Lightroom a rawy po reinstalce systemu

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12226

Zamieszczone przez bakulik
    A widziałeś, gdzie on te backupy trzyma?
    tak. E:\cache\lightroom\akustyk\Backups, czyli tam gdzie mu kazalem. druga kopia robiona recznie na dysku zewnetrznym

po raz kolejny do znudzenia bede powtarzal: uzytkownicy komputerow dziela sie na dwie grupy: tych co robia backupy i tych, ktorzy ich jeszcze nie robia. kwestia tylko kiedy i jak bolesne bedzie dolaczenie do tej pierwszej grupy.
    www albo tez flickr

Komentarz

• bakulik
      Uzależniony
      • 2005
      • 767

Zamieszczone przez akustyk
      tak. E:\cache\lightroom\akustyk\Backups, czyli tam gdzie mu kazalem. druga kopia robiona recznie na dysku zewnetrznym
      No tak, ale czy to nie jest zaraz obok katalogu 'roboczego'? Jeśli padnie Ci ten dysk lub go sformatujesz, to kopie zapasowe znikają razem z katalogiem. No chyba że znalazłeś jakiś sposób, żeby backupy były gdzieś indziej, niż katalog, bo przyznam się, że nie odkryłem takiej opcji w menu...

po raz kolejny do znudzenia bede powtarzal: uzytkownicy komputerow dziela sie na dwie grupy: tych co robia backupy i tych, ktorzy ich jeszcze nie robia. kwestia tylko kiedy i jak bolesne bedzie dolaczenie do tej pierwszej grupy.
      Nie ulega wątpliwości, że kopia zapasowa krytycznych plików jest niezbędna. Najlepiej taka, którą przechowuje się pod innymi współrzędnymi geograficznymi, niż oryginał.
      Pozdrawiam
      Łukasz Bakuła
      „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12226

No tak, ale czy to nie jest zaraz obok katalogu 'roboczego'? Jeśli padnie Ci ten dysk lub go sformatujesz, to kopie zapasowe znikają razem z katalogiem. No chyba że znalazłeś jakiś sposób, żeby backupy były gdzieś indziej, niż katalog, bo przyznam się, że nie odkryłem takiej opcji w menu...
        nie zagladalem, ale pamietam o kopiowaniu na dysk raz na jakis czas, wiec mi nie przeszkadza ta sama lokalizacja.

inna kwestia, ze zawsze i bezwzglednie mam wlaczone zapisywanie xmp. zdecydowanie wole takie rozwiazanie niz jakies pontegrowane, nieprzezroczyste molochowate pliki, z ktorych w razie usrania sie katalogu nic nie wyciagne

Najlepiej taka, którą przechowuje się pod innymi współrzędnymi geograficznymi, niż oryginał.
        tylko i wylacznie taka. i nie jedna a dwie

a opinie o mojej domniemanej paranoicznosci proponuje wstrzymac. do pierwszej padaki danych
        www albo tez flickr

Komentarz

• alfsky
          Bywalec
          • 2007
          • 106

Zamieszczone przez mor_feusz
          Lightroom trzyma dane z obreazkami w pliki .lcat (jest on umieszczony zazwyczaj
          XP: $hosmedrive$\%documents and settings%\%username%\My Pictures\Lightroom
          Vista: $hosmedrive$\%Users%\%username%\My Pictures\Lightroom)
          Cache to cache - preview obrazkow (nawet jak usuniesz obrazki z dysku a nie wywalisz ich z Lightroom'a to i tak bedziesz obrazki widzial) jak Janusz Body mowi.
          Widzieć widział. A jak Je odzyskać? Eksport nie działa.
          Rawy były na osobnym dysku, któremu się padło tak że chłopaki z ontracka wymiękli.
          Jedyne co zostało po zdjęciach to ten preview. Tylko jak go zapisać?

Komentarz

• borkomar
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1083

Bez przesady - mam backup całego dysku prócz C gdyż jak pisałem nie wiedziałem, że LR tworzy sobie coś prócz wspomnianego cash - pośpiech oraz przyzwyczajenie do CR gdzie tworzone xmp wsio zawiera i nie musiałem o tym myśleć i tyle.
            Teraz będę bardziej świadomym użytkownikiem LR
            5D +

Komentarz

• tmaciak
              Uzależniony
              • 2006
              • 610

inna kwestia, ze zawsze i bezwzglednie mam wlaczone zapisywanie xmp
              Pytanko, czy zauważyłeś jakiś negatywny wpływ na wydajność LR przy takim rozwiązaniu?
              Pozdrawiam, Tomek
              Canon S-120PC II

Komentarz

• bakulik
                Uzależniony
                • 2005
                • 767

Zamieszczone przez tmaciak
                Pytanko, czy zauważyłeś jakiś negatywny wpływ na wydajność LR przy takim rozwiązaniu?
                Ja zapisuję dane do XML ręcznie, tzn. Ctrl+A - Ctrl+S. Lub samo Ctrl+S w czasie obróbki. Taki odruch z programów biurowych.

Automat w czasie obróbki nie zwalniał programu za bardzo, ale np. w czasie wpisywania metadanych widoczne były przestoje, gdy po każdym wypełnionym polu coś zapisywał, zwłaszcza gdy edytowałem je dla wszystkich zdjęć naraz.
                Ostatnio edytowany przez bakulik; 3689.
                Pozdrawiam
                Łukasz Bakuła
                „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• akustyk
                  gajowy
                  • 2004
                  • 12226

Zamieszczone przez tmaciak
                  nie probowalem nigdy inaczej, wiec nie mam jak ocenic. przy czym, de facto, moj LR potrafi momentami przymulac, ale dotyczy to roznych operacji, niekoniecznie zwiazanych z wczytywaniem recept.

realnie, to jestem paranoikiem jesli chodzi o moje zdjecia i wszelkie zagadnienia typu wydajnosc rozwazam zawsze w dalszej kolejnosci. priorytetem jest pewnosc, ze za 5-10 lat otworze te same RAW-y z takimi samymi korekcjami. XMP w razie koniecznosci bede mogl recznie otworzyc i odczytac, a to zawsze lepiej niz nie moc nic sprawdzic.
                  www albo tez flickr

Komentarz

• tmaciak
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 610

Mnie tez niepokoi przechowywanie recept w jednym pliku, nawet jeśli te recepty dużo warte nie są spróbuję zatem włączyć automatyczne tworzenie xmp.
                    Pozdrawiam, Tomek
                    Canon S-120PC II

Komentarz

• dr11
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1143

Ja wybralem sposob .dng. Nie trzeba sie martwic wowczas o .xmp. Pewnie ma on swoje wady, ale jak na razie nie ujawnily mi sie.
                      .

Komentarz

Pracuję...