Lightroom - czy warto?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rjr

Lightroom - czy warto?

Pytanie jak w temacie - warto wydać 1k?
    Pozdrawiam
  • Kolaj
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 3293

Moim skromnym zdaniem, cena za LR jest trochę zbyt wygórowana w porównaniu do cen innych, liczących się programów służących do wywoływania RAW-ów. Ale nie pytaj, który z nich jest najlepszy. To kwestia gustu i przyzwyczajenia.

Komentarz

• marekb
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2273

tylko, że niektórzy radzą sobie w LR od początku do końca - bez psa... Czyżby napewno...??

Komentarz

• arturs
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 4196

IMHO zdecydowanie lepiej kupić C1
        5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Kolaj
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 3293

Ale co "czyżby na pewno"? Że niektórym wystarcza umiejętne wywoływanie rawów i nie potrzebują maskowania, warstw itp, to jaki ma to związek? Funkcjonalność LR nie wykracza poza zaawansowane wywoływanie rawów, podobnie zresztą, jak w przypadku innych softów. Mam "na stanie" LR, C1, Bibble Pro i RawShooter Pro. Najbardziej przypadł mi do gustu C1 i właściwie tylko jego używam. I jeśli nie trzeba wykonywać żadnych złożonych prac, to nie odpalam innego programu do obróbki zdjęć.

Komentarz

• jinks
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2178

canonnowskie DPP + CS3(lub elements). A czy twoja opcja jest dobra najlepiej sprawdzić samemu ściągając triala
            Miłego dnia
            moja www

Komentarz

• grzbiet
              Bywalec
              • 2006
              • 180

Uważam, że nie warto. C1 dołączny do kart SanDiska jest wystarczający. Chyba, że jestes profesjonalistą... no ale wtedy nie byłbyś autorem tego wątku.

P.S. Wielokrotnie zmuszałem się do DPP, ale jakoś mi nie leży.

Komentarz

• Kolaj
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 3293

Zamieszczone przez grzbiet
                Chyba, że jestes profesjonalistą...
                Prawdę rzekłszy, to nie wiem, co takiego PROFESJONALNEGO ma LR, czego by nie było w innych programach i co by go jakoś szczególnie wyróżniało jako produkt dla profesjonalistów.

Komentarz

• Canclerz
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 141

Kwestia gustu, ja nie potrafię już bez niego żyć .
                  Wcześniej byłem zachwycony C1 LE, odszedł na zawsze...
                  Smiena 8M

Komentarz

• drrrl
                    Coś już napisał
                    • 2004
                    • 94

Ja uważam że warto, i to nie ze względu na możliwości modułu do wywoływania, tylko na moduł Library, będący znakomitym narzędziem do organizacji i zarządzania zdjęciami.
                    Kupa złomu i Lightroom

Komentarz

• grzbiet
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 180

Kolaj, źle mnie zrozumiałeś. Ja stoję na stanowisku, że C1 w wersji LE jest softem wystarczającym dla amatora, nawet tego z ambicjami. Profesjonaliści zaś mają inny wybór i niekoniecznie to musi byc LR.

Komentarz

• Mellan
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1851

Odpowiem pytaniem na pytanie: a warto dać za CS3 2,5-3k?
                        Niektórzy nie żałują, mimo, że to kupa siana, ale nie ma alternatywy jeśli chcesz szybko zrobić 200-400 fotek, począwszy od RAWa, a skonczywszy na resajzie całych folderów zdjęć, nie wspominając o subtelniejszych regulacjach czy przygotowaniu epeesów do programów edycyjnych.
                        LR to nie CS3 i jego cena jest odpowiednio mniejsza. Może wiele więcej nie oferuje niż kilka tańszych, lub darmowych programów, ale zbiera wiele dobrych ocen.Pozatym mając program legalny zawsze masz świeży update od adobe, a to też jest wliczone w cenę. 1000zł to nie jest aż tak wiele, ściągnij darmowe, ściągnij triala LR i porównaj jak znajdujesz różnicę. Wtedy będziesz wiedział.
                        C-F-K - forever

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Amator: DPP + PS Elements
                          Profi: CS3

C1, Lightroom itp - to tak w pół drogi, niprzypiąłniprzyłatał

Komentarz

• werek
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 404

tak jak już zaznaczył drrrl siła Lr tkwi w calym srodowisku pracy, to nie tylko modul do wywolywania raw ale rowniez modul do tworzenia galerii, do druku ale IMHO najpotezniejszy modul edycyjny z niespotykana wczesniej w zadnym programie intuicyjnoscia (testowalem kilka i Lr wygral). jak dla mnie Lr jest programem typu "must have" - "musisz miec".

faktem jest ze przyzwyczajony jestem do narzedzi ze stajni Adobe i Lr obsluguje jakbym go znal od dziecka.

odpowiadajac na pytanie, warto wydac 1k na Lr - pod tym stwierdzeniem podpisuje sie obiema rekami
                            Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Komentarz

• BX19TRD
                              Dopiero zaczyna
                              • 2008
                              • 17

Może zainstaluj sobie wersję trialową na miesiąc i popróbuj. Ja tak zrobiłem i nie przekonał mnie. Dalej pozostaję przy DPP (za który przecież zapłaciłem razem z aparatem).
                              DPP to bardzo dobry program - nie ma tylko modułu katalogowania, ale się rozwija i być może w następnych wersjach się pojawi.
                              p o z d r a w i a m

Praktisix -> Exa Ia -> Praktica MTL5B -> EOS 500 -> EOS 30D .....

Komentarz

Pracuję...