Wywołanie rawa do celów HDR

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sniper88
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1156

Czepiasz sie strasznie tej utraty jakosci Przeciez na 95% i tak tego nie zobaczysz A jak juz Ci strasznie na tym zalezy to wywolaj rawa w acr i zapisuj spod PSa.
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Komentarz

• Juriko
      Początki nałogu
      • 2007
      • 485

Zamieszczone przez Shadow

Z tifem nie kombinowałem. Co do exifera to rozumiem że odpalam w nim już jpg wywołanego z RAW i wycinam exif ale co dalej ? Zapisuję ponownie plik i co znowu tracę jakość ? To mi się nie podoba
      Wycinanie exifa następuje bez ponownej kompresji, nie następuje ingerencja w samą bitmapę,(nie ma opcji zapisz, plik zostaje niejako automatycznie pozbawiony exifa) więc nie ma straty jakości.
      Nie ulega kwestii, że HDR z trzech rawów, czy nawet z 3 jpg'ów naświetlanych oddzielnie, da lepsze efekty, jak 3 tify, czy jpgi wyciągnięte z jednego rawa. Ale z kolei przy trudnych (kontrastowych) kadrach, szybciej można osiągnąć prawidłowe zdjęcie z tak sztucznie spreparowanego HDR'a, niż poprzez tradycyjne wywołanie jednego RAW'a i jego dalszą obróbkę w programie graficznym.

Komentarz

• Shadow
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1572

Jeśli tak to sprawdzę tego exifera. Co do kilku RAW-ów to wiadoma sprawa. Ale niestety są sytuacje że zrobiło się fotkę tylko raz i teraz trzeba poprawić co nieco. Skok o 2EV w zupełności mi wystarczy. Wszystkie informacje o światłach i cieniach są w tym RAW-ie. Trzeba tylko je wyciągnąć i posklejać w jeden obraz. Dziwne dla mnie jest że ACR nie ma w opcji przed zapisem do JPG fajeczki do odhaczenia z exifem czy bez. Ale jak to mówią diabeł tkwi w szczegółach.

Komentarz

• sniper88
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1156

Zawsze po wywołaniu mozesz zamiast 'Done' kliknac 'Open Image' i zapisac bez exifa bezposrednio z PSa
          WWW | 500px | IG
          Semper in altum

Komentarz

• David
            Bywalec
            • 2005
            • 169

...Dziwne dla mnie jest że ACR nie ma w opcji przed zapisem do JPG fajeczki do odhaczenia z exifem czy bez. Ale jak to mówią diabeł tkwi w szczegółach.
            Adobe Lightroom ma :-)

Ma opcję minimalizuj dane exif, ale nie wiem, czy to wystarczy w omawianym przypadku.

Komentarz

• Shadow
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1572

Zamieszczone przez sniper88
              Zawsze po wywołaniu mozesz zamiast 'Done' kliknac 'Open Image' i zapisac bez exifa bezposrednio z PSa
              Możesz wytłumaczyć jak to zrobić ? Po zapisie zawsze mam exifa.

Komentarz

• Juriko
                Początki nałogu
                • 2007
                • 485

Możesz wytłumaczyć jak to zrobić ? Po zapisie zawsze mam exifa.
                Kolega już pisał wyżej:
                Zamieszczone przez sniper88
                Wywołujesz sobie tego RAWa na 3 sposoby (3 rozne ustawienia ekspozycji) i kazda z tych wersji zapisujesz za pomoca 'save for web'

Komentarz

• Shadow
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1572

Fakt, myślałem że exif zostaje, ale to tylko chyba w opcji zapisz jako... mamy dalej z exifem.

Komentarz

• Costus
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 145

Z tego co widzę to nie jest to HDR tylko DRI. PS - o ile dobrze pamiętam bo też kiedyś tak kombinowałem - tego nie obrobi. Chyba że jakieś sztuczki z usunięciem exif itd.? Dla mnie świetnym wręcz programem do obrabiania HDR (dużo lepszym od PS CS2 który też mam) jest Photomatix Pro 2.4.1. Rewelacja i to za zupełnie rozsądne pieniądze.
                    Próbowałem sam przed chwilą - DRI idą jak złoto w Photomatixie :razz:
                    Prawodopodobnie dopiero najnowsza wersja PS CS3 (m.in. watek Janusza Body) może się zmierzyć z Phpotomatixem
                    ...kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
                    że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...

Komentarz

• Juriko
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 485

Mówimy o HDR, nie o DRI, jedynie sposób uzyskania materiału do obróbki polegający na uzyskaniu kilku klatek wywołanych z różnymi ustawieniami EV z jednego rawa, odbiega od klasycznego, gdzie materiał uzyskiwany jest poprzez różne naświetlenie kilku klatek za pomocą aparatu.
                      Poza tym PS CS2 radzi sobie z obróbką HDR niezgorzej, czy najlepiej? To już sprawa dyskusyjna.

Komentarz

• ebas
                        Dopiero zaczyna
                        • 2006
                        • 37

Wywołanie rawa do celów HDR

Chciałbym wielokrotnie wywołać plik raw ale zapisany exif nie pozwala na stworzenie obrazu hdr, w jaki sposób można to zrobić?

pozdrawiam,
                        ebas

Komentarz

• mkwiek
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 862

przy zapisie pliku pominąć zapis exif i samemu w programie do hdr ustalić jaka jest ekspozycja
                          I am FX

Komentarz

• ebas
                            Dopiero zaczyna
                            • 2006
                            • 37

a czy jest możliwe pominąć exif w DPP i wywołać rawa kilka razy z różną ekspozycją?

Komentarz

• marekb
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2273

Zamieszczone przez ebas
                              a czy jest możliwe pominąć exif w DPP i wywołać rawa kilka razy z różną ekspozycją?
                              a czemu nie...??
                              przy konwersji zaznaczasz numerację wg dpp

a sorry nie doczytałem czy pominąć exif to nie wiem...

Komentarz

• Juriko
                                Początki nałogu
                                • 2007
                                • 485

http://canon-board.info/showthread.php?t=24298

Komentarz

Pracuję...