Czy ja dobrze rozumuję ? HDR to kilka RAW'ów pstrykniętych ze statywu z różnym EV. Czy w takim wypadku wystarczy tylko 1 RAW "wywoływany" w PSie z różnym EV czy soft aparatu jest do tego niezastąpiony ?? Czy to po prostu nie będzie to samo. Inetersują mnie tylko konkretne odpowiedzi. Dziękuję
Wywołanie rawa do celów HDR
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Wywołanie rawa do celów HDR
Tagi: Brak -
-
Komentarz
-
Wywal EXIF'a z jpg'ow - mi to pomogło (wywalałem EXIF'erem) i później możesz ręcznie przypisać wartości EV do zdjęć. Chociaż pamiętam że też udawało mi się jpg'i prosto z rawa wywołane łączyć
Komentarz
-
Tak własnie myślałem, że o exif chodzi. Zastanawiam się po prostu czy to ma sens jakikolwiek ?? Bo jeśli ma to efekt tego typu łączenie moze umożliwić hdr'y np. z imprez sportowych gdzie ruch uniemożliwia spokojne 3 fotki z aparatu
Komentarz
-
Z jednego rawa to chyba lepiej ręcznie wołać na kilka ekspozycji i bawić się maskami. Czasami tak robię by wyciągnąć kolor nieba.Komentarz
-
HDR ma ci rozszerzyć zakres tonalny zdjęć a nie łączyć 3 poruszone w jedno nieporuszone
Komentarz
-
ja wiem ale może rozszerzyć zakres tonalny zdjęcia, którego nie da się strzelić 3 razy takiego samego...rozumiesz ??Komentarz
-
Jeżeli chcesz koniecznie tak się bawić w PSie to usuń exify z plików z których składasz tego "HDRa". Tak czy tak IMO to bez sensu. Nie zwiększysz w ten sposób dynamiki zdjęcia i tylko sobie szumy z cieni powyciągasz. Lepsze efekty z 1 RAWa osiągniesz pracując na warstwach i maskach w PSie podciągając poziomy na różnych warstwach a później mieszając te warstwy z pomoca opcji krycia oraz masek .
Poczytaj sobie
http://canon-board.info/showthread.php?t=16522
Komentarz
-
MOżna z 1 Rawa - ale to nie będzie to. Najlepiej popatrz tu: http://www.obiektywni.pl/czytelnia/artykul-197-0.phpCzy ja dobrze rozumuję ? HDR to kilka RAW'ów pstrykniętych ze statywu z różnym EV. Czy w takim wypadku wystarczy tylko 1 RAW "wywoływany" w PSie z różnym EV czy soft aparatu jest do tego niezastąpiony ?? Czy to po prostu nie będzie to samo. Inetersują mnie tylko konkretne odpowiedzi. Dziękuję
Pozdrówka__________________
MrCairo
Szkiełko (4) i oko (2) i odrobina fantazji (5D).Komentarz
-
ehhh cóż poradzisz...pytasz o 1 RAW'a a wszyscy patrz tu patrz tu
. To forum trzyma mnie przy życiu
. a może ktośby się pokusił o zrobienie tak i tak ??
Komentarz
-
Ja już tak kilka "pseudo HDR" robiłem. Jeden RAW, wywołany co 1EV. Wyglądało nawet całkiem. W wielu przypadkach trzeba jednak kombinować tak, aby nie powstawała charakterystyczna poświata
Kto tak robił będzie wiedział o co chodzi. A tak dla precyzji to HDR robiłem w Photomatix Pro. pozdro
Komentarz
-
Czy Ty chociaż przeczytałeś to co było pod tymi linkami?
Tu: http://www.fotosite.pl/index.php?tit...ych_ekspozycji
jest dokładnie to, o co pytałeś i to opisane krok po kroku.Komentarz
-
Tak jak Sibil pisze - z 1 RAWA to pseudo HDR wychodzi. Czemu ?
Ano HDR musi mieć zawarte szerokie spectrum. I jak nie przeświatlisz kadru w celu poprawnego naświetlenia parti "ciemnych" to nic z tego nie będzie. I w 2 strone tak samo - czyli aby poprawnie naświetlić partie jasne, ciemne elementy będą poprostu czarne.__________________
MrCairo
Szkiełko (4) i oko (2) i odrobina fantazji (5D).Komentarz
-
NO to chyba trzeba to przetrenować - bo efekty zdumiewające są - wielkie gratulacje

ps:
Mowa o tym oczywiście
Ostatnio edytowany przez borkomar; 2642.5D +Komentarz

Komentarz