Lightroom - czy warto?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rjr

Dzięki wszystkim za odpowiedź.
    Mimo, że tak gorącą dyskusją namieszaliście mi strasznie w głowie, to zdecydowałem się na zakup i co najważniejsze, NIE ŻAŁUJĘ. Co prawda nie poznałem jeszcze do końca wszystkich jego możliwości, ale już śmiem twierdzić, że jest genialny.
    Pozdrawiam wszystkich

Komentarz

• SebaWolf
      Początki nałogu
      • 2006
      • 324

Nie będę tworzył nowego wątku, więc podepnę się pod ten.
      Zamierzam zmienić płytę i proca w moim komputerze, niestety ta przyjemność opłacona będzie ponowną instalacją systemu (Windows XP), instalację postanowiłem zrobić na nowym dysku i tu się zaczyna problem.
      Rozumiem że należy zrobić backup w LR, gdzieś tam utworzy się plik który należy zgrać i zamieścić w tym samym miejscu na nowym dysku /przed czy po instalacji LR ? / Czy pliki CR2 muszą znaleść się podobnie jak na starym dysku na partycji E: w tych samych katalogach i czy nie stracę ustawień dokonanych na plikach, stworzonych kolekcji, ratingów itp. ??
      Jeśli ktoś przerabiał już ten temacik proszę o podpowiedz co i jak po kolei żeby nie narobić sobie kłopotów.

Komentarz

• tom517
        Początki nałogu
        • 2007
        • 495

wystarczy mieć ten plik, u mnie pamietam chyba nawet sam wyczail gdzie on jest podczas instalacji (akurat byl na pulpicie), ale w kazdej chwili mozesz zmienic polozenie pliku bazy i wskazac ktory wybrac.

Komentarz

• SebaWolf
          Początki nałogu
          • 2006
          • 324

Zamieszczone przez tom517
          wystarczy mieć ten plik, u mnie pamietam chyba nawet sam wyczail gdzie on jest podczas instalacji (akurat byl na pulpicie), ale w kazdej chwili mozesz zmienic polozenie pliku bazy i wskazac ktory wybrac.
          a co z plikami CR2 czy muszą znaleść się na tej samej partycji i w tych samych folderach, czy niekoniecznie ?

Komentarz

• wojkij
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1915

Niekoniecznie ale wszystkie katalogi bedziesz musial mu "recznie" pokazac: )
            www.kwapisz.org

Komentarz

• focus
              Bywalec
              • 2006
              • 182

Zamieszczone przez Janusz Body
              LR nie ma jednego narzędzia więcej niż CS3+Bridge żeby uzasadnić kupno LR. Dokładnie wszystkie narzędzia są w Bridgeu włącznie ze slideshow - również mocno rozbudowanym.
              no cóż, jeszcze go nie kupiłem, bo zabieram się do testowania Aperture, ale nie znalazłem programu dzięki, któremu mogę zrobić galerię web w takiej jakości jak dzięki LR
              ale być może wynika to tylko z mojej niewiedzy, dlatego będę wdzięczny za sugestie

inna sprawa, że faktycznie irytuje mnie konieczność importowania czegoś do programu, a tym samych zajmowanie kolejnej przestrzeni na dysku.

Komentarz

• Zigi
                Uzależniony
                • 2005
                • 532

Cały plus takiego rozwiązania polega na tym iż zachowujesz cały czas źródłowy plik. I wcale nie musisz tegoż kopiować. Możesz wybrać import z danej lokacji i wtedy jedynie dane o zmianach i podgląd dodawane są do katalogu.
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                Co do kopiowania ze starego dysku na nowy to opcja eksport as catalog przenosi i ustawienia i pliki źródłowe. Potem wystarczy się podpiąć programem pod ten katalog i mamy calutki zbiór bez dodatkowych kombinacji.
                Ostatnio edytowany przez Zigi; 2545. Powód: Automerged Doublepost
                40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
                Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Komentarz

• Richie
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 625

Zamieszczone przez grzbiet
                  Uważam, że nie warto. C1 dołączny do kart SanDiska jest wystarczający. Chyba, że jestes profesjonalistą... no ale wtedy nie byłbyś autorem tego wątku.

P.S. Wielokrotnie zmuszałem się do DPP, ale jakoś mi nie leży.

P.S. Wielokrotnie zmuszałem się do C1, ale jakoś mi nie leży . Zostaję przy DPP.
                  Richie
                  FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Komentarz

• s..
                    Coś już napisał
                    • 2005
                    • 99

Zamieszczone przez mtata
                    Ponieważ nie znalazłem aktualnego wątku, pozwolę się podpiąć pod ten

Pytanie do Mac-userów: jak byście porównali Lightroom do Aperture w wersji 2?

