Problem z profilami i kolorami - prosze o pomoc
Zwiń
X
-
-
Cały czas nie rozumiesz. Podczas obróbki szersza przestrzeń do niczego nie jest potrzebna, a wręcz przeszkadza. Stosuje się ją po to, by nie uwalić kolorów zarejestrowanych podczas wykonania zdjęcia. Aparaty cyfrowe, slajdy, negatywy, rejestrują wiele barw wykraczających poza sRGB i aRGB. Nie ma wprawdzie urządzeń wyjściowych o przestrzeni tak wielkiej jak ProPhoto, ale na mało którym zdjęciu są wszystkie barwy tej przestrzeni, a wiele urządzeń ma gamut mocno wykraczający poza sRGB, a nawet aRGB. W dodatku podczas konwersji z ProPhoto do przestrzeni tych urządzeń można stosować odwzorowanie percepcyjne, które zachowuje relacje pomiędzy barwami spoza gamutu danego urządzenia, więc są pewne możliwości wykorzystania tej informacji.Komentarz
-
to może inaczej. wyłóż mi krok po kroku jak chłop krowie na rowie jak wg Ciebie należy postępować (mając na uwadze celowość podejmowanych działań). mam wrażenie, że mówimy o różnych rzeczach.
Punkt wyjścia:
- mam RAW
Założenia:
plik zostanie wykorzystany w:
a. publikacjach drukowanych przez wydawnictwa (kalendarze, miesięczniki, etc)
b. internecie
c. w labie do wykonania odbitki
Opisz mi (jeśli możesz) hasłowo jakie zastosujesz kroki, przestrzenie, ile bitów. Oczywiście nie pisz że będziesz ostrzył lub nie, itd.
Cały czas pamiętaj o założeniu, punkty a,b,c dotyczą tego samego pliku.Komentarz
-
W każdym przypadku - jeżeli pliki miałyby być później forsownie edytowane, wywołałbym je z głębią 16bit do PSDPunkt wyjścia:
- mam RAW
Założenia:
plik zostanie wykorzystany w:
a. publikacjach drukowanych przez wydawnictwa (kalendarze, miesięczniki, etc)
b. internecie
c. w labie do wykonania odbitki
Opisz mi (jeśli możesz) hasłowo jakie zastosujesz kroki, przestrzenie, ile bitów. Oczywiście nie pisz że będziesz ostrzył lub nie, itd.
Cały czas pamiętaj o założeniu, punkty a,b,c dotyczą tego samego pliku.
W przypadku plików do druku na drukarkach szerokogamutowych, w offsecie hexachromatycznym lub naświetlanych na slajdach/negatywach, najlepiej zastosować ProPhoto.
W przypadku plików do druku wywołałbym je do przestrzeni ECI RGB, która ma to do siebie, że pokrywa europejską przestrzeń CMYK (Adobe RGB pokrywa amerykańskiego CMYK SWOP Coated). W konwerterze ACR mamy wskaźnik clippingu gamutu - jeżeli zdjęcia są b. wysycone i clipping zaczyna stanowić realny problem, można ew. rozważyć konwersję do ProPhoto a następnie dokonać konwersji do CMYK z zastosowaniem odwozrowania percepcyjnego, o ile przyniesie to lepsze, a nie gorsze efekty
Pliki do labu/internetu, które i tak mają być później skonwertowane do sRGB, po prostu wywołałbym do sRGB.Ostatnio edytowany przez czornyj; 4171.Komentarz
-
cóż, koncepcja wywołania RAW-a bezpośrednio do docelowej przestrzeni jest słuszna pod warunkiem, że wszystkie operacje mają miejsce w ACR i na tym koniec. Jednak tak nie jest. Jeszcze raz przywołam chociażby najprostsze; wyostrzanie.
w każdym innym przypadku jest to nieefektywne, ponieważ przysparza niepotrzebnej pracy.
wg mnie najlepszym rozwiązaniem pozostaje RAW do TIFFa w przestrzeni ProPhoto. Następnie z tego pliku (TIFFa) wykonuję egzemplarz pliku do labu, internetu, publikacji.
Bardziej mnie przekonują opinie tych, którzy sugerują konwersję najpierw do TIFFa w przestrzeni ProPhoto.Komentarz
-
Syntetyczne przestrzenie edycyjne (sRGB, ECI, Adobe, ProPhoto itp.) nie są przestrzeniami docelowymi. Przestrzeń docelowa to przestrzeń urządzenia wyjściowego - prasy offsetowej, drukarki atramentowej/laserowej/stałoatramentowej, naświetlarki negatywów/diapozytywów, czy laserowej naświetlarki papieru fotograficznego (minilabu).cóż, koncepcja wywołania RAW-a bezpośrednio do docelowej przestrzeni jest słuszna pod warunkiem, że wszystkie operacje mają miejsce w ACR i na tym koniec. Jednak tak nie jest. Jeszcze raz przywołam chociażby najprostsze; wyostrzanie.
w każdym innym przypadku jest to nieefektywne, ponieważ przysparza niepotrzebnej pracy.
wg mnie najlepszym rozwiązaniem pozostaje RAW do TIFFa w przestrzeni ProPhoto. Następnie z tego pliku (TIFFa) wykonuję egzemplarz pliku do labu, internetu, publikacji.
Bardziej mnie przekonują opinie tych, którzy sugerują konwersję najpierw do TIFFa w przestrzeni ProPhoto.
Nie istnieją przestrzenie jedynie słuszne, bo wtedy nie byłoby innych. Wszystkie mają swoje plusy i minusy, są odpowiednio dobrane do konkretnych sytuacji. Zawsze warto stosować je świadomie, na podstawie własnej wiedzy - nie zaś wedle zasłyszanych opinii.Ostatnio edytowany przez czornyj; 4171.Komentarz
-
Tyle że do tego bardziej się przydaje większa ilość bitów, a nie wielkość przestrzeni.Komentarz
-
chyba tego nie rozumiem. jeśli z konieczności muszę oddać do labu jpeg-a to nie wiadomo jakbym się starał, to i tak mam do dyspozycji 8 bitów, ze względu na ograniczenia samego jpeg-a.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
[QUOTE=czornyj;410618]Syntetyczne przestrzenie edycyjne (sRGB, ECI, Adobe, ProPhoto itp.) nie są przestrzeniami docelowymi. Przestrzeń docelowa to przestrzeń urządzenia wyjściowego - prasy offsetowej, drukarki atramentowej/laserowej/stałoatramentowej, naświetlarki negatywów/diapozytywów, czy laserowej naświetlarki papieru fotograficznego (minilabu).
QUOTE]
dziękuję za dopowiedzenie. zrobiłem skrót myślowy, ponieważ uznałem to za oczywiste w świetle powyższych postów.Komentarz
Komentarz