jak już balulik powyżej napisał, tak chodzi o ten ("Administrator" opcjonalnie oczywiście).
Chociaż zapewne "po ptokach" (no chyba że nie robiłeś dokładnego formatu i masz możliwość przelecenia dysku czymś do odzyskiwania danych), że można ustawić przypomnienie o robieniu back-up'u katalogów (w opcjach katalogów, na zakładce General).
Cache to cache zawiera podglądówki obrazków ale nie "recepty" na ich wołanie.
EDIT: Ten plik w user->obrazy->lightroom z rozszerzeniem LRCAT trzeba było skopiować.
Teraz już jestem mądrzejszy.
Hehe szkoda, że nie wiedziałem tego przed formatem
Ale cóż, zapewne jak obrobię ponownie te fotki to bliżej poznam soft więc nie ma tego złego coby na dobre nie wyszło :rolleyes:
A widzisz. Tyle razy Ci mowilem uzytkownikow dzieli sie na 2 grupy - tych co robia backup i tych co beda go robic. Sorki ale nie bylo mnie dlatego nie bylo mnie na skype.
Lightroom trzyma dane z obreazkami w pliki .lcat (jest on umieszczony zazwyczaj
XP: $hosmedrive$\%documents and settings%\%username%\My Pictures\Lightroom
Vista: $hosmedrive$\%Users%\%username%\My Pictures\Lightroom)
Cache to cache - preview obrazkow (nawet jak usuniesz obrazki z dysku a nie wywalisz ich z Lightroom'a to i tak bedziesz obrazki widzial) jak Janusz Body mowi.
Co jakis czas Lightroom pyta uzytkownika o backup. Zawsze warto zrobic.
Teraz to juz za pozno. Na przyszlosc nawet jak zrobisz "formacik" to nie ma sie czego bac. Kopiujesz z powrotem katalog Lightroom'a i jak masz nawet fotki w innym katalogu to zawsze mozna wskazac inny katalog gdzie one sa (inny dysk - siecowy jak ktos ma - czyli Ty swojego QNap'a - gdziekolwiek trzymasz zdjecia). Niestety katalog Lightrooma trzeba backupowac. Dodatkowo mozna zmienic tego ustawienia (sa ludzie na forum, ktorzy biadola ze ciagle wyskakuje okienko i pyta sie czy zrobic backup). Zeby zmienic czestotliwosc backup'u biblioteki w lightroomie idziesz do Edit > Catalog options > i tam masz sekcje BACKUP. DOmyslnie jest "Once a week upon starting lightroom". Mysle ze jest to sensowne rozwiazanie - raz w tygoddniu jest wystarczajaco (jak dla mnie). Ci co zarabiaja na chleb i nie chca stracic dnia roboty - niech robia czesciej. Ja z tym moge zyc ( i tak robie backup danych kompa bardzo regularnie - tak wie mnie to nie dotyczy).
Jesli Twoj katalog jest "sporawy" a chcesz zaoszczedzic miejssca mozesz "recznie" usunac stare backupy. Backup jest robiony w $home_drive$:\Users\%username%\Pictures\Lightroom\ Backups. z 3-4 kopie to moim zdaniem dobrze jest. Katalog tez nie jest olbrzymich rozmiarow - kilka setek MB przy 20.000. W dzisiejszej erze "opaslych" dyskow mozna powiedziec ze znikome.
Niestety niedawno zaczales z Lightroomem (wspale narzedzie katalogujace .........) i miales 1 porazke. Bedzie juz tylko lepiej
Cache to cache - preview obrazkow (nawet jak usuniesz obrazki z dysku a nie wywalisz ich z Lightroom'a to i tak bedziesz obrazki widzial) jak Janusz Body mowi.
Nie do końca - podglądy plików są w folderze 'NAZWA_KATALOGU Previews.lrdata', który siedzi obok pliku katalogu. w Cache są dane podręczne używane w czasie obróbki zdjęć - taki 'scratch disk' Lightroomowy.
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
Komentarz