Wkrótce przesiadam się z Win na Mac. Do tej pory do obróbki materiału zdjęciowego używałem: iView Media Pro - katalogwanie i selekcja, C1 - korekcja i wołanie RAW, PS - resize, korekty, retusz itp. Przy zmianie systemu muszę na nowo zbudować swój zestaw narzędzi i rozważam opcję jakiegoś kombajnu (z PS na końcu) zamiast kilku oddzielnych programów. Co polecacie?
                    inny mac user odpowiada - aperture 2 - przez pewnien czas porownywalem lr i aperture - ze wzgeldow subiektywnych wybralem programik apple'a
                    2 puszki, pare sloikow i obgryzione jablko do pracy
                    moje wypociny, moje studio - "trzy sześć studio", fotograf na ślub - wrocław

Komentarz

• rasta
                      Dopiero zaczyna
                      • 2007
                      • 37

jak dla mnie LR jest rewelacją, jedyną wadą jest to że nie działa na windows2000 którego używam na "dużym" komputerze. DO tej pory działałem na DPP ale przy mojej pracy i tysiącach zdjęć z różnych lokacji posortowanie tego było udręką.
                      Canon dodaje program "ZoomBrowser" i był by prawie idealny do katalogowania zdjęć, gdyby nie to że nie obsługuje bezpośrednio edycji rawów. Napisaliście że LR źle sobie radzi z odszumianiem i wyostrzaniem a mnie rezultaty tych funkcji zadowalają, praktycznie nie używam ich ;D Tak więc LR jest wpisany na moją listę zakupów razem z nowym komputerem, ale poczekam na wersje 2.0

Komentarz

• iREM
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 951

Zamieszczone przez s..
                        inny mac user odpowiada - aperture 2 - przez pewnien czas porownywalem lr i aperture - ze wzgeldow subiektywnych wybralem programik apple'a
                        Aperture jest dla mnie jak system Nikona a LR jest jak system Canona.
                        Taka osobista analogia. A tak na serio to uwielbiam pokoiki LR, kolejność ustawienia narzędzi (rzadko ją zmieniam w praktyce) oraz... małe kółeczko. Photoshop z obsługą krzywych nie umywa się do obsługi poprzez "kółeczko". :-)
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        Zamieszczone przez rasta
                        Napisaliście że LR źle sobie radzi z odszumianiem i wyostrzaniem a mnie rezultaty tych funkcji zadowalają
                        Mnie - nie zadowalają, ale od czego są aplety photoszopa jako postprocesy? Działa to genialnie i bezboleśnie :-)
                        Ostatnio edytowany przez iREM; 3293. Powód: Automerged Doublepost
                        Wszystko można zrobić lepiej.
                        www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• rasta
                          Dopiero zaczyna
                          • 2007
                          • 37

Z tym wyostrzaniem to jest tak że jak chce robić odbitki na papierze to wolę nie kombinować z nim, natomiast jak umieszczam fotki na stronie www to skaluje sobie w irfanview z lekkim wyostrzaniem i jest cacy. Aktualnie testuje wersja LR 2.0 i muszę przyznać ze chodzi sprawniej, czekam na premierę i kupuję
                          Kupował ktoś produkty adobe przez ich sklep w necie ? przyznam ze cena jest znośna w porównaniu do Polskiego dystrybutora, tylko czy będą chcieli sprzedać mieszkańcowi naszego pięknego kraju ;D?

Komentarz

• Krzychu
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 3611

Zamieszczone przez rasta
                            tylko czy będą chcieli sprzedać mieszkańcowi naszego pięknego kraju ;D?
                            Spróbuj - zabezpieczyli się przed tym i sklep z cenami w $ jest US & Canada Only
                            Pozdrowienia,
                            KZ
                            KZ Aviation Photography

Komentarz

• Myszoor
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 149

Zamieszczone przez Vitez
                              Ewentualnie wygodnictwo.
                              Sugerujesz kupę darmowych narzędzi. A wtedy naprawdę trzeba sobie to wszystko poustawiać i zorganizować.
                              Tomek, to nie jest wygodnictwo tylko dobra organizacja pracy - a to co proponuje Janusz takiego workfloła rozwala dokumentnie. Wiem bo kiedyś robiłem różne rzeczy w różnych programach - to chore. Znam ludzi którzy kiedyś pracowali w C1 i teraz - po kilku miesiącach używania LRa zastanawiają sie jak to możliwe, że tego C1 tykali. Z resztą mam podobne doświadczenia a LR pozwala mi po prostu maksymalnie efektywnie zintegorwać środowisko pracy. Potęga LR (czy Aperture - bo to ta sama filozofia) jest odczuwalna dopiero przy prac z tysiącami zdjeć z na przykład jednego eventu, jak ktoś jest "detalistą" to dla niego LR to zbytek.
                              (korpus + kit-zoom + krótki tele-zoom + flesz) + (korpus + szeroki-zoom + kit-zoom) + (statyw + monopod) + (błyskograty 2x0.5KW + pudełka + antenki) + (plecak + torby: duża i mała) + 28Gb CF + laptok
                              => www.MysiaPercTeam.tk | www.Kanu.pl | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | Blog (niekoniecznie) ślubny

Komentarz

• akustyk
                                gajowy
                                • 2004
                                • 12226

po latach pracy z ACR/Bridge przesiadlem sie niedawno na LR. i powiem szczerze,
                                ze LR to jest to o co chodzi, jesli nie traktuje sie swojej bazy zdjec jako worka z plikami,
                                tylko jako pewna baze danych, ktora trzeba sie efektywnie poslugiwac. LR daje
                                fantastyczny komfort zarzadzania sesjami zdjeciowymi i zarzadzania doborem
                                parametrow konwersji (slynne presety).

na youtube dostepny jest fajny poradnik opisujacy workflow w LR. polecam przejrzec
                                i pomyslec o swojej pracy.

pisze to z perspektywy czlowieka, ktory ma w bazie moze z 50.000 zdjec
                                z setek sesji i ktory regularnie musi czegos poszukac, wywolac, wyslac.
                                plus na biezaco wywolywac to co robi ACR/Bridge to fajne zestawienie,
                                ale LR ma duzo wyzszy komfort pracy.
                                www albo tez flickr

Komentarz

Pracuję...