Wywołanie rawa do celów HDR

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ewg
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1079

Nie wierzcie w cuda. Czysty HDR nie wyciągnie nic więcej z jednego RAWa niż prosta redukcja kontrastu tego RAWa.
    Są wyspecjalizowane programy (np. Photomatix) co się nazywają ogólnie HDRy, ale oprócz proporcjonalnego upychania większej rozpiętości tonalnej kilku fotek w mniejszą, jednej, stosują też pewne sztuczki, żeby kontrast fotki wydawał się duży, naruszając proporcje i relacje tonalne w zdjęciu. Tylko takie triki mogą wydobyć z pojedyńczego RAWa coś więcej, ale to tylko będzie złudzenie - bo danych nie przybędzie.
    Dlatego tylko bracketing niestety... I żadnego sportu.

Komentarz

• Shadow
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1572

HDR z RAW - problem

Pewnie już spotkaliście się z tą przypadłością. PS informuje, że nie może połączyć zdjęć wywołanych z jednego RAW-a bo jest zbyt niska rozpiętość tonalna. Dlaczego tak się dzieje ? Czy można temu zaradzić ?

Komentarz

• sniper88
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1156

Usuń exify z plikow i powinno smigac
        WWW | 500px | IG
        Semper in altum

Komentarz

• Shadow
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1572

Próbowałem. To pyta się o parametry albo EV. Ale chyba masz rację. Może źle wpisywałem. Jeszcze sprawdzę

Komentarz

• sniper88
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1156

To wpisz mu takie jakie ustawiles przy wywolywaniu RAWa i nie powinien sie juz rzucac
            WWW | 500px | IG
            Semper in altum

Komentarz

• Shadow
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1572

Kurcze a jak usunąć w ACR exifa podczas wywoływania RAW ? Pracuję też na Breeze Browser i też jakoś nie widzę takiej opcji.

Komentarz

• sniper88
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1156

Wywołujesz sobie tego RAWa na 3 sposoby (3 rozne ustawienia ekspozycji) i kazda z tych wersji zapisujesz za pomoca 'save for web'
                WWW | 500px | IG
                Semper in altum

Komentarz

• ewg
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1079

A jesteście pewni, że to co robicie nie da się uzyskać z raw bez hdr'a???

W każdym razie wg mnie teoria temu przeczy. Może niektórym tak wygodniej ale odpowiednia krzywa kontrastu powinna dać identyczny efekt. Z pustego i Salomon nie naleje. Raw ma skończoną ilość informacji i światła w nim nie przybywa ani przepały nie znikają po dotknięciu cudownej różczki wiedźmy Hader. ;-)

Komentarz

• Shadow
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1572

sniper88 ----> Tak tylko ja nie chcę dwa razy zapisywać bo mi jakość spada a foty mają iść do druku. Dlatego już od razu z RAW na JPG chciałem mieć bez exifa bo wiadomo dalej trzeba HDR-a tworzyć.

ewg----> A co proponujesz zabawa na warstwach i wymazywanie ? Za dużo roboty. Stworzenie HDR-a trwa krócej, ale i tu na krzywych trzeba się pobawić. Zresztą już robiłem taki pseudo HDR i efekt jest ciekawy, ale chcę teraz porównać z prawdziwym HDR-em. Cały czas szukam najlepszej metody na wysoko kontrastowe sceny. Gradienty w PS też były w ruchu

Komentarz

• sniper88
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1156

Jak dla mnie prawdziwy HDR to sa minimum 3 RAWy
                      Co do usuwania exifa w RAWie, to nie znam na to sposobu, za to HDRa mozesz zrobic z jednego rawa przy pomocy photomatixa bodajze
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      Zamieszczone przez ewg
                      W każdym razie wg mnie teoria temu przeczy. Może niektórym tak wygodniej ale odpowiednia krzywa kontrastu powinna dać identyczny efekt.
                      Ja nie wiem jaki efekt chce uzyskac Shadow, ale krzywymi nie uda Ci sie zrobic tego samego co robisz przy tworzeniu HDRa
                      Tak jak napisal Shadow, mozna jeszcze sprobowac maskowania (o ile sie nie myle, byloby to DRI), ale jest to strasznie upierdliwe a dodatkowo wokol krawedzi lubia sie pojawiac rozswietlenia
                      Ostatnio edytowany przez sniper88; 10488. Powód: Automerged Doublepost
                      WWW | 500px | IG
                      Semper in altum

Komentarz

• Juriko
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 485

Zamieszczone przez Shadow
                        sniper88 ----> Tak tylko ja nie chcę dwa razy zapisywać bo mi jakość spada a foty mają iść do druku. Dlatego już od razu z RAW na JPG chciałem mieć bez exifa bo wiadomo dalej trzeba HDR-a tworzyć.
                        A nie lepiej właśnie dla jakości zapisać wywołanego rawa do 16 bitowch tifów i z nich utworzyć HDR'a?
                        Exifów pozbędziesz się kopiując w photoshopie do nowego okna. Z kolei jeśli jednak chcesz jpega, to można usunąć exify za pomocą Exifer'a, lub za pomocą Opanda Power Exif.

Komentarz

• edspiner

też miałem ten problem i wiem tylko że nie przejdzie w PSie taki motyw że robisz HDR'a z jednego RAWa z różnymi EV.... to muszą by ewidentnie 3 pliki z różnymi EV już w trakcie robienie fotki (PS pewnie czyta metadata pliku i rozpoznaje EV)

Może da się to jakoś obejść ... ale nie szukałem ... jest to dla mnie ewidentnie jasne i logiczne softwaerowa zmiana EV ot nie to samo co różne EV podczas naświetlania...

Ale ten sam efekt można uzyskać w inny sposób a nie koniecznie wbudowaną funkcją "merrage to HDR" - zresztą jak wiadomo wszystko co automatyczne to kulawe...

nawet na tym forum w "szkółce fotografii..." w toruymś wątku ktośpodał linka do pisu jak uzuskac taki efekt jaki daje nam HDR

Komentarz

• sniper88
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1156

Zamieszczone przez edspiner
                            też miałem ten problem i wiem tylko że nie przejdzie w PSie taki motyw że robisz HDR'a z jednego RAWa z różnymi EV....
                            Oczywiscie ze przejdzie, jak pisalem wczesniej, usun exif i po klopocie
                            WWW | 500px | IG
                            Semper in altum

Komentarz

• mkwiek
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 862

przechodzi, nie ma problemu wystarczy usunąć dane EXIF
                              I am FX

Komentarz

• Shadow
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 1572

Zamieszczone przez edspiner

Ale ten sam efekt można uzyskać w inny sposób a nie koniecznie wbudowaną funkcją "merrage to HDR" - zresztą jak wiadomo wszystko co automatyczne to kulawe...

nawet na tym forum w "szkółce fotografii..." w toruymś wątku ktośpodał linka do pisu jak uzuskac taki efekt jaki daje nam HDR
                                Wiem robiłem inną metodą ale to nie jest taka jakość jak HDR.

Z tifem nie kombinowałem. Co do exifera to rozumiem że odpalam w nim już jpg wywołanego z RAW i wycinam exif ale co dalej ? Zapisuję ponownie plik i co znowu tracę jakość ? To mi się nie podoba

Komentarz

Pracuję...